karan
бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
- Член од
- 31 мај 2006
- Мислења
- 3.595
- Поени од реакции
- 2.719
Кажи ми една моја негација. Ништо не сум негирал, само презентирав бројки за македонската "емиграција". Бидејќи некогаш зборувате глупости: де македонската емиграција во Романија биле Власи, де имало 250 000 некогаш 600 000 некогаш дури 2 000 000 бегалци од Македонија во Бугарија.Ти можеш да негираш колкото сакаш, самиот факт дека не бегат во Грциja, не бегат во Албаниja или во Србиja е доволен. Се уште немате обjaснение што прават македонците во србско-бугарската воjна.
Што разбираш ти под терминот разселувани? Те са емигранти и кадето ги стават - тамо. Това не е било избор дали да живеш во Софиja или во Плевен. Нема да коментирам фактот, дека државата зима голем надворешен заем заради тези имигранти за да им гради куки и така натаму.... Можеше и да не ги приеме вака? Да не зборуваме дека можеше да не им даде и ништо, вака?
Ако сакаш некаде можеш да си го запишеш - наjголемата имиграциja на македонци е во Бугариja.
Еми така, де. "Ние много ве обичаме, напуштете ги доброволно вашите домови и елате да ве населиме во мочуриштата каде пола од вас ќе умрат од маларија"
Бре, бре, ај прочитај уште еднаш колку Македонци муслимани се отселија во турската република (теократична или национална држава????) од Егејска Македонија.. 40 000.А jaс ти кажав зашто не можеш да споредуваш едно со друго и зашто моите заклучоци не са селективни.
Прво не заминали во Турциja, а во Отоманската империja. Има Голема разлика мегу нив, заштото едното е теократична држава(држава воспоставена на религиjaта-ислjaм во случаja), а Турциja е држава воспоставена врз желбите на турскиот народ и републиката.
Вашиот случаj е емиграциja во национална држава, а не во теократична.
Ти ми даваш за пример како Албанците се биели на страната на Грциja - убаво ама против кого и за каква кауза? Види каузата на србско-бугарската воjна и тогава ми кажи што прават тамо македонци.
Што прават македонци от Охрид, Прилеп, Воден,Штип и други македонски градови во првото собрание,кое ке создава држава?
Зошто не појдоа во Бугарија???
А Македонците од Охрид, Прилеп, Воден, Штип и другите градови што учествуваа во основачкото собрание беа жртви на заблудата дека преку заедничка и рамноправна борба со Бугарите ќе успеат да издејствуваат црковна, јазична и државна самостојност.
Ако не е така, ај кажи ми зошто не успеа Илинденското востание??? Поради заблудата дека ќе пристигне оружје од Бугарија. Ќе пристигне на куково лето.
Па после царот и поданиците глумеа "увреѓен и изненаѓен" кога констатираа наводен "сепаратизам".
p.s.: Ти всушност тврдиш дека не постоеле Македонци (различни од Бугари) пред 1935???