Мешаш баби и жаби поради простата причина,дека албанците не се биели на страната на Грциja со трети држави, чии нивни прашаниja не засегат албанците и албанската тогавашна териториja.
Албанците бегат во Грциja поради неколко причини - прво тамо има голема албанска обштност (Arvanites),коjaто е тамо со векови. Второ Албанците са притиснати да бегат от србската и црногорската армиja и да се повличат надолу. Албанците нема накаде да бегат - едно море имат, Србиja и Црна гора от север и изток во това време и надолу Грциja.
Зашто се борели за независност на Грциja ? - голем дел от албанците во Грциja отбиват да имат друга национална припадност от тази на грците и ако са албанци по секи друг признак.
Зашто имали Грчки иминja и ако знаат само албанскиот jaзик? - jaзикот е наjстабилиот показател. Jaзик тежко се заборава и тоj се предава во дома, во ежедневната комуникациja. Иминjaта са многу полабав показател. Имат все пак грчка свест и това е фактор да носат и грчките иминja.
Това зашто Грциja избрала етнически албанец - това многу лесно можеш да го разбереш - па види му автобиографиjaта. Ти создаваш една држава от ништо и мора да ставиш луге, кои да можат да прават нешто и да имат врзки со светот. Jоавис веке имал солидна автобиографиja во Русиja.
Муслиманите винаги се повличали со отоманската воjска наназад поради една единствена причина - Отоманската империja е исламска теократична монархиjа. Това не е држава на една нациja, а на религиja. Има само неколко примера, каде османлите не могли да се повлекат со неja. Па еве ти ги Албанците - пак муслимани. Не можеш да правиш прилика мегу една теократична монархиja и национална држава.
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:22 PM ---
Луѓето мигрирале онаму кај што се чувствувале побезбедно или економски позгрижено, а не поради национална блискост, како што сакаш да инсинуираш. За време на Косовската криза, Косоварите најмногу мигрираа кон Македонија, малку кон Албанија и дури дел кон Србија. Тоа што сите не се доселија во Македонија е само поради тоа што Македонија не ги пушти па ги остави на граница поради проблемите со далекусежни последици кои ќе се изродеа од тоа... Зошто не мигрираа кон Албанија?
Прадедоми поради заканите по неговиот живот (Србите направиле и атентат врз него поради активноста во ВМРО на Петар Чаулев) емигрирал во Албанија (близина и пат кон Италија и прекуокеанските земји) од Албанија заминал во Милано, а само поради семејството (жената му била почината) се вратил во Бугарија - како најблиска дестинација и најлесна за неприметно посетување на своето семејство. Дедо ми земаше боречка пензија затоа што се борел против Бугарите во II Св. Војна . . . И? Едниот (прадедо ми) бил Бугарин, а другиот (дедо ми) бил Србин?
И двајцата мои предци се бореле против окупаторот на Македонија па кој и да бил тоа... Никогаш, никој од нив (и наназад : пра-пра дедо ми и пра-пра-пра дедо ми - колку што имам сознанија, значи од втора половина на 19 век) - значи никој од поите предци не се изјаснил како Србин или Бугарин! Што сум значи јас според тебе? Изрод? Такви се верувам повеќе од 90 % од Македонците (референдумот од пред 20 години тоа го покажа и ви ги затна устите на сите, само што Србите како попаметни се помирија со тоа и ја променија тактиката - од негирање, кон развивање на какви-такви пријателски односи).
По таа логика сите требаше да бегат ком Франциja или Велика Британиja -ем побезбедно,ем економски позгрижени, а тука само да им биде една спирка. А зашто мигрираха во Македониja-можеш да ми кажеш? Те не мигрираха во Албаниja поради многу проста причина - не беше целта това на некои луге да мигрират тамо,а требаше да мигрират во РМ. Тук имаш пример за абсолутно насочувавене на миграциониот процес.
Еве ти парадокса сега. Ем ти велиш дека бегали каде се чувствували наjбезбедно и поради икономически причини, а дедо ти от Албаниja емигрирал во Италиja и се вратив во Бугариja. Смисла да има?! Зер Албаниja му е поразлично?
Jaс тука не зборам коj каков е - секи има глава на рамене и во XXI век да наметнуваш на некоj припадност е равно на кривично дело.
Ти си това што се определjaш сам и точка, но не можеш ти да променjaш това што са били во минатото лугето и како сами се изjaснили. Не прави на другите това што не сакаш на теб да ти го прават.