Вештерки, Wicca

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Некои кажуваат, некои не кажуваат. Зависи од човекот. Плус, јас кога го напишав тоа мислев поише овде - на овој форум ретко кој би кажал. Највише ради што овде 99% од луѓето одма ќе почнат некој мајтап да тераат; да те прават глуп, ненормален и прост.

А кој прочитал било каква книга на овие теми - секаде пишува да се молчи за тоа. Едно од „правилата“ на Пирамидата - To Know, To Dare, To Will and To Be Silent.

http://merlinravensong2.tripod.com/the-witches-pyramid.html
Главната причина за молкот.

Никој не е обврзан нити пак контролиран за тоа што ќе го каже , нема што да издаде бидејќи се е веќе објавено и се е достапно да се дознае ако малце се заинтересира единката. Едноставно знаењето дека другите луѓе ќе те направат глупав безразлика на тоа што тотално се незапознаени ни со основна на твоите верувања.
Да кажеш дека си „вештер/ка“ е исто како да кажеш дека си луд.

Што се однесува до тоа дали магиите работат , едноставиот одговор ти е во прашањето : ако не работеа , дали Wicca-ните ќе продолжеа да бидат Wicca-ни?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Никој не е обврзан нити пак контролиран за тоа што ќе го каже , нема што да издаде бидејќи се е веќе објавено и се е достапно да се дознае ако малце се заинтересира единката. Едноставно знаењето дека другите луѓе ќе те направат глупав безразлика на тоа што тотално се незапознаени ни со основна на твоите верувања.

Што се однесува до тоа дали магиите работат , едноставиот одговор ти е во прашањето : ако не работеа , дали Wicca-ните ќе продолжеа да бидат Wicca-ни?
За болдираното - да. Затоа што Wicca е првенствено религија, па после craft. Not every wiccan is a witch and not every witch is a wiccan. Јас знам женички што се прогласуваат како Wiccan-ки, а никогаш не направиле ни магија ни ритуал :smir:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Самиот поим "Occult" значи скриено, тајно знаење, но финтата е во тоа што тоа не е скриено од очите или ушите!
Тајни имаат многу организации, и една класична библиотека има скриени податоци (имиња и адреси од членовите), но тоа не ја прави окултно здружение!

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
За болдираното - да. Затоа што Wicca е првенствено религија, па после craft. Not every wiccan is a witch and not every witch is a wiccan. Јас знам женички што се прогласуваат како Wiccan-ки, а никогаш не направиле ни магија ни ритуал :smir:
Одлична поента, магиите не се се во Wicca-та. :)
Самиот поим "Occult" значи скриено, тајно знаење, но финтата е во тоа што тоа не е скриено од очите или ушите!
Тајни имаат многу организации, и една класична библиотека има скриени податоци (имиња и адреси од членовите), но тоа не ја прави окултно здружение!
Како и многу работи , имагинацијата најчесто работи пред умот.
И зад зборовите мистерија и тајна се затскрива вистината за Wicca , а вистината е иста како и кај секое верување - во толкувањето .
Многу е лесно да ги собереш сите постоечки информации за Wicca , многу е тешко да ги прочиташ и разбереш истите .

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како и многу работи , имагинацијата најчесто работи пред умот.
И зад зборовите мистерија и тајна се затскрива вистината за Wicca , а вистината е иста како и кај секое верување - во толкувањето .
Многу е лесно да ги собереш сите постоечки информации за Wicca , многу е тешко да ги прочиташ и разбереш истите .
Не само за Wicca, туку и за сите окултни правци е истиот случај. Иницијацијата не е класично одкривање на некоја информација, иницијацијата е повисок степен на осознавање на природата на релноста и местото или улогата на единката т.е иницираниот во таа реалност.
Информациите се само експресија на нечиви искуства, но се додека самата единка не ги искуси самата, тие ќе останат само тоа - информации и ништо повеќе, т.е ќе продолжат да бидат тајна или "скриено" знаење. :wink:

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Некој детали можи, што направи дотичната?
@Almama - Што е толку работава со мистериозноста за тоа да не се зборува отворено за тоа. Колку што можев да видам една госпожа си издала книга (Стархавк - во која се крстат Вики - поклониците) која можеш да си ја набавиш на Амазон. Не знам што е фамата со (не)зборувањето за Вики религијата и магиите на јавен форум кога веќе го има тоа на големо на нет е и искомерцијализирано до миле воље со талисмани, книги и упатства?
Па искрено ако ми се отвори на таа тема може ќе пишам сега за сега само и ги видов сите тие предмети што ги имаат да си прави ритуали во соба.Се наежив иако не знам зашто и појдов на you tube да видам за што служат тие свеќи и сол или што и да е тој прашок па видов дека уствари прават како олтар во собата за молење????
И нешто видов надвор ритуали и фрлаа сол во круг па ми се разјасни што било тој бел прашок иако на прв поглед мислев дека е дрога:)))

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Па искрено ако ми се отвори на таа тема може ќе пишам сега за сега само и ги видов сите тие предмети што ги имаат да си прави ритуали во соба.Се наежив иако не знам зашто и појдов на you tube да видам за што служат тие свеќи и сол или што и да е тој прашок па видов дека уствари прават како олтар во собата за молење????
И нешто видов надвор ритуали и фрлаа сол во круг па ми се разјасни што било тој бел прашок иако на прв поглед мислев дека е дрога:)))
Откако дозна, ти олесна на душа малку? Хахаахаха :smir:

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Откако дозна, ти олесна на душа малку? Хахаахаха :smir:
Nope,неам гајле:)
Мислам дека секое модерно време си носи нови моди на верување:)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Инспириран од вчерашната случка :D.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
1730237292498.png

Witches were perceived as evil beings by early Christians in Europe, inspiring the iconic Halloween figure.

Images of witches have appeared in various forms throughout history from evil, wart-nosed women huddling over a cauldron of boiling liquid to hag-faced, cackling beings riding through the sky on brooms wearing pointy hats. In pop culture, the witch has been portrayed as a benevolent, nose-twitching suburban housewife; an awkward teenager learning to control her powers and a trio of charmed sisters battling the forces of evil. The real history of witches, however, is dark and, often for the witches, deadly. Early witches were people who practiced witchcraft, using magic spells and calling upon spirits for help or to bring about change. Most witches were thought to be pagans doing the Devil’s work. Many, however, were simply natural healers or so-called “wise women” whose choice of profession was misunderstood.

It’s unclear exactly when witches came on the historical scene, but one of the earliest records of a witch is in the Bible in the book of 1 Samuel, thought be written between 931 B.C. and 721 B.C. It tells the story of when King Saul sought the Witch of Endor to summon the dead prophet Samuel’s spirit to help him defeat the Philistine army.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.901
Поени од реакции
21.876
У Салем,Масачусетс у 1692 годину дешава се масовна хистерија и халуцинација,нешто необјасниво, демонизирани симптоми на две девојчиња и нејтиф кремаста дадиљка а после се шири по цело тој место а најчесто на жене.Параноја и стра,вриштење и гребање,чудно понашање.Неколко жене су оспеднати и прогласени за вештерке и обесени.

Дали некој е запознаен сс овј вештерски случај? Кое е ваше мислење?

Ја мислу дека цела тај дешафка некако е повржано сс ергот* или нешто слично.
Како и масовно труење у француско село Понт Сент Еспри у 1951 годину(овој можда е и таен ција експериметнт).Пола село се пожалило на слични симптоми,халуцинацие,труење и гадење,некои дури и умреле.

А и една дешафка у Стразбур у 1518 годину е слична.Денсинг чума. Масовна хистерична ситуација кд около 400 људи играле без престанак неколко д'на.Некои од исцрпеност умреле.

Пророда помешана сс хемиски реакцие у наш мозак и организам и те како знае да дава натприродни нус појаве.

Вештерке не постоиф.Џабе и цела тај масовна европска инквизицију.
Џабе и прирачник за справување сс вештерке у петнаести век одобрен и од самога папу у тој време,књига сс назив вештерски чекан или у оргинал Malleus Maleficarum.
Џабе осудени и обесени човечки животи.

*
Ергот е габична инфекција на јачмен,р'ж,пченицу и слични растенија и предизвикуе халуцинацие,гадење а и смрт.
Лабараториски произведен ергот е устфари LSD.Доктор Алберт Хофман у Базел га откри у 1943.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.318
Поени од реакции
28.276
Не знам за вас ама мене многу сакам некои вакви вештерки да ме киднапираат и да еспериментираат со мене :

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Не знам за вас ама мене многу сакам некои вакви вештерки да ме киднапираат и да еспериментираат со мене :
Па претежно се убави, тоа што ги претставуваат како старици, грбави и како јадат човечко месо - се сказни кои замисли, се создавани од христијански апологети во минатото...
За да биде одбивно и прогласено за зло од страна на народот :)

Не верувајте многу на приказните, има превез, а тој превез е црн - зад него е битно што има :)

Така да, ќе уживаш ако те киднапираат... само треба да знаеш да свиреш на виолина! :coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom