Ветеринарно катче

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Не сум вет. али сум читала доста, имам доста кучиња и морам реално да знам колку повеќе можам, што се случува со нив.:) Ако има изедено тврд предмет, ќе приметиш крварење кога пробува да дефицира. Ако не може да дефицира, ќе приметиш надуеност во абдомен, а може и да ти потпрднува троа повеќе:D. Ако е обична кеса, кучето лесно ќе ја исфрли низ измет, нема да му праи проблем. Еден мал милион пати сум наоѓала парчиња кеса во измет. Ако е оштар предмет, може да му прави проблем, а тоа можеш да му ја провериш во усна шуплина и на непца дал има крв. Во секој случај, мислам дека станува збор за дехидрација. Вечерва остави му вода. Би требало да се опраи. Ако и утре ги има истите симптоми, ондак вет. не ти бега. Ќе треба инфузија да му стаат.

п.с. премногу мразам муабети- пробав да убијам куче! Проблемите со соседите се решаваат со нив, а не на начин да им го убиеш кучето. Пред се не е човечки.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 22:07 ---

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Може некој да ми објасни како се користи Неопитроидот ?? и дали ке помогне за остранување крлежи ???
se naprasuva mileniceto i ne s ebanja ostanuva na nego i ne e toksicno za cicaci ubiva bolvi,slabo deluva na krlezi,najisplatliva opcija ti e ampula,koja ke ti go zastiti mileniceto 2-3 meseci od krlezi i bolvi(ako se raboti za kuce ili mace)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
se naprasuva mileniceto i ne s ebanja ostanuva na nego i ne e toksicno za cicaci ubiva bolvi,slabo deluva na krlezi,najisplatliva opcija ti e ampula,koja ke ti go zastiti mileniceto 2-3 meseci od krlezi i bolvi(ako se raboti za kuce ili mace)
Месец и пол максимум за крлежи, а три месеци за болви, што значи, ампула на секој месец и пол:)
Добре ни дојде.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Е па вака.....кучето од сабајле ни јади ни пие. А веќе извесно време лежи омалаксано и не можи да стани. Пред некоја година со друго куче ми се случи истото ова па кучето ми умре. Тоа што сакам да прашам е......дали е можно да е отруено? Односно веројатно е ама ајде....:place:
Jas sum student na veterina najdobro e vednas da go nosis na vet.ako ti otrueno so brzodeluvacki otrov(lanate,organofosforni preparati i sl.)togas sigurno ke si go nasol mrtvo,no ima uste eden tip na otrovi poednostavno kazano bavno deluvacki vo koj spagaat kumarinskite preparati cije dejstvo pocnuva od momentot na zemanjeto i digestijata na otrovot a simptomite s epokazuvaat za otprilika 5-7 dena zapocnuva so omalakanisa potoa simptomite se razvivaat s krv vo izmet,urina povrakanje so sokrvica i sl.za zal ako ne se prevzeme intervencija od strucno lice zivotnoto umira vo agonija.megutoa ne znaci deka ti e otrueno ako ne jade i ne pie mozno da se niza na zaboluvanja koi gi davaat ovie ne specificni simptomi.

Sto se odnesuva do kesata koja ja izel ne znam dali toa se slucilo pred da ti gi pokaze ovie simptomi,kesata moze da se isfrli preku izmetot ttoa e tocno,kako i s edrugo sto moze da izede,no ne znaci de ka ne moze da napravi problemi kako sto e opstrukcija (zacepuvanje)na nekoj del od digestivniot trakt,a golemi se sansita toa i da se sluci.Zatoa odi na vet sto pobrzo za da s e utvrdi etiologijata na momentalnata situacija na tvoeto milenice i da s eintervenira adekvatno.
KOLKU POVEKE CEKAS TOLKU SE SANSITE POMALI DA TI SE IZLECI ZIVOTINCETO.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 22:59 ---
Месец и пол максимум за крлежи, а три месеци за болви, што значи, ампула на секој месец и пол:)
Добре ни дојде.
Nema nekoe pravilo se zavisi od naezdata na paraziti,mesec ipol ili dva,ako ja zememe deklaracijata od nekoj takov komercijalen preparat ke vidime deka na nea s e garantira do 3 meseci.Bitno e da se zastiti nego li da s e banja so nekoj insekticid i so edno izleguvanej povtorno istiot problem.

Dobro ve najdov ;)

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.665
Поени од реакции
11.816
п.с. премногу мразам муабети- пробав да убијам куче! Проблемите со соседите се решаваат со нив, а не на начин да им го убиеш кучето. Пред се не е човечки.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 22:07 ---
Фино ги замолив неколкупати да го врзат али никако да ме послушаат. Секој ден ме напаѓаше така да решив да го средам. Најдов човек со отров така да готово беше кучето али ете во последен момент им дојде памет па го врзаа. И ден денес е живо и здраво немај гајле. Ако тоа нема проблеми со мене немам ни јас со него

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Sve sve samo vo Struga macainja i kucinja na veterinar ne!
Pojma nemaat glupavi stvorenja.
Тоа е општо познато. Овие тука се ветеринари за крави само, а и за нив којзнае дали ги бива. Кај нив само за храна или општо познати лекови и средства за прочистување. Исклучиво ако знаеш што бараш! Не тие да ти кажуваат. Оди Охрид кај Тони ако имаш уште потреба. Ако не си слушнал за него, пиши ми пп.
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 15:21 ---
Е па вака.....кучето од сабајле ни јади ни пие. А веќе извесно време лежи омалаксано и не можи да стани. Пред некоја година со друго куче ми се случи истото ова па кучето ми умре. Тоа што сакам да прашам е......дали е можно да е отруено? Односно веројатно е ама ајде....:place:
Ќе се правам дека не ги прочитав муабетите за тебе и туѓото куче.
Е сега. Мене еднаш ми беше отруено кучето. Веднаш забележав затоа што не можеше право да оди, повраќаше пена, а и не можеше да стои дека и се тресеа ноџињата. Притоа, не можеше ни да скокне на фотеља, а може и многу повеќе. Веднаш ја однесов на ветеринар и ми кажа дека не сум ја изгубила затоа што беше врнежливо тој ден, па веројатно отровот бил ослабнат. Ја наклука со лекови и витамини, ми даде и некоја течност за да ја избањам со неа и толку беше. Мора брза реакција кога се работи за отров, за да се спаси. Според тоа ти што го пиша не верувам да е. Тоа и на моите често им се дешава, посебно на лето кога им е жешко и не им е до ништо. Се случува да и да не јадат и да не мрдаат, само да лежат и да ме плашат.:) Сепак се надевам дека веќе си бил и си го решил проблемот.

Johnny B

Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.665
Поени од реакции
11.816
Тоа е општо познато. Овие тука се ветеринари за крави само, а и за нив којзнае дали ги бива. Кај нив само за храна или општо познати лекови и средства за прочистување. Исклучиво ако знаеш што бараш! Не тие да ти кажуваат. Оди Охрид кај Тони ако имаш уште потреба. Ако не си слушнал за него, пиши ми пп.
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 15:21 ---

Ќе се правам дека не ги прочитав муабетите за тебе и туѓото куче.
Е сега. Мене еднаш ми беше отруено кучето. Веднаш забележав затоа што не можеше право да оди, повраќаше пена, а и не можеше да стои дека и се тресеа ноџињата. Притоа, не можеше ни да скокне на фотеља, а може и многу повеќе. Веднаш ја однесов на ветеринар и ми кажа дека не сум ја изгубила затоа што беше врнежливо тој ден, па веројатно отровот бил ослабнат. Ја наклука со лекови и витамини, ми даде и некоја течност за да ја избањам со неа и толку беше. Мора брза реакција кога се работи за отров, за да се спаси. Според тоа ти што го пиша не верувам да е. Тоа и на моите често им се дешава, посебно на лето кога им е жешко и не им е до ништо. Се случува да и да не јадат и да не мрдаат, само да лежат и да ме плашат.:) Сепак се надевам дека веќе си бил и си го решил проблемот.
Добро а оти толкава фама кренавте? Порано беше тоа плус секој ден по 2-3 пати "имав средби" со него. И не само јас туку и другите имаа маки со него плус не бев сам во обидот имаше уште некои со мене:coffee: Неколку пати им реков на луѓето ама секогаш остануваа на она ЌЕ го врзиме. На крај краева кога го врзаа се повлеков од намерата. Пред се сакав да експериментирам дали е можно така да се убие куче али јбг не ме бидувало за убивање
Како и да е сега го чекам ветеринарот па да видиме што ќе кажи. Од вчера нема јадено ни пиено плус онака е ослабено и одвај се движи. Ми се чини секој момент ќе замини......

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Како и да е сега го чекам ветеринарот па да видиме што ќе кажи. Од вчера нема јадено ни пиено плус онака е ослабено и одвај се движи. Ми се чини секој момент ќе замини......
Од вчера до денес навистина долго време е. А кај го чекаш? Дома да ти дојде или чекаш да ти се јави?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Да дојди. Рече дека ќе дојди
Едно нешто шо мора сите да знаеме е дека не треба да се наслонуваме на други. Би те советувала кучето во раце и да го носиш одма и сам!
Како и да е... пробај некако барем водичка да му дадеш, ако чекаш. Се надевам дека е само од топлото. До сега ќе беше полошо ако беше отруено. Со среќа и очекувам убави вести!

Johnny B

Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.665
Поени од реакции
11.816
Едно нешто шо мора сите да знаеме е дека не треба да се наслонуваме на други. Би те советувала кучето во раце и да го носиш одма и сам!
Како и да е... пробај некако барем водичка да му дадеш, ако чекаш. Се надевам дека е само од топлото. До сега ќе беше полошо ако беше отруено. Со среќа и очекувам убави вести!
Не пие......сепак ќе почекам. Па да видиме кога ќе дојди ветеринарот.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Rosemberg nemoj da cekas veterinar da ti dojde doma zatoa sto osven klinicki pregled so koj ke ja utvrdi momentalnata sostojba na zivotnoto i so koja ke se dojde do niza na pretpostavki koi bi trebalo da se otfrlat ili da se potvrdat,toa veterinarot ne moze doma kaj tebe da go napravi,zatoa sto mu s e potrbni dopolnitelni dijagnosticki metodi koj ke gi napravi so soodvetna aparatura,koja ne moze da ja nosi sekade i vo sekoe vreme.Taka da najdobro e da s e odviknes od navikata da cekas veterinar doma zatoa sto ne moze nisto posebno da napravi dokolku se raboti z anekoj pokompleksen slucaj.Veterinarnata medicina ne e avtomehanicka rabotilnica smeni del i se ke bide vo red.
Moj sovet e da odis vo vet.ambulanta kade go nosis zivotnoto na vakcinacii,zatoa sto tamu doktorite najdobro go poznavaat.s enadevam deka se ke bide vo red so tvoeto Milenice Pozdrav:unsure:

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ја мислам дека типов трола. Или ако не трола, ондак, стварно не му е гајле за кучето.
tomy1, ќе те замолам да користиш кирилица, имаш квалитетни постови, а на овој начин со користење на латиница, само ги бркаш членовите, да не ти ги читаат постовите, just a friendly advice ;)

Johnny B

Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.665
Поени од реакции
11.816
Не тролам. А ако мене не ми е гајле за кучето не знам на кој ќе му биди

Член од
22 април 2012
Мислења
68
Поени од реакции
47
najdov sjeban div gulab neso nogata povredena mu e so da pravam?

Kajgana Shop

На врв Bottom