Bandog ...Дечко тоа не се стафорди тоа се мелези.
Немаш појма колку те разбирам ... не само во Скопјето туку сегде. Пред околу 1 година имав проблем со кучето, а ветеринарот беше на одмор надвор од земјава, па морав кај друг јас му го носам кучево и ту беше итно, а типов ме пулит, си пиет си пушит цигарче и ме глеат она полека Здраво моме а сеа ево ќе го видам и не мрдат од столот!:kesa: Добро бе и то ти е ветеринар. :jaj: Секако дека не останав ни секунда појќе на местото. :nenene: Појќе таму не стапвам па макар и последно место да е, стварно неодговорно.:uvo:Колку е само тешко да најдеш асален ветеринар во Скопјево, тоа е чудо. Пред 2 месеца земав куче мелез, лабрадор и незнаен јунак (малата била на журка и не сеќава со кого ја поминала вечерта) и никој ветеринар не ти кажува што точно треба. Се јавив во Автокоманда и ги прашувам за прочистување од глисти што треба и ми рекоа апче (не ми текнува на името точно) и еднаш ми вика госпожата по телефон да му дадам 1/4 апче на секои два дена додека не се исчисти скроз. Помина цела недела, јас три пати веќе му дадов, тоа уште имаше глисти. Се јавив пак и некој ветеринар ми се јави и ми вика - по пола апче давај секој ден до три дена. Му викам ама ми рекоа по 1/4 на секои два дена. Кој ти рекол така, ми вика, те излажале. Од кај вас ми рекоа, му вратив. И тој таков, абе не не, згрешиле, давај по пола апче. И јас таков вчудоневиден. Дали пола, дали 1/4, да не го испоотрујам кучево. Му дадов уште еднаш 1/4 и немаше веќе глисти. Во автокоманда ич не ми се иде во ветеринарната амбуланта, ама немам друг избор. Има еден ветеринар, абе као да го мрзи што ја работи работата. Му викам за крлежи лек нешто !? Аааа имаме ампула - 600 денари. Го прашувам, а од што може да фати, превентива нешто. Ех дечкоо... лето иде врие крлежи по градов, од сегде може да фати! Е браво. Работава „докторе од што настинав ? Дечко лето иде... од се!“ Каков одговор.
Башка еднаш го гледав како ставаше на улично куче од оние „менѓушите“ за идентификација што им се ставаат на уво и не можеше да го погоди убаво кучето. Три пати му ставаше на сиротото куче.
Жално е што нема асална амбуланта и доктор со кој можеш да се посоветуваш за да ти даде совет и информација која е проверена. Среќа што постои интернетов иначе со нашите ветеринари, тешко на нас.
пс. го прашував за храна што да му давам освен кучешка и ми вика паааа... млеко давај му. На нет прочитав дека на кучиња не се дава кравјо млеко бидејќи им е премногу јако и може да им предизвика пролив поради тоа што не поднесуваат лактоза баш најдобро, па сеа ти види.
За глисти секој различно кажува. Јас му дадов по пола на 1 недела и исфрли глисти и од тогаш по 1-2 аплиња одеднаш и нема глисти.Колку е само тешко да најдеш асален ветеринар во Скопјево, тоа е чудо. Пред 2 месеца земав куче мелез, лабрадор и незнаен јунак (малата била на журка и не сеќава со кого ја поминала вечерта) и никој ветеринар не ти кажува што точно треба. Се јавив во Автокоманда и ги прашувам за прочистување од глисти што треба и ми рекоа апче (не ми текнува на името точно) и еднаш ми вика госпожата по телефон да му дадам 1/4 апче на секои два дена додека не се исчисти скроз. Помина цела недела, јас три пати веќе му дадов, тоа уште имаше глисти. Се јавив пак и некој ветеринар ми се јави и ми вика - по пола апче давај секој ден до три дена. Му викам ама ми рекоа по 1/4 на секои два дена. Кој ти рекол така, ми вика, те излажале. Од кај вас ми рекоа, му вратив. И тој таков, абе не не, згрешиле, давај по пола апче. И јас таков вчудоневиден. Дали пола, дали 1/4, да не го испоотрујам кучево. Му дадов уште еднаш 1/4 и немаше веќе глисти. Во автокоманда ич не ми се иде во ветеринарната амбуланта, ама немам друг избор. Има еден ветеринар, абе као да го мрзи што ја работи работата. Му викам за крлежи лек нешто !? Аааа имаме ампула - 600 денари. Го прашувам, а од што може да фати, превентива нешто. Ех дечкоо... лето иде врие крлежи по градов, од сегде може да фати! Е браво. Работава „докторе од што настинав ? Дечко лето иде... од се!“ Каков одговор.
Башка еднаш го гледав како ставаше на улично куче од оние „менѓушите“ за идентификација што им се ставаат на уво и не можеше да го погоди убаво кучето. Три пати му ставаше на сиротото куче.
Жално е што нема асална амбуланта и доктор со кој можеш да се посоветуваш за да ти даде совет и информација која е проверена. Среќа што постои интернетов иначе со нашите ветеринари, тешко на нас.
пс. го прашував за храна што да му давам освен кучешка и ми вика паааа... млеко давај му. На нет прочитав дека на кучиња не се дава кравјо млеко бидејќи им е премногу јако и може да им предизвика пролив поради тоа што не поднесуваат лактоза баш најдобро, па сеа ти види.
Знам дека може од трева да фати крлежи, ама може докторот тоа подобро да го објасни, а не „врие по градов, од сегде може да фати“. Сепак се работи за милениче кое како да ти е дел од фамилија. Го храниш, чуваш, гледаш и сакаш да му пружиш и заштита. За млекото не знам што да кажам, му давав на почеток само ама разредено со вода и ми беше страв потоа одкога дознав за информацијата. Калциум уште не сум почнал да и давам, ама ми рекоа мора ради коските да и се дава. Во врска со месото ми рекоа да не биде прженици туку варено. Инаку од искуства од други ми беше посочено пилешки коски никако да не се дава.За глисти секој различно кажува. Јас му дадов по пола на 1 недела и исфрли глисти и од тогаш по 1-2 аплиња одеднаш и нема глисти.
А за крлеж...озбилно од се може да фатинајмногу низ трева...како душка така се закачуваат на него, од други кучиња...од се
ставај побрзо ампула додека не треба да го правиш најгрозното...да му вадиш крлежи веќе со главата под кожа
А млеко дека несмее не е точно. Го израснав со тетрапак млеко ни пролив ни ништо...ни калциум апчиња не му требаа
Како ке го научиш од мало да јаде така ке се привикне и ништо нема да му штети (освен свинско месо.)
она гускана да ја фатиш и да ја маваш од стаклоно :kesa: ...japonska rabota