Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Па не е лесно да се искаже тоа чувство, тоа искуство, едноставно не можам да најдам вистински зборови со кои можам да го објаснам тоа доживување. Никогаш до сега не сум се обидувала да го објаснам тоа со зборови.... Некогаш додека медитирам, додека се осеќам некако осамено кога имам некоја духовна криза, можам да го почувствувам тоа присутство, понекогаш можам да го видам ликот, но најчесто нејасно, како низ магла и ме облева пот, топлина, во исто време ми се лади телото. Не знам веќе како да објаснам не можам да најдам зборови со кои можам најлесно да го претставам ова искуство.....
Може да ни ја кажеш техниката на медитација :)
Инаку ме интересира на кој начин го гледаш ликот, дали е тоа нешто како имагинација
или нешто слично.....или пак нешто друго.
--- надополнето: Jun 28, 2011 11:40 PM ---
Мај т`рн.

Јас на лето кога ќе се вратам уморен од нива, најпрво гледам да најдам некоја подебела сенка за да одморам. Најдебелата сенка ми е под дебелото стебло на црешата која ја засадила баба ми Трајанка многу одамна. Дрвото е големо, огромно и восоко. И кога ќе се навалам и ќе си подлегнам под него во секој момент чекам да помине жена ми Босилка за да ја плеснам онака другарски по дебелото месо и таа знае дека сум жеден, одма ми носи едно пиво, ладно-бус. А то кутрото ко ќе го дофатам, се топи во моите раце. Скопско.... нашето најдобро.
Тоа е тоа.......Скопско, сега една лименка си отворив...мед. :D

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Може да ни ја кажеш техниката на медитација :)
Инаку ме интересира на кој начин го гледаш ликот, дали е тоа нешто како имагинација
или нешто слично.....или пак нешто друго.
--- надополнето: Jun 28, 2011 11:40 PM ---

Тоа е тоа.......Скопско, сега една лименка си отворив...мед. :D
Најчесто ја користам транседенталната медитација ТМ т.е преодна медитација.
Транседентална медитација претставува типичен пример на медитација која се однесува на чувствата. ТМ денеска е најпознатиот вид на медитација. ТМ е техника со која се смирува духот односно се доведува во состојба на помала вознемиреност. Додека се медитира духот постепено се смирува се додека не дојде во состојба на потполна смиреност, потполна ментална тишина. Во оваа состојба се надминува секојдневното ниво на мислење. Со смирувањето на духот следи и смирувањето на телото, тоа е поопуштено отколку за време на длабок сон. Бог започнувам да го чувствувам кога сум тотално опуштена, и кога мислите ке започнат да се смируваат. Ликот на Бог го гледам како сенка, како замаглен дел....

Член од
11 јули 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
1.997
Да , верувам во господ . Многу пати кога ќе се помолам ми исполнува желби ... Верувам се молам го барам и во добро и лошо и тој е со мене секогаш ...

Член од
20 јануари 2011
Мислења
46
Поени од реакции
1
Јас си верувам во Господ си кажувам молитви за се пола и повеќе на памет ги знам

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Не, не верувам во господ.Тоа е само една измислена фигура, една добро смислена мрежа од лаги кои што им носат профит на црквите.Господ постои, но само во вашите умови.Господ е само фигура која би требало да ги олесни тешкотиите кои ги носи животот, кај некој навистина им олеснува, имаат потреба да зборат со некој а има ли подобар кандидат од некоја моќна сила која нема замерки на тоа што ти го збориш?Е сега имаме и од оние кои се премногу занесени по приказните за господ...ама неможе секој да биде совршен, нели?

The Gamer

Човекот шо гејма
Член од
18 февруари 2011
Мислења
109
Поени од реакции
27
Да верувам во Господ , и во најтешките мигови тој е со мене.

Член од
22 септември 2012
Мислења
61
Поени од реакции
20
верувам и длабоко во себе знам дека постои како што секој од нас знае но тоа не може да му исплива на површина на некого

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Член од
22 септември 2012
Мислења
61
Поени од реакции
20
Јас знам дека не постои. И што сега? :)
не знаеш ти мислиш дека не постои затоа што сеуште твоето срце не си го отворил неговата љубов да допре д тебе

Член од
22 септември 2012
Мислења
61
Поени од реакции
20
Срцето има две комори и две преткомори каде поточно треба да се отвори.Треба нож во срце да ставиме за да го видиме?
твоето духовно срце чедо божјо

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Срцето има две комори и две преткомори каде поточно треба да се отвори.Треба нож во срце да ставиме за да го видиме?
Срцето има две комори и две преткомори.(точка) Каде поточно треба да се отвори(прашалник)?
Вака некако треба да биди реченицата, а во однос на прашањето , онаму треба да се отвори.
Онтопик. Верувам да.

Kajgana Shop

На врв Bottom