Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
А што ако всушност се собрале неколку високи државни функционери и рекле да создадеме Бог,за да ја скротиме рајата.И тој ќе биде невидлив и никој нема да смее да го искушува и така ќе се осигураме дека никој нема да се издигне против него.
Види Светска Историја,било каде:toe:
одговор сигурно нема да добиеш,само види во коранот или библијата страна та и та:toe:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Кои се тие твои докази?
Цврсти докази приложи не библиски приказни.
Башка зошто ти е толку битно твоето постоење да има некаква цел?
Зарем без Бог твоето постоење би било беззначајно?
Религијата отсекогаш имала противници,но во дамнешно време тие просветлени луѓе немале право на глас,сети се на шпанската инквизиција,луѓе кои едноставно не го делеле мислењето на црквата биле спалувани под обвинение дека се вештерки.
Денес секој има право на говор,затоа и има повеќе непријатели на религијата.
Зарем сето тоа што го наброја е измама?
Сети се на учењето на црквата за геоцентричниот модел на сончевиот систем.
Ви докажавме дека не е така,зарем ве измамивме,сончевиот систем е хелиоцентричен,докажано,зарем ве измамивме.
Религијата секогаш ќе се вади на тие прашања кои науката сеуште ги нема одговорено,но тоа нема вечно да биде така.
Еден ден и последниот Бог ќе биде разоткриен како лажен.
Дали е моето размислување нелогично?
Јас се бавам со цврсти докази,твоите единствени докази се книги стари 1800 години од автори со сомнителни извори.

Доказ ти е твојот живот има ли повредно од твојот живот.

Ке ти дадам едноставен пример.
Ако на некое место треба да има земјотрес,животните се тие што први ке избегаат уште пред да удри земјотресот,птиците имаат крила ке летнат,другите ја слушаат природата.Ако си приметил тие се вознемирени,нервозни и доколку не се во кафез тие ке избегаат.А човек и да е најучен со придавка пред името др.мр.како ке ја слушне природата да си го спаси животот,крила сигурно нема за да летне.Животните во тој случај се попаметни.

Ако имаш читано Библија,на многу места има каде што еден човек оди и ги опоменува лугето,огин ке падне од небото,гневот Божји ке падне на вас итн.

Стави се во ситуација на таков човек кој ја слуша природата,тоа се за него Божји зборови,ја гледа опасноста дека доага и треба да ги предупреди лугето за да се спасат.Кој ке му поверува,ке го сметаат за луд,а тој само сака да ги спаси лугето.Па откако се случи лошото ке си спомнат тие што ке преживеат дека биле предупредени.

Токму такви луге го пополнуваат недостатокот што го имаат животните ,а лугето не.Биди буден за да слушнеш,а дали е округла земјата или не,нималку нема да биде важно ако живот немаш.

Треба да извадиш поука од Библиските приказни.
Не се работи за религии,туку само за гол човечки живот.

Што ако човекот го создаде Господ?

човек е само капка во морето,
Капката ке се врати во морето или морето во капката?

Г

Господ

Гостин
Доказ ти е твојот живот има ли повредно од твојот живот.

Ке ти дадам едноставен пример.
Ако на некое место треба да има земјотрес,животните се тие што први ке избегаат уште пред да удри земјотресот,птиците имаат крила ке летнат,другите ја слушаат природата.Ако си приметил тие се вознемирени,нервозни и доколку не се во кафез тие ке избегаат.А човек и да е најучен со придавка пред името др.мр.како ке ја слушне природата да си го спаси животот,крила сигурно нема за да летне.Животните во тој случај се попаметни.

Ако имаш читано Библија,на многу места има каде што еден човек оди и ги опоменува лугето,огин ке падне од небото,гневот Божји ке падне на вас итн.

Стави се во ситуација на таков човек кој ја слуша природата,тоа се за него Божји зборови,ја гледа опасноста дека доага и треба да ги предупреди лугето за да се спасат.Кој ке му поверува,ке го сметаат за луд,а тој само сака да ги спаси лугето.Па откако се случи лошото ке си спомнат тие што ке преживеат дека биле предупредени.

Токму такви луге го пополнуваат недостатокот што го имаат животните ,а лугето не.Биди буден за да слушнеш,а дали е округла земјата или не,нималку нема да биде важно ако живот немаш.

Мојот живот е плод на љубовта на моите родители не Бог.
Во случај на земјотрес животните не се попаметни,само поспремни бидејки поседуваат посилни сетила за тие мали вибрации.
Библијата е пишувана години и години по тие настани нормално е да се очекува тие настани да се преувеличани.
Еве утре друг ден Мајка Тереза ќе биде прогласена за светица бидејки била хуманитарка.За 500 години ќе се раскажуваат приказни дека таа била од друга планета и со помош на чуда создавала храна за милиони и милиони.
Велиш човек кој ја слуша природата,да постојат такви супер-сензитивни луѓе кои се поосетливи на вибрации и нешта кои просечен човек не ги забележува.
Велиш за него се Божји зборови.
Да за него,бидејки тој не може да си ги објасни,но некој можеби може.
Поука има во Библиските текстови не велам не но сето тоа во ова модерно општество е непотребно.
Погледни никој не ги почитува 10те божји заповеди затоа што се божји.
Почитувани се земните закони бидејки земниот живот е важен,за друг не знаеме.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Ти реков еднаш и ќе ти повторам.
Науката сеуште ги нема одговорено сите прашања,но за разлика од библијата има докажано многу работи.
Ти спомнав и пред тоа докажан е хелиоцентричен модел на галаксијата,докажано е дека грмотевицата не е знак на гневот на Бог туку природна атмосферска појава,докажано е дека земјата не е плоча(уште една лага на црквата),имаш докази за големата експлозија,Хаблов закон и куп други јебига ќе треба сам да пронајдеш не сум Стивен Хокинг да ти објаснам.
"Библиските зборови кажуваат"за нешто неминовно,тие не можат да го избегнат напредокот на човештвото и затоа мора постојано да смислуваат приказни за да луѓето веруваат во нив.
Тврдењата на црквата во областа на науката не се исти сега и пред 1000 години.
Сите тие чуда се природни феномени кои или оној кој ги доживеал не е способен да си ги објасни(што не значи дека некој друг не може)или нешто што допрва науката ќе го објасни или халуцинација и лага.
Од каде поточно ти ги влечеш твоите факти?
Јас ги влечам од експерименти,на верникот не му требаат докази,тој верува.
Прв Основен закон на секоја религија е слепа вера.
Човекот кога ќе се роди нема никаква цел.
Целта си ја одредува сам,да се образува да се вработи да основа семејство,која е таа надчовечка цел која треба да се изврши?
И од кога западот е најполн со атеисти.
Според статистика,Европа има најголем број атеисти и погледни тоа се сите христијански земји,ако толку многу луѓе се откажале од Бога,тогаш нешто не е во ред со него а не нив.
http://www.adherents.com/largecom/com_atheist.html
mozi si ja gledal reklamata na vladata , znaeneto e mok znaeneto e sila,i tamu se veli zloto ne postoi , samo e nedostatok na dobro , toa go veli i crkvata , deka zloto samo po sebe ne postoi,koga nema dobro togas e zlo . koga nema svetlina togas e temnina , mozi si fizicar ili nekoj naucnik pa se bavis so eksperimenti , togas zosto lugeto ne sozdadat covek , tuku kloniraat bez uspeh, ili roboti sozdavaat , a ne sovesno svesno bitie,kako jas ti toj, .. luge so cuvstva, nemozat zasto bog samo sozdava, napredokot na covestvoto se dvizi kon propast , edina zelba im bese na lugeto da postanat bogovi, pa zatoa sozdavaat napredna tehnologija, za lugeto da go zaboravat boga, internet, globalna mreza,do koli sto ke letaat, pa i lugeto ,ke gi zamenat masinite robotite, site raboti ke gi vrsat robotite domajkinki, duri i lubov ke vodat so roboti , tie koi nemozat da najdat zenski, takva tehnologija i napredok nozi svetot, dodeka sam ne se unisti,kako ke postelis taka i ke lezis veli edna pogovorka ,koja i taka biduva, lugeto nemislat na boga ,tuku na bogatene , na parite.i mnogu naucnici veruvale vo bozjata vistina i dela i deka naucnicite bilei podeleni. a za nesto da se sozdade , da pocne da funkcionira , mora da postoi pricina , i logicno e . da covekot sam si ja odreduva celta , da se vraboti , da postane direktor i da krade od vrabotenite del po del , i od virmata , pa da ja butne vo stecaj , no moeto prasane ne go razbra kako sto treba zosto postois .da se rodis i da umres, spasenieto na dusata , bog e ziv , a toa sto nekoi se odrekle od boga e do lugeto , nemaat vera , ne do boga , da postapese pravedno gospod so nas denes koj znaese kade ke bevme, no svetot se blizi kon svojot kraj , a gospod postoi i ima bog, slava na boga amin

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
mozi si ja gledal reklamata na vladata , znaeneto e mok znaeneto e sila,i tamu se veli zloto ne postoi , samo e nedostatok na dobro , toa go veli i crkvata , deka zloto samo po sebe ne postoi,koga nema dobro togas e zlo . koga nema svetlina togas e temnina
Рекламата е ефтин обид за манипулација. Лош пример.
Која е таа порака жити се.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Во случај на земјотрес животните не се попаметни,само поспремни бидејки поседуваат посилни сетила за тие мали вибрации.
Библијата е пишувана години и години по тие настани нормално е да се очекува тие настани да се преувеличани.
Еве утре друг ден Мајка Тереза ќе биде прогласена за светица бидејки била хуманитарка.За 500 години ќе се раскажуваат приказни дека таа била од друга планета и со помош на чуда создавала храна за милиони и милиони.
Велиш човек кој ја слуша природата,да постојат такви супер-сензитивни луѓе кои се поосетливи на вибрации и нешта кои просечен човек не ги забележува.
Поука има во Библиските текстови не велам не но сето тоа во ова модерно општество е непотребно.
zivotnite ne se popametni ,covekot e umno sustestvo i bitie od boga sozdadeno , da razmisluvai rasuduva i pred nego e celata bozja priroda i ubavina , gi gleda delata bozji , znae deka nisto nemoze da nastane bez tvorec,a nikoj ne gi pocituva bozjite zapovedi, ima takvi i koi gi pocituvaat slicni se so zemnite , ima i sto gi pocituvaat , kako sto i zemnite zakoni ima sto ne gi pocituvaat , i vo posledno vreme kriminalot porasna, krazbite i u bistvata, toa e kazano od boga , i bidejki bezakonijata ke se umnozat ,kaj mnozina lubovta kee oladi

Г

Господ

Гостин
mozi si ja gledal reklamata na vladata , znaeneto e mok znaeneto e sila,i tamu se veli zloto ne postoi , samo e nedostatok na dobro , toa go veli i crkvata , deka zloto samo po sebe ne postoi,koga nema dobro togas e zlo . koga nema svetlina togas e temnina , mozi si fizicar ili nekoj naucnik pa se bavis so eksperimenti , togas zosto lugeto ne sozdadat covek , tuku kloniraat bez uspeh, ili roboti sozdavaat , a ne sovesno svesno bitie,kako jas ti toj, .. luge so cuvstva, nemozat zasto bog samo sozdava, napredokot na covestvoto se dvizi kon propast , edina zelba im bese na lugeto da postanat bogovi, pa zatoa sozdavaat napredna tehnologija, za lugeto da go zaboravat boga, internet, globalna mreza,do koli sto ke letaat, pa i lugeto ,ke gi zamenat masinite robotite, site raboti ke gi vrsat robotite domajkinki, duri i lubov ke vodat so roboti , tie koi nemozat da najdat zenski, takva tehnologija i napredok nozi svetot, dodeka sam ne se unisti,kako ke postelis taka i ke lezis veli edna pogovorka ,koja i taka biduva, lugeto nemislat na boga ,tuku na bogatene , na parite.i mnogu naucnici veruvale vo bozjata vistina i dela i deka naucnicite bilei podeleni. a za nesto da se sozdade , da pocne da funkcionira , mora da postoi pricina , i logicno e . da covekot sam si ja odreduva celta , da se vraboti , da postane direktor i da krade od vrabotenite del po del , i od virmata , pa da ja butne vo stecaj , no moeto prasane ne go razbra kako sto treba zosto postois .da se rodis i da umres, spasenieto na dusata , bog e ziv , a toa sto nekoi se odrekle od boga e do lugeto , nemaat vera , ne do boga , da postapese pravedno gospod so nas denes koj znaese kade ke bevme, no svetot se blizi kon svojot kraj , a gospod postoi i ima bog, slava na boga amin
Не постои добро и зло.
Луѓето не се добри и зли,има миљарда нијанси на карактери а причина за тоа е различното домашно воспитание.
Сеуште не е клониран човек,но клонирани се животни,еден куп,треба да научиш да одиш пред да почнеш да трчаш.
Луѓето не сакаат да бидат Богови,тие не сакаат воопшто да има Богови,револуционерни се,е трпат угнетувач.
И објасни ми ја потрагата по цел.
Зошто се мора да има цел од своето создавање.
Детето кога ќе се роди,која е неговата цел.
Гледаш некаква?
Не постои,се додека ти не му зададеш.
Да се образува да се запосли и така натаму,сами си ги поставуваме целите во животот,не ни треба некој да ни каже што да правиме не сме роботи.
Не постои друга причина за постоење.
Роботи и машини создаваме за да се ослободиме од макотрпните физички работи кои мораме да ги вршиме за да се фокусираме на работи кои сакаме да ги правиме.
На пример,некој сака да свири на гитара но мора по цел ден да работи во рудник бидејки нема кој друг да го работи тоа а тој мора да заработи.
За таа и куп други работи се создадени машини.

Мислиш цела мудрост од морето може да застане во капката?
Создадението не може да го превари создателот.
И затоа има се повеќе атеисти.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Твојот живот викаш?Твојте родители ти го дале,значи не е твој него нивни,можеш да им го вратиш?
Родени сме со долг,во болки не рагала нашата мајка кога не размислувала за својот живот,него само за детето што го рага,да биде здраво и живо.Го предава животот во Божји раце,предај го и ти кога ке треба да го вракаш долгот.

Велиш не се почитуваат Божјите заповеди,секој со својот крст не биди малодушен.
Модерно време,мртов е човекот духовно.
Оди во золошка и види го лавот во кафезот,дали за природата за која е создаден одговара на местото во кое се наога?
Неговиот дух е мртов,таков е и човек во модерно време.Природата за која е создаден не одговара на местото во кое се наога,во град.Кафез за човекот.Додади уште крст на градот и ке добиеш слика на вистински гроб,во кои живеат мртвите..

Човек е создаден за природата и да биде дел од неа.
Од природата може многу човек да научи.
Земскиот живот сме го затекнале сите,но од нас зависи дали ке бидеме дел од него.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Не постои добро и зло.
Луѓето не се добри и зли,има миљарда нијанси на карактери а причина за тоа е различното домашно воспитание.
Сеуште не е клониран човек,но клонирани се животни,еден куп,треба да научиш да одиш пред да почнеш да трчаш.
Луѓето не сакаат да бидат Богови,тие не сакаат воопшто да има Богови,револуционерни се,е трпат угнетувач.
И објасни ми ја потрагата по цел.
Зошто се мора да има цел од своето создавање.
Детето кога ќе се роди,која е неговата цел.
Гледаш некаква?
Не постои,се додека ти не му зададеш.
Да се образува да се запосли и така натаму,сами си ги поставуваме целите во животот,не ни треба некој да ни каже што да правиме не сме роботи.
Не постои друга причина за постоење.
Роботи и машини создаваме за да се ослободиме од макотрпните физички работи кои мораме да ги вршиме за да се фокусираме на работи кои сакаме да ги правиме.
На пример,некој сака да свири на гитара но мора по цел ден да работи во рудник бидејки нема кој друг да го работи тоа а тој мора да заработи.
За таа и куп други работи се создадени машини.

И затоа има се повеќе атеисти.[/quote] dobroto e koga ima trpenie lubov mir sloga i bratsko pomagane od se srce, zlo e zavist , omraza i se oona sprotivno na dobroto, borbata pomegu dobroti i zloto e vecna borba,domasnoto vospituvane , , no isto taka ima i luge vospitani , , sto podocna ke zastranat, ke fatat loso drustvo , narkomani ke postanat , kradci , ubijc, covek nemozat da kloniraat i da sakaat posto ke umre ili ke mu nanese steta na drugiot , a za zivotnite sozdadeni od istata bilo ovca , sepak od bozjoto sozdanie sozdavaat duplikat ,so svoite dela kazuvaat deka sakaat da bidat bogovi, amerika, bez odobrenie na on go napadna irak, jugoslavija vo 1999 , i avganistan, banknotata , so oko i triagolnik , simbol na masoinite, celta im e edna drzava, ne sakat da ima bogovi , za da pravat sto sakaat , kaj i sega pravat sto sakaat. covekot ne rece nikoj deka e robot , kazav mnogu pati deka e sovesno svesno sustestvo koe rasuduva razmisluva sto e dobro a sto zlo, ,se vo prirodata ima svoja cel, deteto koga ke se rodi celta mu e da postane cesen graganin cedo na crkvata bozja i primer za negovite deca , a potoa spasenieto na dusata, pooz

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Природата за која е создаден не одговара на местото во кое се наога,во град.Кафез за човекот..
Земскиот живот сме го затекнале сите,но од нас зависи дали ке бидеме дел од него.
Сакаш да кажеш дека треба да живееме во природата ала Тарзан, Могли... примитивни племенски заедници ?

Закооон :vozbud:

Г

Господ

Гостин
Твојот живот викаш?Твојте родители ти го дале,значи не е твој него нивни,можеш да им го вратиш?
Родени сме со долг,во болки не рагала нашата мајка кога не размислувала за својот живот,него само за детето што го рага,да биде здраво и живо.Го предава животот во Божји раце,предај го и ти кога ке треба да го вракаш долгот.

Велиш не се почитуваат Божјите заповеди,секој со својот крст не биди малодушен.
Модерно време,мртов е човекот духовно.
Оди во золошка и види го лавот во кафезот,дали за природата за која е создаден одговара на местото во кое се наога?
Неговиот дух е мртов,таков е и човек во модерно време.Природата за која е создаден не одговара на местото во кое се наога,во град.Кафез за човекот.Додади уште крст на градот и ке добиеш слика на вистински гроб,во кои живеат мртвите..

Дали ти кога нешто подаруваш потоа си го бараш назад?
Што си им ти должен на твоите родители?
Ти да не си пратил молба за твое создавање?
На останатото ти е реплицирано од други,со кои се согласувам.

dobroto e koga ima trpenie lubov mir sloga i bratsko pomagane od se srce, zlo e zavist , omraza i se oona sprotivno na dobroto, borbata pomegu dobroti i zloto e vecna borba,domasnoto vospituvane , , no isto taka ima i luge vospitani , , sto podocna ke zastranat, ke fatat loso drustvo , narkomani ke postanat , kradci , ubijc, covek nemozat da kloniraat i da sakaat posto ke umre ili ke mu nanese steta na drugiot , a za zivotnite sozdadeni od istata bilo ovca , sepak od bozjoto sozdanie sozdavaat duplikat ,so svoite dela kazuvaat deka sakaat da bidat bogovi, amerika, bez odobrenie na on go napadna irak, jugoslavija vo 1999 , i avganistan, banknotata , so oko i triagolnik , simbol na masoinite, celta im e edna drzava, ne sakat da ima bogovi , za da pravat sto sakaat , kaj i sega pravat sto sakaat. covekot ne rece nikoj deka e robot , kazav mnogu pati deka e sovesno svesno sustestvo koe rasuduva razmisluva sto e dobro a sto zlo, ,se vo prirodata ima svoja cel, deteto koga ke se rodi celta mu e da postane cesen graganin cedo na crkvata bozja i primer za negovite deca , a potoa spasenieto na dusata, pooz
Тие што застрануваат застрануваат како што рече поради лошо друштво,љубопитност и друго.
Зарем другарите ни ги праќа шејтанот а љубопитноста е зло?
Човек уште не клониран не можеш да знаеш дали ќе повредува или не.
Овцата што е клонирана е копија на друга овца,која е дело на овенот и друга овца.
Не сакаме Богови не за да правиме што сакаме туку за да не правиме што сакаат.
Кога детето ќе се роди тоа не знае ништо.
Не знае ни за црква ни за Бог ни за Исус ни за клонирање ни за политиката на САД во Авганистан и Ирак.
Тие цели кои ти ги напомена се човечки зададени од човека.
Да постане чесен граѓанин и добар човек тоа го прави ако сака.
Ако таа е целта на сите зошто постојат крадци убијци наркомани и други абоминации?

Kajgana Shop

На врв Bottom