Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
So drugi zborovi bi ti rekol 21 vek e i da ne veruvas deka Bog go sozdal svetot, posle tolku fakti... sto da ti kazam.
Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха хахахахаахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Ми фали опција на анкетава - сум се утепал од размишљање али сеуште поима немам :)

Не верувам во Господ како егоистичен старец со долга брада, кој од досада си поигрува со судбините на луѓето. Не верувам во Господ на кој му се припишуваат човечки особини.

Јас мислам, а можеби и верувам, дека ако постои Бог, тогаш секој од нас има директен линк со него. Не ни требаат преведувачи кои ќе ни ги пренесат пораките (цркви, свештеници, пророци, Библии, Курани), не треба да ни кажат како треба да се однесуваме за да го задоволиме. Ако сме во допир со себе, ќе бидеме во допир со Господ, и колку повеќе се себе-подобруваме, толку сме поблиску. Ајде доста, си зазвучев ко со будизам да се бавам :)

Член од
12 септември 2007
Мислења
20
Поени од реакции
0
Do Viktorgg

Ne ti se dovolni site tie prepisi na evangelijata koi tvrdat deka Isus ziveel na zemjata. Imas ontoloski dokazi za toa kako pocnal svetot. Objasni kako bil sozdaden. Samiot fakt sto ti postois znaci deka ima kreator na seto toa.
za tebe ne znam no jas ne bi veruval vo predpostavki koi se menuvaat od naucnicite. Kako minuva vremeto taka se menuvaat pretpostavkite kako nastanal svetot.
Si ja slusnal ili procital teorijata za ur i urar. ako univerzumot e sostaven tolku sovrseno i raboti kako saat precizno togas mora da ima nekoj koj go postavil vo takov red. A od eksplozija da nastane takov red,sto da ti kazam. Od eksplozija se znae so se dobiva.
I ti nemas nikakvi sigurni objasnuvanja za seto toa sto postoi.
Edna od tie raboti koi dokazuvaat deka Bog postoi se prorostvata koi se ispolnuvaat a koi se napisani vo Biblijata. Isaija (prorok) pisuva za toa kakov ke bide mesijata, i posle 700 godini seto toa sto e napisano se ispolnuva vo licnosta na Isus. ako ne veruvas vo toa imas prepisi od Isaija koi datiraat 200 godini pred Isus. Drugo. Site tie zapisi i informacii za drevni gradovi i civilizacii koi istorijata gi dokazuva. seto toa sto e zapisano ne moze da e zapisano bez veze.
Prikaznata vo knigata na Josua koga se moli da Bog go prodolzi denot, i Bog go prodolzil denot. Okolu istiot period se naogjaat zapisi kaj Inkite i kaj starite kinezi za eden dolg den koj nikoj ne znae zosto bil tolku dolg.
Prikaznata za potopot....
Sto da ti kazam uste.
Interesno e i kako se ispolnuvaat mnogu od prorostvata koi se dadeni vo Biblijata. Zemaj da procitas a ne samo da zastapuvas edna strana a drugata ne si ja istrazil kako so treba.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ne ti se dovolni site tie prepisi na evangelijata koi tvrdat deka Isus ziveel na zemjata. Imas ontoloski dokazi za toa kako pocnal svetot. Objasni kako bil sozdaden. Samiot fakt sto ti postois znaci deka ima kreator na seto toa.
za tebe ne znam no jas ne bi veruval vo predpostavki koi se menuvaat od naucnicite. Kako minuva vremeto taka se menuvaat pretpostavkite kako nastanal svetot.
Si ja slusnal ili procital teorijata za ur i urar. ako univerzumot e sostaven tolku sovrseno i raboti kako saat precizno togas mora da ima nekoj koj go postavil vo takov red. A od eksplozija da nastane takov red,sto da ti kazam. Od eksplozija se znae so se dobiva.
I ti nemas nikakvi sigurni objasnuvanja za seto toa sto postoi.
Edna od tie raboti koi dokazuvaat deka Bog postoi se prorostvata koi se ispolnuvaat a koi se napisani vo Biblijata. Isaija (prorok) pisuva za toa kakov ke bide mesijata, i posle 700 godini seto toa sto e napisano se ispolnuva vo licnosta na Isus. ako ne veruvas vo toa imas prepisi od Isaija koi datiraat 200 godini pred Isus. Drugo. Site tie zapisi i informacii za drevni gradovi i civilizacii koi istorijata gi dokazuva. seto toa sto e zapisano ne moze da e zapisano bez veze.
Prikaznata vo knigata na Josua koga se moli da Bog go prodolzi denot, i Bog go prodolzil denot. Okolu istiot period se naogjaat zapisi kaj Inkite i kaj starite kinezi za eden dolg den koj nikoj ne znae zosto bil tolku dolg.
Prikaznata za potopot....
Sto da ti kazam uste.
Interesno e i kako se ispolnuvaat mnogu od prorostvata koi se dadeni vo Biblijata. Zemaj da procitas a ne samo da zastapuvas edna strana a drugata ne si ja istrazil kako so treba.
Знам дека е смешно да ти реплицирам, ама сепак ќе го сторам тоа... интересно ќе биде. :helou:

Прво, никаков доказ не се евангелијата. И Хари Потер е сериозна книга ама сепак тој не постои. :toe:
Второ, како создал светот не е темата, но ќе ти кажам само дека од билијарди луѓе кои живееле никој не успеал да даде ни блиску логична претпоставка. Но дека Исус, или татко му го создал е повеќе од смешно. Фактот што јас постојам е резултат на два богови овоземски, а тоа се мајка ми и татко ми, не го мешај господ, конзервативни родители имам, сигурно не правеле тројка. :wink:

Е сега, второто болдирано. Убаво рече, од експлозија се знае што се добива и тоа многу добро и до најмалата ситница прецизно се знае. За да не те буни ова, фрли петарда во вода, секој пат (можеш милион пати да повториш), ќе се создаде истиот ефект, истите бранови, истиот звук. Значи се` и идеално и однапред пресметано при екслозија. Универзумот е совршен како што животот на земјата е совршен. Се е во хармонија. Но за тоа не е заслужен Господ, туку поставеноста на работите во универзумот.

Третото болдирано... Исаија пророкот го слави твојата религија нели? Дали ќе ја слави и баба ми која што секој пат кога ја чеша увото - врне?! Или Нострадамус можеби? Баба Ванѓа? Нејсе, не е тоа поентата, ова е само зафрканција. Не е напишано безвезе, но не е никаков доказ дека Господ постои.

За четвртиот болд сега јас ќе ти кажам тебе нешто. Библијата сум ја читал :wink: и не сум одушевен од неа. Всушност, уште тогаш решив дека ако бидам во контакт со деца дека ќе им ја препорачам како добра литература во која се зборува за вистински човечки вредности.

Ова милијарда пати сум го пишувал, и секогаш се наоѓа по некој “паметњакович“ како тебе да ни објасни нас еретиците за вистината. Бог, Господ, вишата сила, како сакаш наречија... е нешто што го чувствуваш ти внатре во себе. Не постои никаков човек со брада, ниту се потребни цркви и молитви пратени до него. Постои твојата верба во себе. Ти си Бог. Господ е само олеснување... овозможување на човекот да стигне до својата потсвест и да го извади најдоброто од себе. Кога ти се молиш на бог, се молиш на себе. Се куражиш сам себе за да се избавиш од проблемите. Библијата е само Законик за однесувањето на широките народни маси. Сите религии го имаат. Ако не знаеш како треба, да отвориш и да прочиташ.

Ширам ерес а? Спалиме на клада, гајле ти е... и онака си инквизицијата.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Знам дека е смешно да ти реплицирам, ама сепак ќе го сторам тоа... интересно ќе биде. :helou:

Прво, никаков доказ не се евангелијата. И Хари Потер е сериозна книга ама сепак тој не постои. :toe:
Второ, како создал светот не е темата, но ќе ти кажам само дека од билијарди луѓе кои живееле никој не успеал да даде ни блиску логична претпоставка. Но дека Исус, или татко му го создал е повеќе од смешно. Фактот што јас постојам е резултат на два богови овоземски, а тоа се мајка ми и татко ми, не го мешај господ, конзервативни родители имам, сигурно не правеле тројка. :wink:

Е сега, второто болдирано. Убаво рече, од експлозија се знае што се добива и тоа многу добро и до најмалата ситница прецизно се знае. За да не те буни ова, фрли петарда во вода, секој пат (можеш милион пати да повториш), ќе се создаде истиот ефект, истите бранови, истиот звук. Значи се` и идеално и однапред пресметано при екслозија. Универзумот е совршен како што животот на земјата е совршен. Се е во хармонија. Но за тоа не е заслужен Господ, туку поставеноста на работите во универзумот.

Третото болдирано... Исаија пророкот го слави твојата религија нели? Дали ќе ја слави и баба ми која што секој пат кога ја чеша увото - врне?! Или Нострадамус можеби? Баба Ванѓа? Нејсе, не е тоа поентата, ова е само зафрканција. Не е напишано безвезе, но не е никаков доказ дека Господ постои.

За четвртиот болд сега јас ќе ти кажам тебе нешто. Библијата сум ја читал :wink: и не сум одушевен од неа. Всушност, уште тогаш решив дека ако бидам во контакт со деца дека ќе им ја препорачам како добра литература во која се зборува за вистински човечки вредности.

Ова милијарда пати сум го пишувал, и секогаш се наоѓа по некој “паметњакович“ како тебе да ни објасни нас еретиците за вистината. Бог, Господ, вишата сила, како сакаш наречија... е нешто што го чувствуваш ти внатре во себе. Не постои никаков човек со брада, ниту се потребни цркви и молитви пратени до него. Постои твојата верба во себе. Ти си Бог. Господ е само олеснување... овозможување на човекот да стигне до својата потсвест и да го извади најдоброто од себе. Кога ти се молиш на бог, се молиш на себе. Се куражиш сам себе за да се избавиш од проблемите. Библијата е само Законик за однесувањето на широките народни маси. Сите религии го имаат. Ако не знаеш како треба, да отвориш и да прочиташ.

Ширам ерес а? Спалиме на клада, гајле ти е... и онака си инквизицијата.
ти другар да не одиш на космичка енергија?
како прво библијата зборувам за православие ако знаеш што значе тоа,не го имаат сите религии,сите се разликуваат меѓу себе.
црквите,манастирите се дом на господ бог.тој нема лик,како што ветерот нема или чуставата.молењето во манастири цркви е сосема друго одколку да се молиш дома.затоа не ќе е лошо да си земеш и ти да ја прочиташ.

Mesija

Hardcore Superstar...
Член од
13 ноември 2005
Мислења
212
Поени од реакции
1
Религијата ми е една важна алка во мојот живот!!Стварно Господ ми има помогнато многу во животот и Му верувам безрезервно!!Многу сум против што Црквата зема пари за свеќи, за да се поклониш пред некоја икона треба да оставиш пари..И не знам дали е така, дали јас си замислувам дека треба да оставиш пари..Треба да има каса и на неа да пишуват дека не е задолжително да остаат пари..Подобро да дојдат во Црква да се духовно да се збогатат и воедно да се одморат, луѓето си викаат дека треба пари а понекогаш и 10 ден ко ќе треба да влезиш во Црква, или ко ќе чувствуваш потреба, да ги немаш нема да влезиш..Исус кога му давал на слепиот вид, му побарал финансиски надоместок?Ајде одма некој ќе се збуни, од што ќе се оддржува Црквата!!Па можи да се направи да се финансира од буџетски средства плус да се постават каси во црквите каде ПО ЖЕЛБА ќе оставаат донации за подобра и постабилна Црква!!Друга тематика се надоврза..Денешните верници, односно добар дел од нив мислат дека ако однесат едно масло Брилијант во Црква, Господ ќе му ги прости гревовите!!За прошка да застаниш пред Бога треба со чисто и цело срце да се покаеш за делата што биле противзаконски во секој смисол!!А не на излегување од Црква да го напрајш истиот грев..Можеби ќе ви текни на Македонската Народна Приказна со арамијата кога појде кај попот да го благослови, да не го фаќаат гревови 40дни...Тоа е многу реална сторија која може да ве научи....

C

Cool Hand Luke

Гостин
Јас на последниов попис се пишав како Џедај!
Не верувам во господ, никогаш не сум верувал, нема ни да поверувам.
Имам студирано философија, потоа флософија на религија ми е мастер, не сакам да рушам митови и убедувања, ама ако некому му е убаво, супер. Јас лично сметам дека нема, не постои, нема никогаш да постои антропоморфен карактер кој е ултимативно објаснение за се она што не можеме да си го објасниме разумски или со сетилата.

признавам ека некои работи немаат свое објаснение, но тоа не е затоа што има некој виш ентитет, туку поради нашите ограничени капацитети.
Луѓето, како ентитети на оваа планета, отсекогаш биле егоисти, егоцентрични, самобендисани и се милселе за сеопфатни, најспособни и со способност за се да дадат одговор. Со таа цел, за необјаснивите појави и нешта, одлучиле да воведат категорија бог/богови/господ, под заедничкиот именител религија/ии за да не се чувствуваат мизернио кога би си признале дека не можат се да знаат и објаснат.

Џедај, хмм. Кога некој подчабоко би погледанл што се провејува во поглед на мистиката во филмовите на Лукас, ќе забележи дека во модерна верзија, во футуристички смисол тренасполирано, наоѓаме компилација на две древни верувања. Едното е од култот за Митра, а другото е од анимистичките/натуралискички учења од истиот период во развојот на културата на древните народи.

Култот на Митра препознава битие, Митра, насилен бог, а неговите следбеници чинелое се во нивна можност, на секој можен начин да ја следат и шират таа верба/учење/религија, ако можам така да ја наречам.
Џедаите, се само воините на Митра, но прилагодени на денешницата, со тоа што секому помагаат и живеат во согласост со СИЛАТА која е природата прифаќајки ги сите живи суштества еднакво (натурализам/анимализам) борејќи се против се она што е спротивно но таквото убедување.

Да не ширам. Јас сум првиот, засега едниствен регистриран џедај во Македонија. Не верувам во ниту еден господ. нема потреба.
God, if there was ever one, now is dead!! Long live God!!

May the force be with you!!
Добар пост. Сум приметил дека на многу атеисти Хегеловата хипотеза за Господ им е поприфатлива. Дека тој е нешто како инстинкт во и насекаде околу нас, се развива низ човечката историја и тежи да достигне самосвест. А тоа не значи дека е инфериорен во однос на свеста, само нам така ни изгледа, како горенаведеното во врска со егоцентричноста и менталниот капацитет за расудување. Едно животно кое има само инстинкт подобро од човека знае за себе што му треба, не може да заболи од ментални болести.
Јас сепак сметам дека Бог е виш ентитет и како свест, за што немам докази. Искуството на темата за Гностицизам само мене може да ме убеди.
Знаат ли животните дека постои човекот иако имаат докази за тоа?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
како прво библијата зборувам за православие ако знаеш што значе тоа,не го имаат сите религии,сите се разликуваат меѓу себе.

молењето во манастири цркви е сосема друго одколку да се молиш дома.затоа не ќе е лошо да си земеш и ти да ја прочиташ.
:helou: Сите религии се поставени на иста основа, се разликуваат во ситници... “затоа не ќе е лошо да си земеш и ти да си прочиташ“

Вториот пасус, о просветлиме Бусарче (шо и да значи тоа), која е разликата, подобро фаќа магијата во црква? :toe:

Mesija напиша:
за да се поклониш пред некоја икона треба да оставиш пари
Не треба да оставиш, црквата и религијата се против тоа. Тоа е грешка на народот, а уште повеќе на црквата што дозволува кој сака да остави пари. Има милион вакви мали примери за “нехристијанство“ кај христијаните. Што од суеверие, што од остатоци од старите пагански обичаи...

Член од
1 јуни 2007
Мислења
404
Поени од реакции
2
За мене верата е основна сила која ме движи низ животот, која го зацртува патот кој треба да го изодам.....за да ја заслужам Божјата Љубов......
Се што се случува во нашите животи е Божја Волја и за сите работи треба да му бидеме благодарни и да го фалиме Господа.....

Член од
4 јануари 2008
Мислења
84
Поени од реакции
2
ne veruvam.. ali aj utre ke se nadopunam sea mi se spie.. Guten Nacht!
:helou:

A

anaveno

Гостин
БИБЛИСКА АРХЕОЛОГИJA

Библиската археологија е наука за приватниот,семејниот, општествениот и религиозниот начин на животот на израелскиот народ, кој бил избран од Бога за носител на верата во Едниот Бог и ветувањата за Спасителот на светот, Синот Божји, кој произлегол по човечката природа од тој народ....

цела книга,кој сака, може да ја најде овде..

Th3 Reap3r

Soul On Fire
Член од
24 август 2007
Мислења
378
Поени од реакции
7
Јас мислам дека постои и никој неможе да ме убеди дека не постои!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom