Знам дека е смешно да ти реплицирам, ама сепак ќе го сторам тоа... интересно ќе биде. :helou:
Прво, никаков доказ не се евангелијата. И Хари Потер е сериозна книга ама сепак тој не постои.
Второ, како создал светот не е темата, но ќе ти кажам само дека од билијарди луѓе кои живееле никој не успеал да даде ни блиску логична претпоставка. Но дека Исус, или татко му го создал е повеќе од смешно. Фактот што јас постојам е резултат на два богови овоземски, а тоа се мајка ми и татко ми, не го мешај господ, конзервативни родители имам, сигурно не правеле тројка. :wink:
Е сега, второто болдирано. Убаво рече, од експлозија се знае што се добива и тоа многу добро и до најмалата ситница прецизно се знае. За да не те буни ова, фрли петарда во вода, секој пат (можеш милион пати да повториш), ќе се создаде истиот ефект, истите бранови, истиот звук. Значи се` и идеално и однапред пресметано при екслозија. Универзумот е совршен како што животот на земјата е совршен. Се е во хармонија. Но за тоа не е заслужен Господ, туку поставеноста на работите во универзумот.
Третото болдирано... Исаија пророкот го слави твојата религија нели? Дали ќе ја слави и баба ми која што секој пат кога ја чеша увото - врне?! Или Нострадамус можеби? Баба Ванѓа? Нејсе, не е тоа поентата, ова е само зафрканција. Не е напишано безвезе, но не е никаков доказ дека Господ постои.
За четвртиот болд сега јас ќе ти кажам тебе нешто. Библијата сум ја читал :wink: и не сум одушевен од неа. Всушност, уште тогаш решив дека ако бидам во контакт со деца дека ќе им ја препорачам како добра литература во која се зборува за вистински човечки вредности.
Ова милијарда пати сум го пишувал, и секогаш се наоѓа по некој “паметњакович“ како тебе да ни објасни нас еретиците за вистината. Бог, Господ, вишата сила, како сакаш наречија... е нешто што го чувствуваш ти внатре во себе. Не постои никаков човек со брада, ниту се потребни цркви и молитви пратени до него. Постои твојата верба во себе. Ти си Бог. Господ е само олеснување... овозможување на човекот да стигне до својата потсвест и да го извади најдоброто од себе. Кога ти се молиш на бог, се молиш на себе. Се куражиш сам себе за да се избавиш од проблемите. Библијата е само Законик за однесувањето на широките народни маси. Сите религии го имаат. Ако не знаеш како треба, да отвориш и да прочиташ.
Ширам ерес а? Спалиме на клада, гајле ти е... и онака си инквизицијата.