Вашето дете се дрогира?

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.985
Јас во средно имав еден другар, беше локален дилер младичот на времето, и кога ни беше досадно ни ги кажуваше сите за и против наркотиците. Тој е сега 3 години клин, јас пола само, неврмајнд. Инаку убаво кажа Спуки, дајте услови за спорт или за друг вид квалитетна забава, и решен е проблемот.

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Абе ве гледам сите сте се фатиле за дрогата како таа да е најголемото зло на кое може да биде изложена младинава.
Според мене,најголемиот проблем кој што го има и ке го има нашава младина е оноа ебано чувство на безизлезност и апатија кое го ствараме сите ние со нашите секојдневни жалопојки за тоа колку подобро беше порано,колку ја поскапеле струјата,телефонот,нафтата...
Дете ко дете,родителите му се урнек за развиток.Ако тато и мама си ги разглабаат проблемите на само а пред него ставаат хепи фејс,тоа дете ке има здрава психичка основа понатаму во животот да може да се фаќа во костец со проблемите,да прави рационален избор за тоа што е добро што е лошо.Ние од мали ако ги трупаме со нашево секојдневје никогаш во нив нема да се развие она чувство дека треба да се бори за нешто подобро,секогаш ке прифаѓаат привремени решенија,од денес за утре па нека биде што биде и ке чекаат смак света.На ваков начин се раѓаат наркомани,лопови,разбојници,хулигани...
Имам милион примери за сиромашни семејства кои секојдневно водат борба за гола егзистенција но на свет донеле здрави и прави деца кои се борат и успеваат.Кај нас сеуште се малцинство оние што забегуваат од прав пат,само жалосно е тоа што се множат.

Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Re: Дисциплински мерки за „социјално неприлагодена“ младина

spooky напиша:
Оваа тема некако произлезе од „Градски парк под клуч“. Факт е дека паркот стана собиралиште на малолетни џанаци и пијандури, и факт е дена неговото затворање е лечење на последицата, а не на причината.

Прашање до кајганџиите : вие постарите, какви мерки би примениле кога би начекале свое дете во парк или во милициска станица, нацуцано/надувано, недајбоже нашмркано или нашприцано?

И вие помладите, што би влијаело на вас најмногу за да се ослободите од такви лоши навики?

Една мала илустрација за превоспитување : еден пријател на братучеда ми (4-5 години постар од мене) беше укебан од татко му, некаде во почетна фаза на зависност од хорс. Татко му фино лепо го затвори во една дрвена шупа и месец и пол го држеше внатре, го хранеше исклучиво со леб и вода, и секој ден по три-четири пати го прскаше со еден шмрк и му удираше ќотек со кожен ремен. Стварно дивјачки пристап, морам да признаам, ама (оттогаш има 15-тина години) дечкото сеуште нема ни цигара запалено.

Ваши гледања?
така треба, испаѓа дека младите денес (и јас не сум многу стар,21 год.) колку повеќе се галени иод родителите и колку повеќе им е дадено секакво задоволство толку повеќе се за никаде, не дека пушат цигари туклу многу повеќе дрога, пијанење, еба*ње уште не дораснати (мислам на женскиот пол) така да родителите појма немаат во кој правец се развиваат своите деца и кога веќе ќе ја дознаат вистината единствениот начин за да ги вратат назад е баш како во примерот!

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Mad Maxx напиша:
А
Според мене,најголемиот проблем кој што го има и ке го има нашава младина е оноа ебано чувство на безизлезност и апатија кое го ствараме сите ние со нашите секојдневни жалопојки .
:aplauz:

totalno si vo pravo - trgnuvanjeto po drogi i alkoholi si ima pricina ko i se drugo...
Najgolemo zlo shto moze da go snajde edno opstestvo e apatija, koe posle toa se transformira vo mnogu shto drugo.
Go potrefi.

RaGeAnGeL

KiCk AsS
Член од
23 јануари 2005
Мислења
930
Поени од реакции
7
Tonchie напиша:
Јас во средно имав еден другар, беше локален дилер младичот на времето, и кога ни беше досадно ни ги кажуваше сите за и против наркотиците. Тој е сега 3 години клин, јас пола само, неврмајнд. Инаку убаво кажа Спуки, дајте услови за спорт или за друг вид квалитетна забава, и решен е проблемот.
nemat vrska muabetov...dajte mi sala za kosharka i svetov ke e rozev yeah right:P

droga imalo i ke imat se koristelo i ke se koristit i se e to okej se dodeka imas limit i znajs koga e dosta i so e dosta....Postot od Mad Maxx donekade drzit mesto ama i ne tolku zato so i vo bogati nadezni i ekonomski jaki zemji imat mladina koja koristit droga ...e sea....siromashnive ke se puket so heroin i cimento a bogative ke se nashmrkaveto so koka...izborot e sekogash tvoj i licno tvoj i nikoj so sila ne ti dava...ako si slaibc ke ti go svrtet umot i posle to si on your own:)
Drogata e biznis alkoholot e biznis McD e biznis itn...od edno umiras pobrzo od drugo bavno:)Ne postoj ziva sila so ke me ubedit deka roditelite se kirvi zato so sinmu/kerkamu odlucile da se napushavet ili da se fikset ili da shmrket...21 vek dovolno sme informirani za sve sekogash imas opcija da kazis NE....zavisi od karakter i samodoverba I NISHTO DRUGO!....I daj ziti se so muabet e toj "ja bi se ubil"...am ubi se ushe od sea ko taka i skrati makite na drugive...realnosta e surova na sekoj mozi da mu se desit i to e to dali nekoj ke priznajt ili ne to e drugo!Ako veke se desilo probaj da pomognis ako ne ostajgo neka skapit 8)

Член од
16 септември 2005
Мислења
4
Поени од реакции
0

spooky напиша:
вие постарите, какви мерки би примениле кога би начекале свое дете во парк или во милициска станица, нацуцано/надувано, недајбоже нашмркано или нашприцано?
Суштинска грешка е да се ставаат во ист кош марихуана и хероин. Времињата се такви каде што процентот на луѓе кои пробале трава е над 50%, екстази кошта колку 1,5 пиво во колосеум или 5 од кооперација. Сите го прават тоа и бројот со оглед на совршеноста на дрогата само ќе расте.

Човекот има исконска потреба да ја менува својата свест. Земете јго вашето дете во раце и вртете ја наоколу додека не му се сврти во главата. Реакција - детска радост. Вртоглавицата ќе стане чест метод на детето да откачи и после некоја година ќе дојде алкохол и трава, потоа и потешките дроги.

Јас да ја фатам ќерка ми како дува нема да и кажам збор. Да ја фатам со проширени зеници, пијана или со кутија цигари ќе ја седнам на еден муабет каде што ќе и објаснам кои се придобивките кои се загубите. Секако дека темата дрога и секс нема да биде табу во мојата фамилија. И тоа е се што може и треба да се направи во случај на „полесни“ дроги.

Родител кој го тепа своето дете е гомо од човек. Тепањето ќе придонесе само да се прошири веќе започнатиот јаз кој само ќе се шири ако пристапот кон дрогите не се базира врз факти. Денешната младина фактите ги црпи од www.erowid.org, а демонизрањето на сите дроги ќе донесе до недоверба кон родителот на темата.

Ова е долга тема на која што ќе ме мрзи да ви одговарам на сите напади и несогласувања во врска со погоре напишаното.

Секогаш останува варијантата да се пресилите во село каде што контактите на детето со лоши влијанија ќе се сведат на минимум :)

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
zocipro напиша:
nekako vie poslednite mnogu napisavte a mnogu malku kazavte :pos:
Се слагам потполно,и доста више за таа еб**а дрога.Ко само тој проблем да го имаме па сте се фатиле ко слепи за стап.
Рејџ,изгледа не ме разбра убаво,ај прочитај уште еднаш само овој пат обрни повеке внимание.Тоа со сиромашните семејства го потенцирав само како пример дека и во најтешки услови со труд и воља може да се изгради функционално семејство.А ако не се криви родителите за децата џанкери,незнам кој е.Ако не знам ја што прави мое дете дур е под мој кров тогаш сум тежок промашај како родител.И не верувам дека некој би останал рамнодушен ако види дека детето му забегува у матни води.

RaGeAnGeL

KiCk AsS
Член од
23 јануари 2005
Мислења
930
Поени од реакции
7
Mad Maxx напиша:
zocipro напиша:
nekako vie poslednite mnogu napisavte a mnogu malku kazavte :pos:
Се слагам потполно,и доста више за таа еб**а дрога.Ко само тој проблем да го имаме па сте се фатиле ко слепи за стап.
Рејџ,изгледа не ме разбра убаво,ај прочитај уште еднаш само овој пат обрни повеке внимание.Тоа со сиромашните семејства го потенцирав само како пример дека и во најтешки услови со труд и воља може да се изгради функционално семејство.А ако не се криви родителите за децата џанкери,незнам кој е.Ако не знам ја што прави мое дете дур е под мој кров тогаш сум тежок промашај како родител.И не верувам дека некој би останал рамнодушен ако види дека детето му забегува у матни води.

dali ti vo zivotot tvoj si imal nekoj blizok tvoj zavisnik od droga?imas deca?dali si koristel ti nekogash droga?

RaGeAnGeL

KiCk AsS
Член од
23 јануари 2005
Мислења
930
Поени од реакции
7
:) poshtovam tugo mislenje ali ako neshto ne si osetil na svoja koza a cvrsto stois zad svoeto ne ide:))Mislam bezveza e zato so sum se nashla vo situacija da kazvam NEVER a posle da mi se desi mene istoto:))Pak ke recam ..ne deka ne si vo pravo ali malce fleksibilnost...i procitaj me pak ne e tolku loso to so go kazav kako sho izgleda i vervi me...eptem e realno

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
RaGeAnGeL напиша:
:) poshtovam tugo mislenje ali ako neshto ne si osetil na svoja koza a cvrsto stois zad svoeto ne ide:))Mislam bezveza e zato so sum se nashla vo situacija da kazvam NEVER a posle da mi se desi mene istoto:))Pak ke recam ..ne deka ne si vo pravo ali malce fleksibilnost...i procitaj me pak ne e tolku loso to so go kazav kako sho izgleda i vervi me...eptem e realno
Флексибилност и не ми е некоја јака страна,но почитувам туѓи мислења.Не е дека го спорам твоето,туку цело време се обидувам да укажам на причинителите за овие несакани срања,меѓу кои е и наркоманијата.
А тоа што на своја кожа немам осетено најверојатно значи дека сум имал добра дресура и сум научил да учам на туѓите грешки.
Чисто информативно-секојдневно се расправам со џанкери,лопови,разбојници и бараби од сите калибри,така да,слободно можам да кажам дека имам информации од прва рака за тоа што не функционира.

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Ја као прво сам себе би се васпитно дисцинплинирал и тоа многу за сите грешки што сум ги направил кон општеството како млад и трапав незнајко кој што мислеше дека знае се, арно ама, и ја иам некаков си синдром на- Зашо само ја да го кркам! :pos:

Еве се напраив 2 метра дечуриште и не праам толку грешки веќе, жифми вујна!

Член од
30 април 2005
Мислења
361
Поени од реакции
21
Ce pishev neshto, ama......Mad max opfati se shto mi se motashe niz glava za temava. Celosno se soglasuvam so negovite postovi.
Najdobro e da se deluva preventivno. Podobro da se spreci otkolku da se leci. I pokraj sekojdnevnite problemi, roditelite moraat da posvetat povece vnimanie na svoite deca i ako eventualno zabelezat nekoja devijacija - da ja sankcioniraat vo pocetnata faza.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.211
Поени од реакции
34.455

мара напиша:
Суштинска грешка е да се ставаат во ист кош марихуана и хероин.
Дрога си е дрога. Илегално си е илегално. Зошто да не ги ставиме во ист кош?

мара напиша:
Човекот има исконска потреба да ја менува својата свест. Земете јго вашето дете во раце и вртете ја наоколу додека не му се сврти во главата. Реакција - детска радост. Вртоглавицата ќе стане чест метод на детето да откачи и после некоја година ќе дојде алкохол и трава, потоа и потешките дроги.
Што побогу збориш? :cls:

мара напиша:
Јас да ја фатам ќерка ми како дува нема да и кажам збор.
Само затоа што ти дуваш?

мара напиша:
Да ја фатам со проширени зеници, пијана или со кутија цигари ќе ја седнам на еден муабет каде што ќе и објаснам кои се придобивките кои се загубите.
А да ја фатиш како пафка ќе и речеш „Еи, дај дим черо! Вазааа!“. Која е разликата?

мара напиша:
Секако дека темата дрога и секс нема да биде табу во мојата фамилија. И тоа е се што може и треба да се направи во случај на „полесни“ дроги.
Не треба да биде табу, точно. Ама правиш огромна грешка ако ги класифицираш дрогите на „тешки“ и “лесни“ пред твоето дете.

мара напиша:
Родител кој го тепа своето дете е гомо од човек. Тепањето ќе придонесе само да се прошири веќе започнатиот јаз кој само ќе се шири ако пристапот кон дрогите не се базира врз факти.
Ако и покрај сите укажани факти, човекот е неразумен, треба да се примени ќотек. Нешто слично на дресурата кај животните. Нормално, не крвничко тепање - ама по некое воспитно шамарче.
Ќотекот излегол од рајот.

мара напиша:
Секогаш останува варијантата да се пресилите во село каде што контактите на детето со лоши влијанија ќе се сведат на минимум :)
:roll:

Kajgana Shop

На врв Bottom