Вашето дете се дрогира?

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
Zeratul напиша:
Би го прошетал (да се разбереме не ставил таму) крај Бардовци и кај наркоманите да види кај иде, па ако не се поремети од хоророт кје се излечи одма. Ако не сфати сам, нема друг лек, се друго е привремено решение коа нема да го реши проблемот, туку само ќе го задлабочи.
Ова би го направила ја многу порано,на пример кога ќе има 13,14,сепак да биде доволно голем да свати што си направиле со животот тие луѓе,не би оставила за тој порок да учи на училиште или пак од некои флаери и брошури,лично јас ќе се погрижам да научи се за дрогата и за нејзините последици!
Е сега ако и после се,дознаам дека моето дете почнало да се дрогира,тогаш моето дете е со слаб карактер,крајно ќе ме разочара,
ќе се сметам себе си за лош родител затоа што не сум го приметила моето дете во онаа почетна фаза и веднаш го носам во болница го оставам таму се додека целосно не се излечи а затоа време ќе им кажам да му забранат секаков вид на посета..да види како е да си сам и каков начин на живот одбрал,сам себе си да се казнува и да го проколнува денот кога почнал..во спротивно по првото излагање на улица одново на ново!!!

D

DJ_DEXTER

Гостин
RealGirL добра мајка ќе бидеш ме воодушеви. Имаш едно зелено од мене.

Член од
1 мај 2006
Мислења
371
Поени од реакции
2
Vednas stom ke zabelezam takvo nesto kaj moeto dete ke se konsultiram so strucno lice i se ke napravam samo za da moeto dete se izleci i celo vreme ke bidam pokraj nego i ke muja davam cela podrska sto mu e potrebna.

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Автоматски на лечење. И нормално, разговор со стручни лица и милион брошури и книги за дрогата и нејзиното штетно влијание.

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
DJ_DEXTER напиша:
Што ќе направите доколку дознаете дека вашето дете се дрогира?
ништо.. евентуално ќе му дадам совет што да избегава.. и сл. а зависно и од дрогата, може и со татко му да сподели :)

Член од
15 ноември 2005
Мислења
355
Поени од реакции
1
Vo toj moment kje prestani da bidi moe dete...Kakva mu glava takva mu kapa!

Jovana15

...
Член од
6 јули 2006
Мислења
134
Поени од реакции
0
NeRtHuS_ErDa напиша:
Ne e samo u toa rabotata ..Deteto kolku i da se drogira i kolku i da pravi gluposti pak e tvoe dete i ti moras da mu pomognes..Licno ti..Posto nekoj drug sigurno nema da go poddrzi i da mu pomogne odkolku majkata..

Jas licno bi mu kazala ili pokazala sto se pravat narkomanite pa da vidi deteto dali saka da ima takov zivot..Mora da mu kazam deka toa ne e dobro i ne treba da se pravi zoshto moze da nastrada..Ako pak prodolzi da se drogira ke moram da mu najdam lek..No preeeeeeed se toa ke moram da pozboruvam so nego i da go prasam zoshto go pravi seto toa..Ako prodolzi so negovoto drogiranje ke prevzemam pogolemi merki..Ne znam sto i kako no ke prevzemam..

No sepak ako deteto se drogira sigirno ima problemi...Dali e toa shto sum go napushtila edno maloo vreme ili shto sum bila losha majka okey ke go izlekuvam,,No pogotovo ne sakam da znam dete od kejf da se drogira,,NE!!

Член од
15 ноември 2005
Мислења
355
Поени од реакции
1
IsidoraD напиша:
E epten ke mu pomognes.........
Temata ne e kako da mu se pomogne! Imam namera koga bi imala dete da go vospitam da bide covek,dostoinstven i mudar (a takov veruvam deka nikogas ne bi posegnal po droga. Nie go pravime deteto,go ragjame, no ne go poseduvame,toa odluchuva kade i kako ponatamu.Ako resilo patot da mu bide drogata,komotno moze da se drogira. A bidejki jas ne go poseduvam, a ne ni mozam ne ni sakam nekomu da mu peram mozok,kako sto ne sakam moite mene da mi go perat,kje go ostavam samo da odluchi sto e najdobro za nego. Toa e istoto so homoseksualnosta, mene lichno mi smetaat i drogata i homoseksualnosta,no ako moeto dete se pronajde sebesi tamu, jas ne bi mu prechela da go izzivee ona sto go saka,makar i da plati so svojot zivot za toa. Nisto ne e sluchajno,i ponekogas navistina ima nesto "Pogolemo i posilno" koe gi pravi planovite za nasiot zivot. This way or another, sekoj resava za svojot zivot sam. I nikoj nikomu ne moze za nisto da pomogne,ako samata lichnost ne saka da si pomogne sebesi! Toa sakav da kazam so prethodniot komentar,deka od toj moment jas prestanuvam da sum negovata mama,sto sekogas kje mu go rascistuva patot na problemite i kje go vodi do svetlinata. Ubavo e da se ostavata decata ponekogas sami da odlucuvaat za svojot zivot,pa makar toa i da ne boli.

Jovana15

...
Член од
6 јули 2006
Мислења
134
Поени од реакции
0
NeRtHuS_ErDa напиша:
Temata ne e kako da mu se pomogne! Imam namera koga bi imala dete da go vospitam da bide covek,dostoinstven i mudar (a takov veruvam deka nikogas ne bi posegnal po droga. Nie go pravime deteto,go ragjame, no ne go poseduvame,toa odluchuva kade i kako ponatamu.Ako resilo patot da mu bide drogata,komotno moze da se drogira. A bidejki jas ne go poseduvam, a ne ni mozam ne ni sakam nekomu da mu peram mozok,kako sto ne sakam moite mene da mi go perat,kje go ostavam samo da odluchi sto e najdobro za nego. Toa e istoto so homoseksualnosta, mene lichno mi smetaat i drogata i homoseksualnosta,no ako moeto dete se pronajde sebesi tamu, jas ne bi mu prechela da go izzivee ona sto go saka,makar i da plati so svojot zivot za toa. Nisto ne e sluchajno,i ponekogas navistina ima nesto "Pogolemo i posilno" koe gi pravi planovite za nasiot zivot. This way or another, sekoj resava za svojot zivot sam. I nikoj nikomu ne moze za nisto da pomogne,ako samata lichnost ne saka da si pomogne sebesi! Toa sakav da kazam so prethodniot komentar,deka od toj moment jas prestanuvam da sum negovata mama,sto sekogas kje mu go rascistuva patot na problemite i kje go vodi do svetlinata. Ubavo e da se ostavata decata ponekogas sami da odlucuvaat za svojot zivot,pa makar toa i da ne boli.
Epa gore vika shto bi napravile ako bi doznale deka vaseto dete se drogira...Tvojot odgovor e ke go ostavam taka?? Posto zavisi kolku godini ima..Ako e maloleten sigurno deka nema da go ostavis..Ili da?

Член од
15 ноември 2005
Мислења
355
Поени од реакции
1
Jovana15 напиша:
Epa gore vika shto bi napravile ako bi doznale deka vaseto dete se drogira...Tvojot odgovor e ke go ostavam taka?? Posto zavisi kolku godini ima..Ako e maloleten sigurno deka nema da go ostavis..Ili da?
Cekajte be lugje,zosto jas ne se drogiram? Prvo-moite mnogu ubavo me vospitale i nikogas ne mu sum imala lipsa na ljubov ili vnimanie (najcesto se drogiraat osameni lugje,lugje sto nikogas ne osetile ljubov,deca na bogatasi,sto nikogas ne videle nikakvo vnimanie od svoite,nitu pak ljubov). Vtoro- na 21 godina jas sum zrela osoba,znam sto sakam od sebesi i od zivotot sto mi e daden (velam daden,zasto ako podrazmislam,zivotot navistina ni e daden,toa e edna golema sansa koja definitivno ne treba da se prokocka so zemanje na droga. Se do momentot koga eden covek ne sfati deka zivotot e podarok i treba da se pochituva,a ne da se pluka na nego, postoi rizik za samounistuvanje). Treto- Covekot lichno i po svoja volja zapochnuva da se drogira i samo toj samiot ja znae pricinata za toa, moze cel kolegium od doktori i psiholozi da mu donesat,ama duri toj samiot ne sfati deka zgresil,nema air od nisto. Think about it...

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
NeRtHuS_ErDa напиша:
Како можеш да кажеш дека ке престане да биде твое???Со детето треба да бидеш и во лошо а не само бо добро и више ако глеаш дека тргнало по лош пат ти си тој/таа што треба да го изведеш на прав пат, а не да се откажеш!!!!

Член од
15 ноември 2005
Мислења
355
Поени од реакции
1
CuCeNcE напиша:
Како можеш да кажеш дека ке престане да биде твое???Со детето треба да бидеш и во лошо а не само бо добро и више ако глеаш дека тргнало по лош пат ти си тој/таа што треба да го изведеш на прав пат, а не да се откажеш!!!!
Dete? Mislite na dete od 7-8 godinki ili? Oti deteto e dete do kaj 15,posle toa da bideme iskreni sekoj po svoj pat,nitu "deteto" moze da vi ja razbere "starosta" nitu vie "mladosta". Toa vi se 2 razlichni sveta. Poleka si zaminuva i od doma,i vekje ne e dete.Na pr. zborame za osoba na 18 godini,sto po nitu eden kriterium ne moze da se vbroi vo kategorijata "deca". Na 18 godini ima "deca" sto formiraat svoi familii. A jas na moeto "18 godisno dete" um kje mu solam,a? Tochno zaradi ova nie sme tolku nazad, dur pravime od decata "debili na majka" i drzava i se kje ni odi na nazad. Zasto za da izgradis edno zdravo obstvestvo nuzni se nezavisni i zreli lugje,sto znaat sto sakaat i znaat sami da izlezat od najgolemite sranja sto mozat da gi snajdat. Jas voopsto ne sakam ni da mislam deka moeto "Dete" kje bide narkoman,zasto toa se si e od semejstvoto. Ako go zatvoris doma i go tormozis,ako na 18 godini se ponasas so nego kako da e "Dete" normalno deka toa kutroto koga na 19 kje odi na fax vo drug grad,oslobodeno od prangite na svoite ogranicheni roditeli,prvo sto kje napravi e da udri na sex,drugs and rock 'n roll :tapp:

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Значи кога твоето дете ке напуни 18години ти нема да го фермаш? Ја така го сватив почетниот дел на постов, до 18 ти се грижиш за него после кој го е*е?нека праи шо сака полнолетен е,зашто ја да се замарам?

Член од
15 ноември 2005
Мислења
355
Поени од реакции
1
mRnO напиша:
Значи кога твоето дете ке напуни 18години ти нема да го фермаш? Ја така го сватив почетниот дел на постов, до 18 ти се грижиш за него после кој го е*е?нека праи шо сака полнолетен е,зашто ја да се замарам?
Svashta...Mozete li da ne sfakjate se tolku bukvalno? Za vas ocigledno ima samo crno ili belo,ili kje umirate za svoeto dete ili kje go frlite,a? Nemozite da go ostavite da se grizi za sebe,a sepak da go sakate? Mi zvuchite kako da ne znaete kajgana sami da si napravite, bez mama i tato ocigledno polovinata od vas ne mozat!

Kajgana Shop

На врв Bottom