- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 14.910
- Поени од реакции
- 37.039
Once upon a time, во далечната 2011, еден чичко ( ), еден батко и една дадичка решија да отворат една „многу недемократска тема“. Во неа членовите не можеа ни да пишуваат, ни да бираат, туку само да читаат тоа што тројцата им сервирале. А на менито имаше 21 категорија со вкупно преку 150 филмови кои според нив секој еден посетител на Филм и ТВ на Кајгана Форум мора да ги има гледано за да може да се впушти во сериозни филмски дискусии. Многу полемики се отворија за темата, многу беа критикувани, но истата остави еден огромен печат на едно време и го трасираше патот на десетици филмофили на форумов. За тие кои уште не знаат за што зборувам, еве ја темата:
12 години потоа...
16 филмски ентузијасти и еден професионалец се собраа за да направат ново, ревидирано издание на Филмскиот каталог за тапчовци. Ги вкрстија копјата, се испокараа и лека полека тргнаа во походот кој го нарековме ВОДИЧ НИЗ ГАЛАКСИЈАТА - ФИЛМСКИ КАТАЛОГ ЗА СОВРЕМЕНИ ТАПЧОВЦИ 2.0. И тука е се максимално недемократско, нема да може да бирате и гласате и ќе мора да голтате тоа што ви е сервирано... Но ние бевме малку помали диктатори, па ви отворивме уште една тема, во која ќе може да дискутирате за филмовите избрани во новиот каталог, да ни се смеете дека поим немаме што сме ставиле некој конкретен филм, а сме испуштиле друг и да пресметате колку од филмовите сте гледале а колку не. Таа тема можете да ја најдете ТУКА.
Пред креирањето на каталогот поставивме само 2 правила:
1. Ни еден од филмовите од првиот каталог нема да најдете тука. Значи мора прво таа лектира да ја поминете, таа е за прво одделение, па после да дојдете тука и да ја поминете лектирата за второ.
2. За разлика од првиот, овој каталог ќе го завршиме.
Ги ревидиравме и категориите, па така во новиов каталог бројот на категории е поголем. Филмовите ќе бидат подредени во следните категории, по 10, 15 или 20 филма во категорија:
1. Crime
2. Detective Movies
3. Thriller
4. Mystery
5. SF
6. Post Apocalyptic & Dystopian
7. Fantasy
8. Children & Family
9. Adventure
10. Horror
11. Period Drama
12. Biopic
13. Sport Drama
14. Romance
15. Romcom
16. Drama
17. Comedy
18. Crime Comedy
19. Satire / Parody
20. War / Antiwar
21. War WWII
22. History / Epic
23. Action
24. Superhero
25. Animation
26. Musical
27. Music
28. Western
29. Noir
30. Classic
31. European Cinema
32. World Cinema
33. Македонски
34. Unusual / Experimental Cinema
35. Documentary
Тука морам да го цитирам авторот на првиот каталог, зашто многу елоквентно го има срочено тоа:
Секако, ви создадовме и Letterboxd листа каде ќе можете да ги најдете сите филмови од каталогот. Клик ТУКА.
И don't forget to SUBSCRIBE на темава, за секогаш кога ќе објавиме нова категорија, да бидете први што ќе ја видите и ако не сте ги гледале филмовите од неа, да бидете први што ќе ги гледате.
Почнуваме со првата категорија, наскоро!
12 години потоа...
16 филмски ентузијасти и еден професионалец се собраа за да направат ново, ревидирано издание на Филмскиот каталог за тапчовци. Ги вкрстија копјата, се испокараа и лека полека тргнаа во походот кој го нарековме ВОДИЧ НИЗ ГАЛАКСИЈАТА - ФИЛМСКИ КАТАЛОГ ЗА СОВРЕМЕНИ ТАПЧОВЦИ 2.0. И тука е се максимално недемократско, нема да може да бирате и гласате и ќе мора да голтате тоа што ви е сервирано... Но ние бевме малку помали диктатори, па ви отворивме уште една тема, во која ќе може да дискутирате за филмовите избрани во новиот каталог, да ни се смеете дека поим немаме што сме ставиле некој конкретен филм, а сме испуштиле друг и да пресметате колку од филмовите сте гледале а колку не. Таа тема можете да ја најдете ТУКА.
Пред креирањето на каталогот поставивме само 2 правила:
1. Ни еден од филмовите од првиот каталог нема да најдете тука. Значи мора прво таа лектира да ја поминете, таа е за прво одделение, па после да дојдете тука и да ја поминете лектирата за второ.
2. За разлика од првиот, овој каталог ќе го завршиме.
Ги ревидиравме и категориите, па така во новиов каталог бројот на категории е поголем. Филмовите ќе бидат подредени во следните категории, по 10, 15 или 20 филма во категорија:
1. Crime
2. Detective Movies
3. Thriller
4. Mystery
5. SF
6. Post Apocalyptic & Dystopian
7. Fantasy
8. Children & Family
9. Adventure
10. Horror
11. Period Drama
12. Biopic
13. Sport Drama
14. Romance
15. Romcom
16. Drama
17. Comedy
18. Crime Comedy
19. Satire / Parody
20. War / Antiwar
21. War WWII
22. History / Epic
23. Action
24. Superhero
25. Animation
26. Musical
27. Music
28. Western
29. Noir
30. Classic
31. European Cinema
32. World Cinema
33. Македонски
34. Unusual / Experimental Cinema
35. Documentary
Тука морам да го цитирам авторот на првиот каталог, зашто многу елоквентно го има срочено тоа:
И пак ќе речам - за да не бидеме исто толкави диктатори, ви создадовме тема во која барем може да не критикувате. Со вас се читаме таму.Пред да почнете да кукате (не оти ни е гајле) да појасниме: листа ко листа, далеку е од совршена. Но се потрудивме да се усогласиме и да бутнеме по 10 филмови (некаде и по 20) во секоја категорија.
Секако, ви создадовме и Letterboxd листа каде ќе можете да ги најдете сите филмови од каталогот. Клик ТУКА.
И don't forget to SUBSCRIBE на темава, за секогаш кога ќе објавиме нова категорија, да бидете први што ќе ја видите и ако не сте ги гледале филмовите од неа, да бидете први што ќе ги гледате.
Почнуваме со првата категорија, наскоро!