Зареждам гаЗови бутилки - Полнам плински боци
Газопровод - таму кај што поминува плинот...од Русија за Бугарија....де де знајте...
Газостанција - на бензинска кај што полнат плин
Ако - гомно (а ако акцентот е на о си е нормално ако)..со ова сум се зафркнала во почетокото кога отидов да студирам...лелеле....си викам ја ако ако.....и сите ме гледат чудно.....
кака - дада(дода, дотка)
лелја - тета
лелјо - тетин
бај Мангал - бат Циго
мивка - умивалник - додека кај нас мивка си е бич шо се вика на оној варварски диалект англиски де...
капан - примка
конфитјур - го зеле од француски и си е слатко
а слатко - викат на нешто благо
не велат ладно ми е - а студено ми е
В противо вест на това - Спротивно на тоа...
полилеј - лустер
Икономика и Ентелегенто - Економија и Интелегентен
ненавиждам - мрази
`г`л - агол
отрицателен - негаативен, негативно
пиршество - банкет
закуска - доручек
желаја - сакам нешто...ако е желаја некој тогаш има смисла дека го посакува(се запалил по неа, та ми се е**)
котка - мачка
мишка - глувче
пл`х - стаорец
глезен - зглобот на ногата што го спојува стапалото и ногата...кокалче го викаме у Струмица
клеца - е**
Патем како инфинитив земат прво лице еднина....ние земаме трето еднина
пикаја - мочам (упс)
акам - серам (упс)
зала - сала
от - од
през 2008 - Во 2008
цунки - бакнежи ама на малку детски, разгалено
гушки - прегратки пак на малку детски
хлапе - тинејџер, дете што мириса уште на млеко
кофти - гадост
мухал - некаква именка произлезена од мувла (мувлосано сирење)....еве мувла ама за женско одговара
сопол - мрсољ - секрет од носот де да се изразам културно
стомана - балтија, секира
еееееееееееееееееееееееееееееее доста толку јас речник ќе направам ако се сетам за нешто ке се дополнам........мене закон ми се ова со газопровода......хахахахаха се заледив.....кога го слушнав.....
Абе тоа јазикот им е пола руско, пола француско, останатото, од старословенски......но ајде да не гледаме од другата страна.....патем нели сум си филолог....а и плус хумор си е темата.....