Б‘лгарски език :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Робокап - do you wanna kiss a bullet - искаш ли да цункаш пистолет!

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Зареждам гаЗови бутилки - Полнам плински боци
Газопровод - таму кај што поминува плинот...од Русија за Бугарија....де де знајте...
Газостанција - на бензинска кај што полнат плин
Ако - гомно (а ако акцентот е на о си е нормално ако)..со ова сум се зафркнала во почетокото кога отидов да студирам...лелеле....си викам ја ако ако.....и сите ме гледат чудно.....
кака - дада(дода, дотка)
лелја - тета
лелјо - тетин
бај Мангал - бат Циго
мивка - умивалник - додека кај нас мивка си е бич шо се вика на оној варварски диалект англиски де...
капан - примка
конфитјур - го зеле од француски и си е слатко
а слатко - викат на нешто благо
не велат ладно ми е - а студено ми е
В противо вест на това - Спротивно на тоа...
полилеј - лустер
Икономика и Ентелегенто - Економија и Интелегентен
ненавиждам - мрази
`г`л - агол
отрицателен - негаативен, негативно
пиршество - банкет
закуска - доручек
желаја - сакам нешто...ако е желаја некој тогаш има смисла дека го посакува(се запалил по неа, та ми се е**)
котка - мачка
мишка - глувче
пл`х - стаорец
глезен - зглобот на ногата што го спојува стапалото и ногата...кокалче го викаме у Струмица
клеца - е**
Патем како инфинитив земат прво лице еднина....ние земаме трето еднина
пикаја - мочам (упс)
акам - серам (упс)
зала - сала
от - од
през 2008 - Во 2008
цунки - бакнежи ама на малку детски, разгалено
гушки - прегратки пак на малку детски
хлапе - тинејџер, дете што мириса уште на млеко
кофти - гадост
мухал - некаква именка произлезена од мувла (мувлосано сирење)....еве мувла ама за женско одговара
сопол - мрсољ - секрет од носот де да се изразам културно
стомана - балтија, секира
еееееееееееееееееееееееееееееее доста толку јас речник ќе направам ако се сетам за нешто ке се дополнам........мене закон ми се ова со газопровода......хахахахаха се заледив.....кога го слушнав.....
Абе тоа јазикот им е пола руско, пола француско, останатото, од старословенски......но ајде да не гледаме од другата страна.....патем нели сум си филолог....а и плус хумор си е темата.....

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Е, ова го немате видено ни слушнато,ова е просто неверојатно.
Гледајде го внимателно . Не можев да се изначудам, а го гледав неколку пати и паѓав од смеење.
Се вика Тулибуди будаучу
http://www.bgjokes.com/video.php?lang=bg&itemid=724

angel_oh

око на кајгана
Член од
8 јануари 2008
Мислења
225
Поени од реакции
10
ево уште една изрека : искам да ја стискам.:pos2:

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Еве нешто веќе видено...болварско...фолк пеачка

Vetrence

...believe in yourself! :)
Член од
2 јули 2007
Мислења
7.469
Поени од реакции
676
Аре за всички пички лавс комс аген хахаха...

TheMask

SσвεR SαŋTα
Член од
28 февруари 2008
Мислења
298
Поени од реакции
8
Bugarite za mene imat najglup jazik.. Nekogas igram so niv CS ama gluposti vo jazikot kolku sto sakas :S

Член од
6 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
605
Мене најкома ми било кога слушнав у Софија како еден тип и вика на курва:Извињавај за колко ште го хапнеш както рибка(што у превод значи:извинете,за колку ке го лапнете како риба)многу е брутално нели!!!:pusk:

А колку и да е сличен македонскиот и бугарскиот пак без да поминеш 3 недели у Бугарија тешко дека ке се снајдеш со зборојте по логика.
Кога ни беа првите денови у Бугарија правевме претерано многу киксови.Еден другар мој отиде до продавница и му вика на продавачот:Здрасти обаче ште може ли да ми дадете една печена котка?
Што у превод значи:Здраво иначе ке може ли да ми дадете една печена мачка.А според неговата логига требаше да значи:Здраво братче ке може ли да ми дадете една печена кокошка.

Друг исто кикс што го имам направено јас е кога прашав пред доволно многу бугари каде може да се оди некаде на свирка.Одеднаш сите замолчеја ме погледнаа многу многу чудно и додека разбраа што уствари ги прашувам се газеја од смеење,затоа што зборот свирка=пушење кур

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Лудиот Божо пак добил психички напади. Откако се вратија Хунзите во Македонија, човеков не престана да го тресе треска.

Порано напиша книга во која тврдеше дека Бугарите се тие кои се вратиле со војската на Александар Македонски и дека Роксана (жената на Александар) е бугарска принцеза. :toe:

Пред некој ден пак почнал да се нуди т.е. изразил спремност да посредува за принцот на Хунзите да добиел бугарски пасош?! :uvo: :kesa::pos2:

Божидар Димитров ште помага, ако принц'т на хунзите поиска б'лгарско гражданство

17 јули 2008 | 09:45 | Агенција "Фокус"

Софија. Директор'т на Националнија исторически музеј Божидар Димитров обешта да с'дејства за б'лгарско гражданство на принца на хунзите Газанфар Али Кан, ако тој пројави интерес.

Пред Агенција “Фокус” Божидар Димитров зајави: „С изклјучителен интерес прочетох, че принц Газанфар Али Кан се чувствал македонец вече и че не му се вр'шта в Пакистан и иска да остане в Македонија. Мислја си, че като всеки истински македонец, само след една година, ште поиска б'лгарско гражданство, т'ј като така правјат всички истински македонци. Обештавам, че ште му с'дејствам да получи по-б'рзо б'лгарско гражданство и да не чака четири години като мине по линијата „особено ценен кад'р, нужен за развитие на нацијата. По тази линија получават б'лгарско гражданство нигеријски и всјакакви футболисти. Зашто един пакистанец, при това – принц – да не получи б'лгарско гражданство?”.

Член од
21 јануари 2008
Мислења
2.782
Поени од реакции
33
кинти - пари (најлесното) :toe:
и најмногу од се букбата ја најмногу си ја сакам од сите букви.:vozbud:

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Да си го напикат тоа јазикот во г'з, колку ги мразам само....

Off Topic:
ИЗВИНЕТЕ АДМИНИ И МОДЕРАТОРИ АМА МОРАВ ОВА ДА ГО КАЖАМ НЕМОЖЕВ ДА СЕ ВОЗДРАЖАМ, И ВЕТУВАМ ДЕКА НЕМА ДА СЕ ПОВТОРИ.:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom