Zdravo do site. jas sum B'lgarin, imam vo mojta familija poteklo od Makedonija...jas sekogash sum se interesiral od dialekti (a nie vo Bugaria imame mnogu mnogu, nemate poim kolku mnogu) i jas mozham da zboram nekolko. Pa od prijateli (imam mnogo prijateli od Makedonija) sum nauchil i makedonski. Sum talentiran za jazici i bez uchebnik sum uspeal da naucham malce
Mnogu mi se dopagja vaa diskusija ke vi pomognam dokolkoto mozham vo interpretacijata na nekoi rechenici. Chitav shto ste pishuvale, pa i jas nauchiv nekoi b'lgarski "lafove" koi ne s'm gi znael porano iako da sum b'lgarin
) kako sho kazhav imame mnogu dialekti i jas ve rqazbiram podobro vas otkolku nekoi luge od nekoi rajoni na B'lgarija so koi ne sum imal sreka d akomuniciram
Ali ima nekoi interpretacii koi ste gi stavile ne se bash taka...znachi ednostavno kaj nas ima sinonimi na zborovite i nekoi zborovi se absolutno isti. Sakam da go kazhav za da ne vi e tolko tezhko da nema potreba da uchite, bidejki ke ve razberat i ako si go kazhete zborot...eve nekolko primeri: "Velosiped" absolutno isti zbor.."Kolelo e "slang"..."Mazno"..ne se soglasuvam...mozhe da ima mnogu znacenia..."Mr'sno" si e "mr'sno" i vo direkten i vo indirekten smisal (gadno)
"gaden" ne4 znachi chovek koj misli samo za ebanje..."gaden" mozhe da e vse...gaden vkus, gaden charakter, "pravi gadni nomera" se koristi i znaci nekoj ne se d'rzhi korektno, e intrigant.
Znachi jas imam eden zakluchok...bidejki se mnogu slichni govorite, ali primerno ako ima eden zbor da recheme 3 znacenja. kaj nas se koristi najchesto 1vo znacenje, koe kaj vas e da receme 3-to znacenje. I kaj vas se koristi najcesto ovaa znacenje, koe kaj nas e 3-to po red...Se razbira, ima i zbiorovi koi gi ima kaj nas, a kaj vas ne i obratno
nekoj beshe prashal shpo znachi "Obache"
Eve kako e: "obache"="megutoa", "no", "ama" . "no" i "ama" se sinonimi na "obache" i vo b#lgarskiot
"pone" - "barem" ( i kaj nas se koristi barem, ama ne tolko cesto. Ako kazhete barem, sekako ke ve razaberat)