На интервју бев на 21.05.2019 во Софија.
На 30.12.2020 имав промена од задолжителна во финална и веќе цели 6 месеци нема промена.Да очекувам до крајот на месецов промена или ќе си почекам уште месец два?
[/QUOTE]
Ukoliko krenu da zvanicno prebacuju ljude na polozitelno od sledece nedelje, tj posle izbora, trebalo bi da ti se promeni status najkasnije mesec dana od tada.
U svakom slucaju, racunaj negde sredinom avgusta promenu.
Дали денес е некој во Бугарија од Скопје? Итно е за лек се работи за малтофер Ве молам ако некој е во Бугарија да ми донесе две кутии апчиња Малтофер извинете што пишувам на темава но за младо лице се работи
Zdravo.. Intervju na 29.03.2018, polozitelno na 05.11.2020.
Potpishano drzhvjanstvo na 23.06.2021 vkluchen vo ukaz 117 a istiot objaven na 02.07.2021.
Istiot den online zakazhav za podignuvanje na drzhavjanstvoto na den 08.07.2021 t.e. denes, vo 09:30.
Denes pristignav pred ministerstvo na pravosudije vo 07:45 po bugarsko vreme i togash veke imashe naredeno okulu 100 do 150 dushi. Jas neli zakazhan so rezerviran chas si se trgnav na strana i si chekav, vo 09:00 policaecot za vospostavuvanje red postavi prashanje:
- Rezerviran chas za 09:00h ima li? (Tishina)
Pushtija dvajca od redot bez termin a potoa prasha dali voopshto ima nekoj rezerviran chas, jas si krenav raka, mu go pokazhav isprintaniot mail i vo 09:20 me pushti i si podignav drzhavjanstvo. Vo opshtinata srediv se so adresa.so posrednikot ama poradi guzhvata mi rekoja deka seushte nema zapis za mene od mvr i nema ni da ima i da ne chekam dzabe da si odam i da se vratam narednata nedela samo za slikanje. Taka i napraviv. Vtornik se vrakam ( ponedelnik mi rekoja nema.shansi da se sredi poradi "den posle izborite" i toa da vi kazham da si imate predvid).
Nadvor od mojata situacija da vi pruzham info, razgovarav so chovek, Bugarin, chlen na zdruzhenie za Bugari.vo Makedonija, komisija za finalen pregled ima formirano i rabotat konstantno, za brzo ke ima objaveni promeni vo statusot za finalna. Noviot zakon za da podignish drzhavjanstvo bez termin (neoficijalno) mi kazha, najverojatno za brzo ke go snema, ama bez panika, site ke mozhite da si zakazhite termini od denes za utre. I ponatamu celata procedura ke se poednostavi i ubrza, 1 godina do godina i pol max ke si imate pasoshi vo raka..
Dali informaciite se logichni i verodostojni, neznam, ne me sudete.. jas sakav da pomognam na site, dojdov vo kontakt so chovekot shto stoeshe tamu, se zapoznavme, porazgovaravme, i mi odgovori na.site prashanja nesebichno i trpelivo.. Kako i da e, ke bidi podobro vo sekoj sluchaj, idat svetli denovi, spored razgovorite vo koi denes ufrlav po edno uvo.. pozdrav do site i so sreka ponatamu..
Ako naucham ushte neshto, ke ve izvestam..
Значи точни беа гласините дека финална ќе се ослободи (само каснат малку) и за ова со завршувањето на сегашната пракса за добивањето указ и пасош и воведувањето на термините сега во јули и август.
Одлично инфо!!! Гледаш дека поќе него добри инфомрации може да пласираш без да се цитираме за безвеза муабет.
Токму вакви информации фалат на темата, од луѓе кои секој ден се таму т.е. кои одат да си подигнат укази и пасош. Обично идат тука пишуваат и потоа ќе ги снема.
Се надевам ќе останиш во контакт со човекот и дека во иднина (откако ќе земиш пасош) ќе споделуваш инфо при консултација со него. Едноставно му треба тоа на темава.
Zdravo,decki treba naredna nedela da odam za Sofija,prelezav Korona vo April,dali mozam so toa deka imam prelezano korona da pominam granica gore na Deve Bair ili mora da vadam test? Fala vi na odgovorot.
Zdravo,decki treba naredna nedela da odam za Sofija,prelezav Korona vo April,dali mozam so toa deka imam prelezano korona da pominam granica gore na Deve Bair ili mora da vadam test? Fala vi na odgovorot.
Da, zaboraviv da spomnam za usporenoto tempo vo vrska so objavuvanjeto na potpishani ukazi, pred malku imav takvo prashanje inbox, pa da obelodenam za site..
Dodeka trae ovaj noviot zakon za da si zemite ukazi bez da zakazhite termin, ke objavuvaat ukazi so usporeno tempo, problem se javuva vo mvr i za izrabotka na egn poradi toa shto se stvara guzhva.
Neka ne rechi nekoj deka tie ne rabotele ili bile mrzi ili neznam shto, lugeto si ja brkaat rabotata, vchera bev i samiot i si vidov so svoi ochi, znachi haos e, ne sme samo nie..ima i turci, moldavci, ukrainci, albanci, srbi, crnogorci, boshnjaci.. site odat eden do drug, se turkaat potprashuvaat po neshto uchat info se podpiknuvaat onaka za koj pobrzo da si fati mesto..zatoa moj sovet za tie shto ke odite tamu, NE SPIJTE podpiknuvajte se i vie, probajte si, samo da ne bidi preku granica i nekulturno. Bidete oprezni na sve. I ne postavuvajte nepotrebni prashanja na sluzhbite sho mozhi da gi iznervira i da krkate doza bes.
- Po zaminuvanjeto na ovaj zakon "zemi drzhavjanstvo bez termin" ukazi ke si se objavuvaat so pozabrzano tempo, normalno, so tempo predvideno za da vovedi red i disciplina i da nema kasnenje kaj nikoj od statusite niz koi treba da pominat site aplikanti.
Ne se sekirajte, neka pomini ednash ovaa guzhvata, ponatamu za site ke bidi poolesnato, ke se znae koj status kolku vreme e i nema da ima kasnenje, koga ke ti potpishat ukaz si zakazhuvash termin za sofija za naredniot den, odish na terminot go podigash ukazot i si prodolzhuvash ponatamu po instituciite.
I da ve oslobodam od napnatosta shto ve doveduva so doza nervoza i nepotrebni prashanja...
** Ne slushajte ako nekoj vi rechi (gotovo poveke ne davale bugarski drzhavjanstva, ke prekinat, se zakosija so politikite ili neznam shto)
Koristete logika, ova niz shto pominuvame e samo edna normalna procedura koja nema da zapri i ja ima nasekade po drzhavite, samo treba da pomini vreme dodeka da stekneme pravo na drugo drzhavjanstvo, pa taka i so bugarskoto
Tvoe chovekovo pravo e da si pobarash drzhavjanstvo a ustavot toa ti go dozvoluva..
Ke si go dobiete ona shto se go chekale
Vi posakuvam mnogu sreka ponatamu i eden ton trpenie i hrabrost..
Автоматски споено мислење:
I koga napishav "da se podpiknuvate i vie i da barate i da prashvate" normalno ne mislev da se podpiknuvate preku red, nema neshto poneandertalsko od toa..Mislev na slednoto:
Da se osigurate kaj vi e mestoto pred se, da si prashate (iako se znaj kaj vi e mestoto ako ste bez termin, ke si ja vidite redicata kako za Black Friday e)
Ako ima nekakva mozhnost da napravite neshto za na bilo koj nachin da si ja olesnite procesurata, iskoristete ja..
Vcera na primer imashe edno dete kako mene so zakazhan termin i toj fino lepo poshto beshe bil zaspan, i zastanal na Black Friday redicata i si cheka, pa drugi trebashe da go svestat i da mu kazhat da si zastani nadvor od redicata i da cheka da prashaat;
Vo XX:XX chasot dali ima zakazhano termin?
Ne spijte, prashvajte..
Bidete smireni i bez panika
Дали јас кога ќе застанам во редот да чекам за да го подигнам указот на децата со мојата бугарска лична карта побрзо ќе влезам или нема врска или има посебна колона за такви како мене???
Дали јас кога ќе застанам во редот да чекам за да го подигнам указот на децата со мојата бугарска лична карта побрзо ќе влезам или нема врска или има посебна колона за такви како мене???
Dve koloni se, od koi:
- ednata e za tie sho se bez termin, tie po vtor pat shto podigaat drzhavjanstvo (prvoto go podignale vo ambasata/konzulat)
- drugata e za lica so zakazhan termin, privremena lichna karta, i postojan prestoj vo bg odnosno so adresa
Za vashata potreba neznam kako da vi odgovoram nemam informacija i ne sakam pogreshno i neprovereno da ve navigiram.
Ako znaj nekoj od chlenovite tuka ili ako imal isto ili slichno iskustvo eve neka vi odgovorat ili ako nema nikoj takva informacija, moj sovet e, ili da prashate posrednik ili ako ne mozhite ni toa, da si zastanite red da si chekate a meguvreme koga ke.pochnat so rabota da go.prashate policaecot za vospostavuvanje red i kontrola, toj ke vi objasni dali da.chekate vo redicata ili da se prefrlite kaj ovie "prioritetnite"
Zdravo drzavjanstvoto go podignavme vo mart od Bitola. Posrednikot nemoze da go dobieme. Sto e sleden cekor? Kako se dobiva maticen broj i za kolku vreme? Od kade se podiga? Pozdrav.
Dechki da ve prasham dali seushte se zakazhuva termin za podiganje ukaz od ambasadata vo Skopje? Ako da kako odi toa i dlai ima nekoj broj telefonski ili web sajt kade se zakazhuva toa?
Fala
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.