Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
22 март 2023
Мислења
2
Поени од реакции
1
Zdravo..Mi se smeni statusot pred eden mesec, imav interviju Februar 2021.Od zadolzitelna me stavija na dopolnitelna,mi dadoa dva meseca rok da dostavam dokumenti. Sakam da prasam dali se priznava dokument izdaden od Bugarski Voen Arhiv deka mojot pra dedo ucestvuval vo vojna od strana na Bugarska Armija i koi uste dokazi prifakaat? Mojata pola familija ima bugarski pasos od strana na majka mi bratucedi ama mi rekoa deka ne prifakaat. Blagodaram odnapred

Член од
19 март 2023
Мислења
44
Поени од реакции
31
Najprvo zdravo na site.Imam aplicirano za bugarski pasos so eden start dokument od dedomi ( na tatkomi tatko).Edniot dokument mie Udostoverenie a drugiot mie Sveditelstvo i dvata se od 1932god i pisuva na niv deka dedomi e bugarin.Dali ke ima nekakva prechka vo procedurata za drzavjanstvo i kolku godini trae cela procedura.Intervju Januari 2023 Bitola.
I jas isto 3-4 god Imas vreme gradi kariera tuka

Член од
12 септември 2023
Мислења
26
Поени од реакции
33
Zdravo,da li nekoj zna nekoja informacija za brojot 21016/2019,mi pise (Документите са изпратени за издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија)

Член од
18 мај 2023
Мислења
7
Поени од реакции
5
Zdravo,da li nekoj zna nekoja informacija za brojot 21016/2019,mi pise (Документите са изпратени за издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија)
Јас сум во истиот статус од мај, има ли некој инсајдерски информации кога ќе излезат указите?

Член од
15 октомври 2017
Мислења
35
Поени од реакции
57
Јас сум во истиот статус од мај, има ли некој инсајдерски информации кога ќе излезат указите?
И јас сум од Мај со тој статус , тишина никој ништо да сподели за указ

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
27 јули 2020
Мислења
51
Поени од реакции
46
Здраво, имам извод од матична книга на умрени од прадедо роден 1880 год во село Бегниште, гледам во архивите има С.бегниште , како да пронајдам од тие архиви бугарски документ ако постои..? Благодарам.

Член од
25 јуни 2021
Мислења
145
Поени од реакции
300
Здраво, имам извод од матична книга на умрени од прадедо роден 1880 год во село Бегниште, гледам во архивите има С.бегниште , како да пронајдам од тие архиви бугарски документ ако постои..? Благодарам.
Pisi im na meil barawe so podatocite sto gi imas, ke ti odgovorat , ke si platis i moze po posta da ti gi pratat zavereni primeroci.
Автоматски споено мислење:

Pisi im na meil barawe so podatocite sto gi imas, ke ti odgovorat , ke si platis i moze po posta da ti gi pratat zavereni primeroci.
cda@archives.government.bg

Член од
21 мај 2021
Мислења
17
Поени од реакции
24
Сите шо сте приета молба значи дека не сте ни во постапка и процес за добивање на државјанство, се чека да однесете стар документ или пасош од родител или брат/сестра за да ОТПОЧНЕТЕ процедура и тек од моментот кога че ви се образува преписка влегувате во процесот, т.е се редите на опашката за добивање на пасош, со други думи, приета молба ќе ти стои се дури не однесеш цврст доказ, т.е може и 10 години да не се мрдне, едноставно си на стенд бај, чекаат на тебе, се надевам бев доволно јасен
Гледам многу прашања од типот бев на финална сега сум вратен, СИТЕ СМЕ ВРАТЕНИ и нема потреба од паники, ги ставаат на финална само оние преписки шо во момент ги работат така да не ви менува дали сте на задолжителна или финална, кога ќе дојдете на ред, ќе ви се смени статусот.
Се надевам појаснив некои работи

Сите шо сте приета молба значи дека не сте ни во постапка и процес за добивање на државјанство, се чека да однесете стар документ или пасош од родител или брат/сестра за да ОТПОЧНЕТЕ процедура и тек од моментот кога че ви се образува преписка влегувате во процесот, т.е се редите на опашката за добивање на пасош, со други думи, приета молба ќе ти стои се дури не однесеш цврст доказ, т.е може и 10 години да не се мрдне, едноставно си на стенд бај, чекаат на тебе, се надевам бев доволно јасен
Гледам многу прашања од типот бев на финална сега сум вратен, СИТЕ СМЕ ВРАТЕНИ и нема потреба од паники, ги ставаат на финална само оние преписки шо во момент ги работат така да не ви менува дали сте на задолжителна или финална, кога ќе дојдете на ред, ќе ви се смени статусот.
Се надевам појаснив некои работи

Здраво, дали сте сигурно дека поминува преку брат/сеатра? Брат ми помина на интервју 2022 год, документите му се вратени во БТ, изваден документ за род. врски, сестра/ брат …

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Здраво, дали сте сигурно дека поминува преку брат/сеатра? Брат ми помина на интервју 2022 год, документите му се вратени во БТ, изваден документ за род. врски, сестра/ брат …
На интервју беше со документот родствени врски или не?

Член од
21 мај 2021
Мислења
17
Поени од реакции
24
Да, со документ изваден од општина

Да, со документ изваден од општина

Член од
14 мај 2023
Мислења
4
Поени од реакции
4

cda@archives.government.bg
Jas mu pisav pred dva meseci na nefela vreme mu prakam email, nikoj ne odgovara. Sto tocbo trrba da se pise da ne treba nekoj dokument ili formular? Pozdrav

Член од
21 ноември 2021
Мислења
51
Поени од реакции
49
Го пронајдов фондот на централен државен архив за земјоделските задруги, читалишта и друштва после некое време барање. Во главно датумите на книгите се од втората светска војна. Пробајте да барате по имиња на села од каде потекнуваат вашите предци во полето "Клјучови думи" (погледнете си - некои села се пишуваат малку различно на бугарски јазик)
Архив -ЦДА
Номер на фонд 264К
Номер на опис:2
Постирам за оние што не знаат, да не ми праќаат пораки веќе и да не плаќаат посредници.

Attachments

Член од
19 март 2023
Мислења
44
Поени од реакции
31
Шо прајме ние што сме на “Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.”
Би требало после нова година да не изненадат ?

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.668
Поени од реакции
17.559
Го пронајдов фондот на централен државен архив за земјоделските задруги, читалишта и друштва после некое време барање. Во главно датумите на книгите се од втората светска војна. Пробајте да барате по имиња на села од каде потекнуваат вашите предци во полето "Клјучови думи" (погледнете си - некои села се пишуваат малку различно на бугарски јазик)
Архив -ЦДА
Номер на фонд 264К
Номер на опис:2
Постирам за оние што не знаат, да не ми праќаат пораки веќе и да не плаќаат посредници.
И од кога ќе го најдат и отворат линкот?
1694901176497.png

Овде како да се постапи? Мислам се бара некој наш предок со име презиме или ?

Kajgana Shop

На врв Bottom