Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Го најдов татко му на прадедо ми, до каде треба да се обратам да пишам меил ? За да ми пратат некаков документ
Џабе и да извадиш документ, во матично не чуваат толку стари книги за да ти издадат умреница. и нема да можеш да се поврзеш.

Има ли листа од Солунски фронт?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.738
Поени од реакции
5.495
I jas bev na intervju na 11 fevruari vo ambasada vo Skopje a za brojce se javiv na pocetok na juli togas mi go kazaa 34xx i eve uste nisto nema znaci i kas sum vo isti kos so vas dvajca:)
Па нема ништо зашто не е почната сеуште 2014 година а и кога ќе почне ние ќе си почекаме има 3000+ пред нас. Иначе интересно јас сум бил на интервју повеќе од 1 месец пред тебе а сум скоро илјада бројки после тебе :(

Член од
27 јуни 2014
Мислења
198
Поени од реакции
119
Brojceto za proishod vo ambasada go pisuvàat na potvrdata koja ja plakas 35 evra primer 23-67 I koga baram na sajtot na dabc se vmetnuva toj broj ili koga se javuvas vo ambasada go kazuvas istiot broj za da vidat dali e stignat proishodot.Znaci ova vazi samo za proishod,a za grazdanstvo we drugi broevi[DOUBLEPOST=1428702635][/DOUBLEPOST]Brojceto za proishod vo ambasada go pisuvàat na potvrdata koja ja plakas 35 evra primer 23-67 I koga baram na sajtot na dabc se vmetnuva toj broj ili koga se javuvas vo ambasada go kazuvas istiot broj za da vidat dali e stignat proishodot.Znaci ova vazi samo za proishod,a za grazdanstvo we drugi broevi
drugar i jas sum preku konzulat ambasada za proizhod i mi dadoa nekoj broj go pisuvam na sajtot na dabc mi pisuva njama zajavljenija po posocenite kriterii,pak se javiv vo konzulatot da mi kazat broj za proverka mi rekoa nemame takov broj nie nemojme da ti dajme,kajtebe so kolku brojki e brojot kako izgleda??

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Џабе и да извадиш документ, во матично не чуваат толку стари книги за да ти издадат умреница. и нема да можеш да се поврзеш.

Има ли листа од Солунски фронт?
Ти во матично ли работиш па да знаеш до кога чуваат ?

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
drugar i jas sum preku konzulat ambasada za proizhod i mi dadoa nekoj broj go pisuvam na sajtot na dabc mi pisuva njama zajavljenija po posocenite kriterii,pak se javiv vo konzulatot da mi kazat broj za proverka mi rekoa nemame takov broj nie nemojme da ti dajme,kajtebe so kolku brojki e brojot kako izgleda??
Brojot se naoga na livceto sto ti go davaat kako dokaz deks si platil za proishod i e so cetiri cifri 33-45 primer.tie brojki gi pisuvas vo status od konzulstvata na sajtot na dabc i ke vidis svojot status.i jas cekam i mene isto mi pisuva.

Член од
23 октомври 2014
Мислења
84
Поени од реакции
38
Дaли имa некoј нa фoрумoв штo имaл прaдедo рoден вo прилепскo или битoлскo селo a служел вoјскa зa втoрa светскa вoјнa вo oкoлинaтa нa Кичевo, и дa знaе случaјнo брoј нa фoнд, пoлк, рoтa? Пoздрaв

S

Sukhoi-27

Гостин
Dali ima vakvi listi i od 2ra svetska vojna?
Не можам да најдам за втора светска војна.Иначе не се потполни податоците за втора светска војна и во архивот бидејќи и таму за некои дивизии им фалат податоци т.е. ги имаат само делумно.Имав случај каде што знам дека служел војска за еден човек, а тие од таму ми вратија дека фондот не е потполн за таа дивизија иако постојат дел од документите.Проблемот е што на повлекување Блгарите не ги зеле архивните книги, а кога дошле комунистите ги изгореле сите документи и книги што ги оставиле Блгарите или ги пренеле во нашите архиви.Под Блгарско присуство Македонија била поделена на повеќе општини меѓу кои имало селски и градски кои издавале блгарски документи за кои нема архивни книги на пример за сведителства од некои училишта по села, градови,покани за мобилизација,работни акции,разно разни договори и сл.Единствено преостанува ако некој чува таков оригинален документ да го достави.[DOUBLEPOST=1428712598][/DOUBLEPOST]
Дaли имa некoј нa фoрумoв штo имaл прaдедo рoден вo прилепскo или битoлскo селo a служел вoјскa зa втoрa светскa вoјнa вo oкoлинaтa нa Кичевo, и дa знaе случaјнo брoј нa фoнд, пoлк, рoтa? Пoздрaв
Во оваа книга патеводител во архивите од Велико Трново
http://www.archives.government.bg/guides/9_P_VA1.pdf на 97 страна има две дивизиони области на територија на Македонија формирани од Блгарската Армија 14 и 15 дивизиона област.Формирани во Скопје и Битола.Пишува во кој фонд и архивна единица се наоѓаат под насловот.14та е во фонд 315 6 а.е. ,,,,, 15та е во фонд 316 4 а.е.[DOUBLEPOST=1428712859][/DOUBLEPOST]
Го најдов татко му на прадедо ми, до каде треба да се обратам да пишам меил ? За да ми пратат некаков документ
До архивот во Велико Трново dvia@archives.government.bg
Ќе има кажеш дека си го нашол во книгата од линкот на која страна име презиме и сл.

Последно уредено од модератор:
Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
Јас за пρоисход имам подадено во амбасада деκемвρи 2013 а дополнителните во оκтомвρи 2014 и сеуште немам пρоисход κогај да се јавам само ми одлагаа пламиρам да се јавам диρеκтно во Софија или што мислите вие .....o_O

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Кој и да се реши да оди во Софија, да знаете луѓе дека нема гужва сега не е како порано, два пати што бев досега, за да ги предадам документите и да ми направат интервју, и двата пати завршив работа за помалку од 15 минути. Само треба документите да ви бидат средени како што треба и нема гајле.

Член од
11 април 2015
Мислења
61
Поени од реакции
44
Jas sum bas na pocetok a citam po forumov ima mnogu baranja...
Moze li nekoj da mi ja kaze celata procedura okolu dobivanje na Drzavjanstvo i pasoss Bugarski; Bidejki mnogu e obemnoa temava:

Preku posrednik (pred nedela/dve) prativme so MM izvodi (original), fotokopii od pasosi, iminja na roditeli i brat/sestra, iminja na dedovci po tatko i x 2 sliki.
Posle nekolku dena posrednikot ne izvesti deka prvoto odenje za Bugarija e vo 11 Mesec (ni prati tocen datum)...
Ve molam da mi kazete za sto e ova odenje i sto sleduva ponatamu.
Citam po forumov prakate i mnogu drugi dokumenti
Inaku preku ovoj posrednik i nasi rodnini i prijateli ja imaat zavrseno celata procedura.
Ve molam za mislenje.

Blagodaram,

Член од
31 јануари 2015
Мислења
85
Поени од реакции
126
Jas sum bas na pocetok a citam po forumov ima mnogu baranja...
Moze li nekoj da mi ja kaze celata procedura okolu dobivanje na Drzavjanstvo i pasoss Bugarski; Bidejki mnogu e obemnoa temava:

Preku posrednik (pred nedela/dve) prativme so MM izvodi (original), fotokopii od pasosi, iminja na roditeli i brat/sestra, iminja na dedovci po tatko i x 2 sliki.
Posle nekolku dena posrednikot ne izvesti deka prvoto odenje za Bugarija e vo 11 Mesec (ni prati tocen datum)...
Ve molam da mi kazete za sto e ova odenje i sto sleduva ponatamu.
Citam po forumov prakate i mnogu drugi dokumenti
Inaku preku ovoj posrednik i nasi rodnini i prijateli ja imaat zavrseno celata procedura.
Ve molam za mislenje.

Blagodaram,
Посредникот ти закажал термин за поднесување барање до агенцијата за да ти издаде уверение за бугарско потекло или т.н произход. Без овој документ, не можеш да ја продолжиш постапката за државјанство. Според сегашните прописи и практики на агенцијата, уверение за потекло се добива само врз основа на стари документи од претци, се претпочита по права линија т.е од татко, мајка, (пра)баба или (пра)дедо напишани на бугарски јазик на кои експлицитно пишува дека лицето е од бугарска националност или документи од кои се подразбира дека лицето е Бугарин како на пр. крштеница, венчаница или воена книшка издадени од бугарска институција. Копии од пасоши од браќа, братучеди и чичковци не поминуваат во оваа институција, особено не од државјани кои ги добиле пасошите само врз основа на декларација дека се Бугари без да однесат дополнителен документ.

Да не те залажува посредникот дека по овој закон ќе добиеш уверение за потекло, а уште помалку пак државјанство доколку ги немаш старите документи од твоите претци, тоа е мисија невозможна. Единствена надеж ви е да се направат очекуваните измени на законот дури да ви дојде терминот во ноември со кои ќе се олесни процедурата, а дотогаш се што ќе ви каже посредникот е ветар и магла. Државјанства веќе не се добиваат само со потпишување на декларација, тоа е минато. Од 2011 па наваму, агенцијата работи исклучиво по правилата. Посредникот нема никакво влијание во постапката, тој само може да ти ја олесни работата, бидејќи ги знае институциите, документите и термините кои треба да се запазат, но не може да ти издејствува државјанство без стари документи.

Последно уредено:
Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Здраво на сите.Еве документ од архивот во Велико Трново со имиња на лица коишто учествувале во балканските војни на страна на Бугарија -Македоно-Одринско Ополчение .Не сум сигурен дека истите учествувале во првата световна војна ама е можно штом се занимавале со војни :) .Вреди да се провери .....

http://www.archives.government.bg/uploaded_files/sprav_09_all.pdf
А случајно да знеш дали има слични вакви документи за Прва Светска Војна?

Член од
19 март 2015
Мислења
107
Поени од реакции
52
Brojot se naoga na livceto sto ti go davaat kako dokaz deks si platil za proishod i e so cetiri cifri 33-45 primer.tie brojki gi pisuvas vo status od konzulstvata na sajtot na dabc i ke vidis svojot status.i jas cekam i mene isto mi pisuva.
[DOUBLEPOST=1428760987][/DOUBLEPOST]i jas da prasam?znaci i mene mi dadoa lifce deka sum uplatil megutoa takov broj so cetiri cifri nema ima samo broj kade sto pisi uplata ama toj broj e so cetiri bukvi i i 12 brojki . Moze li nekoj da kaze kako izgleda?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom