Jas sum bas na pocetok a citam po forumov ima mnogu baranja...
Moze li nekoj da mi ja kaze celata procedura okolu dobivanje na Drzavjanstvo i pasoss Bugarski; Bidejki mnogu e obemnoa temava:
Preku posrednik (pred nedela/dve) prativme so MM izvodi (original), fotokopii od pasosi, iminja na roditeli i brat/sestra, iminja na dedovci po tatko i x 2 sliki.
Posle nekolku dena posrednikot ne izvesti deka prvoto odenje za Bugarija e vo 11 Mesec (ni prati tocen datum)...
Ve molam da mi kazete za sto e ova odenje i sto sleduva ponatamu.
Citam po forumov prakate i mnogu drugi dokumenti
Inaku preku ovoj posrednik i nasi rodnini i prijateli ja imaat zavrseno celata procedura.
Ve molam za mislenje.
Blagodaram,
Посредникот ти закажал термин за поднесување барање до агенцијата за да ти издаде уверение за бугарско потекло или т.н произход. Без овој документ, не можеш да ја продолжиш постапката за државјанство. Според сегашните прописи и практики на агенцијата, уверение за потекло се добива само врз основа на стари документи од претци, се претпочита по права линија т.е од татко, мајка, (пра)баба или (пра)дедо напишани на бугарски јазик на кои експлицитно пишува дека лицето е од бугарска националност
или документи од кои се подразбира дека лицето е Бугарин како на пр. крштеница, венчаница или воена книшка издадени од бугарска институција. Копии од пасоши од браќа, братучеди и чичковци
не поминуваат во оваа институција, особено не од државјани кои ги добиле пасошите само врз основа на декларација дека се Бугари без да однесат дополнителен документ.
Да не те залажува посредникот дека по овој закон ќе добиеш уверение за потекло, а уште помалку пак државјанство доколку ги немаш старите документи од твоите претци, тоа е мисија невозможна. Единствена надеж ви е да се направат очекуваните измени на законот дури да ви дојде терминот во ноември со кои ќе се олесни процедурата, а дотогаш се што ќе ви каже посредникот е ветар и магла. Државјанства веќе не се добиваат само со потпишување на декларација, тоа е минато. Од 2011 па наваму, агенцијата работи исклучиво по правилата. Посредникот нема никакво влијание во постапката, тој само може да ти ја олесни работата, бидејќи ги знае институциите, документите и термините кои треба да се запазат, но не може да ти издејствува државјанство без стари документи.