Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 ноември 2017
Мислења
341
Поени од реакции
379
не работим во бугарското министерство за да знам со сигурност,можеби ти работиш таму па тогаш повели просветлиме,сепак останувам на ставот дека никој ништо не кажува одбиени се сигурно СО ПРИЧИНА како што читам поголемиот дел се со фалш документи или плус минус документи,али времето ке покаже..
Ti kazuvam realno koso e a ti sepak si tvrdokoren so tvojot stav deka site so podale so potvrda mora nesto da skrile ili da se kriminalci ili so ti jas znam pa zatoa gi stavile na dopolnitelna ili odbile, luge bea staveni na dpolnitelna so stari dokumenti pa so ostanvit za nas so potvrdi vo sekoj slucaj ako baras PRICINI zosto sme bile staveni na dopolnitelna onda odi bugarija i prasaj gi pa ovde obrazlozi. Kazav sho imav da kazam deka site dokumenti bea ispravni takvo bese vremeto sve redeja na dopolnitelna i toe to se nadevam pri sledno pregledvejne deka ke me pustit sovetot sve e vo negovi race ili potocno kazano vo racete na tie so rabotat tamo.

Milan4o

Ehehe
Член од
9 јануари 2008
Мислења
164
Поени од реакции
1
Здраво, нов сум на темава и ме заинтересира деновиве. Ме интересира за колку време се добива бугарски пасош и дали можам да ја продолжам процедурата. Бидејќи јас уплатив пред 2 години прва рата од 5000 ден. ама после тоа ја паузирав процедурата затоа што мислев дека нема да ми треба. Дали може да се продолжи процедурата или ќе мора се од ново? Поздрав

D

Drexel

Гостин
Здраво, нов сум на темава и ме заинтересира деновиве. Ме интересира за колку време се добива бугарски пасош и дали можам да ја продолжам процедурата. Бидејќи јас уплатив пред 2 години прва рата од 5000 ден. ама после тоа ја паузирав процедурата затоа што мислев дека нема да ми треба. Дали може да се продолжи процедурата или ќе мора се од ново? Поздрав
Неможе да се паузира процедура или си одобрен или си одбиен, провери си го бројчето, ако си одбиен отпочеток одиш.

Последно уредено од модератор:
Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
Ti kazuvam realno koso e a ti sepak si tvrdokoren so tvojot stav deka site so podale so potvrda mora nesto da skrile ili da se kriminalci ili so ti jas znam pa zatoa gi stavile na dopolnitelna ili odbile, luge bea staveni na dpolnitelna so stari dokumenti pa so ostanvit za nas so potvrdi vo sekoj slucaj ako baras PRICINI zosto sme bile staveni na dopolnitelna onda odi bugarija i prasaj gi pa ovde obrazlozi. Kazav sho imav da kazam deka site dokumenti bea ispravni takvo bese vremeto sve redeja na dopolnitelna i toe to se nadevam pri sledno pregledvejne deka ke me pustit sovetot sve e vo negovi race ili potocno kazano vo racete na tie so rabotat tamo.
Ќе не‘ пуштат, нормално по една голема тортура што ни приредија, ама ете се случи и ќе си почекаме уште малку... Тие што беа година ипол после нас на интервју со нас ќе се израмнат јбг...

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Многу значи и кај кого сте се паднале на интервју. Неколку што беа со мене во ист термин, но кај едно клето жениште, кое сите го зборат, ептен лошо си поминаа. Секако од неа не зависи, но сметам дека голема улога игра какво мислење ќе дадат тие што ве интервјуираат. За среќа дечкото мене што ме интервјуираше беше добар, што ништо и не мора да значи, но подобро него жеништеро.

Член од
3 август 2015
Мислења
1.722
Поени од реакции
2.958
Многу значи и кај кого сте се паднале на интервју. Неколку што беа со мене во ист термин, но кај едно клето жениште, кое сите го зборат, ептен лошо си поминаа. Секако од неа не зависи, но сметам дека голема улога игра какво мислење ќе дадат тие што ве интервјуираат. За среќа дечкото мене што ме интервјуираше беше добар, што ништо и не мора да значи, но подобро него жеништеро.
Ako nemas dokumenti spored zakon ako sakas i lizise se dupi se nema da dobiiiss drzavjanstvo ne bidete maloumni

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
АМАН јас бев кајнеа,во гестапо се понежни...

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
Една крајно нервозна и исфрустрирана? :D Можеби таа истата и мене ми правеше интервју. В
АМАН јас бев кајнеа,во гестапо се понежни...
Веројатно и мене истата ми правеше интервју :D видно испровоцирана од новопечените Б‘лгарски граждани, ми рече: ете ти единствен од сабајле што знае што говори, другите немаат појма зашто дошле кај мене, треба да им објаснат што е интервју :D битно све помина некако и тоа нека е за ум на сите, дека интервјуто за гражданство е МНОГУ сериозна работа, зашто со опинци не може да се оди во јавна институција на ЕУ земја и да се бара гражданство, а грото апликанти беа такви... па после имало случаеви кога повеќемина аплицираат со ист документ а не сите добиваат зашто не знаеле што е интервју...

Член од
3 јуни 2017
Мислења
4
Поени од реакции
6
Одкако се земе указ за колку најбрзо може да се земе лк и пасош
Можеш да аплицираш за две врсти на лични карти. Прво ако сака да живееш во Бугарија пред него што поминеш интервјуто за државјанство, требаш да земеш Виза Д во амбасадата на Бугарија, и врз основ на тоа да се пријавиш за постојано пребивање во Бугарија. По таа процедура, сите што имаат происход, можат да добијат лична карта на странец со бугарски происход. Процедурата трает измеѓу 2 и 3 месесца, зато што тре проверуваат прво преку амбасадата, околу 6 недели, па кога добиеш виза Д, предаваш документи во МВР во Софиаја во Марија Луиза улица, па таа процедура трает помеѓу 30 и 60 дена. Кога ти одобрат во МВР, тука добијаш ЛНЧ (личен нумер на чуждинец) и тогаш мораш да се пријавиш во некоја од општините за адреса и заедно со собственикот да те регистрираат во општината када се пријавуваш и тука ти издаваат потврда дека те регистритале во општината и ти издаваат ЕГН. Оваа последната процедура трает околу 3-4 дена само, и кога добиеш ЕГН и адресна регистрација предаваш за личната карта. Процедурата за издавање на личната карта е од 3 - 30 дена, за 3 дена се плаќат 225 Лева, за 10 дена околу 150 лева и за процедура до 30 дена 40 лева. За нас со происход, издаваат лична карта за чуждинец со рок на 5 години. Тоа е стандардна ЛК во Европејскиот Сојуз и ти дават право на регистрација и работа секаде во Европејскиот Сојуз. Јас сеуште чекам интервјуто, така да некој друг подобро да ти помогне со информација за колку временски может да се земет пасош и лична карта после добијање на гражданство.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
За нас со происход, издаваат лична карта за чуждинец со рок на 5 години.
Многу нецелосно и непрецизно кажано. Тоа што се добива е дозвола за ПОСТОЈАН престој. По добивањето на таква дозвола, вадиш лична карта. Таа лична карта ќе биде со важност од најмногу 5 години (ако македонскиот пасош ти истекува порано од тоа, и личната карта ќе ти биде со ист датум на важност како пасошот), ама по истекот на тие 5 години не ти истекува дозволата за престој (бидејќи е постојана), туку само личната карта како идентификациски документ. Треба само на време да си извадиш нова лична карта и чао-пријатно. Без вадење нова виза и нови проверки. Можеш да го изгубиш стекнатото право на постојан престој, единствено ако не си влегол во Бугарија повеќе од 12 месеци.

Тоа е стандардна ЛК во Европејскиот Сојуз и ти дават право на регистрација и работа секаде во Европејскиот Сојуз.
Не е точно дека ваквата лична карта ти дава право на регистрација и работа во ЕУ, тоа е лага!

за 10 дена околу 150 лева
Не се 150, туку 90 лева.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom