Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Jas sum resident tuka od 2014 I za godina I pol ke mozam da apliciram za citizen bate , zatoa I me interesira dali mozam da zavrsam se od tuka ili moram da letam za Sofia posto dodeka si vo toj 5 godisen process megu resident I citizen ne e pametno cesto da ja napustas Amerika.
епа тогаш почекај уште една па ке добиеш амерички или сакаш три дрзавјанства..

Последно уредено:
Член од
2 октомври 2017
Мислења
14
Поени од реакции
3
Добро за таа дата можно е ама некој ако рече дека бил Јан-Фев-Март 2016 на интервју и не бил на дополнителна (а не е со родител) не му верувам. А верувам дека тие што беа од Јуни па натака на интервју дека е можно да поминаа.
jas bev 1vi juni na intervju ,pa na dopolnitelna so rok do 23 mart ,dostaviv dokumenti i eve seuste nisto, a dokumenti odnesov 15 dekemvri

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
Dokolku na nekoj mu se ima smeneto od ovoj status “Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка,” vo nekoj drug neka pise tuka da znaeme deka mrdnalo nesto so nas sto sme na ovaa dopolnitelna so zapirka
Се‘ уште чекаме... демек до јуни ќе бидело
Ај да видиме

Член од
11 април 2015
Мислења
61
Поени од реакции
44
NE, Direktno od finalen pregled na potpis.. Sega ceka da ne go vrati viceprezidentot. Anyhow ova e najverodostojno od site prevaranti pa ve izvestuvam ako ima promeni...
Sepak mozebi igra nekakva uloga i toa kako ke pomines na intervju... So sreka

Последно уредено:
Член од
18 август 2017
Мислења
276
Поени од реакции
260
Zdr mislam deka se se carsijski muabeti eve od 2014 nema nikoj se pofaleno so promeni a site zborime deka rabotat. Jas ne gledam deka se raboti.

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Стенограма от заседанието на 28.03.2018 на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина http://GovAlert.eu/ij5
http://parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2597/steno/ID/5019

Да прист'пим к'м точка втора от дневнија ред:
ЗАПОЗНАВАНЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИјаТА ПО ПОЛИТИКИТЕ ЗА Б'ГАРИТЕ В ЧУЖБИНА С РЕШЕНИјаТА, ВЗЕТИ НА РАБОТНАТА ГРУПА НА 14 МАРТ 2018 Г.
Колеги, знаете, че миналата седмица се с'стоја работна група, на којато прис'стваха 18 души – представители от различни министерства, св'рзани с б'лгарите в чужбина и специално Министерството на в'трешните работи, от Министерството на правос'дието, от Министерство на в'ншните работи, от Президентство на Република Б'лгарија, от Д'ржавна агенција „Национална сигурност“ и от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина.
Заседанието на работната група бе открито от мен като председател на Комисијата по политиките к'м б'лгарите в чужбина. Посочих с'штествуваштите проблеми при удостоверјаване на б'лгарскија произход на наши с'народници от Западните Балкани и нај-вече от Албанија и Косово, но с'што така и в Р Македонија. Подчертах, че на тази тема са посветени нјаколко заседанија на Комисијата по политиките к'м б'лгарите в чужбина, но к'м настојаштија момент проблем'т все оште не е решен.
Господин Спас Ташев, главен експертен с'трудник к'м Комисијата по политиките к'м б'лгарите в чужбина и главен асистент в Института за изследване на населението и човека при БАН взе думата. Тој подчерта, че в социалните мрежи има групи за дискусии по с'штествуваштија проблем и неговото нерешаване предизвиква масово недоволство сред б'лгарите в Албанија и Косово. В тази дискусија се намесват и граждани на Р Македонија или С'рбија, които заст'пват тезата, че Б'лгарија злоупотребјава с тези хора, че те са използвани политически и след това изоставени. Спас Ташев изт'кна, че за б'лгарската наука в миналото и днес б'лгарската етническа принадлежност на това население никога не е поставјано под в'прос. И в момента с'штествуват спис'ци с имената на селишта в рајоните на Мала Преспа, Голо Б'рдо и Кук'ска Гора в Албанија и Призренска Гора в Косово, които са били и сега са населени с компактно б'лгарско население, за което в нашите архиви се с'хранјават достат'чно статистически данни. Бе посочено, че през последните 100 години не са регистрирани заселванија на представители на други етноси в'в в'просните селишта, поради което установјаването на кр'вна вр'зка на даден кандидат за б'лгарско гражданство с негов в'зходјашт роден там, е достат'чно основание за установјаване на б'лгарски произход. Бе изт'кнато, че ако се използва так'в подход, в'прос'т може да се реши или с в'трешно решение на С'вета по гражданство, или с промјана в Закона за б'лгарското гражданство.
Думата бе взета от Димит'р Владимиров. Тој посочи, че в Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина са разработени нјаколко варианта с предложенија за изменение и доп'лнение както на Закона за б'лгарското гражданство, така и на Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија. Членовете на работната група бјаха запознати с тези предложенија.
След това думата бе взета от Николај Проданов, Ирина Димитрова, Николај Ненков, Борис Вангелов. Те подкрепиха идејата за необходимостта от промјана на Закона за б'лгарското гражданство. Бе в'зложено на Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина да изпрати своите предложенија до Комисијата по политиките к'м б'лгарите в чужбина, којато след като б'де запозната с решенијата на работната група, да ги обс'ди и при одобрение да предложи на МС да внесе предложение за изменение и доп'лнение на Закона за б'лгарското гражданство или тези подкрепени от комисијата предложенија да б'дат изпратени на Министерство на правос'дието, к'дето е с'здадена работна група за изменение на Закона за б'лгарското гражданство.
Предложенијата за промени в Закона са изпратени до всички. Промјаната е малка – касае само § 2, т. 1, като думата „б'лгарин“ трјабва да се замени с „б'лгарски произход“.
(Шум и реплики.)
МАНОИЛ МАНЕВ: Господин Председател, искам процедура за две минути почивка, за да може да си поговорим членовете на Комисијата. Важно е.
(След почивката.)

ПРЕДС. АНДОН ДОНЧЕВ: Колеги, стигнахме до извода, че по тази точка нјама какво да обс'ждаме. ште наблјудаваме какво ште предприеме Министерскија с'вет по тази тема. С'ответно в дискусијата ште влјазат, когато пост'пјат от Министерскија с'вет в нашата Комисија за разглеждане.
Принципно всички сме единодушни, че има нужда от промени в този Закон, заштото предоставја в'зможности за разнообразно т'лкувание трјабва да б'де конкретизиран.
КРАСИМИР ДИМИТРОВ: След проведената срешта на работната група миналата срјада, е изпратена в'зможно нај-кратката промјана, заштото има поне четири варианта. Другите са много по-големи и не са изпратени.
Затова објаснјавам. Това са двете нешта, на които Министерството на правос'дието д'ржи да се променјат, за да минават нормално процедурите в С'вета по гражданство. Едното е да се запише, че удостоверението е официален писмен документ. (Реплики при изклјучени микрофони.)
МАНОИЛ МАНЕВ: Комисијата в почивката обс'ди проблема и когато е факт дали като законодателна инициатива, дали на Министерскија с'вет, дали на Министерството на правос'дието, дали на народен представител, ште го обс'ди и ште го вземе под внимание.

Последно уредено:
Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Sto ti znaci juni edna grupa , septemvri vtora???
Mislis nie sto sme na dopolnitelna so rok da odmneseme dokument fevruar-mart-april ke ne resat do juni-septemvri???
Извини што информациите не се конкретни. Имав пишано и порано.
Ние што сме на положително од ноември до фебруари, сме поделени во две групи за потпис. Едната, веројатно поголема ќе биде потпишана јуни, а рестото во септември.
Е сега не знам, дали ќе се вклучени и оние на кои им бараа дополнителни документи.
Оваа информација ја кажав уште декември, но не знаев дали ќе има само прекини или ќе пуштат, ако се сеќава некој, ја повторив и во фебруари, кога ме обвинуваа дека сум посредник, значи, крај краева, до одморите ќе има промени, ако се држат на оваа политика, ако на 18 (не сум сигурен за датумот), на состанокот од комисиите не решат нешто поинаку.
Знам дека ќе има некој поголем состанок наредната недела, зошто не знам, моментално не сум во Бугарија, нај веројатно комисиите. Во секој случај ќе кажам...

Член од
1 октомври 2015
Мислења
19
Поени од реакции
14
Ima li nekoj koj e izvrsil uplatuvanje na taksa za dobivanje na informacija od Voeniot Arhiv Veliko Trnovo? Kako e izvrseno placanjeto, vo evri ili levi? Ja sum vo Srbija i ovde bankite mi pravat problem okolu placanjeto.
Платив во левови од банка во Англија, потврдата ја пратив на маил на архивот, за 10 дена потврдата од Архивот ми стаса на донашна адреса. Без никакви проблеми.

Член од
8 јануари 2018
Мислења
9
Поени од реакции
1
Јас не можам да платам од Србија во левови, ниту една банка нема да го зема леви само еври, глупости! Ја испратив маил до Архивот и ми кажаа дека можам да платам во евро.

Член од
21 јуни 2013
Мислења
39
Поени од реакции
43
Здраво,

Дали некој знае колку време отприлика стои ваков статус:

"По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство."

Кај мене е вака мислам веќе еден месец а може и повеќе.
Бев на интервју Април, 2017.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom