- Член од
- 25 март 2014
- Мислења
- 717
- Поени од реакции
- 733
Ne go dobiv cekam usteA ti si uste tuka ne si zaminata,pa neli go.dobi ukazot ?
Ne go dobiv cekam usteA ti si uste tuka ne si zaminata,pa neli go.dobi ukazot ?
Не знам ти кога си бил во ДАБЧ, ама веќе не ги враќаат изводите, од лани земаат исклучиво оригинали.Па од ДАБЧ ги ваќат тие документи. Истите тие документи се носат во правосудие кога се поднесува за термин за интервју во Софија, а за во конзулат не знам како е претпоставувам исто фала за комплиментот ама сепак мислам дека е кромид инфо.
За брзо сум на интервју, па ке видиме како ке бидеНе знам ти кога си бил во ДАБЧ, ама веќе не ги враќаат изводите, од лани земаат исклучиво оригинали.
Е баш ми е мило, значи за брзо ќе видиме колку е кромид инфото.За брзо сум на интервју, па ке видиме како ке биде
i mene me cudi toa koa jas gi predadov dokumentite site originali izvodi koa si go zakazuvav intervjutoПа од ДАБЧ ги ваќат тие документи. Истите тие документи се носат во правосудие кога се поднесува за термин за интервју во Софија, а за во конзулат не знам како е претпоставувам исто фала за комплиментот ама сепак мислам дека е кромид инфо.
1. Ја извадија "новата" декларација на сајтот на Министерството за правосудие:Дечки, важна новост за сите што имавте или ќе имате интервју блискиов период:
1. Има нова декларација за пополнување. Тоа е оној документот од 4 страници што се поднесува при аплицирање за државјанство. Скоро ист е како досегашниот, со некој мал додаток. Сѐ уште не можам да ја најдам никаде на страницата на Правосудие, овластените преведувачи се информирани за ова, обратете се кај некој од нив. Ако јас ја најдам во меѓувреме ќе ја ставам тука достапна за сите.
2. Правосудие веќе ги бара сите документи врз основа на кои сте го добиле произходот, и сите документи врз основа на кои ви била издадена потврдата од БККС или од МБП. Во превод, тоа значи сите изводи/умреници што сте ги поднеле во ДАБЧ, преку кои сте се поврзале со ваш предок или роднина, сега ги бараат и од Правосудие. Правилата за тие документи се исти, повторно ги преведувате на бугарски и ги легализирате.
3. Тие што сте поднеле потврда од БККС или МБП, треба да извадите нов примерок, ДУБЛИКАТ од истата и него да го доставите во МП. Во случајот со БККС, еднаш веќе сте платиле 30 евра или 1800 денари, тоа е членарина и се плаќа само еднаш. Значи кратко и јасно: Се бара ДУБЛИКАТ кој НЕ СЕ ПЛАЌА.
4. Без разлика дали аплицирате во Скопје, Битола или Софија:
Не е важно колку се стари изводите и умрениците. Ако имате изводи што сте ги извадиле пред 10 месеци, 1 или 2 години, не мора да вадите нови.
Ако сте ја пополниле старата верзија, ќе ви бараат да ја пополните новава.За деклариране на неверни данни лицето носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателнија кодекс.
Drugar moj so roditeli bugari e staven na proverka od viceprezidenta veke 7-8 meseciKakvi se ovie informacii deka vrakjale na proverka kaj viceprezidenta, aj ako ima takovo so go vratile neka pise i da kaze so kakov dokument bil, ako ova e vistina, dosta izmisluvate i plasite narod, jas mislam deka nekoj se pograva tuka so nas sto cekame, i siri dezinformacii
Да се надоврзам.Мајка ми беше во ДАБЧ пред 2 недели и поднесе за произход,оригиналните изводи и ги земале а копии од истите и ги вратиле.Така да инфото е точно.[DOUBLEPOST=1494531812][/DOUBLEPOST]Не знам ти кога си бил во ДАБЧ, ама веќе не ги враќаат изводите, од лани земаат исклучиво оригинали.
Со што документи си тс ако си со произход на основ на кои документи ти е издаден или си со родител блгарски гражданин?blazesi ti... jas bev 24 mart 2016 i od 8.2.2017 sum na finalnaaa... NEznam sto se ceka ustee
Првиот пат во 2015 од ДАБЧ ми ги зедоа само копиите, а бидејќи ме одбија, отидов втор пат во 2016 и тогаш ми ги побараа оригиналите. За среќа ги носев, а онака за секој случај ги имав земено. Ама копиите веќе беа кај нив од првиот пат, така шо останав и без нив.Да се надоврзам.Мајка ми беше во ДАБЧ пред 2 недели и поднесе за произход,оригиналните изводи и ги земале а копии од истите и ги вратиле.Така да инфото е точно.
Која дата има правено интервју?Decki moze pomosh?Na edna prijatelka koja shto odi preku ambasada vo sk so intervju vo dekemvri 2015 koga proveruva na stranata na ministerstvo za pravosudie,vo vtorata kolona bez pin ,i pisuva deka ukazot i e praten vo ambasada vo Izrael.
Da ne vnesuva nesto pogresno,brojceto i e 15-***,trebali samo trite posledni brojcinja /2015 ili kako shto pishuva celiot broj 15-***/2015(ama vaka koga go stavame vika ne postoi).
Ili pak stvarno po greska i go pratile tamu?Ima li broj da se javi direkno da prasa
Fala
Ako na MP mu se potrebni tie dokumenti ke pobara od DABC da mu gi dostavi po sluzbena dolznost za da MP ima uvid na koj nacin e dobieno potekloto a ne nanovo da se dostavuvaat isti dokumenti vo MP. Tebe nesto ti kazale ama ti pogresno si go protolkuval i na site clenovi sakas da im ukazes deka e taka i tocka.Оф простотилук, можеби си измислувам заради лична забава. Кажав од каде ми е информацијата - директно од Бугарски конзулат. Мене лично ми ги побараа овие документи. Кажав еднаш и само уште еднаш ќе повторам - ДАБЧ веќе ги имаат тие документи, ама сега одделно ги бара Министерството за правосудие.
Jas sum so bugarska krstenica na pradedo miДа се надоврзам.Мајка ми беше во ДАБЧ пред 2 недели и поднесе за произход,оригиналните изводи и ги земале а копии од истите и ги вратиле.Така да инфото е точно.[DOUBLEPOST=1494531812][/DOUBLEPOST]
Со што документи си тс ако си со произход на основ на кои документи ти е издаден или си со родител блгарски гражданин?
Види вака, разбирам и течно зборувам литературен бугарски. Имав долг и исцрпен разговор со службеничката од конзулатот и ѝ поставував прашања и потпрашања сѐ додека не се осигурам дека сосема 100-постотно сме се разбрале, а и таа беше услужлива и трпеливо ми одговори на сите прашања. Мислиш не ми текна да ѝ речам дека МП може да ги добие изводите од ДАБЧ и дека веќе сум ги дал таму? Ѝ реков. И нејзиниот одговор беше: "Да, но сега и од Правосудие ги искат изводите отново". Ова е новина од буквално пред неколку дена. А пред да ми се јават од конзулатот ми се јави и преведувачката кајшто ги преведував документите за да ме извести за истото, само што јас не очекував да важи и за мене и сите што веќе сме поминале со интервјуто. Затоа ви реков уште од почетокот, за да нема забуни - информацијава е од прва рака од Бугарскиот конзулат. Мое беше да споделам овде, а вие како сакате.Ako na MP mu se potrebni tie dokumenti ke pobara od DABC da mu gi dostavi po sluznena dolznost za da MP ima uvid na koj nacin e dobieno potekloto a ne nanovo da se dostavuvaat isti dokumenti vo MP. Tebe nesto ti kazale ama ti ppgresno si go protolkuval i na site clenovi sakas da im ukazes deka e taka i tocka.
Мое мислење е дека тоа ќе одзема време и може уште повеќе да се одолговлекува работата затоа имаат вака одлучено,на лице место ги имаат сите докази.Инаку може и да враќаат на дополнителна само заради тоа,што и на нас не ни одговара пошто знаеме дека на доплонителна се чека +/- 1 година.Ako na MP mu se potrebni tie dokumenti ke pobara od DABC da mu gi dostavi po sluzbena dolznost za da MP ima uvid na koj nacin e dobieno potekloto a ne nanovo da se dostavuvaat isti dokumenti vo MP. Tebe nesto ti kazale ama ti pogresno si go protolkuval i na site clenovi sakas da im ukazes deka e taka i tocka.