Бугарско воено воздухопловство

Статус
Затворена за нови мислења.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ако така са разположени,ште се трошат пари за поддр'жка,сигурност и какво ли оште не.Би трјабвало да са на едно мјасто,на едно летиште(ајродром).Македонија е малка д'ржава и нјама условија за свр'хзвукова авиација.След приемането ј в НАТО или Г'рција или Б'лгарија ште поемат отбраната на македонското небе,това зависи от лобито на двете д'ржави и от самолетите(авионите) с които разполагат.:salut:

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Duffy Duck напиша:
Со картата сакав да покажам како можат да се стационираат Ми24 за да го чуваат и македонското небо и границата . . . .
Чување на македонското небо... Како е можно хеликоптер со максимална брзина 320 km/h и со максимална височина на летот 4,500 метри да биде успешен ловец кога на пример Airbus A320 лета со M 0,82 брзина и до 12,000 метри височина. Да не споредуваме со вистински ловец како МиГ-29 со максимална брзина до 2,445 km/h и височина до 18,013 метри. Ми-24 е одличен, али како антитенковски, ударен и за блиска подршка на копнените сили. Всашност функциите му се слични со тие на Су-25.

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Никола напиша:
Зошто толку им смeта на Америка, 4 Су-25 авиони да има Македонија?
Предпоставувам дека проблемот сепак е финансиски и има врска со возможностите на македонската економиjа во моментот. Авионот Су-25 како функции е сличен со хеликоптерот Ми-24, тие практично се дублираат.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
па не баш су-25 има ограничена можност за воздух-воздух ракети со инафрацрвено наведување, или пак ракети кои имаат интегриран радар.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Абе доста со нагаѓања. Не ни ги даваат за да не ги употребиме во некој следен конфликт со Косово, ко 2001.
Зошто и т-72 тенковите не смеат да излезат од касарната во штип, дури ни за вежба?

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Bacillus gagous напиша:
па не баш су-25 има ограничена можност за воздух-воздух ракети со инафрацрвено наведување, или пак ракети кои имаат интегриран радар.
Истата можност има и Ми-24. Од саjтот на компаниjата-произведувач:

В опытном порјадке была проверена возможность оснаштенија Ми-24 и другими типами вооруженија, в том числе ракетами класса «воздух — воздух» Р-60, Р-73 и 9М39 «Игла». Во второј половине 80-х гг. некоторые Ми-24В в војсках были дооборудованы держателјами под ракеты Р-60.
http://www.mi-helicopter.ru/rus/index.php?id=229
Уште една сличност. :smir:

J

JohnnyMass

Гостин
Никола напиша:
Абе доста со нагаѓања. Не ни ги даваат за да не ги употребиме во некој следен конфликт со Косово, ко 2001.
Зошто и т-72 тенковите не смеат да излезат од касарната во штип, дури ни за вежба?
Стварно ме буниш веќе со овија прашања
- Колку МИ-24 ни дозволуваат да имаме?
- Зошто тенковите не излегуваат?
Ако знаеш нешто кажи или пак објасни убаво па прашај.

Duffy Duck

Pilot Lovac
Член од
12 мај 2006
Мислења
196
Поени од реакции
10
JohnnyMass напиша:
Нема ограничување по колку да имаме се додека ги исполнува стандардите на НАТО . . . .

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
JohnnyMass напиша:
Прашањата се реторички.
А одговорот е спомнат од претходно. Да го повторувам ли?
Во војната 2001, за неколку месеци Македонија успеа да се снабди со завидно вооружување. Тоа ја направи да биде респектабилна и надмоќна во конфликтот во однос на воена моќ.
Тоа не им се допадна на оние кои ја подбуцнуваа војната и почнаа да трубат за пропорционален одговор на нападите.
Ако те пукаат со минофрлач, ти исто со минофрлач и слично.
Македонија иако имаше услови и потенцијал, не ги искористи можностите и се предаде.
После војната некои влијателни групации се погрижија, Македонија никогаш повеќе да нема надмоќ врз следни евентуални конфликти кои терористичките организации од Косово би ги спровеле.
Затоа рекоа, планот за НАТО за Македонија не предвидува авиони, сухоите треба да ги тргнете, хелихоптери ќе имате 10 од кои 4 транспортни, и тоа со ептен преговори, т-55 не се компатибилни, ќе ги истопите, т-72, не знаеја што да кажат, рекоа, ќе седат во касарната.
Идејата е дека запад не сака конфликти тука, или не сака конфликти на кои Македонија може да одговори, туку сака да ја држи во потчинета состојба.
Тоа беше за тоа кое ти зборев и не ми го поставувај веќе истото прашање.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Никола напиша:
Прашањата се реторички.
А одговорот е спомнат од претходно. Да го повторувам ли?
Во војната 2001, за неколку месеци Македонија успеа да се снабди со завидно вооружување. Тоа ја направи да биде респектабилна и надмоќна во конфликтот во однос на воена моќ.
Тоа не им се допадна на оние кои ја подбуцнуваа војната и почнаа да трубат за пропорционален одговор на нападите.
Ако те пукаат со минофрлач, ти исто со минофрлач и слично.
Македонија иако имаше услови и потенцијал, не ги искористи можностите и се предаде.
После војната некои влијателни групации се погрижија, Македонија никогаш повеќе да нема надмоќ врз следни евентуални конфликти кои терористичките организации од Косово би ги спровеле.
Затоа рекоа, планот за НАТО за Македонија не предвидува авиони, сухоите треба да ги тргнете, хелихоптери ќе имате 10 од кои 4 транспортни, и тоа со ептен преговори, т-55 не се компатибилни, ќе ги истопите, т-72, не знаеја што да кажат, рекоа, ќе седат во касарната.
Идејата е дека запад не сака конфликти тука, или не сака конфликти на кои Македонија може да одговори, туку сака да ја држи во потчинета состојба.
Тоа беше за тоа кое ти зборев и не ми го поставувај веќе истото прашање.
Поради ова, не треба државата да се обвинува за ништо кога како држава сме немоќни да им се спротивставиме на глемите сили, ако не сакаме да настрадаме...тоа е јасна порака...Па се лутете им се на западот колку сакате...

J

JohnnyMass

Гостин
Фала што конечно убаво се искажа:smir:
Се слагам дека ни правеа опструкции за време на војната.А сега ако случајно, велам СЛУЧАЈНО, има конфликт во Косово има кој да одговори.А ако мислиш на албанците во Македонија дека тие пак ќе земат оружје, не се надевам на тоа сценарио бидејќи не се сигурно толку мутави да не вратат 5 и кусур години наназад и да се видиме у НАТО и ЕУ у 2030 год.При евентуални немири во Косово предизвикани од тамошните Албанци, сигурен сум дека ќе им се придружат и овие нашите.Ама сето тоа нема да се пренесе кај нас.Па и да се пренесе мислам дека сме спремни да одговориме.Мада ако почне уште една 2001 кај нас гадно сме наебале, ќе се обрукаме за навек како неспособни за соживот.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Вратете го Ѓуровски!!!

Duffy Duck

Pilot Lovac
Член од
12 мај 2006
Мислења
196
Поени од реакции
10
wild_rider напиша:
Чување на македонското небо... Како е можно хеликоптер со максимална брзина 320 km/h и со максимална височина на летот 4,500 метри да биде успешен ловец кога на пример Airbus A320 лета со M 0,82 брзина и до 12,000 метри височина. Да не споредуваме со вистински ловец како МиГ-29 со максимална брзина до 2,445 km/h и височина до 18,013 метри. Ми-24 е одличен, али како антитенковски, ударен и за блиска подршка на копнените сили. Всашност функциите му се слични со тие на Су-25.
Дали го знаеш фактот дека Ми24 е единствен хеликоптер кој успеал да собори борбен млазен авион, а да не зборуваме за Ербас . . . .

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Kakva smotana faca,.......a tie pivskite stomacinja okolu???...i tie letaat,mislev sami u kabina...ne na kloci ????

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom