Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И ова одговорено е, но ајде:
За Финско државјанство, можеш да го имаш и без да менуваш идентитет.
За Бугарско, мораш да се изјасниш како Бугарин.
--- надополнето: Oct 15, 2011 6:40 PM ---

Најверојатно имале, од очигледни причини нели?
Земја која е поробена, односно не е држава, туку окупирана територија, нема своја власт ниту нејзини органи, па според тоа нема ни можност да издава никакви документи.
Сите егејски Македонци, имаат грчки државјанства и не смеат да се декларираат како Македонци (не можат) па сепак постои Виножито и се борат за своите права, зарем не? Исто е и во Пиринска Македонија, нели?
Кои очигледни причини?
Споредбата ти е многу лоша. Гоце не бил роден на територија на Бугарија. Негов избор било одење во Бугарија.
Зарем царството Бугарија во тоа време немало исти или сличен став кон вашата нацијоналност? Од сите државјанства на светот морал баш нивно да земе? А бидејќи не бил роден на територија на таа држава...веројатно морал да се изјасни за....вонземјанин...за да земе...вонзем...бугарско државјанство...:icon_lol:

Зошто егејските македонци не земаат македонски државјанства?!
Или пиринските?
Зошто така?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.702
Поени од реакции
8.721
Не ме знаеш мене а и не ги знаеш илјадниците луѓе што земаат бугарски пасоши.

Само тропаш на празно и контраш.
На моја среќа, познавам малкумина такви.
Познавам и такви што имале вистинска причина. А вистинска причина е немањето излез.
Курчење и курнас правење не е причина, да напоменам.
Ама повеќето што ги знам... немале вистинска причина.
Најинтересни се кога ќе кажат ,,за не дај боже,,....
На такви моменти, сигурна сум дека не постои Боже, онака најсилен доказ ми е. Да го имало, немало да дозволи ваква глупавост.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Еве ја не сум Македонец, не е ни жена ми, а така се попишуваме (и ќерка ми исто). Предавници сме на својот/своите народ/и?
не си, затоа што живееш во оваа држава, семејство подигнуваш во оваа држава, бараш од оваа држава асфалт да ти турат пред куќа, од Македонски полицаец бараш да те штити и брани кога ќе затреба, ако дојде нож до коски, од оваа држава ќе бараш социјално.. а онаму буг. пасош и откажување на Мак. свест демек уназад години сте сите буг во фамилијата, види мајката? ова не за тебе, воопштено за ајваниве..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.702
Поени од реакции
8.721
Кои очигледни причини?
Споредбата ти е многу лоша. Гоце не бил роден на територија на Бугарија. Негов избор било одење во Бугарија.
Зарем царството Бугарија во тоа време немало исти или сличен став кон вашата нацијоналност? Од сите државјанства на светот морал баш нивно да земе? А бидејќи не бил роден на територија на таа држава...веројатно морал да се изјасни за....вонземјанин...за да земе...вонзем...бугарско државјанство...:icon_lol:

Зошто егејските македонци не земаат македонски државјанства?!
Или пиринските?
Зошто така?
Исто како што е мој избор одењето во егејска со побегнатите егејци, кои се многу стари и на кои им треба помош во снаоѓање таму. Одиме таму за да се избориме за нивните права.
Од сите државјанства, морал нивно или српско да земе, немал баш избор голем. Ако сакал да проживее и да ја помрдне ситуацијата.
Сепак го скинаа него, нали, како и Сандански.

Егејските македонци не можат да земат македонско државјанство, затоа што веќе имаат грчко. Ако земат македонско ќе изгубат се што имаат.
А и не гледам причина да се предадат и да не се изборат за своите права да бидат рамноправни граѓани во Грција кои имаат право на самоопределување.

Член од
4 септември 2011
Мислења
94
Поени од реакции
23
Познавам и такви што имале вистинска причина. А вистинска причина е немањето излез.
Ајде сиктер... се покажа колку ти е акалот уште пред многу страни. Многу среќа во тролањето.

И пробај да не ме цитираш да не го гледам тој глуп нотифиќејшн горе што свети... една семакедонска патриотска услуга ако може... од еден Мачедонац до друг.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Па... од таквите кои се пишат како благонадежни Блгари сега, и од оние кои одработувале за соседните пропаганди денеска државата ни е таква каква што ни е.
Башка...во последно време младината се пали на левичарски утопии како анархизми, комунизми, чешисикуризми и останати пропаднати учења за кои сметаат дека се ин, и демек, они така се определуваат, ова она... а кои во пракса некаде во почетокот на 90-тите отидоа у ПМ.
Па, ќе расправаат тука за што било тоа нација, што било тоа држава, тоа се било ебиветар... Абе само Imagine од Ленон послушајте ја и се ќе ви стане јасно. Lucy in the sky with diamonds....:)
И, излегува дека Блгарски паспорт земаат пред се нискоквалификувани лица кои одат да делкаат штици по Словенија на пр. или пак некои кои демек не им се допаѓа тоа што треба да платат давачки за кола, па во Блгарија ги плаќаат истите тие, рака на срце во нешто помал износ.
И, сето тоа на крајот Блгарската држава го користи во пропагандни цели, а оние кои земаат такви пасоши сметаат дека го фатиле Господ за ташаците возејки некој одамна амортизиран крш, или земајќи 800 евра плата во Словенија која ја користат и трошат таму, а живеат како последни скотови.
Последиците по Македонија од таквите дејанија на долг рок се катастрофални.
Затоа, гледајте ги работите во поширок контекст, а не само од оној личниот, кој на крајот излегува јанлаш.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Егејските македонци не можат да земат македонско државјанство, затоа што веќе имаат грчко. Ако земат македонско ќе изгубат се што имаат.
А и не гледам причина да се предадат и да не се изборат за своите права да бидат рамноправни граѓани во Грција кои имаат право на самоопределување.
Откај че знаат грчиштата дека земале пашапорт ,ќе си чутат.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.702
Поени од реакции
8.721
Ајде сиктер... се покажа колку ти е акалот уште пред многу страни. Многу среќа во тролањето.

И пробај да не ме цитираш да не го гледам тој глуп нотифиќејшн горе што свети... една семакедонска патриотска услуга ако може... од еден Мачедонац до друг.
Нема шанси, тебе ти го давам тоа право, оти гледам си голем кавалер, па ај ја прво да не гледам твои нотификации.
Ај те молам.
Ај плис.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
На моја среќа, познавам малкумина такви.
Курчење и курнас правење не е причина, да напоменам.
Ама повеќето што ги знам... немале вистинска причина.
Најинтересни се кога ќе кажат ,,за не дај боже,,....
На такви моменти, сигурна сум дека не постои Боже, онака најсилен доказ ми е. Да го имало, немало да дозволи ваква глупавост.
Тоа „вистинска причина“ е релативна работа... Тоа што за некој вреди, за тебе не вреди и обратно...Не можеш а и не смееш да го наметнуваш твоето мислење;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.702
Поени од реакции
8.721
Откај че знаат грчиштата дека земале пашапорт ,ќе си чутат.
Да бе да, ич не може тоа да се дознае... не бе, од каде такви муабети...
Море ги држат со ланци, едвај пискаат. Така е тоа, тука просераваат за диктатура, во земја во која секои 2 години има избори, иди прашај во Грција, кој сакаш, од која сакаш националност, само прашај го што е тоа диктатура и почни да плачеш.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Исто како што е мој избор одењето во егејска со побегнатите егејци, кои се многу стари и на кои им треба помош во снаоѓање таму. Одиме таму за да се избориме за нивните права.
Од сите државјанства, морал нивно или српско да земе, немал баш избор голем. Ако сакал да проживее и да ја помрдне ситуацијата.
Сепак го скинаа него, нали, како и Сандански.

Не.
Воопшто не морал да зема бугарско или српско државјанство.
Можел да се бори и од тука, како Питу Гули или Ѓорги Сугарев, и тие загинале за слобода и тоа без декларирање како бугари...
Безуспешно сакаш да најдеш оправдание за Гоцета и неговото доброволно земање бг пасош и учење за бугарски офицер при што во случај да завршел факс ќе морал да се заколне на верност на царот бугарски...:pos:
Или морал да учи за офицер на бугарската армија, друго немало шо да се праи по светов...

Не сум сигурен дека граѓаните на Грција не смеат да имаат две државјанства, ниту пак дека “ќе изгубат све“. Сигурна си дека е така?
А и што е тоа све? Зарем има нешто посвето и посилно од нацијоналното чуство?! Македонци а дремат со грчко државјанство?
Како сега вакви муабети?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Цитро дете, еве ти еден пример кој дури и ти ќе го разбереш. Пред неколку години конкурирав за магистерски студии во Холандија, Универзитет Лејден. Паралелно конкурирав и за стипендија. Ме примија, но без стипендија. Цените за школарина за една година беа околу 3000 евра за ЕУ жителите, а околу 13 000 евра за останатите. Да имав Бугарски пасош, ќе одев сигурно, вака ми беше скапо.

Не мислиш дека и сега понекогаш треба Бугарскиот пасош за да успееш?
Колко перверзно, вместо да сакаш ТВОJAТА држава да ти даде истата можност и да обезбеди истата иднина, ти се прашаш да одиш другаде да ти дават можноста и иднината, што не може твоjaта држава да ти даде.
Бугарската држава е извоувала това право за своите грагани. Направете така, дека РМ да има истите можности, но со критики ком европските институции, со капсулиране, со публични навреди и загреване на тензии нема да стане.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.702
Поени од реакции
8.721
Тоа „вистинска причина“ е релативна работа... Тоа што за некој вреди, за тебе не вреди и обратно...Не можеш а и не смееш да го наметнуваш твоето мислење;)
Па не можам да им забранам јас, никако?
Јас овде не кажувам став на некаква организација, туку мој личен.
И моите лични сфаќања за важно и неважно, оправдано и неоправдано.
Од патриотски аспект, нема оправдано, но секој нормален човек ќе сфати дека е оправдано во случај на:
1. Немање пари за егзистенција
2. Болест
3. Високо образование
4. Сигурна сум дека има уште една...

Но колички, моторчиња, курнас правење... да, тоа само за тешки сељачишта може да биде причина.
--- надополнето: Oct 15, 2011 7:24 PM ---
Не.
Воопшто не морал да зема бугарско или српско државјанство.
Можел да се бори и од тука, како Питу Гули или Ѓорги Сугарев, и тие загинале за слобода и тоа без декларирање како бугари...
Безуспешно сакаш да најдеш оправдание за Гоцета и неговото доброволно земање бг пасош и учење за бугарски офицер при што во случај да завршел факс ќе морал да се заколне на верност на царот бугарски...:pos:
Или морал да учи за офицер на бугарската армија, друго немало шо да се праи по светов...

Не сум сигурен дека граѓаните на Грција не смеат да имаат две државјанства, ниту пак дека “ќе изгубат све“. Сигурна си дека е така?
А и што е тоа све? Зарем има нешто посвето и посилно од нацијоналното чуство?! Македонци а дремат со грчко државјанство?
Како сега вакви муабети?
Прстосекачу, нема да се инаетам со тебе. Од секој пост се извртуваш, а тоа не е убаво према твоите пријатели :)
Граѓаните на Грција можат да имаат двојно државјанство.
Исто како што и државјаните на Република Македонија имаат намалување на невработеност.
Има, како нема, ама за кого како, нели?
--- надополнето: Oct 15, 2011 7:26 PM ---
Колко перверзно, вместо да сакаш ТВОJAТА држава да ти даде истата можност и да обезбеди истата иднина, ти се прашаш да одиш другаде да ти дават можноста и иднината, што не може твоjaта држава да ти даде.
Бугарската држава е извоувала това право за своите грагани. Направете така, дека РМ да има истите можности, но со критики ком европските институции, со капсулиране, со публични навреди и загреване на тензии нема да стане.
Може, може да се извојува, како не може, само ценичката малце скапа ни делува, ами викаат името да сме менувале?
Знаеш, трагична е оваа политика.
Често одам за Бугарија, познавам Бугари.
Еден ме нема наречено никако поинаку освен Македонка од Македонија.
Ама политикава нешто не и штима тоа... нели?

Дури ќе се изненадам ако вие не се побуните, откако ќе расчистиме со јужниве.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
..Колко перверзно, вместо да сакаш ТВОJAТА држава да ти даде истата можност и да обезбеди истата иднина, ти се прашаш да одиш другаде да ти дават можноста и иднината, што не може твоjaта држава да ти даде.
Бугарската држава е извоувала това право за своите грагани. ..
е, секоја чест, арно ни го тресна, за ова имаш и лајк од мене..ако не се сложуваме во други работи, не значи дека од време на време немаш кажано некоја паметна..

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сите што имаат блгарски пасоши,се имаат потпишано дека се блгари како и дека цело потомство им е блгарско,со што стануваат блгарско малцинство во МК.Според блгарската стратегија,ако би дошло до некое решение за името и одблокирање на МК за ЕУ,мајка блгарија ќе блокира под изговор дека имаат прилично бројно блгарско малцинство (што се потпишало како блгари црно на бело) и дека тоа граота малцинство нема јзик,нема школи,знамиња,права и бам,блокада,се со цел да се блокира МК додека сама од внатре не се распадне.
Бујрум македонци што за една мочана поефтина регистрација или кола зимајте пасоши,поткопувајте ја иднината на вашите деца.Кога ставате/ставивте потпис му се помочавте на делото на вашите дедовци и прадедовци кои изгинаа.
Совест...што беше тоа?
Това малцинство има jaзик, првото школо субсидирано то бугарската влада е отворено и е спечелено со проект на невладина организациja от Охрид.
На секи един от вас мора да ви диме jaсно, дека во преговорите со ЕУ, сека една држава ке биде прашана минимум 2 пати за секо едно преговорно поглавие (отваране и затваране), а тиja са около 32. Бугариja ке биде прашана минимум 64 пати.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom