Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Шо ви е бе луѓе, еми и тебе ќе те напишам сега на листот дека си марсовец, така да мислимуја кога ќе дојдат марсовците:pos:
Пер... листот си го однесол во татарија, ти го манале муро, ти зеле отисок од прстот (можеби нешто испуштив, корегирај ме слободно)... И те водат како татар. Кај оди татарија, таму и ти. Незнам шо ти е нејасно.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.723
Јас немам, ама очигледно ти имаш, и тоа голем...
Прво, коментарот што го даде нема никаква смисла... второ во Грција нема никакво малцинство ради самите грци, а не ради македонците таму. Најверојатно ќе треба да ти се нацрта за да разбериш, вака повеќе не можи:tapp:
Ај малце отвори мозокот, и малце размислувај логички.
Во Грција нема малцинство зошто грците ги протераа Македонците. ДА. НО, се додека тие Македонци што останаа се чувствуваат грчки, оние на кои им остана се таму, нема да си ги добијат правата. Во Бугарија, Македонците исто така, не постојат, ради бугарите, оти не не признаваат како народ.
Ама самите себе се признаваат, па за 12 години, ќе имаат малцинство во другата им држава (един народ, две држави, нали). Ако немаат документација, како ќе го бараат тоа?

АМА ИМААТ И ЌЕ ИМААТ.

И НИКОЈ НЕМА ДА ГО ПРАША ТОЈ ШТО ИЗВАДИЛ ПАСОШ ДАЛИ СЕ ЧУВСТВУВА БУГАРСКИ.

СЕ ПОТПИШАЛ ДЕКА СЕ ЧУВСТВУВА ТАКА ЗА ДА СИ КУПИ КОЛА.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Пер... листот си го однесол во татарија, ти го манале муро, ти зеле отисок од прстот (можеби нешто испуштив, корегирај ме слободно)... И те водат како татар. Кај оди татарија, таму и ти. Незнам шо ти е нејасно.
Готово, сега те пишав дека си марсовец, плаши се :tapp: И гледај реновирај уште некоја куќа во Битола за чисти 10 000 евра месечно, можи и да ти се најдат за на Марс.:pos:
--- надополнето: Oct 14, 2011 4:48 PM ---
Во Грција нема малцинство зошто грците ги протераа Македонците. ДА. НО, се додека тие Македонци што останаа се чувствуваат грчки, оние на кои им остана се таму, нема да си ги добијат правата. Во Бугарија, Македонците исто така, не постојат, ради бугарите, оти не не признаваат како народ.
Ама самите себе се признаваат, па за 12 години, ќе имаат малцинство во другата им држава (един народ, две држави, нали). Ако немаат документација, како ќе го бараат тоа?

АМА ИМААТ И ЌЕ ИМААТ.

Е добро де, ќе извади друг лист (од средина), ќе напиши дека е македонец и решен проблем. Штом можело така да се смени националноста со пишење на лист...:tapp:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198

АМА ИМААТ И ЌЕ ИМААТ.

А има и друга варијанта. Тие 100 000 - 140 000 Македонци со Бугарски пасоши да направат политичка партија во Бугарија и да си ги бараат прават како Бугари со Македонска етничка припадност. Потполно е исто...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.723
Готово, сега те пишав дека си марсовец, плаши се :tapp: И гледај реновирај уште некоја куќа во Битола за чисти 10 000 евра месечно, можи и да ти се најдат за на Марс.:pos:

Е добро де, ќе извади друг лист (од средина), ќе напиши дека е македонец и решен проблем. Штом можело така да се смени националноста со пишење на лист...:tapp:
Да, лесно е, во земји како Македонија, но не во земји кои не те признаваат. Што не извади егеецот во Грција лист дека е Македонец?
Овој што потпишал дека е бугарин, за да отпопише, ќе треба се да изгуби. Денес му е лесно, добил парички. Утре назад, нема да има.
Не можеме име да зачуваме Уставно, зошто некој мислеше дека е најпаметно да се викаме ФИРОМ.
Не добивме Егејска назад, додека имавме можности, ради тогашната дневна политика.
Малце размисли долгорочно.
Сепак живееш во Македонија, нас ни се познати овие работи, на наш грб.
Секогаш имало луѓе кои го бирале ,,полесниот,, пат.
Во 95 беше полесно да бидеме ФИРОМ.
Затоа наредниве 16 години, и кој знае уште колку, нема да ги добиеме ЕУ и НАТО.
А смешно и идиотско е да му кажуваш некому како да се вика.
Ама нашите соседи не мислат така.

Јас само мислам дека не треба да им помагаме во угнетувањето и уништивањето на нашата земја.
--- надополнето: Oct 14, 2011 4:53 PM ---
А има и друга варијанта. Тие 100 000 - 140 000 Македонци со Бугарски пасоши да направат политичка партија во Бугарија и да си ги бараат прават како Бугари со Македонска етничка припадност. Потполно е исто...
Возможно е, кога би имале таква цел.
Тоа е сосема друга приказна,
ама ај кажи ми, дали еден од нив, во предходниве страници, изјави такво нешто?
Или зборуваа за коли, пари, работи, куќи, згради..... се освен македонска кауза.

И да не заборавам, речиси никој од нив не живее во Бугарија, живеат во Македонија (оние кола фраерите) или во другите Европски земји.
Тие што се низ Европа, некако ми е тешко да им речам дека погрешиле, зошто не се тука да прават идни ујдурми. Ама тие автомобилистиве.... што се тие бре? Што? Малце е зборот предавници....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Мене никој нити ми зел отисок, нити ме пишал татар. Колку шо можиш да ми ја провериш сметката на банка (да видиш колку пари имам) толку можиш да ме пишиш марсовец, татар или нешто трето.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Секој човек кој пред својот интерес го става интересот на имагинарно множесто со кој дели заедничка историја мене ми личи на човек со духовна логика. (духовна логика е дисциплина иновирана од нашиот ценет форумџија МИКИ1 кој никој жив или мртов философ, ниту пак свети Петар не би можел да ја објасни за повеќе оди на подфорум религија)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Возможно е, кога би имале таква цел.
Тоа е сосема друга приказна,
ама ај кажи ми, дали еден од нив, во предходниве страници, изјави такво нешто?
Или зборуваа за коли, пари, работи, куќи, згради..... се освен македонска кауза.
Да, само што противниците на земањето Бугарски пасоши тука на форумот цело време се повикуваат на некое сценарио кое следи во иднината, и по кое Бугарија ќе и наштети на Македонија на некој начин заради пасошите. Прво, постои едноставна процедура за откажување од Бугарското државјанство, второ, на истиот начин на кој Бугарија може да и наштети на Македонија преку тие државјанства, постои и обратното сценарио кое го споменав. Така да, оставете ги луѓето на раат, нека си ја пробаат среќата во странство, нека заработат некој денар, не ги трујте со квази патриотизам...

Всушност, многу е едноставно. Да речеме дека Бугарија се обидува да ги злоупотреби тие државјанства. Македонската влада може за пет минути да донесе закон за забрана на имање двојно државјанство, и 95% од тие кои зедоа Бугарски пасош ќе се откажат од него. Крај на приказната...

Изгледа дека навистина не ви е јасно, но во Македонија за 10-15 % од населението НЕМА НИКАКВА шанса за нормален живот...

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Пријателе, добро е кога ќе добијам од прва рака информација дека тие шес илјади се оправдани зато што некој сакал да кулира на град.

Убав метод има државата за спроведување на рурална политика и реаграризација. Измачи го работникот за да нема што да прајт со животот свој и нек си бара гајлето в село.

Штета што живејме во различни димензии, па не мојш да видиш дека во мојава има луѓе кои би сакале да се вратат в село ама пустината, тешко е.

Има деца, школо в село кај него аш.
Потекнува од селото, ама во селото демографски карактеристики аш.
Има желба да се врати, ама нема каде.
Среќашто очите тебе ти се широко отворени па излезот го најде. Како ти текна така бе?
Вратете се сите на село... безразлика дали мојте или не, ебете си матер и сите во Дримкол.
Алал да ти е!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Секој човек кој пред својот интерес го става интересот на имагинарно множесто со кој дели заедничка историја мене ми личи на човек со духовна логика. (духовна логика е дисциплина иновирана од нашиот ценет форумџија МИКИ1 кој никој жив или мртов философ, ниту пак свети Петар не би можел да ја објасни за повеќе оди на подфорум религија)
Јас да појаснам, духовната логика е категорија кога целата нормална логика зборува против тебе, и ти со еден ингениозен пресврт на мислата се повикуваш на духовната логика за да ја одбраниш бесмислата...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Изгледа дека навистина не ви е јасно, но во Македонија за 10-15 % од населението НЕМА НИКАКВА шанса за нормален живот...
А ти работиш во завод за статистка и го мериш ова, па процентуално можиш да го изразиш, така?

Пичку матер, како живеел овај народ 2000 години до сега, некако нејасно ми е. Абе, да не има таму некој црнец, па да ги отвора очите пред да го мани печато на лифчето?
--- надополнето: Oct 14, 2011 5:04 PM ---
Среќашто очите тебе ти се широко отворени па излезот го најде. Како ти текна така бе?
Вратете се сите на село... безразлика дали мојте или не, ебете си матер и сите во Дримкол.
Алал да ти е!
Не бе, ти го најде. Сите татарски пасош и гитла од тука.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
А ти работиш во завод за статистка и го мериш ова, па процентуално можиш да го изразиш, така?

Пичку матер, како живеел овај народ 2000 години до сега, некако нејасно ми е. Абе, да не има таму некој црнец, па да ги отвора очите пред да го мани печато на лифчето?
Ливче, со в. Немој да ги срамиш Битолчаните. ;) Веројатно и лично те познавам.

Не работам во завод за статистика, тоа беш слободна проценка. А овој народ, 2000 години живеел во мака. Не знам што не ти е јасно тука. И му дојде преку глава да живее во мака, преживувањето да го нарекува живеење...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.723
Да, само што противниците на земањето Бугарски пасоши тука на форумот цело време се повикуваат на некое сценарио кое следи во иднината, и по кое Бугарија ќе и наштети на Македонија на некој начин заради пасошите. Прво, постои едноставна процедура за откажување од Бугарското државјанство, второ, на истиот начин на кој Бугарија може да и наштети на Македонија преку тие државјанства, постои и обратното сценарио кое го споменав. Така да, оставете ги луѓето на раат, нека си ја пробаат среќата во странство, нека заработат некој денар, не ги трујте со квази патриотизам...

Всушност, многу е едноставно. Да речеме дека Бугарија се обидува да ги злоупотреби тие државјанства. Македонската влада може за пет минути да донесе закон за забрана на имање двојно државјанство, и 95% од тие кои зедоа Бугарски пасош ќе се откажат од него. Крај на приказната...

Абе Ставро, нека бркаат работа во странство, што сакаат нека прават. Него овие што остануваат ќе направат идни проблеми, и не додека се живи, туку кога ќе умрат, оди па смени им државјанство.
А дека може обратна ситуација, тешко, знаеш, на научила судбината до сега, дури смешно е да кажеме дека ние ,,ќе им покажеме на нив убаво,,....

Тие 10-15 проценти, никој не ги осудува! Оние кои навистина немаат друг излез. Не сакам да ме ставаш во таква категорија, зошто тоа никогаш го немам кажано. Тоа што јас до смрт ќе седам и ќе умирам тука, тоа е мој личен проблем.
Но, мене ме болат овие кои од курнас го прават тоа. Лакоми луѓе. Непромислени. Себични.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

друже малце е по комплексна работата со бугарите затоа толку им пречи на сите (на мене не толку како што кажав ако до толку неможеш да си направиш живеачка со македонски пасош(читај не те бива или неопходно ти е) прај го со бугарски вотевр) али со бугарите има нештото подлабоки корени тие тврдат дека ние македонците сме всушност бугари , а ние тврдиме дека немаме врска со кан кубер и компанија е и ти со бугарскиот пасош им го пуниш егото на каракачанов и компанија и они доаѓаат у штип и прават митиг и викаат штип е многу убав бугарски град е тука е целиот проблем значи гледам дека не разбираш кај е проблемот затоа ти го објаснувам ова

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Не бе, ти го најде. Сите татарски пасош и гитла од тука.
Ам шо ти викам јас море? Не сум до толку генијален за да изнајдам решение за маката на работничката класа во Македонија како твојава солуција.
тебе ти текна дека околу 500.000 луѓе треба веднаш да се вратат в село, без разлика дали во селата останале само ... изворите.

него, околу фамава пасошка. Јас не ваѓам пасош бугарски, не од патриотизам, не од побуди, не од лицемерие. Едноставно, немам план во блиска иднина да ја напуштам земјата. Односно, немам пасош.

Но, сите тие што имаат пасош имаат голема подршка од мене да заминат ако можат и сакаат од државава, и по можност да си се снајдат и само за одмор да идат тука.

А вашата патриотска агенда „гитла“ само ја потврдува теоријата дека ... ве заболе за таа фамозна македонска крв.

јеби га :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom