Ристо никој не ја спори историјата ама теророт не бил правен само од страна на Бугарите тоа биле геополитички политики, каде секој сакал да ја сочува својата нација и да земе дел од туѓа територија и во такви околности Македонија си преживеала ,а знаеш ли ти дека и Америка и Англија никогаш не и помогнале на Македонија ,така да не се вадите дека сме биле тепани од еден комшија .Македонија била мала и не биле офромена како држава ,немала лобисти па затоа и трпела порази.
Животот у 21 век е друг можеш да живееш кај сакаш а како ќе се опредечуваш тоа си е твое право брат ,дали ќе бидеш богат или сиромав зависи само от тебе.
--- надополнето: Jun 22, 2011 10:01 AM ---
Тука си грешка брат Македонците биле убиени од Македонците од својте браќа а затоа никој не ни е крив,
Знаеш и ти самиот паметен пират си,кој ги предал на пример Ченто,Гоце,Даме, Петров итн.....................
Македонците биле само измачувани и индоктринирани од другите нации ама ние сме си правеле чистки.
Поздрав
Точно да, се сложувам. Македонија не била тероризирана само од страна на бугарите. Била тероризирана од сите наши соседи (Грција, Србија, Албанија, Бугарија).
Англија и Америка иако се прават дека ни се пријатели, тие никогаш не ни биле пријатели, а и нема некогаш да ни станат пријатели затоа што секогаш ни работат зад грб. За жал тоа е така и до ден денес. Русија е секогаш на наша страна, но само на зборови. Тие си го гледаат само својот личен интерес што всушност претставува и најпаметна работа.
Што да кажеме за Турците? 5 века под турско ропство? А денеска наеднаш сме браќа со турците?
Јас не ги посочувам главно бугарите како единствени одговорни виновници за тоа што и се случило на Македонија и Македонците, ги посочив бидејќи темава е за работа поврзана со нив. Мене кога ќе ми текне што преживеале моите предци и моите роднини од страна на бугарите, неможам ни да помислам дека вадењето на бугарски пасош е коректна работа, а камо ли пак да го извадам.
Се сложувам за тоа дека сите си го бранат својот интерес, својата земја и својот народ. Тоа е патриотизмот и национализмот. Тоа е така во сите држави во светот и е нормално. Сите сакаат да добијат територија и да ги зголемат своите граници.
Штом бугарите знаеле одамна да го прават тоа, знам денеска и јас да го правам тоа. На Македонија и требаат патриоти и националисти, а патриот и националист не е оној што вади бугарски пасош или друг личен документ од туѓа земја.
Незнам за тебе, ама доколку пропадне Македонија и јас ќе пропаднам со неа. Барем ќе ми биде совеста чиста дека сум останал Македонец до смрт.
Денеска ќе слушнеш многу луѓе кои викаат дека не се замараат со историја и дека не се замараат со вакви ствари. Токму таквите придонесуваат да немаме силна оформена држава.
А тоа дека е 21в. е коректно. Друга е политиката сега и поинаку се живее, но иако е 21в. бугарите сеуште сакаат да ни го земат и овој Вардарски дел и да го припојат кон нивната територија. Тоа значи дека идејата и замислата во нивната глава сеуште работи, и дека се сеуште против нас на национален и политички план.
Незнам за другите, ама јас нема да ја дозволам таа контрола и да им ја олеснам работата да воспостават поголема контрола врз нас (како поединец), а тоа што го прават другите таканаречени „лажни Македонци“ е нивни проблем. Тие дури не заслужуваат ни да бидат наречени Македонци, па макар и со погрден епитет.
Македонија низ историјата страдала главно од предавници. Предавници кои се продавале за пари.
Истото се случува и денеска во 21в, но овојпат имаме предавници кои вадат бугарски пасош и бугарско државјанство за да дојдат до пари и убави евтини студии во Бугарија.
Слично нели?