Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Да не праќаа луѓето што се надвор од МКД пари дома, одамна ќе беше државата банкрот.Тие праќаат годишно околу 1 милијарда евра, што е некаде 40% од државниот буџет.Ама ај објасни им го тоа на патриотите.Суптилноста не им била јака страна, никогаш.
Цело време тоа сакам да им го доловам ама никој не видел како е без плата и придонеси... Лично знам неколку фамилии што живеат со пари од странство, со нив купуваат производи на кои се плаќа данок, купуваат бензин за кои плаќаат акциза, сметки нормално со данок. За да на крај некој што клати врати во администрација да земе 23,000 денари плата и да лае по форуми колкав патриот е, а вујко му го пикнал на работа со врски што од партија што од комшии.

Јас до сега не сум чул, некој да влегол на работа под државна капа, а без да е со врски или партиски. Кај нас не се цени образованието и професионалноста туку чие дете е!

Епа се додека е ваков начинот оние што немаат врски ќе земаат пасошите и ќе амалат во странство за да прехранат фамилија дома!

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Мене едно не ми е јасно, зошто никогаш не се расправаме за Македонците што зеле, германски, британски, швајцарски, амерички пасоши? Сите што се во странство се заминати поради економски причини, никој не излегол од што му било убаво!

Неможе бе луѓе државата за некој да е мајка а за друг маќеа!!!
Разликата е во тоа што излегле од Македонија со Југословенски пасош,националност Македонец или Македонски пасош,националност Македонец и по основ на престој,мажачка,женачка.........го стекнале тој пасош.

НЕ ИЗВАДИЛЕ бугарски ПАСОШ ЗА ДА ЈА НАПУШТАТ МАКЕДОНИЈА

Ќе се врати денот кога бугарките ќе доаѓаат во Македонија да чекаат пред 26 јули за некој да ги опне за две чрвени(две кафени)

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Цело време тоа сакам да им го доловам ама никој не видел како е без плата и придонеси... Лично знам неколку фамилии што живеат со пари од странство, со нив купуваат производи на кои се плаќа данок, купуваат бензин за кои плаќаат акциза, сметки нормално со данок. За да на крај некој што клати врати во администрација да земе 23,000 денари плата и да лае по форуми колкав патриот е, а вујко му го пикнал на работа со врски што од партија што од комшии.

Јас до сега не сум чул, некој да влегол на работа под државна капа, а без да е со врски или партиски. Кај нас не се цени образованието и професионалноста туку чие дете е!

Епа се додека е ваков начинот оние што немаат врски ќе земаат пасошите и ќе амалат во странство за да прехранат фамилија дома!
Колку и да правиме муабет на крајот на сите ќе им биде жал Оние што ги кажуваш ти се за греота се си има крај на крајот само да не биде касно многу многу напатени души и невработени шетаат по странство за корка леб па кој може да формира фамилија во ваква состојба .

Нема разлика дали да одам во кладилница или да работам во некоја фирма или да се женам се е коцка брат за жал.................

Поентата не се пасошите и нема врска кој каде живее туку како му се условите.

Капиталот бара услови и таму се множи како бактерија или вирус не бира споменици,не сака војни и немора да моли некој да му даде книшка.

Ако да речеме продаваш торти и не ти иде во Македонија или има конкуренција идеш во Бугарија каде имаш поголеми шанси да продадеш и заработиш и се така и натака каде има подобри услови, тука сме си на јасно патриоти.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Jaс ти кажувам што мислам. За да се изjaснуват еднаж вака, друг пат онака, трет пат един бог знае како - те не знаат што са-имат разклатен идентитет.
Ама зашто треба да ги боли?
--- надополнето: Oct 10, 2011 8:19 PM ---
Има многу бугари внатре во Бугариja и не ги боли...
Во Р.Бугарија нема никакви бугари. Има дрва,камења,реки,езера,планини,железнички пруги,кучиња,мачки,хомо-сапиенси...е овие последниве се перцепираат како бугари, мнозинство од рајата се перцепира веројатно како бугари и припадници на православната христијанска бугарска конфесија на територијата која ја покрива даночната власт на ентитетот Р.Бугарија. Не е тоа нешто кое би требало да те изненади, секаде е така, во цел свет е истата шема. Иако веројатно како на бг патријот, фактот дека бугарската нација ти е само измислено другарче кое се населило некаде во твојата глава ќе ти биде непријатен и веројатно навредлив.
Тоа си има определна цел и намена, која е пред се финансиска.

Се е тоа прашање на семантика и перцепција, а понекогаш и економски интерес...

T

Tetro

Гостин
Земам по 600 ден бе ,какви 300 ..600 денари + четврт бурек за да те нервирам тебе ,гадот, бугарот што како пијавица не се одлепува од форумов, и уште некои..јбг, кој како си ја нареди..криво ти е ? Ај иди легни си и сонувај како со твојот пасапорт на кој ти пише Пламен Аспарухов млатиш пари,сонувај си ја таа бајка,остави не нас патриотите да си ја бркаме работата за ситни пари
Ме стави мене во тие "некои"?
Ќе ти се налутам ако ме заборавиш, ЦиТроу. Најозбилно.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Разликата е во тоа што излегле од Македонија со Југословенски пасош,националност Македонец или Македонски пасош,националност Македонец и по основ на престој,мажачка,женачка.........го стекнале тој пасош.

НЕ ИЗВАДИЛЕ бугарски ПАСОШ ЗА ДА ЈА НАПУШТАТ МАКЕДОНИЈА

Ќе се врати денот кога бугарките ќе доаѓаат во Македонија да чекаат пред 26 јули за некој да ги опне за две чрвени(две кафени)
Од Македонија имало иселеници од секогаш, дали и оние што после 1992 заминале со југословенски пасоши? На документот може да пишува денес едно утре друго, хартија е тоа ништо повеќе. Немој да мислиш дека они што зеле бг пасоши се горди на тоа, маката ги натерала да се пишат бугари. Било кој од тие да прашаш сите се чуствуваат како Македонци а и помагаат на Македонија многу на економски план - ова никој неможе да го порекне.

Да те прашам, сите што зедоја книшка од вмро во последниве неколку години дали се сите во душата вмровци. Јас познавам неколкумна ултра сдсм симпатизери кои за да си ја задржат работата си извадија членски од вмро па дури и по 20 гласа донесоа со име и матичен број.

Не ме сфаќај погрешно и јас не ги сакам бугарите(пребарај во подфорумот политика ќе видиш) но факт е дека со нивниот пасош (за нас најдостапен) може да се замине за германија, франција, англија и сл. и да се заработи добро. 34% невработеност имаме алооо, армија од 340,000 луѓе е тоа.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Ај да ви се приклучам на дискусијата.
Повторно.
Имено, мојот чичко нема сеуште средно завршено, но, поради немањето пари, си седна дома и си научи троа книгите информатика. Он средно не довршил од што бил бунтовник без причина, не дека бил неинтелигентен.
И така, пред едно 5-6 години почна по дома да поправа ситни делови на компјутери, едно друго.
Пред 2-3 месеци, аплицираше на еден проект кој беше спремен сега - за мали бизниси, со бизнис план одиш и 90% од издржаните бизнис планови беа одобрени - државата ти дава 3000 евра за почеток на бизнисот. Нормално дека не ти ги дава во кеш, во неговиот случај со фактура си зимаше биро, основни материјали, алати, фискална каса, полици итн итн итн... и државата му плати се до 3000 евра (сосе регистрација на фирма, заверки итн.).
Бизнисот, за овие 2 месеци колку што постои, му работи добро, не заработува сеуште кој знае колку, но заработува надпросечно плата (околу 25 000 му е плата, нормално профит е повеќе).

Но, работата е кој има гз да почне да работи нешто?
Или само е тешко и тешко?
Знаете колку бизниси на ваков начин се отворија? Сега државата ти ги подарува тие 3 000 евра, пред 2-3 години ти даваше 3000 евра со 1% камата, рата секој 6 месеци имаше.

Зборувам за човек со основно образование, колку е тој способен - нема никаква диплома, зборувам за човек кој живееше и работеше во Лондон 10 години и си дојде дома.

Нормално дека секој може да живее пристојно.
Ама на кој колку му се сака е прашањето.
--- надополнето: Oct 10, 2011 11:47 PM ---
Од Македонија имало иселеници од секогаш, дали и оние што после 1992 заминале со југословенски пасоши? На документот може да пишува денес едно утре друго, хартија е тоа ништо повеќе. Немој да мислиш дека они што зеле бг пасоши се горди на тоа, маката ги натерала да се пишат бугари. Било кој од тие да прашаш сите се чуствуваат како Македонци а и помагаат на Македонија многу на економски план - ова никој неможе да го порекне.

Да те прашам, сите што зедоја книшка од вмро во последниве неколку години дали се сите во душата вмровци. Јас познавам неколкумна ултра сдсм симпатизери кои за да си ја задржат работата си извадија членски од вмро па дури и по 20 гласа донесоа со име и матичен број.

Не ме сфаќај погрешно и јас не ги сакам бугарите(пребарај во подфорумот политика ќе видиш) но факт е дека со нивниот пасош (за нас најдостапен) може да се замине за германија, франција, англија и сл. и да се заработи добро. 34% невработеност имаме алооо, армија од 340,000 луѓе е тоа.
Мене лично од ВМРО ме замолија да донесам гласачи за нив, нормално моето семејство.
Но јас сум таму од други причини, не ме интересира таа валкана игра.
И сосема убаво ги замолив да ме остават на мира, и моето семејство ќе гласа ако сака, и ќе гласа за кого сака.
И ај погоди, баш ништо не ми направија, ниту на мене, ниту на моите.
Ај мајка ми е во приватен сектор, татко ми има државна работа.
И сеуште ја има, повеќе од 25 години. Ниедна власт не го смени, и никаде нема книшка.

Н

нихилист

Гостин
Тие ваши, сега бивши сонародници всушност, ги оставате на цедило за ваша корист, а тоа е крајно себично.
Цело време едно те исто верглаш, иако убаво ти беше објаснето. Пак ќе кажам, лицемерие, дечко, лицемерие!

Ама тоа е, кога не ти влегува во глава, не ти влегува. Со сила неможе.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ај да ви се приклучам на дискусијата.
Повторно.
Имено, мојот чичко нема сеуште средно завршено, но, поради немањето пари, си седна дома и си научи троа книгите информатика. Он средно не довршил од што бил бунтовник без причина, не дека бил неинтелигентен.
И така, пред едно 5-6 години почна по дома да поправа ситни делови на компјутери, едно друго.
Пред 2-3 месеци, аплицираше на еден проект кој беше спремен сега - за мали бизниси, со бизнис план одиш и 90% од издржаните бизнис планови беа одобрени - државата ти дава 3000 евра за почеток на бизнисот. Нормално дека не ти ги дава во кеш, во неговиот случај со фактура си зимаше биро, основни материјали, алати, фискална каса, полици итн итн итн... и државата му плати се до 3000 евра (сосе регистрација на фирма, заверки итн.).
Бизнисот, за овие 2 месеци колку што постои, му работи добро, не заработува сеуште кој знае колку, но заработува надпросечно плата (околу 25 000 му е плата, нормално профит е повеќе).

Но, работата е кој има гз да почне да работи нешто?
Или само е тешко и тешко?
Знаете колку бизниси на ваков начин се отворија? Сега државата ти ги подарува тие 3 000 евра, пред 2-3 години ти даваше 3000 евра со 1% камата, рата секој 6 месеци имаше.

Зборувам за човек со основно образование, колку е тој способен - нема никаква диплома, зборувам за човек кој живееше и работеше во Лондон 10 години и си дојде дома.

Нормално дека секој може да живее пристојно.
Ама на кој колку му се сака е прашањето.
Самото тоа што ова го наведуваш како исклучок, тој го потврдува правилото. 10 успешни приказни од 340.000.
Што правиме со луѓето што имаат факултети по општествени науки? Сестра ми не ја примија во градинка, под изговор дека е ВИСОКО КВАЛИФИКУВАНА(има факултет психологија), иако работеше под договор на дело 3 години.Нема партиска книшка, btw.
Прикаски за мали деца се овие работи што ги пишувате.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Самото тоа што ова го наведуваш како исклучок, тој го потврдува правилото. 10 успешни приказни од 340.000.
Што правиме со луѓето што имаат факултети по општествени науки? Сестра ми не ја примија во градинка, под изговор дека е ВИСОКО КВАЛИФИКУВАНА(има факултет психологија), иако работеше под договор на дело 3 години.Нема партиска книшка, btw.
Ќе почне да чепка по компјутери (како со примерот на П.Пума) и за пола-деценија до деценија ќе побара грант од државата (без врски и книшка, на жими мајка) и проблем решен.
Само требало да се има гз...:icon_lol:

Најјак дел е враќањето од Лондон по 10 години...:pos:

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Мене лично од ВМРО ме замолија да донесам гласачи за нив, нормално моето семејство.
Но јас сум таму од други причини, не ме интересира таа валкана игра.
И сосема убаво ги замолив да ме остават на мира, и моето семејство ќе гласа ако сака, и ќе гласа за кого сака.
И ај погоди, баш ништо не ми направија, ниту на мене, ниту на моите.
Ај мајка ми е во приватен сектор, татко ми има државна работа.
И сеуште ја има, повеќе од 25 години. Ниедна власт не го смени, и никаде нема книшка.
Татко ти и неможат да го сменат пошо е таму долго и со решение, јас пишував за оние што се под договор тазе вработени, па ги притискаа да носат гласови, не само од вмро туку и од сдсм го правеа истото. Нашево само на држава не личи се е со пријатели и партии.

Инаку се разбира дека има луѓе што успеваат во бизниси но неможе сите да се успешни, има доста и што пропаѓаат, губат пари. Патем најбогатите во свет се необразовани, како Бил Гејтс, Стив Џобс и сл.

Кај нас повеќето невработени бараат пристојна работа со солидни примања, никој не бара леб преку погача.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Од Македонија имало иселеници од секогаш, дали и оние што после 1992 заминале со југословенски пасоши? На документот може да пишува денес едно утре друго, хартија е тоа ништо повеќе.
Очигледно слабо пратиш Македонско-Бугарски односи век и пол наназад..Тоа е многу повеќе од хартија.Да беше само хартија ја најгласно ќе давав подршка. Пасошот како пасош не е проблем,што викаш,обично парче хартија,проблемот е записот во бугарските архиви.Проблемот е што не само ти,туку и цела фамилија те пишуваат како Бугари,ти даваат бугарска адреса..камо среќа тој пасош да беше само посредник за работа на запад,немаше до сега да испишеме 57 страни..Проблемот е бугарската пропаганда,бугарскиот стремеж кон припојување на Македонската нација кон бугарската и постепено губење на Македонските корени..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Дај те молам.
Јас не познавам неуспешни луѓе. Навистина не познавам. Познавам неквалитетни, навистина.
Но сите со малку квалитет, се снашле овде (најдобра пријателка на мајка ми, од село Недојдино, многу успешен адвокат, со 0 средства почнато).
Јас сум психолог и знам како стоиме ние со работа. Ама нема откажување, ќе се потрудам и нема да пребирам. Да најдам во Свирипичино, таму ќе одам да работам.

Јас како што кажав, не познавам неуспешни, а квалитетни.

Само што оние неквалитетните, најчесто најмногу се жалат.

Не го сфаќај ова лично, секако дека има и квалитетни луѓе кои не можат да најдат работа.
Конкретно сестра ти ја одбиле во оваа градинка, ама нон стоп се бара работник тука или таму. И не е вистина дека за секаде ти треба книшка - каде и да сум аплицирала не сум носела книшка и немам намера да носам. И да ми ја побараат сосема поштено ќе напуштам просторија.
Нема да дозволам некој да ме гази, таа книшка ја имам за моја лична љубов према нечија идеологија, а не за да ме ценат повеќе или да ми наоѓа работа.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Дај те молам.
Јас не познавам неуспешни луѓе. Навистина не познавам. Познавам неквалитетни, навистина.
Но сите со малку квалитет, се снашле овде (најдобра пријателка на мајка ми, од село Недојдино, многу успешен адвокат, со 0 средства почнато).
Јас сум психолог и знам како стоиме ние со работа. Ама нема откажување, ќе се потрудам и нема да пребирам. Да најдам во Свирипичино, таму ќе одам да работам.

Јас како што кажав, не познавам неуспешни, а квалитетни.

Само што оние неквалитетните, најчесто најмногу се жалат.

Не го сфаќај ова лично, секако дека има и квалитетни луѓе кои не можат да најдат работа.
Конкретно сестра ти ја одбиле во оваа градинка, ама нон стоп се бара работник тука или таму. И не е вистина дека за секаде ти треба книшка - каде и да сум аплицирала не сум носела книшка и немам намера да носам. И да ми ја побараат сосема поштено ќе напуштам просторија.
Нема да дозволам некој да ме гази, таа книшка ја имам за моја лична љубов према нечија идеологија, а не за да ме ценат повеќе или да ми наоѓа работа.
Каде живееш ти, жити мене? Дај малку риалити чек.Сите психолози што ги познавам гризат само за да преживеат.Да не ти кажувам примери од моето работно место, каде што доаѓале луѓе што работат со компјутери и сервери од администрација, а не знаат да форматираат хард диск.Пак ќе те прашам, ВО КОЈА ДРЖАВА ЖИВЕЕШ ТИ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Татко ти и неможат да го сменат пошо е таму долго и со решение, јас пишував за оние што се под договор тазе вработени, па ги притискаа да носат гласови, не само од вмро туку и од сдсм го правеа истото. Нашево само на држава не личи се е со пријатели и партии.

Инаку се разбира дека има луѓе што успеваат во бизниси но неможе сите да се успешни, има доста и што пропаѓаат, губат пари. Патем најбогатите во свет се необразовани, како Бил Гејтс, Стив Џобс и сл.

Кај нас повеќето невработени бараат пристојна работа со солидни примања, никој не бара леб преку погача.
Јас најдов лично работа со солидно примање, како за некој само со средно образование (сеуште студирам нели.) Заработував околу 15 000 месечно, што е малку, но работев 5 часа на ден.

Се бараат работници, но секогаш некој се жали или не му се работи.
Утрврдија минималец 8050, пак се жалат, а никој не гледа дека до сега во конфекциине работеа за по 5000.

Познавам луѓе кои се пријавени во завод, за да земаат картончиња, млади здрави прави, ама не им се работи бе.

Јас знам како моите низ годиниве работеле и се труделе, и непоимливо ми е некој да не може да работи.

Или па земјоделците што стандард нешто им недостига.

На моја колешка од факултет, семејството и се занимава со тутун. Имаат 5 деца, од кои 3 студенти.
Ама летно време, работат како луди, зимно време не викаат готово ми заврши сезона, сади се што може да се посади.

Јас пак ќе кажам - поверојатно е дека народот е мрзлив и дека сака со малку труд многу пари, отколку дека навистина нема работа.
Да немаше работа, немаше ни огласи за работа да има.
--- надополнето: Oct 11, 2011 12:06 AM ---
Каде живееш ти, жити мене? Дај малку риалити чек.Сите психолози што ги познавам гризат само за да преживеат.Да не ти кажувам примери од моето работно место, каде што доаѓале луѓе што работат со компјутери и сервери од администрација, а не знаат да форматираат хард диск.Пак ќе те прашам, ВО КОЈА ДРЖАВА ЖИВЕЕШ ТИ?
Република Македонија, Скопје.
Можеби јас имам среќа не запознав квалитетни а неуспешни и депресивни фацки.
Една колешка, сега дипломираше, најде работа во некое си селце во Западна Македонија. Повеќето скопски, или ,,велеградски,, дипломци, не сакаат било каде работа. Ами во Скопје, Тетово, Битола.... нали, велеградски фаци сме, сега по селана ќе одиме.

Епа, таа отиде таму, платата и е 18 000 денари, со тоа што и е обезбедено од општината станче. Не е големо, не е многу, но обезбедено и е, зошто немаат они психолог дипломиран од кај нив што би работел.

Јас живеам кај живеам, него чудно ми е што во реалниов живот гледам вработени фаци, а во виртуелниов се дипломци невработени.

И сите мои постари роднини што дипломираа, сите работат. Сите до еден.
И колку за потсетување - јас сум единствениот член во фамилија со книшка, другите се антиполитичари во секој поглед.
--- надополнето: Oct 11, 2011 12:08 AM ---
Ќе почне да чепка по компјутери (како со примерот на П.Пума) и за пола-деценија до деценија ќе побара грант од државата (без врски и книшка, на жими мајка) и проблем решен.
Само требало да се има гз...:icon_lol:

Најјак дел е враќањето од Лондон по 10 години...:pos:
Не ми веруваш?
Твое е, ова е само форум.
Човекот има 43 години, во Лондон живееше 23-33 години. Работеше во ресторан, во кујна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom