Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 април 2014
Мислења
64
Поени од реакции
41
Ova so iskren marinov kolku e pozitivno za tie sto se vrateni na dopolnitena proverka znae nekoj tocno da kazi

Член од
25 март 2014
Мислења
202
Поени од реакции
198
Па, претходниот зам. министер Илија Ангелов го започна целиот процес со враќање на проверка, а имаше и прилично остри изјави, од типот - даваме пасоши по документи, не по љубов, итн.
Секој нов шеф сака да внесе промени во работата, тоа го направи претходниот, тоа ќе го направи и новиот. Дали ќе бидат позитивни, останува да видиме.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
денеска посредувачот на еден другар му рече дека еден од татко му, мајка му, дедо му или баба му треба бар едно документче на бугарски (сведителство, крштеница итн) да има за да му дадат проискод (ваљда проискод се викаше тоа :icon_lol:) без таков документ тешко у блиска иднина дека ке можат да се вадат пасоши[DOUBLEPOST=1397328282][/DOUBLEPOST]
мислам дека има шанси
Да ги смениш правилата пред да почне играта е едно... а да ги смениш правилата ВО ТЕК на играта е сосема друго...[DOUBLEPOST=1397352451][/DOUBLEPOST]Иначе за новиот заменик министер никој не знае ништо со сигурност... но ситуацијата "плачеше" за нешто да се напраи во случајот, башка и со најавата на Вигенин... Едно ај што бараат дополнителни документи... но проблемот е и каснењето. Секој што бил вратен на дополнителна проверка треба пак да го гласаат во Советот на државјанство, каде новиот зам. министер е претседател... Така да се собра дупла, тродупла работа во врска со државјанствата... државјанства по стар закон (заоставени од 2008, 2009), државјанства по нов закон ем каснат, ем секој ден се по 70-80 нови, вратени на дополнителна проверка, вратени со нецелосни документи и така.... и да од новиот зам.министер кој е доста млад и не држел функција до сега, се очекува многу не само за нас, туку и во однос на неговата лична кариера, утре што ке работи зависи како ќе го одработи ова денес...

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Dve nedeli nema nisto objaveno,a eve i treta nedela pocna i pak nema. Da se nadevame deka narednive denovi ke izleze nekoj protokol

Член од
2 март 2014
Мислења
44
Поени од реакции
19
Decko dzabe i da izleguvaat protokoli koga rabotata sega e zaglavena. Sto fajde ako izleguvaat protokoli? Koga na 98 % od brojcinata gi vrakaat na dopolnitelna proverka. Tuku daj bozesega novivov minister da ja vrati procedurata kako sto si bese predhodno i voedno ce ni ja vrati i nadezta za pobrzo dobivanje na pasos

Член од
22 септември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
10
Има надеж дечки не грижете се, се чека еден потпис од ДАБЧ кој треба да биде неделава или наредната и сите ке земеме пасоши. Откако ке се потпише ви јавувам одма и одиме по пасоши. Е така, бидете спокојни. Не прашувајте ме ништо кога ке биде јас ке ви кажам. Ајде сега да издржиме уште малку. Поздрав до сите .

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
Има надеж дечки не грижете се, се чека еден потпис од ДАБЧ кој треба да биде неделава или наредната и сите ке земеме пасоши. Откако ке се потпише ви јавувам одма и одиме по пасоши. Е така, бидете спокојни. Не прашувајте ме ништо кога ке биде јас ке ви кажам. Ајде сега да издржиме уште малку. Поздрав до сите .
daj boze se nadevam deka izjavata ti e relevantna i vistinita sto i da se sluci i kakva informacija da imas te molam spodelija so nas ovde na forumov dali e losa ili dobra vo vrska so ova sto ne maci site nas ovde na forumov GOLEM POZDRAV KOJ I DA SI.

Член од
3 април 2014
Мислења
64
Поени од реакции
41
Dali e iskra nadez dali e nekakov majtap ili e vistina ovaj muabet vo sekoj slucaj ke pocekame nie pak uste edna ili dve nedeli[DOUBLEPOST=1397525847][/DOUBLEPOST]Batule jonces88 imas sofra ako zemime pasosi pozdrav

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.417
Поени од реакции
38.961
Гледам спомнувате бројчиња , какви бројчиња уствари чекате уште за интервју? Јас бев на интервју во Октомври , еве веќе и 6тиот месец минува , како и да е до крајот на летото ќе земам.

Член од
14 август 2013
Мислења
6
Поени од реакции
0
Најпрво треба да дојдиш во конзулат и да го прочиташ телефонскиот број на преведувачот за твојот град (секој град има различен преведувач). Ќе се јавиш на тој број и преведувачот ќе ти кажи кои документи ти се потребни (извод, државјанство итн...) за да му ги однесеш да ти ги преведи. Се што ти е нејасно ќе ти објасни преведувачот и колку пари ќе ти требаат и кога да појдиш... Од него почнува цела процедура. Јас го почнав истото, сам си ја бркам работата преку конзулатот во Битола пошто таму студирам, следнава недела сум закажан за интервју се надевам на најдобро. Со среќа.
Фала за инфо,па пиши како си поминал на интервју

Член од
6 април 2013
Мислења
83
Поени од реакции
40
Здраво дечки, јас аплицирав крајот на август 2013, преку еден посредник Бугарин, (значи не е некој од овие тука низ МК), по препорака од пријатели кои биле преку него, демек е многу добар во работата. Е сеа на 29 Април (значи за 2 недели) треба да одам да ги поднесам документите, ама ништо не ми спомна он за она со некакви корени,било што околу тоа да се носи документ за потврда дека некој од старите биле Бугари. Па да прашам дали има некој овде што е како мене во тие временски рамки, некој шо носел неодамна документи или ке носи, како поминале да споделат :D

Член од
25 март 2014
Мислења
202
Поени од реакции
198
Очигледно нешто се чека. Ниту излегуваат протоколи, ниту излегуваат нови одобрувања, ни нови укази, ни нови враќања на дополнителна од 2012. Најверојатно е оставено на новиот шеф, Искрен Маринов, да одлучи како понатаму. Искрено, очекувам Искрен да почне да го одмотува јазолот.:)

Член од
12 април 2014
Мислења
23
Поени од реакции
6
Да погодам сигурно мислиш на работата со издавањето на уверенија за произход од страна на здруженијата на бугари во македонија па за тоа да го дадат и да биди важечко треба организацијата да влези во регистаро на дабч. Има веќе еден месец од како излезе тоа соопштение за здруженијата да поднесат барање за прием во регистарот па еве нема уште ништо, а требаше да биди за 10-15 дена колку што знам. Незнам дали ќе биди тоа зошто мене од едно здруженије ми рекоја дека нема да издават такви незнам што како зошто. Искрено се надевам дека ќе почни тоа да функционира. Ако имаш некоја друга информација споделија.

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Sigurno mislis za potvrdite sto ke gi izdavaat zdruzenijata na bugarite vo makedonija. A se ceka na odobruvanje i potpis od DABC. I tie potvrdi ke bidat relevantni pred bugarskite institucii,vo prevod kazano na naski kje bidat zamena za onie dokumenti sto gi baraat sega za poteklo id dedo i baba deka sme imale bugarsko poteklo.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom