Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Sto ima denes novo vo vrska so pashaportive,slusnal nekoj?:)[DOUBLEPOST=1394466327][/DOUBLEPOST]Sto ima denes novo vo vrska so pashaportive,slusnal nekoj?:)

Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
Sto ima denes novo vo vrska so pashaportive,slusnal nekoj?:)[DOUBLEPOST=1394466327][/DOUBLEPOST]Sto ima denes novo vo vrska so pashaportive,slusnal nekoj?:)
dobro be ne citase nekolku strani ponazad deka ce se olesnue procedurata

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3468625

http://inews.bg/Б'лгарија/Процедурата-за-получаване-на-б'лгарско-гражданство-става-по-справедлива-_l.a_c.327_i.369830.html
treba da se poceka mesec dva ce bide

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Директор Катја Матева од Дирекцијата за Бугарско државјанство објаснува каков ќе биде исходот на преписките кои беа вратени на дополнителна проверка, дури и на оние кои не однеле никакви дополнителни документи......
В'рховната административна прокуратура излезе с остро становиште за удостоверенијата, издавани от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина без никакви данни за б'лгари в рода. Вие проверјавате ли тези удостоверенија и как отсјавате истинските от фалшивите?

- Ние не можем да откажем образуване на производство за придобиване на б'лгарско гражданство, ако кандидатите представјат всички необходими документи. След изменението в закона от 2010 г. се предвиди, че всички, които кандидатстват на основание б'лгарскија си произход, трјабва да докажат това обстојателство само и единствено с удостоверение за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина (ДАБЧ). Законодателјат е поставил като доп'лнително условие к'м агенцијата да мотивира издадените удостоверенија, т.е. да посочи в'з основа на кои данни е стигнала до извода, че конкретното лице е от б'лгарски произход.
Дори в случаите, в които кандидат'т има запис в акта си за раждане за в'зходјашт б'лгарин (родител, баба, дјадо, прадеди - б.р.), каквото е изискването на закона, те зад'лжително трјабва да се снабдјат и с удостоверение от ДАБЧ.

Ние сме силно притеснени от констатацијата на прокуратурата, че са издавани удостоверенија, без да са с'образени законовите изискванија. И Министерството на правос'дието прави всичко в'зможно да се ограничи прием'т на лица, за които има с'мненија, че са от б'лгарски произход.
Как го правите?
- Когато по преписката нјама данни точно кој от в'зходјаштите (родител, баба, дјадо, прадеди) на конкретнија кандидат е б'лгарин, С'вет'т по гражданството изважда преписката за доп'лнителна проверка. И изисква от ДАБЧ да предостави документацијата, в'з основа на којато тја е издала удостоверението.
И ако не получите тези документи?
- Надјаваме се, че ште б'дат предоставени. По десетина протокола от ДАБЧ вече изпратиха исканите материали и там, к'дето имаше данни за в'зходјашт б'лгарин, преписките вече са разгледани и хората са получили б'лгарско гражданство.
Имаше ли случаи, в които тези данни не са били налице?
- Имаше.
И какво направи С'вет'т по гражданството?
- Засега тези преписки са висјашти, по тјах нјама постановен отказ. Това, което ние сме направили в полза на кандидатите, беше да им дадем в'зможност сами да предоставјат в Министерството на правос'дието документи, от които да е видно, че имат в'зходјашт б'лгарин.
И ако това не се случи?
- Преписките отново ште б'дат разгледани от С'вета по гражданството и с гласуване ште се определи изход'т.
Искам да подчертаја, че в с'вета заседават десет души от девет ведомства. Министерството на правос'дието има само двама - зам.-минист'р'т, којто председателства с'вета, и оште един представител. Тези два гласа очевидно нјама как да предопределјат крајнија резултат - решенијата се вземат с мнозинство от две трети. Така че решенијата за гражданството не зависјат от Министерството на правос'дието, а от гласуването на всички членове на с'вета.
Как ште коментирате обвиненијата, че с'здавате изкуствени пречки пред кандидатите от Македонија, за което имаше и протести?
- Хората може би имат право да протестират - те са се снабдили с удостоверенија от ДАБЧ. И нјамат никаква вина, че в агенцијата са ги издавали, без да се спазјат изискванијата на закона.
В с'штото време не може да се допуска придобиване на гражданство в'з основа на незаконос'образно издаден документ. В'рховенството на закона е основен принцип на демокрацијата и нјама мјасто за размис'л дали да се спазва закон'т, или да се благослови една административна (порочна) практика.
http://pressadaily.bg/publication/37654-Молбите-за-гражданство-удрјат-рекорди/

Член од
2 декември 2013
Мислења
25
Поени од реакции
7
Хајлајт на интервјуво со Катја Матева ми беа следниве цитати
На ден по колко молби за б'лгарско гражданство получавате?
- Подавани са и по 200 молби на ден. Но интервјута се провеждат с около 70 кандидати дневно

Само за пример ште посоча, че през 2009 г. имахме 5000 молби за гражданство обшто. През 2010 г. те станаха 6300, през 2011 г. вече бјаха 11 500, през 2012 г. - 15 000, а през 2013 г. - 17 500. Ако темпото на растеж се запази, предполагам, че тази година можем да достигнем и 25 000 молби.

Лично мислам дека на нив години ќе им требаат за да ги разчистат сите апликации. Специјално кога веќе има околу 12 илјади што лани требаа да добијат гражданство, а уште не добиле. Плус гледам дека денес да се прати апликација за Блгарски Произход дека дури на 30ти Јануари 2015 е прв ден кога можеш да отидеш во ДАБЧ.

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Сега и македонците кои мислат дека со 200 еур ќе вадат пашапорт се зезнаа. Нема више пашапорти давање. Не може да биде исто некој што инвестирал многу пари и да чека и некој со 200 еур. Бугарска има Закон. Све је за пари како и секаде у свет.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
Сега и македонците кои мислат дека со 200 еур ќе вадат пашапорт се зезнаа. Нема више пашапорти давање. Не може да биде исто некој што инвестирал многу пари и да чека и некој со 200 еур. Бугарска има Закон. Све је за пари како и секаде у свет.
Ti zabrani ili koj ....

Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
ЕУ им забрани. Ако си маж имаш пари да инвестираш у секоја држава ќе ти даваат пасош.
dobro znam deka imas pare no koja e potrebata da ides kontra na sve patem ja citase izjavata na Vigenin ce ima pasporti a toa deka ima komisie od EU vo Sofija i koi ja kontroliraa rabota znam no toa e za nekoi koi imaa bradi do kolena i zene so burke koi nosat arapski preveduvaci

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
dobro znam deka imas pare no koja e potrebata da ides kontra na sve patem ja citase izjavata na Vigenin ce ima pasporti a toa deka ima komisie od EU vo Sofija i koi ja kontroliraa rabota znam no toa e za nekoi koi imaa bradi do kolena i zene so burke koi nosat arapski preveduvaci
Они со жене бурке су пуне паре. У тоа е разликата бе. Човек без и човек со пари никаде во свет не се третира исто. Пасоши ќе има за тие со пари секогаш. Ако сака да е и Арап.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
Они со жене бурке су пуне паре. У тоа е разликата бе. Човек без и човек со пари никаде во свет не се третира исто. Пасоши ќе има за тие со пари секогаш. Ако сака да е и Арап.
pa zatoa ja doprea cela rabota od eu zaradi takvi

Член од
16 јуни 2009
Мислења
91
Поени од реакции
62
И ако това не се случи?
- Преписките отново ште б'дат разгледани от С'вета по гражданството и с гласуване ште се определи изход'т.
Искам да подчертаја, че в с'вета заседават десет души от девет ведомства. Министерството на правос'дието има само двама - зам.-минист'р'т, којто председателства с'вета, и оште един представител. Тези два гласа очевидно нјама как да предопределјат крајнија резултат - решенијата се вземат с мнозинство от две трети. Така че решенијата за гражданството не зависјат от Министерството на правос'дието, а от гласуването на всички членове на с'вета.

Ova znaci deka i tie bez odneseni dopolnitelni dokumenti ke dobijat samo malce povekje ke pocekat ? :D

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
pa zatoa ja doprea cela rabota od eu zaradi takvi
Еу не ја допрел. Самата држава. Никаде во свет не можеш да земеш пашапорт за 200 ЕУР. Најмалку додај уште 3 нули за тоа. И да инвестираш и да вработиш луѓе треба па ако допринесеш за државата тогаш ќе добиеш. Во спротивно сликај се. Така да не се надевајте воопшто. Барајте друго чаре.

Член од
4 април 2008
Мислења
25
Поени од реакции
5
Еу не ја допрел. Самата држава. Никаде во свет не можеш да земеш пашапорт за 200 ЕУР. Најмалку додај уште 3 нули за тоа. И да инвестираш и да вработиш луѓе треба па ако допринесеш за државата тогаш ќе добиеш. Во спротивно сликај се. Така да не се надевајте воопшто. Барајте друго чаре.

А ти да не си некој портпарол на Бугарија ??? Многу работи кажа ама ништо од тоа не е точно. Продолжуваат да даваат пасоши исто како порано. Се ова што се врти низ медиумите ке одшуми за 2-3 месеци и како ништо да не било. И Европа не забранила на Бугарија да дава пасоши и тоа е чиста дезинформација, проблемите си настанаа од внатре :) Поздрав патриотче.[DOUBLEPOST=1394540005][/DOUBLEPOST]

А ти да не си некој портпарол на Бугарија ??? Многу работи кажа ама ништо од тоа не е точно. Продолжуваат да даваат пасоши исто како порано. Се ова што се врти низ медиумите ке одшуми за 2-3 месеци и како ништо да не било. И Европа не забранила на Бугарија да дава пасоши и тоа е чиста дезинформација, проблемите си настанаа од внатре :) Поздрав патриотче.

Член од
6 март 2014
Мислења
11
Поени од реакции
0
[DOUBLEPOST=1394549344][/DOUBLEPOST]
ovaa so uste tri nuli najinteresno mi e 200.000 evra za pasos? pa ti normalen li si be drugar ne e samo nesto kolku da kazes razmisli malku pred da go kazes toa nesto

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
[DOUBLEPOST=1394549344][/DOUBLEPOST]
ovaa so uste tri nuli najinteresno mi e 200.000 evra za pasos? pa ti normalen li si be drugar ne e samo nesto kolku da kazes razmisli malku pred da go kazes toa nesto
On ne razmisluva,tuku samo tropa nesto bez vrska samo da misli nekoj deka e pameten:) pa so tie pari jas tuka ke otviram biznis,sto ke mi ja bugarija:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom