Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Не вака ако некој сака да извади бугарски пасош значи нема бугарски пасош. Значи на таа усуга мора да плати ДДВ бидејќи посредниците се во Македонија. Второ дури и ако имаш двојно државранство повторно се плаќа данок на добивка во Македонија мора да се откаже од Македонското државјанство за да не плаќа данок(Сега баш е актуелен случајот со Жерар Депардие кој мора да се окаже од француско државјанство). Но ова зависи дали има договор против двојно оданочување меѓу Бугарија и Македонија...а незнам дали има и треба убаво да се види што стои во тој договор.
Данок плаќа не Македонецот кој сака бугарско државјанство а фирмата посредник што врши оваа услуга. Посредникот нема никакви врски со македонската држава туку само со бугарската или со бугарски нотар, во спротивно ќе треба не само да плаќа и во двете држави туку и да прави легализација на два пати повеќе документи во Бугарија. Јас не се занимавам со тоа но тие што се занимаваат со тоа знаат подобро од мене законот и нема да се излажат да плаќаат на две места.
Кога компанијата е бугарска, посредникот е Бугарин, нотар е Бугарин и сето тоа се прави во бугарија за што да плаќа данок во Македонија? бидејќи некој со двојно државјанство ти ветил во Македонија дека може да ти направи оваа услуга во б'лгарија? Ако дојдам на одмор во Македонија и ти кажам дека ќе те продадам мојот автомобил во Софија имаш двојно државјанство пак нема да платиш ништо во Македонија!

Член од
21 јуни 2012
Мислења
51
Поени од реакции
6
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=A4733CD518C2024EBFC7A4B5D38D9DA3

па нормално, неможе таква дејност да се обавува дома... а зошто не си одат заинтересираните во БГ амбасада во Скопје или во Софија ??
.. ај да видам дали може во друга држава дома да направиш ДИВА странска амбасада...:D и да си тераш сива економија...

туку дали се признава дека родителот е со блгарски корени ако е роден во егејска Македонија ?? ... мислам дека и Грција ги прогласи протераните за блгари ??
Да, ако имаш корени од Беломорието можеш да аплицираш за БГ пасош :icon_lol:

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
луѓето што биле уапсени и испрашувани во Струмица случајно се исти кои само пред две недели дадоа интервьо за бугарска телевизија а тоа со пасошите полицајците само се си барале причина за обиска.ето ги двајцата од приведените и нивното интервју
http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/balgari-v-makedoniya.html

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
22.998
луѓето што биле уапсени и испрашувани во Струмица случајно се исти кои само пред две недели дадоа интервьо за бугарска телевизија а тоа со пасошите полицајците само се си барале причина за обиска.ето ги двајцата од приведените и нивното интервју
Едно е да правиш бизнис. Тука се работи за сосем друго и да е до мене оваа карикатура од човек, овој талог од општеството би завршил многу поинаку.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=A4733CD518C2024EBFC7A4B5D38D9DA3

па нормално, неможе таква дејност да се обавува дома... а зошто не си одат заинтересираните во БГ амбасада во Скопје или во Софија ??
.. ај да видам дали може во друга држава дома да направиш ДИВА странска амбасада...:D и да си тераш сива економија...

туку дали се признава дека родителот е со блгарски корени ако е роден во егејска Македонија ?? ... мислам дека и Грција ги прогласи протераните за блгари ??
Посредуването не е амбасада. Амбасадата има друг вид дложности. Да не зборуваме дека нема како да аплицираш за пасош без да идеш во Софиja. Можат да ти заверат документите при нотар например посредниците, да подготват сите документни, но апликациjaта, интервуто си е персонално во краjна мера.
Луге со корени от Егеjска Македониja слободно можат да аплицират исто,само да немат грчко државенство.
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 19:23 ---
Право да поднесуваат апликации - барањата се поднесуваат во Р. Бугарија со следење на Бугарските закони, па така дали смеат или не смеат си одредува Бугарија а не нашиве...

Закана да не се жалат во бугарската амбасада - ова е против основните човекови права и троа европските документите за правата на слободен говор и слично, а да не збориме дека е и против правото на државјаните да се жалат до матичната земја.
Не само тоа, а секи граганин на ЕУ има право да бараза закрила от коja и да е амбасада на држава от ЕУ. Ако душа им сака ке се обратат ком германска, френска или бугарска амбасада.
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 19:27 ---
Едно е да правиш бизнис. Тука се работи за сосем друго и да е до мене оваа карикатура од човек, овој талог од општеството би завршил многу поинаку.
Ако може да се врати Голи Оток нели?

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
како ќе заврши баш ме интересира, што тебе те провоцира во интервју? што излага човекот?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
22.998
Ако може да се врати Голи Оток нели?
Не бе зошто голи оток. Нешто во ваш стил би преферирал.
Сепак треба да учиме од вас како се прави тоа.
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 19:55 ---
како ќе заврши баш ме интересира, што тебе те провоцира во интервју? што излага човекот?
А што кажа точно ?
И не реков како ке заврши туку да е до мене како би требало да заврши, тоа е голема разлика.
И според некое демокртаско право секој нека си се кажува за она што мисли дека е или дека се чувствува. Некој се чувствува бугарин за пари, некој за виза некој е одроден и подпаднал под пропаганди. Но сепак нека си кажува во свое име, а не во името на сите и уште поважно да не ја плука државата правејки го тоа.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ке се радуваме ако следите нашите методи, но уви, следите туги стилови.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.111
Поени од реакции
16.246
Ако толку смета филмот 3-то полувреме, нека даде ЕУ Декрет да се забрани филмот !! Доста ни прави ЕУ фуцк ин браин. Демек имало лажни азиланти, а во исто време се жалат ѕошто не се пуштале Ромите слободно да патуваат во Европа ???... ова му дојде како волкот и јагнето што му ја матело водата... :D

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 19:55 ---

А што кажа точно ?
И не реков како ке заврши туку да е до мене како би требало да заврши, тоа е голема разлика.
И според некое демокртаско право секој нека си се кажува за она што мисли дека е или дека се чувствува. Некој се чувствува бугарин за пари, некој за виза некој е одроден и подпаднал под пропаганди. Но сепак нека си кажува во свое име, а не во името на сите и уште поважно да не ја плука државата правејки го тоа.
Ако Македонија му беше дала сите права кои заслужува како македонски државјанин роден живеел и плаќал данок цел живот, немаше да ја плука. Да негово демократско право е да си бара правата тоа дека кажува работи за кои има докази и на некој не му се допаѓа ова е друга работа. јас не го слушнав да зборува од името на македонскиот народ, но и да беше го направил вие исто зборувате во име на луѓето во Пиринска на луѓето во беломорието и па на сите поврзани со името Македонија! кои ви го дава тоа право? Треба да разберете дека сме 2013 година и кога некој каже работи и на тебе не ти се допаѓаат извади твоите докази, не може на овој начин како пред 70 години.
Штом ти е далеку Струмица и Скопје можам да ти кажам имињата на познати луѓе во Битола кои мислат на ист начин и се луѓе наследници на старото вмро.Ама ниту на тебе нема да ти се допадне кога разбереш кои се ,и што ќе ти кажат ,ниту на нив ќе им е пријатно да се занимаваат со такви работи!
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 20:41 ---
Ако толку смета филмот 3-то полувреме, нека даде ЕУ Декрет да се забрани филмот !! Доста ни прави ЕУ фуцк ин браин. Демек имало лажни азиланти, а во исто време се жалат ѕошто не се пуштале Ромите слободно да патуваат во Европа ???... ова му дојде како волкот и јагнето што му ја матело водата... :D
воопшто не само филмот проблемот, проблемите се многу и 20 години бугарската влада молчеше и гледаше на вас како на мало дете, ако продолжат овие провокации ништо чудно ако бугарската влада воопшто престане да преговара со вас ...

LMC

Член од
26 август 2011
Мислења
147
Поени од реакции
46
Денес бев во Софија по работа и поминав покрај местото каде што се поднесуваат документи за BG државјанство - имаше над 50 човекот на студот, на -10 степени. Тоа е Македонија... Интересно е дека имаше дури албанци од Куманово со Mercedes 89' :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
22.998
Ке се радуваме ако следите нашите методи, но уви, следите туги стилови.
Не би рекол.
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 23:24 ---
Ако Македонија му беше дала сите права кои заслужува како македонски државјанин роден живеел и плаќал данок цел живот, немаше да ја плука. Да негово демократско право е да си бара правата тоа дека кажува работи за кои има докази и на некој не му се допаѓа ова е друга работа. јас не го слушнав да зборува од името на македонскиот народ, но и да беше го направил вие исто зборувате во име на луѓето во Пиринска на луѓето во беломорието и па на сите поврзани со името Македонија! кои ви го дава тоа право? Треба да разберете дека сме 2013 година и кога некој каже работи и на тебе не ти се допаѓаат извади твоите докази, не може на овој начин како пред 70 години.
Штом ти е далеку Струмица и Скопје можам да ти кажам имињата на познати луѓе во Битола кои мислат на ист начин и се луѓе наследници на старото вмро.Ама ниту на тебе нема да ти се допадне кога разбереш кои се ,и што ќе ти кажат ,ниту на нив ќе им е пријатно да се занимаваат со такви работи!
Туку да бе на моменти заборавив. Заборавив дека тука сите се бугари, останатите се под српска пропаганда инаку и тие би биле бугари. Заборавив дека државата селективно ги малтретира бугарите пошто да не беше така тука сите ке се изјаснеја како бугари.
Исто така заборавив дека вие во војната не ослободувавте уставри. Заборавив дека на пописите после војната во бугарија со сила ги тераа луѓето да се пишат македонци, па заборавив дека вие први не признавте како држава, па заборавиб дека јазикот и нацијата за вас се се уште табу тема.
И ај да не наборјувам колку работи јас имам заборавено, ама ете тука сте да ме потсетите.
Незнам ти колку знаеш тука колку има бугари во Битола, ама јас ете знам неколку оригинал бугари од бугарија кои се омажиле ожениле за македонци. Досега на никој ама на никој никогаш не им направиле нити еден проблем.
Така да ај поштедиме со приказни.
Искрено досадни станавте.
Јас повеке не ви се мешам, ете тука доброволци за пасош има еден куп, па дајте поможете им нека не фаќаат посредници и незнам што. Не за џабе ви се браќа , сонародници. Ајде некое добро да видиме и од вас на форумот.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Не би рекол.
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 23:24 ---

Туку да бе на моменти заборавив. Заборавив дека тука сите се бугари, останатите се под српска пропаганда инаку и тие би биле бугари. Заборавив дека државата селективно ги малтретира бугарите пошто да не беше така тука сите ке се изјаснеја како бугари.
Исто така заборавив дека вие во војната не ослободувавте уставри. Заборавив дека на пописите после војната во бугарија со сила ги тераа луѓето да се пишат македонци, па заборавив дека вие први не признавте како држава, па заборавиб дека јазикот и нацијата за вас се се уште табу тема.
И ај да не наборјувам колку работи јас имам заборавено, ама ете тука сте да ме потсетите.
Незнам ти колку знаеш тука колку има бугари во Битола, ама јас ете знам неколку оригинал бугари од бугарија кои се омажиле ожениле за македонци. Досега на никој ама на никој никогаш не им направиле нити еден проблем.
Така да ај поштедиме со приказни.
Искрено досадни станавте.
Јас повеке не ви се мешам, ете тука доброволци за пасош има еден куп, па дајте поможете им нека не фаќаат посредници и незнам што. Не за џабе ви се браќа , сонародници. Ајде некое добро да видиме и од вас на форумот.
уффф бидете какви сакате, никој во бугарија нема проблем да сте Македонци, да бидете независна држава и да се вика Македонија, проблемот е лажната ви историја. Повеќе нема да трпиме луѓе кои си дали животот за вас да ги нарекувате или фашисти ,окупатори или да ги правите Македонци ,,се пишал бугарин оти не бил свестен дека е македонец'' и со тоа завршуваат македонските докази.Нема да пишувам повеќе одиме на офф топик

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
22.998
уффф бидете какви сакате, никој во бугарија нема проблем да сте Македонци, да бидете независна држава и да се вика Македонија, проблемот е лажната ви историја. Повеќе нема да трпиме луѓе кои си дали животот за вас да ги нарекувате или фашисти ,окупатори или да ги правите Македонци ,,се пишал бугарин оти не бил свестен дека е македонец'' и со тоа завршуваат македонските докази.Нема да пишувам повеќе одиме на офф топик
Секој странски војник кој загинал на оваа почва а се борел за инетерсите на друга држава е окупатор, па ако сакате на глава застенете исто ви се фаќа.
И искрено многу ми е гајле што мисли бугарија за нашата историја дали е лажна или не.
Сакате добро соседски односи и да ве поштоваме, прво гледајте си во својот двор, признајте македонска нација и јазик, малцинство и така натаму.
И за да не одам офтопик како последно ама ич да не ви е гајле зошто македонската полиција уапсила македонски граѓанин па макар имал и бугарски пасош. Сепак подлежи на нашите закони без разлика дали има бугарски шведски или незнам каков пасош. Ова не е бугарска територија и помирете се со тоа. Не била и нема да биди.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Секој странски војник кој загинал на оваа почва а се борел за инетерсите на друга држава е окупатор, па ако сакате на глава застенете исто ви се фаќа.
И искрено многу ми е гајле што мисли бугарија за нашата историја дали е лажна или не.
Сакате добро соседски односи и да ве поштоваме, прво гледајте си во својот двор, признајте македонска нација и јазик, малцинство и така натаму.
И за да не одам офтопик како последно ама ич да не ви е гајле зошто македонската полиција уапсила македонски граѓанин па макар имал и бугарски пасош. Сепак подлежи на нашите закони без разлика дали има бугарски шведски или незнам каков пасош. Ова не е бугарска територија и помирете се со тоа. Не била и нема да биди.
А родените во Македониja и те странци?
Многу пати сум кажувал,дека такви работи не се признават. Признава се држава и тоа е сторено. Подпишуват се договори на македонски и бугарски според уставите на двете држави, има подпишали се како македонци во Бугариja на последниот попис... тоа е тоа.
Кога имали и бугарски пасоши са и бугарски грагани и нема како да не ни интересира. Уште повеке ако са изели бугарски пасоши,кои са собственост на Бугариja. Никоj и не претендира да е бугарска териториja, но лугето со бугарски државjaни се користат со закрила на државата и Бугариja е дложна да им окаже закрила.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom