Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
А ти да знаеш каков став има македонцкиот работодавец према неговиот род роден нели (по нација), па да знаеш комшијата твој за тебе шоубав став има, па избраниците ваши со кои делите народност во парламент и влада, па колку се сакаш ти со твоите браќа и сестри по крв и вода низ републиката....

Love is in the air.

Нема никаков логички аргумент против поседувањето 2,3 или 15 пасоши.
Каков став имала или немала бугарската влада по прашање на националниот идентитет е ирелеватно во целосната слика каде доминира посилниот мотив а тој секогаш е економски.
Македонската власт има став дека е легално возрасен и нормален човек да работи за нула денари надоместок за сопствениот труд feat. елиминација на било каков де факто механизам за заштита.
U mad?
Проблемот со поседуање бугарски пасош или станување бугар во изминативе сто и кусур години е асоцирано со оние кои се продале себе си за ситна пара па од такви луѓе не може да се очекува никаков морал... на таквите, кои се приклонувале кон нив за некој алтан, всушност Турците одма им свирнувале куршум во глава по завршеното предавство зашто утре ден и нив ќе ги предадат за исто така ситна пара. Просто ме изненадува како толку интелигентна и начитана личност што не ти е јасно ова. Исто така не ми е јасно и како не разбираш дека многу од нас сфаќаат како се поставени работите во овој свет ама сепак решаваат да продолжат да глумат во лудоста наречена живот па изиграваш некој гуру по темиве... ама ти си знаеш за себе голем си и паметен. :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Проблемот со поседуање бугарски пасош или станување бугар во изминативе сто и кусур години е асоцирано со оние кои се продале себе си за ситна пара па од такви луѓе не може да се очекува никаков морал... на таквите, кои се приклонувале кон нив за некој алтан, всушност Турците одма им свирнувале куршум во глава по завршеното предавство зашто утре ден и нив ќе ги предадат за исто така ситна пара. Просто ме изненадува како толку интелигентна и начитана личност што не ти е јасно ова. Исто така не ми е јасно и како не разбираш дека многу од нас сфаќаат како се поставени работите во овој свет ама сепак решаваат да продолжат да глумат во лудоста наречена живот па изиграваш некој гуру по темиве... ама ти си знаеш за себе голем си и паметен. :)
Ништо не изигравам, само си пишувам мој став на темава, како и на останатите каде пишувам.
Ако тоа ти смета или на било кој начин те вознемирува, тоа си е твој проблем.
Кого денес го заболе за османлиите!?
И велиш оние кои немале бг пасош се по дифолт поморални од оние кои имале?
Ќе не удостоиш со објаснување на што го базираш ова тврдење? Не дека има некоја логика, но ајде да ти се даде шанса...

Реалноста е таа.
Македонците сјебале многу македонци до таа мера,пред се финансиски (бидејќи се морални и сметаат дека е фер и морално некој да добива 100-150 евра месецот како плата) да не им се живее во земјата на македонците.
Па овие вторите одбрале да бараат чаре.
Дали со бг пасош,дали со друг пасош,дали на црно некаде (и тие се пази неморални,кршат закони на земјата каде работат) дали со мажење/женење за странци (пак неморал,се венчаваат од материјални побуди) или лица од дијаспората, дали на некој друг начин....

Ако уште нешто не ти е јасно,слободно прашај.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Не оправдувам бугарски пасош ни под разно.
Али кога ќе видам народов мој во какви услови живее па луѓе мои тоа не е хумано.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
А ти да знаеш каков став има македонцкиот работодавец према неговиот род роден нели (по нација), па да знаеш комшијата твој за тебе шоубав став има, па избраниците ваши со кои делите народност во парламент и влада, па колку се сакаш ти со твоите браќа и сестри по крв и вода низ републиката....

Love is in the air.

Нема никаков логички аргумент против поседувањето 2,3 или 15 пасоши.
Каков став имала или немала бугарската влада по прашање на националниот идентитет е ирелеватно во целосната слика каде доминира посилниот мотив а тој секогаш е економски.
Македонската власт има став дека е легално возрасен и нормален човек да работи за нула денари надоместок за сопствениот труд feat. елиминација на било каков де факто механизам за заштита.
U mad?
Види, батка. Ставот на македонскиот работодавец интензивно го осечам веке извесно време. Комшиите не ги баш обичам и можам да кажам дека општо земено не сум баш некој филантроп. Браќата и сестрите по крв не ги познавам сите лично, но сакам да ги бројам као едно. Како Македонци. Како што гракаат дека се.
У моментот коа ќе се затрчаат по бугарки пасош под изговор дека се борат за егзистенција, просто ми се сере. Што мислиш дека правиме ние останатите, на кои ни е важно како се броиме? Плетеме џемперчиња во слободно време? Како може за тебе да биде ирелевантно како те брои некоја држава која, гледајќи уназад врши отворена асимилација? Како? Еден ден вашата нова мајчичка ќе ни пафта пред нос со потврда за илјади блгари ВО Македонија. Јас познавам македонци кои работат во странство, добро заработуваат и НЕМААТ бугарски пасоши. Ова потврдува дека постои и друг "мотив" и друг начин. Ем си остануваш македонец и не се побугарчуваш, ем си работаш...Само кој колку може, нали така?

И не, не е исто бугарски и американски пасош плус. Мене не ми сметаат двојни државјанства. Ми смета бугарското државјанство и начинот на кој се добива.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ќе не удостоиш со објаснување на што го базираш ова тврдење? Не дека има некоја логика, но ајде да ти се даде шанса...
Како што кажав, а мислам дека бев доволно јасен. Со релативизирање на работите се оправдува скоро секаква еве нека не е морална нека е не легална активност, едноставно така функционира човекот. Може и претерувам но сепак тоа е мое мислење и искуство од животот. На крај, пред се сме луѓе и глупа е поделбата на нации и очигледно уште еден систем за лесна манипулација со масите, но сепак одбирам да си го бранам својот тим до крај... барем додека не еволуираме малку повеќе.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Види, батка. Ставот на македонскиот работодавец интензивно го осечам веке извесно време. Комшиите не ги баш обичам и можам да кажам дека општо земено не сум баш некој филантроп. Браќата и сестрите по крв не ги познавам сите лично, но сакам да ги бројам као едно. Како Македонци. Како што гракаат дека се.
У моментот коа ќе се затрчаат по бугарки пасош под изговор дека се борат за егзистенција, просто ми се сере. Што мислиш дека правиме ние останатите, на кои ни е важно како се броиме? Плетеме џемперчиња во слободно време? Како може за тебе да биде ирелевантно како те брои некоја држава која, гледајќи уназад врши отворена асимилација? Како? Еден ден вашата нова мајчичка ќе ни пафта пред нос со потврда за илјади блгари ВО Македонија. Јас познавам македонци кои работат во странство, добро заработуваат и НЕМААТ бугарски пасоши. Ова потврдува дека постои и друг "мотив" и друг начин. Ем си остануваш македонец и не се побугарчуваш, ем си работаш...Само кој колку може, нали така?

И не, не е исто бугарски и американски пасош плус. Мене не ми сметаат двојни државјанства. Ми смета бугарското државјанство и начинот на кој се добива.
Како тоа?
Од иста нација сте со работодавецот а не оди работата? Не плаќа како шо треба,касни и не го интересира поимот прекувремена работа?! Комшиите не си ги сакаш,а род роден сте, едно шо се вели? Е оти така?

Дали тебе ти се сере или не, на оние кои секојдневно заминуваат...се сомневам дека им прави разлика. Можеби не за гол физички опстанок, но со модерниве чудесии како телевизија,телефон,интернет....им се дигна цената на луѓево,па разбрале дека по некои земји ќе заработуваат многу подобро.И заработуваат. Градежен работник тука зема неспоредливо помалку отколку во Холандија да речеме. А и гинат бајаги и се осакатуваат ради тоа шо родот роден штеди на заштита. Па сега ти фино објасни им нив како стојат работите...
Дури и ако те фати акутна дијареја или колера нив би им било сеедно. Како што и тебе ти е сеедно за оние кои вечерва дури си муабетиме вака форумски ќе го напуштат овој свет, некои по болници во агонија, некои од своја рака, трети несреќно...а ти се род роџени по нација нели...само лицемерието ќе преживее.
На Лејди кју најважна и е Лејди Кју, и тоа е нормално.Нешто дека ќе тажиш ради смртта на сонародниците кои не ги познаваш и не верувам...

А тоа “вашата нова мајчичка“ баш и не го сфаќам, па ако можеш подобјасни малку...

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Абе дечки што толку се грижите вие за тие што имаат бугарски пасош,

На пример еве ја знам многу девојчиња кои се мажат за богати Албанци муслимани ,Грци ,Американци и така натака дел од нив ми се другарки треба ли сега ја да ги осудувам дека не се македонци,на крај краишта они знаат дали им е полошо или подобро.

Мислам дека Бугарите не се такви националисти како Грците кои со помош на црквата перат мозок и прават бељи на нашиот народ.

Проблемот во Македонија се Етничките заедници и Спорот со името друг проблем нема.МИСЛАМ на ЗАВЕРИ НА Етно доктрињирање и желба за територии.

Да бидеме искрени секој кога губи има право да се лути се разбира тоа не значи дека е лузер само состојбата не му налага да бира ,нема опции.

Нит Бугарите се нешто бољи ,нит Хрватите се нешто ин само добро се фураат!

Сите балканци sucks сите сме ние од исти корен и нашето его е големо а другите кој ги шиша.......................

Убаво рече еден член на форумот секој си гледа за својот газ,а заборава на другиот околу него а многу малку треба да се грижи за другиот барем да каже едно искрено здраво.

Ме сфативте нели

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Како тоа?
Од иста нација сте со работодавецот а не оди работата? Не плаќа како шо треба,касни и не го интересира поимот прекувремена работа?! Комшиите не си ги сакаш,а род роден сте, едно шо се вели? Е оти така?

Дали тебе ти се сере или не, на оние кои секојдневно заминуваат...се сомневам дека им прави разлика. Можеби не за гол физички опстанок, но со модерниве чудесии како телевизија,телефон,интернет....им се дигна цената на луѓево,па разбрале дека по некои земји ќе заработуваат многу подобро.И заработуваат. Градежен работник тука зема неспоредливо помалку отколку во Холандија да речеме. А и гинат бајаги и се осакатуваат ради тоа шо родот роден штеди на заштита. Па сега ти фино објасни им нив како стојат работите...
Дури и ако те фати акутна дијареја или колера нив би им било сеедно. Како што и тебе ти е сеедно за оние кои вечерва дури си муабетиме вака форумски ќе го напуштат овој свет, некои по болници во агонија, некои од своја рака, трети несреќно...а ти се род роџени по нација нели...само лицемерието ќе преживее.
На Лејди кју најважна и е Лејди Кју, и тоа е нормално.Нешто дека ќе тажиш ради смртта на сонародниците кои не ги познаваш и не верувам...

А тоа “вашата нова мајчичка“ баш и не го сфаќам, па ако можеш подобјасни малку...
Мора да кажам дека ме збунуваш.

Мене едно ми е јасно. Ја се борам за својата егзистенција, само мојата борба не подразбира промена на тоа која сум и што сум. За вакво нешто нема цена. За Бугарија збориме, да не се заборавиме.

Не знам што покушаваш да докажеш со средината на постот, со дијареја и колера и смрт од скршено срце, ама како што кажав и претходно постојат начини за заработка (за излез од земјава) и без да се натртиш.

А тоа што не го сфаќаш во последната реченица, можеш да го прочиташ малце поназад. Ако уште не ти е јасно, ќе мора да причекаш-можеби до пописот на населението во Македонија, кој знае?

И една работа, родот роден, кој што така сурово е експлоатиран, во голема мера сам си е крив. Си кажува колку му е убаво на избори. По форуми. На телевизии и радија. Знаеш што, јас им верувам. И затоа не сфаќам зошто некој покушава да побегне од оваа убавина.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мора да кажам дека ме збунуваш.

Мене едно ми е јасно. Ја се борам за својата егзистенција, само мојата борба не подразбира промена на тоа која сум и што сум. За вакво нешто нема цена. За Бугарија збориме, да не се заборавиме.

Не знам што покушаваш да докажеш со средината на постот, со дијареја и колера и смрт од скршено срце, ама како што кажав и претходно постојат начини за заработка (за излез од земјава) и без да се натртиш.

А тоа што не го сфаќаш во последната реченица, можеш да го прочиташ малце поназад. Ако уште не ти е јасно, ќе мора да причекаш-можеби до пописот на населението во Македонија, кој знае?

И една работа, родот роден, кој што така сурово е експлоатиран, во голема мера сам си е крив. Си кажува колку му е убаво на избори. По форуми. На телевизии и радија. Знаеш што, јас им верувам. И затоа не сфаќам зошто некој покушава да побегне од оваа убавина.
Секако дека борбата за егзистенција подразбира промена.
И тоа секојдневна, губиш нерви и време,фрустрации и незадоволство и се она кое е реалност тука, на работно место.
Можеби ти не се идентификуваш со сопственото време (од кое се состои животот) и квалитетот на својот живот, туку со знамиња,митови,легенди и химната...:)
Јасно ми е зошто, и потребата од идентификација со поголема група луѓе и сето што следи од тоа.

Што сакам да кажам....дека во реалноста не те боли воопшто за “сонародниците“. Ама ич. И дека е лага сето тоа со нација и народ. Те боли за тебе и за најблиските. Тоа е...

За начините за заминување....па во ред, како што реков објасни им на луѓето, за да не потпаднат под твојата категоризација “натртени предавници“, на пример на кој начин некој градежен работник би заминал во Данска или Белгија ете....
Тоа е само твоја перцепција и не значи многу во животот на оние кои бегаат.
Не сум сигурен но се споменуваа цифри од 60.000+ кои земале бг пасоши...

Со тоа “родот роден сам си е крив“ сакаш да кажеш дека твојот народ е некадарен за да се избори за подобри услови!?
Дека е сервилен,неук и 150 евра по глава месецот е краен дострел?
И со тоа се идентификуваш?!

А ти бе или ма оној/онаа леди Q да не си трансвеститон? Кога не си одлучил што пол ќе бидеш нема потреба да ни солиш ум за друго.
Травестит сум (машко со фустан) и ТИ можеш да ми го пушиш...заебан.
Друг пат не се почитувајте до толку, не чини вака род роџени бре...:D

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Добро ти со Азис почитувај се. :icon_lol:
Сериозно стално со ниски удари играш и се водиш според исклучоци.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Кој ти е тој Азис пак сега...
Hehe good one... Ај батали доста беше шегачење по форумов, луѓе имаат работа знаеш а и не пишуваат на форуми кога се трезни, така да се одјавувам до наредна прилика. :ROFLMAO:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Секако дека борбата за егзистенција подразбира промена.
И тоа секојдневна, губиш нерви и време,фрустрации и незадоволство и се она кое е реалност тука, на работно место.
Можеби ти не се идентификуваш со сопственото време (од кое се состои животот) и квалитетот на својот живот, туку со знамиња,митови,легенди и химната...:)
Јасно ми е зошто, и потребата од идентификација со поголема група луѓе и сето што следи од тоа.

Што сакам да кажам....дека во реалноста не те боли воопшто за “сонародниците“. Ама ич. И дека е лага сето тоа со нација и народ. Те боли за тебе и за најблиските. Тоа е...

За начините за заминување....па во ред, како што реков објасни им на луѓето, за да не потпаднат под твојата категоризација “натртени предавници“, на пример на кој начин некој градежен работник би заминал во Данска или Белгија ете....
Тоа е само твоја перцепција и не значи многу во животот на оние кои бегаат.
Не сум сигурен но се споменуваа цифри од 60.000+ кои земале бг пасоши...

Со тоа “родот роден сам си е крив“ сакаш да кажеш дека твојот народ е некадарен за да се избори за подобри услови!?
Дека е сервилен,неук и 150 евра по глава месецот е краен дострел?
И со тоа се идентификуваш?!

Добро, од кога тоа важи правило дека ако имаш бугарски пасош, вратите (за работа низ Европа) ти се отворени? Као демек, ако имам бугарски пасош можам да најдам работа каде ќе посакам низ Европа? За да конкурираш на тој пазар, исто така имаш многу препреки за совладување. За Европа, Америка и секоја друга мајчина важи правило да го знаеш јазикот и да имаш соодветно образование. Тоа ти е референца за било каде во светот. Ако не знаеш јазик, да имаш и постдипломски студии, многу поверојатно е дека ќе метеш некоја улица. Тогаш нема многу разлика дал ќе метеш македонска или некоја странска улица. Има разлика ако ја метеш странската улица со бугарски пасош.
Конкретно ги спомна градежните работници. Колку од нив стварно можат да се уклопат во овие услови? Зарем ти стварно мислиш дека тие таму заработуваат за пристојна егзистенција? Мали пари се тие што ги добиваат за тамошните прилики. За тука, можеби таа заработка им прави некаква разлика. Сфаќаш, партал можеш да бидеш и ваму и таму, нема разлика која националност си и која националност ќе ти биде шефот. Шефовите се у главном сегде исти-бараат многу а даваат малку.

Не е дека не сфаќам борба за егзистенција. Во случајов, не го сфаќам (и прифаќам) начинот. Ај да ги тргнема на страна тие што бараат работа, што праиме со оние што си го чуваат новиот пасош дома, за секој случај? Познавам и неколку такви. Бугарчиња во резерва.

Па ке ти кажам, познавам луѓе што работат во странство без бугарски пасош. Земање на бугарски пасош, за нас македонците, прави голема разлика. Прави и за Бугарија, ама тоа тек има да се види.

Со “родот роден сам си е крив“ не само што сакам, него и тврдам дека е некадарен за да се избори за подобри услови, дека е сервилен и неук и дека 150 евра плата месечно му се краен дострел во кариерата. Не знам у кој реалност си, ама ја не гледам никаква заложба да се смени нешто. Гледам луѓе што ја жвакаат фразата "ќути, добро е, барем работиш". Исто така, гледам дека е трендовски само да се збрише од овде, од проблемите што се нагомилаваат и тоа ПО СЕКОЈА ЦЕНА. За тебе е можеби полесно да се тргнеш на страна на ваков начин, за мене не е.

За последното, старо препукување меѓу мене и членот што си го објавил, ме тера да мислам дека можеби стварно силно сум ти притиснала некое копче.
:cool:

Н

нихилист

Гостин
Одлично кажано!

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Абе земете си Бугарски пасош и светот е ваш !

NOT.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom