Бугарски паравоен поход во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Сонце,
Нема отстапки за мојот идентитет.
За историјата ќе разговараме и може да најдеме заеднички јазик.
Дури може да ја поставиме на темелот на македонски-тракиската цивилизација, пошто си ја сакаме антиката исто така.
Тие се дел од мојот идентитет откорнати пред многу векови, не по вина на Бугарите иако во последните 200 години голем грев има направено државата Бугарија.
Денеска се Македонски Бугари и тоа не смее да не спречи да си ги пееме истите песни,играме истите ора и да воспоставиме нормални врски.
Наши сме си.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.084
Поени од реакции
5.725
Планета,Балканика,Фен ТВ во Скопје само Источна Македонија сигурно повеќе ,а од Српските ги има само РТС и Пинк и сеа што праиме.... 3-2 за вас само во Скопје,и те молам батали го тоа на кое што целиш со оваа глупа теорија , тотално е неиздражна и побиена пред тебе овде
Пејо брате, и Планета и Балканика,и Фен и машина за перење, се треба да се исклучи од кабловскава поради кич музиката што ја пропагира, а и за на нашава младина да не му перат мозоци,да не вршат пропаганда празноглави пејачки како Сека Алексич,Стоја,Преслава,Ивана и цела тајфа бугарско-српска кичераја...Ниту едните ниту другите..

Член од
30 јуни 2008
Мислења
127
Поени од реакции
0
Пејо брате, и Планета и Балканика,и Фен и машина за перење, се треба да се исклучи од кабловскава поради кич музиката што ја пропагира, а и за на нашава младина да не му перат мозоци,да не вршат пропаганда празноглави пејачки како Сека Алексич,Стоја,Преслава,Ивана и цела тајфа бугарско-српска кичераја...Ниту едните ниту другите..
Aбе маанете сите бугарски. Гледаите си српски програми. Ем езикот знаете. Ас сега си купувам дигитална ТV. Ke гледам 350 програми. Сички македонски, српски, грцки. Нас не ни е срах како вас да гледаме чужди тв. Ако македонското е силно у тебе како кажа Серпико не требува да се плашиш от други мнениа. А ти приател оти не си во шумата. Он и Македонцки не е, ама сега не флезнува во форум да може после пак да лаже:pos2:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.084
Поени од реакции
5.725
Aбе маанете сите бугарски. Гледаите си српски програми. Ем езикот знаете. Ас сега си купувам дигитална ТV. Ke гледам 350 програми. Сички македонски, српски, грцки. Нас не ни е срах како вас да гледаме чужди тв. Ако македонското е силно у тебе како кажа Серпико не требува да се плашиш от други мнениа. А ти приател оти не си во шумата. Он и Македонцки не е, ама сега не флезнува во форум да може после пак да лаже:pos2:
Иле,
Вака сега една работа..Јас не гледам ниту една од овие..Ниту Планета, ниту Пинк ниту никоја..Српските?Бљак.Искрено дури повеќе ми се одвратни од тие вашите бледи копии..Мене ми е за перењето на мозок на младата генерација, а јас многу добро знам да оценам што е гомно а што е вредно да се чуе..Момчак, страв и трепет што си за мечките,една што ти носи мед..Јас живеам во планинско место, па со еден поглед од пенџере можам да видам дали има татарчиња низ планиниве..Немој да мислиш дека ако видам ќе седам пред екран..Јас нив по мирисот ги сеќавам..

Член од
29 мај 2008
Мислења
156
Поени од реакции
8
Сонце,
Дури може да ја поставиме на темелот на македонски-тракиската цивилизација, пошто си ја сакаме антиката исто така.
Тие се дел од мојот идентитет откорнати пред многу векови, не по вина на Бугарите иако во последните 200 години голем грев има направено државата Бугарија.
Денеска се Македонски Бугари и тоа не смее да не спречи да си ги пееме истите песни,играме истите ора и да воспоставиме нормални врски.
Наши сме си.[/QUOTE Доживех да вида нормално мнение, без пцуенье и обиди. Хвала на Славjански...точна и верна оценка, верен историски поглед! Поздрави от Бугариjа, сите твои постови се точни- нема омраза у бугарите спрема македонците, илjади македонци се намерили тука своj дом- низ целата држава!

Член од
29 мај 2008
Мислења
156
Поени од реакции
8
Еве оште во началото на минатиот век што пишува NYTimes:

А

Ајсшутер

Гостин
Нели отиде на походов бе :tapp:

Член од
23 октомври 2007
Мислења
1.042
Поени од реакции
1.028
Сонце,
Наши сме си.
Абе пријател , нема проблем.
Ако ти некои работи така ги разбираш , и засходно така реагираш , твое право си е.
Само гледам веќе одамна многу се потпираш на некое "сеславјанство", спрема мене - многу неосновано.Ние лично Македонците баш немаме(и никогаш не сме имале) никаков ќар од истото.Да направам мала паралела со православието , ама тоа е веќе друга тема.И во таа "фамилија" исто така го јадеме стапот.
Најпосле , и јас сум за да се подаде рака , но само на оној кој ќе се извини за грешките од минатото , оној кој ќе ме признае за Македонец (ПО НАЦИЈА со искосни корени) , оној кој ќе ми ја признае Црквата , исто така по ИМЕ и континуитет и слично.А не тоа "сеславјанство" се на нас од глава ни се мава.
И сепак , овој текст (а со тоа и секое твое излагање на форумов) ,држи вода ако се точни наодите за Словените и фамозниот 6-ти век.Се понови и понови факти излегуваат секој ден.

П.С.

Само што го видов пост-от на Herodot.
Гледаш Славјански? Ти подаваш пријателска рака (многу наивно) , а гледај како ти се враќа? Одма те зима за сојузник во неговите големобугарски асимилаторски тези.
Да си ми жив и здрав Herodot , you made my point more then clear, благодарам.

Член од
29 мај 2008
Мислења
156
Поени од реакции
8
Каде са асимилаторските тези? Разговорот беше за илjадите македонци во Бугариjа.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
127
Поени од реакции
0
Нели отиде на походов бе :tapp:
Да си ме чул да кажувам дека ке одам некаде на поход? Секој месец одам во Македониа. А ние си имаме и по арни планини за поход. Пирин, Рила, Родопи. :)

Член од
23 октомври 2007
Мислења
1.042
Поени од реакции
1.028
Каде са асимилаторските тези? Разговорот беше за илjадите македонци во Бугариjа.

Дечко , не се прави наивен.
Најмалце сега имам желба да се расправам со бугарски пропагатори на форумов.Му реплицирав на Славјански , како на брат Македонец , а ти ми се најде на пат , што би рекле како "кец на десетка", во поткрепа на моето мненије дека на вас НЕ СМЕМЕ ДА ВИ ВЕРУВАМЕ уште.
А твојата помош се состоеше во твојот втор пост , со исечокот од NY Times.Тоа што се обидуваш , многу перфидно и ниско , некои свои идеи да ги бутнеш на "задна врата" - под превезот на сепријателството и мирот.Пробај уште еднаш да го подвлечеш омилениот ти пасос, за да го видиме поубаво.
Но кога сме веќе тука , мислиш дека со едно бедно текстче од некој најверојатно недовлно информиран , несоодветен, а можеби и подкупен Yankee новинар, ќе влијаеш на јавно мислење?
Беден си ти и сите пропагаторски апаратчици што секојдневно го преплавувате форумов , под завезот на добрососедството и пријателството.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.084
Поени од реакции
5.725
Дечко , не се прави наивен.
Најмалце сега имам желба да се расправам со бугарски пропагатори на форумов.Му реплицирав на Славјански , како на брат Македонец , а ти ми се најде на пат , што би рекле како "кец на десетка", во поткрепа на моето мненије дека на вас НЕ СМЕМЕ ДА ВИ ВЕРУВАМЕ уште.
А твојата помош се состоеше во твојот втор пост , со исечокот од NY Times.Тоа што се обидуваш , многу перфидно и ниско , некои свои идеи да ги бутнеш на "задна врата" - под превезот на сепријателството и мирот.Пробај уште еднаш да го подвлечеш омилениот ти пасос, за да го видиме поубаво.
Но кога сме веќе тука , мислиш дека со едно бедно текстче од некој најверојатно недовлно информиран , несоодветен, а можеби и подкупен Yankee новинар, ќе влијаеш на јавно мислење?
Беден си ти и сите пропагаторски апаратчици што секојдневно го преплавувате форумов , под завезот на добрососедството и пријателството.
Само штета што има некој што му веруваат(не се во голем број, но сепак ги има)..Минатото ме има научено поинаку да гледам на нив, и треба да се случи ептен големо чудо за да го сменам мислењето, но од ден за ден се повеќе докажуваат дека не се ниту малку сменети од порано.Пример последен беше Станишев, кога изјави за грчки весник дека Македонија мора да си го смени името за да влезе во ЕУ..Инаку Сонцето, ако не знаеше, Iliya е егеец, пребеган во Бугарија...Се декларира како бугарин...

Член од
30 јуни 2008
Мислења
127
Поени од реакции
0
Инаку Сонцето, ако не знаеше, Iliya е егеец, пребеган во Бугарија...Се декларира како бугарин...
Aс не сам пребеган. Дедо ми е. Роден сам во Пиринска Македониа. Ас како 99% от лугето овде се декларираме како бугари. И ве почитувам како македонци. И ви симпатизирам на вас, а не на испрани српски мозаци. Има и вакви каи вас, нели? Не ви негирам. А вие кога ми викате "татар" ме негирате.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Еве оште во началото на минатиот век што пишува NYTimes:
Samo steta sto ne go davas celiot text i koj e avtorot na istiot. Toa e text napisan od eden evrej, kogo dvorot sofiski dobro go potplakase za propagandni celi i zatoa toj covek samo nekolku pati izvestuval za Makedonija.
By the way, ne mi e jasno zosto ne se banira tatarov koga siri propaganda na forum politika.

Stom si tuka, najubavo da dades nekoe pisanie od vas bugarin, kako na primer sekretarot na bugarskata egzarhija vo Makedonija, Slavejkov od 1871 g. Секретарот на бугарскиот Егзарх за Македонија, Петко Рачев Славејков, главниот во спроведувањето на бугаризацијата во Македонија, во 1871 г. објавува статија под наслов "Македонското прашање", каде прави осврт на македонското преродбенско движење, критикувајки ги Македонците кои себеси се сметале за потомци на античките Македонци, додека други пак за чисти словени, но не и бугари; приврзаниците на обете македонски партии ги нарекува "македонисти". Славејков пишува: "...Многу пати имаме слушнато од Македонистите дека тие не биле Бугари, туку Македонци, потомци на древните Македонци...Сме слушнале и друг доказ. Некои македонисти се двојат од Бугарите врз друга основа, според која тие се чисти Словени, а Бугарите се Татари и не знам ти што". Понатаму и самиот Славејков го опишува "она мислење дека божем старите Македонци биле Бугари, т.е. Словени", каде авторот на гореспомнатата статија јасно укажува дека за голем дел од Македонците, поимот бугар означувал словен, не етноним, а тие се сметале за наследници на античките Македонци, кои пак биле чисти бугари т.е. чисти словени. Ова македонистичко движње во Македонија било масовно, за што Славеков вели "идеја што многумина сакаат да ја спроведат во живот", а притоа заклучува дека на целиов овој процес во Македонија гледа "како знак на освестеност (македонска)" на Македонците, додека бугарскиот народ се уште не бил создаден или како што Салвејков вели "неустроениот наш народ". На крајот, Славејков заклучува дека Македонците (за него претставувале долни Бугари, а вистинските Бугари биле горни Бугари) не се сметале за Бугари и не биле освестени како такви во 1871 г., па вели: "Во однос на стравот (на Македонците) од бројноста на горните Бугари и од нивното порано пробудување, тоа не прилега ни да се спомнува, како што не треба да се гледа така ни на децата на еден татко. Само затоа што некои браќа (Бугарите) се освестиле час понапред, од тоа не следува дека тие треба да бидат погорни".Tреба да се потцрта дека целава македонска преродба, Бугарите вешто ја криеле како од својата, така и од светската јавност, но, работава излегла во јавност "благодарение на непретпазливоста на еден од нашите собраќа". Извор: (Статија на Петко Рачов Славејков в'в вестник ”Македонија”, издаван в Цариград, година В, бр. 3 от 18. И. 1871 г. Цитирано по С'брани с'чиненија, т. 7. Публицистика, С: Б'лгарски писател, 1981 г., стр. 21 – 24).

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom