Предполагам, че можете да разберете какво пише на постамента.
"На своја Царь Освободитель Борис' III от' признателна Македонија."
И сто страници с омраза да изпишете, една такава снимка казва много повече.
Ова да си го закачиш на к***т.
Илјада страници да напишаме нема да се свестите, џабе е, додека бан не ви ги избади чиповите тешко нам со вас тука.
Претпоставувам дека ти и твоите ќе сватите и разберете што пишува на овој ,,постамент".
Никогаш македонскиот народ и Македонија нема да ги заборави овие твои фашистички мршојади.
Не с'м сигурен дали разбирате всичко написано от мен, но ште рискувам и ште попитам - зашто цјалата ви историја е изградена в'рху омразата над Б'лгарија ?
А ако не разбирате написаното от мен, просто погледнете постамента...
Ја сум сигурен дека ти и твоите ќе разберете што пишува тука:
- Да ти се пофалам, јас не сум Македонец, туку чист Бугарин. Од 2 до 8 декември 1975 година имаше попис. Дојде кај мене попишувачот и ме праша што сум по националност. Му реков Македонец. Тој ми одговори" ,,Македонци нема - ти си Бугарин".
- Ама ајде му одговорив? како тоа нема?
- Разбираш или НЕ, вели тој, јас не можам да те запишам дека си Македонец, Ерменец или Евреин - може, но Македонец НЕ.
И ме запиша како бугарин. Мојата мајка ниту ја праша за потеклото. Ја запиша како Бугарка. Таква беше паролата
,,еден Македонец помалку, еден Бугарин повеќе,,.
Гледаш до каде стигна техниката. На секаде во Бугарија се раѓаат само бугари. Техничка нација нема што! - Го завршува писмото еден Македонец од Пиринскиот крај кој сега живее во Варна упатено до своите роднини во СР Македонија.
ПО преземените мерки пред и за време на пописот, постоењето на македонското национално малцинство се негира грубо и отворено, а се спроведуваат и отворени и масовни притисоци над населението, да се определи како бугарско.
Во спроведувањето на пописот на населението, бугарските раководни кругови си поставија уште по амбициозна цел: ниеден жител од Пиринскиот крај на Македонија така и од цела Бугарија, да не се изјасни како македонец. ЦЕЛ - Македонците да се избришат од статистичките книги. Дури окружниот комитет на на Благоевградскиот округ, отиде до таму што изготви писмо во кое меѓу другото се вели:
,, Наша единствена цел во пописот е да докажеме дека немаме никакви национални проблеми. Нашето население е збиено околу таканареченото ,,македонско прашање". За нас поимот ,,Македонија" е само географски поим и една географска област во која е формирана бугарска народност и нација. Жителите на Благоевградскиот округ имаат непоколеблива бугарска национална свест"..............
--- надополнето: 19 август 2012 во 00:10 ---
п.с.
Дете, не е омразата од македонците спрема бугарите за посвоениот период туку за окупацијата на Македонија од страна на фашистичка Бугарија 1941 година.
А како што читаш вие имате омраза спрема Мкаедонија и македонците од постоењето со нескриената желба за бугаризација на Македонија и македонците и ден денес постои.