Прашањето, репликата во однос на постирената карта со областите во СХС од страна на овој
Attila, по моето сеќавање не можам точно да го формулирам ама ќе се обидам оти е бришан тој пост беше отприлика вака:
" Која република бе Гевара не се прави луд, те прашав која област се вика Македонија во СХС", и во продолжение дали или кој ми дал матура.
Атила, ти или се правиш мутав или така си направен. Мене друго ми иде во глаа дека ти малку припрост без размислување и без влегување во суштината на напишаното тропнеш нешто на тастатурата чунки тастатурата и историјата а најповеќе мозокот е хула-хоп за играње, само мозокот е за оние што знаат да го употребуваат.
СХС како кралство Југославија била сочинета со републиките кои беа се до 1991 година бре. Тие републики или кралството СХС било направено во 33 области во 1922 година за кои области никаде не го пишува името на областа ниту името на републиката, размеш јали јок.
Во 1929 година СХС била поделена во: Дравска, Савска, Врбаска, Дунавска, Дринска, Приморска, Моравска, Зетска, ВАРДАРСКА.
Март 1941 год. кралството Југославија, пред својот конечен крах има:
• Срби .....................6 446 000
• Хрвати..................3 826 000
• Словенци.............1 444 000
• Македонци.............785 000
• Црногорци..............397 000
• Муслимани.............856 000
• Албанци...................536 000
• Унгарци...................468 000
• Германци.................500 000
• Турци........................113 000
• Романци...................138 000
• Евреи..........................68 000 (според податоците од 1931 год.)
• Други........................250 000
ВКУПНО....................15 956 000
Тоа биле територијални срески поделби бре осмооделенец, ако си завршил осмо треба сега да бидеш во деветолетка.
Чукнете еднаш тинтарите пред нешто да плеснете.
Темата не е за СХС и престанувам со реплика во однос на тоа.
Кажи за бугарските ѕверства врз македонскиот отпор, по темата