Брука во КАМ маркетите

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.563
Поени од реакции
24.923
Не се согласувам. Не знам какви продукти ви шиткаат во Аус, ама во Германија, продуктите се со многу долг рог на траење во сите маркети. Зеленчукот и овошјето смрдат на расипано баш во поскапите маркети пошто не им се трошат. Се работи за исти продукти само различна цена. WD40 во едниот маркет е 3 евра а во другиот 10 евра и да не набројувам ред примери каде тие продуктите кои "не се марка" се каде каде подобри него ли "марките" на кои цената им е три пати поскапа. Можда дека во аус шиткаат поише кинеско па затоа сте loyal на некои маркети па затоа да те разберам.
naprotiv vo AUS imame 100 pati podobra, poraznovrska i sekogas sveza hrana nego vo EU ili UK nezavisno od sezonite. ednostavno ovde vo sekoe vreme sve viree na razlicni strani na kontinentot a imame i podobra i poraznovrsna morska hrana i meso...

za razlika od EU sto vlecka svez zelencuk i ovosje od grcija, afrika ili juzna amerika (jebi ga ne znaev deka i vo dobrite marketi vi smrdi zelencukot i ovosjeto, jas mislev deka toa e samo "londonski" fenomen, vo minhen posleden pat ne dobiv takva slika mada eve moze se pogodil denot) nie skoro se proizveduvame vo AUS a ona sto nekogas fali radi nekoj tajfun ili specificna riba na primer go uvezuvame od komsii, azija i e so pristoen kvalitet (isklucok morska hrana od vietnam, mada toa oni si uvezuvaat za niv, specificni si se i oni)...

za rok na traenje ovde glavnite marketi nemaat recisi nikogas problem so toa posto robata ako nekogas dojde blisku do istek ja prefrlaat u diskaunterite, pretpostavuvam i kaj vas e taka. neznam sto mislis pod kineska roba lol, koga AUS ja hrani kina i cela azija, moze eventualno sosovi nekoj mada pak povekete aziski sosovi se ili proizvedeni vo AUS pod licenca ili od uvezenite najcesto se od aziskite giganti... jas sum ljubitel na indoneziski produkti, poveketo sosovi pa i nudles sto gi koristam mi se indo i na primer kupuvam od indoneziska prodavnica ne gi ni ima u marketi golem del.

isto i so evropskite brendovi pak gore dole sve se proizveduva tuka pod licenca. golem del od produktite sto se proizvedeni ovde se i povkusni nego vo originalnite drzavi zasto ovde imame pocista i pozdrava sredina za proizvodstvo na bilo sto i recisi sekogas (ova posebno vazi za aziskite i zapadno evropskite proizvodi) ovde se povkusni nego li vo originalnite drzavi. bi rekol edini isklucok e italija, nivnata hrana e predobra i iako imame ovde miljon italjanci sto se zanimavaat so toa pak uvezenoto e moze za nijansa podobro. svabski proizvodi ne ni ima mnogu i ona sto imame e uglavno ALDI kvalitet. Lindt proizveden u sidnej mi e povkusen nego lindt od svici i sum gi sporeduval bas bonbonjera so bonbonjera lol...

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.723
Поени од реакции
6.103
@miki80 ај да не го тупеме за некој работи што знаеме како и што функционираат.

Мене онаа што интересира дали платите во КАМ се онакви какви ги рекламира, еве ти кажи отприлика колку зимаш, колку зема к-15, дали ви платија тринаеста плата, како имате одмори, дали за празници работите и ви даваат празнична дневница ете тоа ме интересира.
Sve e tocno toa sto se reklamira... I plati, I denovi I se... K-15 go zemaa na 3 pati, Avgust /Oktomvri /Dekemvri, vkupno 33.000 denari... Paketcinja za Nova godina, paketce za Bozik... Popust za hotel vo Ohrid.. Dopolnitelno privatno zdravstveno osiguruvanje, redovno plata, pridonesi, plateni praznici... Solidna plata za toj sektor, vraboten sredno nivo stiga 800-1000 evra, top menadzment 1500-2000 evra...
Od druga strana, tocno e I deka mnogu se bara, strogi uslovi, pozicii so teska rabota, pritisok I sl....

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не се согласувам. Не знам какви продукти ви шиткаат во Аус, ама во Германија, продуктите се со многу долг рог на траење во сите маркети. Зеленчукот и овошјето смрдат на расипано баш во поскапите маркети пошто не им се трошат. Се работи за исти продукти само различна цена. WD40 во едниот маркет е 3 евра а во другиот 10 евра и да не набројувам ред примери каде тие продуктите кои "не се марка" се каде каде подобри него ли "марките" на кои цената им е три пати поскапа. Можда дека во аус шиткаат поише кинеско па затоа сте loyal на некои маркети па затоа да те разберам.
Јас во Македонија немав каснато со години асални домати од пазар (само кога ќе стигнеа домашните), тука скоро и да не сум зел лоши домати.
Единствено што им е проблем тука и скапо е сирењето (не кашкавалот, туку белото сирење), се друго е снабдено упм, а овошјето/зеленчукот се секогаш свежи (не ефтини, но квалитетот е топ, и на вкус и на изглед/свежина).

Месото исто е далеку подобро од тоа што сум го јадел во Македонија, не се случило да земам грдо пилешко/говедско, или воопшто грдо месо, ама финтата е што нема бразилско и слични глупости, се им е локално од тука и свежо (замрзнато месо само некои поховани варијации).

Цените знаат да бидат доста различни од маркет до маркет, ама пак постојат големи попусти во Woolworths и Coles, и не вреди да се заебаваш до Алди ако ти е далеку (месечно можеби и ќе заштедам 30-50 долари, ама пак замаранција да возам дотаму...). Мене првите ми се буквално преку улица, Coles на 3км, а Алди на 8-9 км и иако не се најефтини 90% пазарам од првите, ме мрзи да возам до другиве, а и кога одам е поради специфични производи кои ми се повкусни таму/ги нема во овој маркет. Плус Woolies што се тука кај мене имаат и direct to boot, често си ги нарачувам претходен ден и само одам да ги земам од странична врата, ти ги носат во количка директно до кола.

Инаку и јас мислев дека увезуваат, ама напротив, скоро се им е домашно производство, не како Македонија каде се во маркет е од увоз (Полска, Германија, Србија, Кина и тн.).

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.177
Поени од реакции
3.426
Незнам што ви е чудно за Австралија дека имала земјоделско производство кога е цел континент и има повеќе обработливо земјиште од Германија, Франција, Италија и УК заедно, а население 10 пати помалку

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.965
Поени од реакции
8.626
Незнам што ви е чудно за Австралија дека имала земјоделско производство кога е цел континент и има повеќе обработливо земјиште од Германија, Франција, Италија и УК заедно, а население 10 пати помалку
Тоа нема врска. Холандија е мала земја па речиси е најголем производител на храна во Европа.
Автоматски споено мислење:

naprotiv vo AUS imame 100 pati podobra, poraznovrska i sekogas sveza hrana nego vo EU ili UK nezavisno od sezonite. ednostavno ovde vo sekoe vreme sve viree na razlicni strani na kontinentot a imame i podobra i poraznovrsna morska hrana i meso...

za razlika od EU sto vlecka svez zelencuk i ovosje od grcija, afrika ili juzna amerika (jebi ga ne znaev deka i vo dobrite marketi vi smrdi zelencukot i ovosjeto, jas mislev deka toa e samo "londonski" fenomen, vo minhen posleden pat ne dobiv takva slika mada eve moze se pogodil denot) nie skoro se proizveduvame vo AUS a ona sto nekogas fali radi nekoj tajfun ili specificna riba na primer go uvezuvame od komsii, azija i e so pristoen kvalitet (isklucok morska hrana od vietnam, mada toa oni si uvezuvaat za niv, specificni si se i oni)...

za rok na traenje ovde glavnite marketi nemaat recisi nikogas problem so toa posto robata ako nekogas dojde blisku do istek ja prefrlaat u diskaunterite, pretpostavuvam i kaj vas e taka. neznam sto mislis pod kineska roba lol, koga AUS ja hrani kina i cela azija, moze eventualno sosovi nekoj mada pak povekete aziski sosovi se ili proizvedeni vo AUS pod licenca ili od uvezenite najcesto se od aziskite giganti... jas sum ljubitel na indoneziski produkti, poveketo sosovi pa i nudles sto gi koristam mi se indo i na primer kupuvam od indoneziska prodavnica ne gi ni ima u marketi golem del.

isto i so evropskite brendovi pak gore dole sve se proizveduva tuka pod licenca. golem del od produktite sto se proizvedeni ovde se i povkusni nego vo originalnite drzavi zasto ovde imame pocista i pozdrava sredina za proizvodstvo na bilo sto i recisi sekogas (ova posebno vazi za aziskite i zapadno evropskite proizvodi) ovde se povkusni nego li vo originalnite drzavi. bi rekol edini isklucok e italija, nivnata hrana e predobra i iako imame ovde miljon italjanci sto se zanimavaat so toa pak uvezenoto e moze za nijansa podobro. svabski proizvodi ne ni ima mnogu i ona sto imame e uglavno ALDI kvalitet. Lindt proizveden u sidnej mi e povkusen nego lindt od svici i sum gi sporeduval bas bonbonjera so bonbonjera lol...
Значи имате ефтина крш роба која не може да се носи со брендираната роба. Тогаш те разбирам.

Во Германија нема посебна разлика во квалитетот во брендовите и робата на дискаунтите кои имаат сопствени марки.

Робата за дискаунтите се произведува во истите производствени капацитети на оригиналните брендови и тоа на истите ленти (за да штедат на трошоци)

Само етикетата е различна и некогаш со мала незначителна разлика во состојките.

Дискаунтот е се вели така заради тоа што има моќ да врши притисок на производителите и да им ја симне цената како нив им одговара. Нема тука ништо врска со квалитет и рок на траење.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.622
Поени од реакции
37.585
Бижонс ти си класична "Керен", искрено би платил да не те сретнам.
Сигурно касиерката у тој маркет кај што пазариш намерно не ја сменила цената, па ти да и дојдеш "уанаби докторица" и да и кењаш над глава.
... што да ти реплицирам кога сте килава генерација, не сум јас крива, моите почетоци, па до ден денес се скоро два, три дена да не излезам од работа, без користење ниту одмор ниту бутур, без замор, без жалење, а не тука една смена не можеле да издржат, па паузи како да се искачува на Солунска Глава, еден прашок од 3 кг не можете да дигнете по тие маркети, па ви треба колица.
... и да платиш да не ме сретнеш, со изразот „ ќења на глава“ далеку ќе догураш, знаеш, да се вреѓа лесно е, да имаш ниво е тешко, не го може секој тоа, па и да имаш 100 книги прочитани, не ни се исти книгите!

mr wednesday

We're soldiers. Soldiers don't go to hell.
Член од
24 јуни 2017
Мислења
1.649
Поени од реакции
7.997
... што да ти реплицирам кога сте килава генерација, не сум јас крива, моите почетоци, па до ден денес се скоро два, три дена да не излезам од работа, без користење ниту одмор ниту бутур, без замор, без жалење, а не тука една смена не можеле да издржат, па паузи како да се искачува на Солунска Глава, еден прашок од 3 кг не можете да дигнете по тие маркети, па ви треба колица.
... и да платиш да не ме сретнеш, со изразот „ ќења на глава“ далеку ќе догураш, знаеш, да се вреѓа лесно е, да имаш ниво е тешко, не го може секој тоа, па и да имаш 100 книги прочитани, не ни се исти книгите!
Прво, кој ти е крив што си работела по два три дена без одмор,без жалење? Твој проблем deal with it.
Второ, од кај знаеш ти која генерација сум па килава генерација да кажеш? Кажи ти која генерација си па да те декларираме у таа не-килава генерација, или ти е страв зошто ние сме килава генерација да, а ти од зборот "килава", у твојата генерација го има зборот К што служи за климакс генерација.
Трето, "изразот кења на глава" го користам у конотација кога се истураш на вработена у зур што работи за 18 бона, а ти у денот немаш идеа да пишеш тема на форумов, се фураш така внатрешно и идеш у првиот маркет да им кажеш како цена немаат на бомбоњера на европа што никад нема да ја купиш.
Четврто 100 книги неам прочитано признавам, барем не сум уанаби професор-доктор-магистар-доцент-кадија-судија-академик-чирак итд.
Здравејте.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.563
Поени од реакции
24.923
Тоа нема врска. Холандија е мала земја па речиси е најголем производител на храна во Европа.
Автоматски споено мислење:

Значи имате ефтина крш роба која не може да се носи со брендираната роба. Тогаш те разбирам.

Во Германија нема посебна разлика во квалитетот во брендовите и робата на дискаунтите кои имаат сопствени марки.

Робата за дискаунтите се произведува во истите производствени капацитети на оригиналните брендови и тоа на истите ленти (за да штедат на трошоци)

Само етикетата е различна и некогаш со мала незначителна разлика во состојките.

Дискаунтот е се вели така заради тоа што има моќ да врши притисок на производителите и да им ја симне цената како нив им одговара. Нема тука ништо врска со квалитет и рок на траење. Џабе си живеел у аустрелија, нишо не си научил. :)
ajde povtorno pa posle ako ne sfakas ke ti crtam ili stavam slikicki...

1. Se e brendirano. SITE brendovi proizveduvaat vo AUS. Site giganti ovde imaat pogoni zasto sme premnogu daleku da im se ispalti uvoz plus imame kapacitet da ja nahranime ne samo AUS nego i cela azija. Ovde do pred 10tina god nemase "home brands" nego se bese brendirano, duri i sega taa opcija e relativno retka vo golemite marketi i da se proizveduva na ista linija so ist ili slicen kvalitet so toa sto pakuvanjeto i gramazata moze da e razlicna.

2. Ovde za razlika od EU klimata e znacitelno podobra. Od taa gledna tocka bukvlano se sto viree ovde e podobar kvalitet nego vo EU posebno gore na sever. Isto vazi i za riba i za meso. AUS govedsko ti e edno od najdobrite vo svetot. Holadija proziveduva uglavno sranje hrana, plasticni domati so mizeren kvalitet...

3. Za razlika od pola EU kade ne se pocituvaat ni standardi ni nisto (ovde pred se zboram za istocniot blok, juznjacite itn) ovde ima strogi pravila taka da veruvam deka se na se imame znacitelno podobra kontrola na kvalitet nego EU. Dobar primer koj cesto se diskutira na forumot se Milka proizvedena vo GER vs Polska itn... Ko sto kaza kaj vas smrdat marketite, kaj nas ne e taka.

4. Diskaunt se vika zatoa sto prodava roba poeftino od normalnite marketi, toa drugoto sto spomnuvas e samo eden mal del.

Tocno, del toa go pravat zatoa sto mozat da ja namalat nivnata pazarna cena, ova poveke funkcionira vo EU kade imate pogolema populacija na mal prostor, ovde toa slabo funkcionira zasto zapadna avstralija i queensland ti se bukvalno 80% od povrsinata na evropa a zaedno imaat pomala populacija od srbija... Logisticki toa tuka ne e sekogas izvodlivo.

Diskaunteri se i tie sto prodavaat mal broj na produkti, imaat minimalni trosoci so vraboteni, kirija i vo ureduvanje na objekot ko ALDI. Ovie plus gledaat i sve da e niven brend...

Ima i takvi sto prodavaat roba pred istek na rok, znaci ne so istecen, nego 2-3 meseci pred da istece ili uvezena roba sto ne se prodava vo golemite marketi. Ova ne e krsh roba nego nekogas edonostavno poisplatlivo da se trgne toa od polici vo glavnite marketi i da se prodade vo drugi kade klientelata e posiromasna. Sansite se deka tamu pobrzo ke otide taa roba pred da istece rokot.

Pokraj ovie ima i specijalizirani marketi (vo ger imate turski i arapski takvi) ovde imame od bukvalno cel svet sto cesto vrsat paralelen uvoz pa se naoga na primer i AUS i arapska i mekscika Coca Cola na primer so toa sto arapskata e poeftina, meksickata nekolku godini za red vazese ko demek najdobra (da znam skopskata e) iako e istiot brend. Indirektno i tie se diskaunteri samo na ete drug nacin.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.965
Поени од реакции
8.626
ajde povtorno pa posle ako ne sfakas ke ti crtam ili stavam slikicki...

1. Se e brendirano. SITE brendovi proizveduvaat vo AUS. Site giganti ovde imaat pogoni zasto sme premnogu daleku da im se ispalti uvoz plus imame kapacitet da ja nahranime ne samo AUS nego i cela azija. Ovde do pred 10tina god nemase "home brands" nego se bese brendirano, duri i sega taa opcija e relativno retka vo golemite marketi i da se proizveduva na ista linija so ist ili slicen kvalitet so toa sto pakuvanjeto i gramazata moze da e razlicna.

2. Ovde za razlika od EU klimata e znacitelno podobra. Od taa gledna tocka bukvlano se sto viree ovde e podobar kvalitet nego vo EU posebno gore na sever. Isto vazi i za riba i za meso. AUS govedsko ti e edno od najdobrite vo svetot. Holadija proziveduva uglavno sranje hrana, plasticni domati so mizeren kvalitet...

3. Za razlika od pola EU kade ne se pocituvaat ni standardi ni nisto (ovde pred se zboram za istocniot blok, juznjacite itn) ovde ima strogi pravila taka da veruvam deka se na se imame znacitelno podobra kontrola na kvalitet nego EU. Dobar primer koj cesto se diskutira na forumot se Milka proizvedena vo GER vs Polska itn... Ko sto kaza kaj vas smrdat marketite, kaj nas ne e taka.

4. Diskaunt se vika zatoa sto prodava roba poeftino od normalnite marketi, toa drugoto sto spomnuvas e samo eden mal del.

Tocno, del toa go pravat zatoa sto mozat da ja namalat nivnata pazarna cena, ova poveke funkcionira vo EU kade imate pogolema populacija na mal prostor, ovde toa slabo funkcionira zasto zapadna avstralija i queensland ti se bukvalno 80% od povrsinata na evropa a zaedno imaat pomala populacija od srbija... Logisticki toa tuka ne e sekogas izvodlivo.

Diskaunteri se i tie sto prodavaat mal broj na produkti, imaat minimalni trosoci so vraboteni, kirija i vo ureduvanje na objekot ko ALDI. Ovie plus gledaat i sve da e niven brend...

Ima i takvi sto prodavaat roba pred istek na rok, znaci ne so istecen, nego 2-3 meseci pred da istece ili uvezena roba sto ne se prodava vo golemite marketi. Ova ne e krsh roba nego nekogas edonostavno poisplatlivo da se trgne toa od polici vo glavnite marketi i da se prodade vo drugi kade klientelata e posiromasna. Sansite se deka tamu pobrzo ke otide taa roba pred da istece rokot.

Pokraj ovie ima i specijalizirani marketi (vo ger imate turski i arapski takvi) ovde imame od bukvalno cel svet sto cesto vrsat paralelen uvoz pa se naoga na primer i AUS i arapska i mekscika Coca Cola na primer so toa sto arapskata e poeftina, meksickata nekolku godini za red vazese ko demek najdobra (da znam skopskata e) iako e istiot brend. Indirektno i tie se diskaunteri samo na ete drug nacin.
Паралелен увоз и почитување стандарди се два различни поима. Австралија можеше со Холден да ја моторизира цел Австралија, но на крај подлегна на дискаунтерот Тојота. Климата нема врска со квалитетот на зеленчукот, туку семенскиот материјал кој во аустралија сигурно од комерцијални причини е модифициран да не се расипува на сметка на други своиства, што ете велиш овошјето и зеленчукот во таа топла клима не се расипува брзо. 20 милиона народ не може да биде пазар за дискаунти, конкуренција и квалитет.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
А дали во Германија овошјето и зеленчукот кога ќе почнат да се пред скапување поефтинуваат ли за 30%?

И дали лебот, пецивата, буреците поефтинуваат за 50% после 19.00 часот?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.542
Поени од реакции
11.519
Влагаме во новата година дечки само весело со шампањац во рака, да ги прославиме празнициве во мир и спокој
Живели со шампањац

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.153
Поени од реакции
7.842
А дали во Германија овошјето и зеленчукот кога ќе почнат да се пред скапување поефтинуваат ли за 30%?

Da
I ne samo toa.Imasg aplikacija na mobilen i mozhis da kupish razni razni raboti so top kvalitet za mali pari.
Od jadenja po restorani do pekari ili prodavnici.
Primer gajba so vrednist od 20€ za 3,99.
Sano zatoa shto stvarite bile preku denot na tezga

Attachments

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.807
Поени од реакции
21.546
Ај да се надоврзам на темава, во еден од маркетите на делот фурна и лиснати со свои очи видов како си претрчува лебарка по лиснатите теста ... вратив се што ставив во хартиените кесички и излегов !!!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.965
Поени од реакции
8.626

Не, туку ги даваат на социјално загрозени лица гратис. (Пиши Tafel Deutschland на гугл)

Тоа со поефтинување сум чул за некои маркети после 19 часот. Зависи во која покраина и која политика ја има маркетот. Таа политика ја има и Кауфланд во Бугарија на пример.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.563
Поени од реакции
24.923
Паралелен увоз и почитување стандарди се два различни поима. Австралија можеше со Холден да ја моторизира цел Австралија, но на крај подлегна на дискаунтерот Тојота. Климата нема врска со квалитетот на зеленчукот, туку семенскиот материјал кој во аустралија сигурно од комерцијални причини е модифициран да не се расипува на сметка на други своиства, што ете велиш овошјето и зеленчукот во таа топла клима не се расипува брзо. 20 милиона народ не може да биде пазар за дискаунти, конкуренција и квалитет.
paralelen uvoz e dozvolen ovde, retko e isplatliv i podlezuva na carini ali e OK. ne im se dava monopol samo zatoa sto ovde se proizveduva odredena stoka ova pogotovo vazi ako ovde operiraat ko frachiza ili podruznica a cesto i samite kompanii sakaat da donesat proizvod od strana od X pricni.

pocituvanje standardi pri produkcija i imanje ist prozivodstven kvalitet ovde e normalno. vo eu ne e. milka ti ja spomnav a ima i slucaevi kade NAMERNO ne se proizuveduva so ist kvalitet zasto zakonite se razlicni, za ova se zalese hrvatska.

ne podlegna. toyota prva ja snema od AUS. ednostavno AUS odluci da ne proizveduva koli (mal pazar, i nekese da plaka subvencii, pa iskoristi prilika dur imase mala nevrabotenost da gi prenasoci rabotnicite) i cel toj biznis go prefli vo azija.

klimata ima vrska so zelencukot zasto ovde sekogas se e vo sezona nekade. neznam kako e vo GER ne sum obrnal vnimanie ali vo london slabo bese odrzuvanjeto na marketite, tuka ne e taka. svezo GMO ovosje i zelencuk ovde se zabraneti, mislam samo pamuk i canola se dozvoleni vo aus. takvi sranja ostavame na holandija i amerika i za zal stigaat ovde ko procesirana hrana mada za sreka ko sto rekov sve si proizveduvame pa osven ako ne zapnes da jades amercki kornfleks mesto AUS nema da gi osetis tie blagodeti.

26 mil BOGAT pazar e dovolno golem pazar za sekoj da si ja proba srekata pa duri i ALDI od ger... ger doaga za nas seto ko bugarija na vremeto, smesno eftina u sporedba so AUS.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom