сакаш да кажеш дека таксистот што го удрил НЕ избегал?Вчера со точак поминав и видов што се случило. Глетката беше страшна сите чекаат брза помош а човекот кој го возеше таксито беше ибезумен прв пат да видам таков човек како дух да видел се мрдна човекот од памет инаку брза помош не можам да сфатам зошто пола саат требало да дојде? една брза помош? и препоставуавм дека човеков веќе е починат ... дај боже да е жив но многу тешко бидејќи беше направен лом ...
Не бидете дегени бре семафори имало или метеж.... АЛО ЗА АМБУЛАНТНО ВОЗИЛО СЕ РАБОТЕ
ама таква ни е културата нас гомнарска.
па мило ми е што немало потреба да се возам,а кое е оправдувањето да доаѓа брза помош после 20-30 минути ? не сме њујорк да не може да го најдат местото,или кој знае колкава одалеченост е 3 улички.Само деген кој не се возел во амбулантно возило може да го каже ова, дури и на сирени, во гужва тешко се излегува на крај, да не ја споменувам културата на повеќето пешаци и возачи!
Во помалите градови пред полициската станица ќе видиш најмалку 5-6 коли, додека пред брзата помош има само една. Да се јави некој дедо од некое село ете ти цел град остана без амбулантно возило за еден час. Сега појасно ти е?па мило ми е што немало потреба да се возам,а кое е оправдувањето да доаѓа брза помош после 20-30 минути ? не сме њујорк да не може да го најдат местото,или кој знае колкава одалеченост е 3 улички.
ако може полицијата да дојде за 5 минути тие треба да дојдат за 3.
Не смее да биде тоа оправдување 21 век сме,а на министерот устата како пештера му е од фалење на вести какво било модерно нашето здравство. А и гледам колку брзо возат со возилата за да стигнат до местото на несреќата,сигурно внатре кантри музика слушат додека стигнат.Во помалите градови пред полициската станица ќе видиш најмалку 5-6 коли, додека пред брзата помош има само една. Да се јави некој дедо од некое село ете ти цел град остана без амбулантно возило за еден час. Сега појасно ти е?
А ти сакаш да летаат па да згазат некој пешак или да се залепат некаде?Не смее да биде тоа оправдување 21 век сме,а на министерот устата како пештера му е од фалење на вести какво било модерно нашето здравство. А и гледам колку брзо возат со возилата за да стигнат до местото на несреќата,сигурно внатре кантри музика слушат додека стигнат.
Сакат наталитет,а дозволуват да умират луѓето од глупави сообраќајки. А гледам и полицајците колку се едуцирани да дават прва помош.
Кажи ми која е поентата кога министерот представува некој си футуристички апарат од неколку милиони евра,кога го нема средено нај основното,немаме амбулантни возила и достоинствен кадар ?А ти сакаш да летаат па да згазат некој пешак или да се залепат некаде?
А за модерно здравство не се жали, во некои западноевропски држави е дури и полошо.
Интересно ми е да прочитам кој е тој апарат кој им е потребен само на 10 пациенти годишно.Во 1 година се случуват 100 сообраќајки (пр),а тој скап апарат им е потребен само на 10 годишно (пр).
пр (пример)Интересно ми е да прочитам кој е тој апарат кој им е потребен само на 10 пациенти годишно.
Многу ми е интересно кога ќе видам некој да расправа како треба да бидат работите во болница, без притоа да работел таму.пр (пример)
Намерата ми беше соодносот да го видиш каде треба да се интервенира и надоградува,а не да се фалиме колку пари сме мавнале на некој апарат,а поради не извршени глупи интервенции се губат 3 пати повеќе пациенти.
Па тоа го сватив уште првиот пат кога ме цитираше,дај изјасни се како по компетентен и дај аргументи не да си играјме бесилка.Многу ми е интересно кога ќе видам некој да расправа како треба да бидат работите во болница, без притоа да работел таму.