Брак без деца

Член од
11 август 2011
Мислења
113
Поени од реакции
27
И многу голема и силна љубов и разбирање.
Точно тој што те сака и да неможеш да имаш деца ќе те разбере, така љубовта станува посилна а уште посилна кога посвоеното дете или сопственото влезе во вашиот свет.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Точно тој што те сака и да неможеш да имаш деца ќе те разбере, така љубовта станува посилна а уште посилна кога посвоеното дете или сопственото влезе во вашиот свет.
Јас имам најдобра другарка која е посвоена. Во животот доби многу повеќе љубов и емпатија од многу деца кои имаа биолошки родители.
Љубовта не се врзува според биолошки ланци, барем јас така мислам.
На крајот, како е можно партнерот толку многу да го љубиме, а немаме никаква биолошка поврзаност со него?

Член од
11 август 2011
Мислења
113
Поени од реакции
27
Јас имам најдобра другарка која е посвоена. Во животот доби многу повеќе љубов и емпатија од многу деца кои имаа биолошки родители.
Љубовта не се врзува според биолошки ланци, барем јас така мислам.
На крајот, како е можно партнерот толку многу да го љубиме, а немаме никаква биолошка поврзаност со него?
Мислам дека на тоа нема одговор.
Но сепак зошто да не го сакаш оној кој ти дал се, се трудел за тебе, се мачел, со денови седел покрај тебе додека си била болна, со денови плачела кога те нема, со денови се плашела од денот кога можда ќе ја напуштиш, те перел, те пеглал, ти готвел, те научил на основни работи, сте имале многу заеднички работи.
Тоа ти е мајчинска љубов а таа може да се надополни само ако срцето ти е празно со многу труд.
Немам дете ама добро знам што значи да имаш дете. Добро знам колку мајка ми се мачела за мене и треба да сме свесни дека и ние еден ден ќе се мачиме така.
Љубовта го исполнува детското срце. Ако некоја мајка го напушти своето дете и тоа стане посвоено, после откако на мајката ќе и пројдат лудите години ќе ја боли што си го оставила роденото дете пред некоја врата... Мајка ќе плаче за него. Но тоа само ако има меко срце ќе ги прости сите работи.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Мислам дека на тоа нема одговор.
Но сепак зошто да не го сакаш оној кој ти дал се, се трудел за тебе, се мачел, со денови седел покрај тебе додека си била болна, со денови плачела кога те нема, со денови се плашела од денот кога можда ќе ја напуштиш, те перел, те пеглал, ти готвел, те научил на основни работи, сте имале многу заеднички работи.
Тоа ти е мајчинска љубов а таа може да се надополни само ако срцето ти е празно со многу труд.
Немам дете ама добро знам што значи да имаш дете. Добро знам колку мајка ми се мачела за мене и треба да сме свесни дека и ние еден ден ќе се мачиме така.
Љубовта го исполнува детското срце. Ако некоја мајка го напушти своето дете и тоа стане посвоено, после откако на мајката ќе и пројдат лудите години ќе ја боли што си го оставила роденото дете пред некоја врата... Мајка ќе плаче за него. Но тоа само ако има меко срце ќе ги прости сите работи.
Да, но поентата ми е - во секое зло има и добрина. Лошо е да не можеш да имаш свои деца. Но добрина е што ќе бидеш хуман и ќе посвоиш зарем не?
Јас и покрај мои биолошки деца би сакала да посвојам,..... ќе видиме, времето ќе покаже.

Член од
11 август 2011
Мислења
113
Поени од реакции
27
Да, но поентата ми е - во секое зло има и добрина. Лошо е да не можеш да имаш свои деца. Но добрина е што ќе бидеш хуман и ќе посвоиш зарем не?
Јас и покрај мои биолошки деца би сакала да посвојам,..... ќе видиме, времето ќе покаже.
Ако имаш големо срце
Но за се има време... се ќе си дојде на свое место.
Ако било пишано
Од судбината не се бега

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Е сега, гледам зборувате за љубов кон посвоено дете. Познавам 4 пара, стерилни кои не можат да имаат деца, но мажите не сакаат да посвојат дете. Тоа мене не ми е јасно, зошто не сакаат да посвојат дете?

Член од
11 август 2011
Мислења
113
Поени од реакции
27
Е сега, гледам зборувате за љубов кон посвоено дете. Познавам 4 пара, стерилни кои не можат да имаат деца, но мажите не сакаат да посвојат дете. Тоа мене не ми е јасно, зошто не сакаат да посвојат дете?
Не се сите исти, тоа им е во психата, дали кон сопственото или посвоеното иста е љубовта

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Ова е една од оние теми за кои ретко говорам во последно времеo_O

Да бидеш во брак не значи да треба да родиш деца
Да родиш деца не значи дека треба да бидеш во брак
Бракот е само правно средство за регулирање на односите помеѓу партнерите во случај ако дојде до разводи такви слични глупости

Доколку партнерот не може да ми направи дете, во ниеден момент не би помислила да го оставам, затоа што сум помислила многу пати како би ми било мене доколку ме остават поради таа причина.
НО..од друга страна пак, јас сама си носам пресуда. Лошо ќе речат, но ако не можам да му родам дете на тој што најмногу го сакам во животов (а не сум во брак сеуште) тогаш ќе си се повлечам и ќе ја прекинам врската.
Човекот со кој што сум сега ги сака децата премногу. Срце не ми дава да го осудам на таков начин. Да нема свои деца. Не е исто да посвоиш и да имаш свое.
Доколку не можам родам би посвоила. НО .. далеку од оваа личност со која сум во моментот.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Не би го напуштила поради тоа. Нормално, има сега тука заради кого не може да се има деца.
Јас зборувам ако е проблемот во него. Ако е проблемот во мене, ќе го разберам доколку ме напушти.
Но ако е проблемот во него, секако дека ќе посвоиме деца.

Нормално дека секој сака свои. Но ништо не е толку страшно и трагично во тоа да посвоиш дете - покрај тоа што ти ќе добиеш дете, ќе спасиш и нечиј живот, на едно суштество кое не по своја вина се нашло на овој свет и некој не го сакал, оти нели, не бил подготвен, немал пари... Така да, ако сум решила со тој партнер да влезам во брак, можам од бракот да излезам само со причината - ме повредил намерно и доволно.
a zoshto ako e problemot vo tebe ke go razberes ako te napusti,a ako problemot e vo nego ke posvoite?????
--- надополнето: Aug 14, 2011 9:43 AM ---
Ова е една од оние теми за кои ретко говорам во последно времеo_O

Да бидеш во брак не значи да треба да родиш деца
Да родиш деца не значи дека треба да бидеш во брак
Бракот е само правно средство за регулирање на односите помеѓу партнерите во случај ако дојде до разводи такви слични глупости

Доколку партнерот не може да ми направи дете, во ниеден момент не би помислила да го оставам, затоа што сум помислила многу пати како би ми било мене доколку ме остават поради таа причина.
НО..од друга страна пак, јас сама си носам пресуда. Лошо ќе речат, но ако не можам да му родам дете на тој што најмногу го сакам во животов (а не сум во брак сеуште) тогаш ќе си се повлечам и ќе ја прекинам врската.
Човекот со кој што сум сега ги сака децата премногу. Срце не ми дава да го осудам на таков начин. Да нема свои деца. Не е исто да посвоиш и да имаш свое.
Доколку не можам родам би посвоила. НО .. далеку од оваа личност со која сум во моментот.
a shto e smislata na brakot ako ne decata???? a da rodis deca a da ne bides vo brak....mmm togas tie bi bile vonbracni ne gledam smisla vo toa...

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301

a shto e smislata na brakot ako ne decata???? a da rodis deca a da ne bides vo brak....mmm togas tie bi bile vonbracni ne gledam smisla vo toa...
децата се дар од Бога
за да родиш дете не ти треба парче хартија на кое пишува дека сте во брак
како што пишав..бракот е само институција

што им фали на вонбрачните деца каде што родителите живеат заедно, ама не се во брак?
да не добиваат помалку љубов и внимание од оние чии родители се во брак?

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
ma znam deka ne im fali nisto nego neli mislish deka nashiov narod i nashava zemja ne e bas za takvi uslovi...dodeka seuste vladee mislenjeto kaj nekoi "nema seks"pred brak mozes da zamislis kako bi reagirlae na deca nadvor od brak?!

Член од
11 август 2011
Мислења
113
Поени од реакции
27
a zoshto ako e problemot vo tebe ke go razberes ako te napusti,a ako problemot e vo nego ke posvoite?????

Тука си грешка... треба и двајцата да имате исто разбирање за тоа.
Зар ти ќе бидеш жртва за него, а он за тебе не!?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850

Затоа што не можам да зборувам во име на некој друг. Можам да зборувам во свое име, јас не би го напуштила, можеби некој не размислува како мене, нели?

А што се однесува на второто, јас мислам дека бракот е само парче хартија, која е сосема непотребна кога двајца се љубат - со или без деца.
И немам ништо против вонбрачните деца.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
doobro, spored mene brakot ne e samo parce hartija.....a i nekako kaj nas dodega ne sum chula za primer kade dvajca se vo vrska i imaat vonbracno dete

Kajgana Shop

На врв Bottom