Брак без деца

bibuska

смешка
Член од
5 септември 2005
Мислења
2.403
Поени од реакции
7
bibika напиша:
Brakot ne se sklopuva za da se napravat deca. Ne mora za da se napravat deca da se sklopuva brak. Bez veza.
Brakot se sklopuva zatoa sto dvajca lugje se sakaat i resile da ziveat zaedno do krajot na zivotot,sekoe utro koga ke otvorat oci da go vidat liceto na svojot partner do sebe,da spodeluvaat zaedno i dobro i zlo,da se raduvaat i taguvaat...........Ako dojdat deca,odlicno_Od edna prosta pricina:partnerite tocno znaat zosto stapile vo brak i sto e toa BRAK!
aко бракот служи за ова, тогаш не ни мора да се стапува во брак! никој не им забранува на луѓето да живеат заедно ако не се во брак...а не дека се склопува само за да се направат, туку и заеднички да се одгледаат тие деца.

според мене, бракот е само една стара традиција.Порано стапувале во брак за да подигнат семејство, да се израснат деца и сл... ова што сега се нарекува брак е само остаток од таа традиција... затоа сметам дека бракот без деца, ја губи основната причина поради која е основан...

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
bibuska напиша:
aко бракот служи за ова, тогаш не ни мора да се стапува во брак! никој не им забранува на луѓето да живеат заедно ако не се во брак...а не дека се склопува само за да се направат, туку и заеднички да се одгледаат тие деца.

според мене, бракот е само една стара традиција.Порано стапувале во брак за да подигнат семејство, да се израснат деца и сл... ова што сега се нарекува брак е само остаток од таа традиција... затоа сметам дека бракот без деца, ја губи основната причина поради која е основан...
Porano stapuvale vo brak za da mozat da se vidat i da bidat zaedno a da ne gi osuduva okolinata.Se razbira od niv porano se ocekuvale deca vo brakot,vo sprotivno bile narekuvani: jalovi.
Jas ne zboruvam za takov brak. No ocigledno deka moite poimi se razlikuvaat od tvoite i toa e dobro,na krajot na kraistata.
I da vidis ne e deka bas nikoj ne im zabranuva da ziveat zaedno ako ne se vo brak.Im zabranuva balkanstinata,koja e itekako prisutna seuste na nasive prostori.I ostaj sto zabranuva nasata ceneta okolina,postrasno e sto osuduva i etiketira,a od toa proizleguvaat nedorazbiranja,raspravii,narusuvanja na zaednistvoto.
Vprocem,temata bese "Brak bez deca". I spored mene toj e vozmozen i ne samo toa,tuku i uspesen!Od tamu ne ja gubi pricinata poradi koja e osnovan.
Nema li da se slozis deka e osnovan od ljubov?

bibuska

смешка
Член од
5 септември 2005
Мислења
2.403
Поени од реакции
7
Сигурно дека нема да бидам во брак со некој кој не го сакам, па што сака нека биде... ама ако е во прашање само љубовта и она „се будат заедно”, јас сепак останувам на своето мислење- не е потребен бракот ( со сите оние работи- венчавки, регистрации) за да бидеш со некој кој го сакаш...
а за балканштината наша... тоа не е закон, не мора на тоа да се внимава...тоа е воспитување...

зунза

Модератор
Член од
27 јануари 2006
Мислења
3.301
Поени од реакции
60
NE bi go napustila partnerot ako e sterilen,a bi ja ocekuvala i istata poddrska od nego ako se raboti za mene.
Ako i pokraj celata napredna medicina ne moze nikako,ke si posvojam edno dve tri....ima mnogu deca koi sakaat topol dom i semejstvo.

Devilish Angel

Лошотија по потреба
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Секако дека сакам да имам мое дете, но доколку се случи партнерот да биде стерилен секако дека нема да го напуштам поради тоа. Мислам дека тоа би била премногу себична постапка од моја страна. Исто како што јас не би сакала да бидам отфрлена од партнерот за било што во животот така и јас нема да го отфрлам. Постои решение за се во животот, како што кажа и ангелчето има многу деца кои чекаат на топол дом и семејство.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Брак без деца е брак. Брак со деца е семејство.
Иако сега би кажал дека не би можел да ја напуштам партнерката, знам дека ако не дај боже ми се случи такво нешто нема да ми биде сеедно. Од една страна ќе ме јаде совеста дека не е во ред да ја напуштам поради тоа, а од друга страна ќе ми биде жал што сонот еден ден да имам деца можеби нема да ми се оствари.
Сепак, ако бракот е веќе склучен тоа не би ми било причина да го прекинам. Надешта последна умира. А со напредокот на медицината, таа станува се поголема и поголема.

N

n/a

Гостин
Барем уште 5-6 год. не планирам да имам деца,
не сум сигурен ни дека сакам да се женам у меѓувреме,
можеби би живеел заедно со стална партнерка...
:toe:

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Плодот на секој еден брак треба да биде дете.Мислам дека секој позади себе сака да остави свое наследство, своја крв.Во тоа и се состои суштината на човековото постоење.Да оставиш позади себе нешто.Вцушност само така ќе се сведоши за нашето постоење...
Сметам дека во бракот треба да се има деца.Е сега во случај кога партнерот не би можел да има деца ќе се свртам кон модерната технологија која секој ден се повеќе и повеќе напредува.Но во никој случај не би го оставила партнерот.Секогаш има мнгоу варијанти кој може да се разгледаат.Сепак тоа е една работа низ која брачните партнери поминуваат и треба да поминат низ тоа заедно.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
nemojte da zboruvate za nesto sto ne ste go iskusile ve molam.....lesno e da kazes Ne....

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.838
Поени од реакции
20.304
Јас не сум сретнала многу партнери кои се во брак без деца, сум сретнала многу кои се разделиле заради истото, болката е огромна кога некој од партнерите ке дознае дека неможе да има дете, тогаш настапува тешка депресија, караници, грижа на совест, од која причина? ретко кој може да ги препроди овие работи и да продолжи понатаму, верувајте децата е она што би рекле америте „ту кип ап“, со чест на исклучоците.

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Не ... ќе посвојам.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Не би го напуштила поради тоа. Нормално, има сега тука заради кого не може да се има деца.
Јас зборувам ако е проблемот во него. Ако е проблемот во мене, ќе го разберам доколку ме напушти.
Но ако е проблемот во него, секако дека ќе посвоиме деца.

Нормално дека секој сака свои. Но ништо не е толку страшно и трагично во тоа да посвоиш дете - покрај тоа што ти ќе добиеш дете, ќе спасиш и нечиј живот, на едно суштество кое не по своја вина се нашло на овој свет и некој не го сакал, оти нели, не бил подготвен, немал пари... Така да, ако сум решила со тој партнер да влезам во брак, можам од бракот да излезам само со причината - ме повредил намерно и доволно.

Член од
11 август 2011
Мислења
113
Поени од реакции
27
Па не, има решение може и да се посвои дете
Се може да се решение со внимание и разговор.

Kajgana Shop

На врв Bottom