Боза

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.399
Поени од реакции
25.249
Ме фати денес криза да се напијам боза малку... уствари, малку повеќе.
Ама недела е да му се плукнам на денот, не работи Чичко Коцо за да му земам некое литро:(.

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Незнам зошто но досега не сум пробал боза а ја мразам...едноставно несакам ни да пробам ....

Член од
19 мај 2008
Мислења
1.929
Поени од реакции
500
Боза

Состојки

# 600 gr пченкарно брашно
# 5 l вода
# 3 dkg квасец,
# 1 kg шеќер

Подготовка:

Пченкарното брашно го преливаме со топла водаe и го оставаме еден да стоиi. Наредниот ден смесата се готви 2 часа со повремено мешање. Кога ќе се излади се додава квасецот. Сето ова се остава да поседи до наредниот ден. Следниот ден смесата ја цедиме и во нејзе го додаваме шеќерот. Мешаме се додека шеќерот не се стопи. Го чуваме на ладно место.

Често комбинираме со лимонада.
Значи додека направиш боза ќе ти се отпие :kesa:. Ова етапно се правело, во неколку дена. Ама пак затоа има во слаткарница и решен проблем. Инаку обожавам боза и често пијам. Особено е добра после спортување. Така пред 2 години кога секој ден возев велосипед, после јака вожња идевме на ладна боза. Мераци, кој не пробал незнам што чека сеуште :helou:

N

n/a

Гостин
Никогаш не сум пробал и не планирам да пробам.
Конзистенцијата,бојата и мирисот ми асоцираат на нешто што баш и не би требало да биде вкусно.
Мани.
Јас таманам боровница :) .

М

Мрак

Гостин
Само што го прочитав насловот ми дојде нагон на повраќање:pov:

DarkEyE994

Возам-_-Точак
Член од
4 март 2009
Мислења
285
Поени од реакции
9
На Апче бозата е тхе бест,а и слатките не се лоши

Тиња

Водоматач
Член од
10 мај 2009
Мислења
64
Поени од реакции
4
Инаку обожавам боза и често пијам. Особено е добра после спортување. Така пред 2 години кога секој ден возев велосипед, после јака вожња идевме на ладна боза. Мераци, кој не пробал незнам што чека сеуште :helou:
добив желба да возам точак после постов. брат, частам тура! боза е божествен пијалак, сите овие што нешо се свилени као им мирисало, им праело киселини, не знам ти што им се дигало, све се тоа некои џезери, познати и како снобови. едуцираната фела знае дека тоа е хранлив пијалок кој на вистинска температура е блаженство за душа. живеам за денот коа ќе направат шугар фри верзија, пошто и ред бул и кока кола ми се поубави во таквата изведба, тенко благи :)

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
2-3 pati sum probal i da vi kazam za mene nema polos pijalok!!:nesvest:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
2-3 pati sum probal i da vi kazam za mene nema polos pijalok!!:nesvest:
Најверојатно си пробал лоша боза (90% од бозите во скопје :icon_lol:).

Инаку знае ли некој каде има во Скопје стварно добра боза освен Апче и Палма?

BoB The Butcher

Unchachable
Член од
2 ноември 2008
Мислења
0
Поени од реакции
4
Aу обозавам боза кај нас у тетово е топ бозата :)

Член од
23 мај 2009
Мислења
788
Поени од реакции
23
боза обожавам и пијам многу често а и е здрава е посебно за женските кога дојат така имам слуснато дека е доста хранлива

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Imam pieno, prvite nekolku goltki mi se ubavi posle mi stanuva gadna.

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
Обожавам боза,ама после едно искуство во Струга,кога со мајка ми седнавме во слаткарница и кога наместо боза којзнае што ни дадоа почнав ептен ретко да пијам.Рецептата дефинитивно им беше утната,којзнае дали и знаеа луѓето што е вистинска,убава боза.:nesvest:

●Mαrια...«3*

♥ 3 ♥
Член од
3 април 2009
Мислења
692
Поени од реакции
68
Обожавам Боза..
А најубава Боза ако сакате да пробате има во Слаткарницата Апче... :vozbud::pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom