Значи додека направиш боза ќе ти се отпие :kesa:. Ова етапно се правело, во неколку дена. Ама пак затоа има во слаткарница и решен проблем. Инаку обожавам боза и често пијам. Особено е добра после спортување. Така пред 2 години кога секој ден возев велосипед, после јака вожња идевме на ладна боза. Мераци, кој не пробал незнам што чека сеуште :helou:Боза
Состојки
# 600 gr пченкарно брашно
# 5 l вода
# 3 dkg квасец,
# 1 kg шеќер
Подготовка:
Пченкарното брашно го преливаме со топла водаe и го оставаме еден да стоиi. Наредниот ден смесата се готви 2 часа со повремено мешање. Кога ќе се излади се додава квасецот. Сето ова се остава да поседи до наредниот ден. Следниот ден смесата ја цедиме и во нејзе го додаваме шеќерот. Мешаме се додека шеќерот не се стопи. Го чуваме на ладно место.
Често комбинираме со лимонада.
добив желба да возам точак после постов. брат, частам тура! боза е божествен пијалак, сите овие што нешо се свилени као им мирисало, им праело киселини, не знам ти што им се дигало, све се тоа некои џезери, познати и како снобови. едуцираната фела знае дека тоа е хранлив пијалок кој на вистинска температура е блаженство за душа. живеам за денот коа ќе направат шугар фри верзија, пошто и ред бул и кока кола ми се поубави во таквата изведба, тенко благиИнаку обожавам боза и често пијам. Особено е добра после спортување. Така пред 2 години кога секој ден возев велосипед, после јака вожња идевме на ладна боза. Мераци, кој не пробал незнам што чека сеуште :helou:
Најверојатно си пробал лоша боза (90% од бозите во скопје ).2-3 pati sum probal i da vi kazam za mene nema polos pijalok!!:nesvest: