Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
Ако немаш оброци помеѓу двете активности, него од тежински тренинг преминуваш на кардио тренинг, за брзо време ќе почнеш да ги согоруваш и мускулите.
Ако целта тие да намалиш масно ткиво и ТТ, тогаш оваа комбинација е ОК, само времето на кардио активноста мора да биде соодветно.
Ако целта тие да си по масивен, тогаш е лош избор.
--- надополнето: 24 март 2012 во 10:05 ---

Во Бодибилдингот нема таква терорија, ниту пак држи ваков начин на исхрана. Спортот е нешто сосема поинаку од просечен начин на живеење.
Не ми е јасно како неможеш да достигнеш до број од 220 гр белковини во денот, а ги знаеш сите белковински изхови од намирници?!
Еве ти еден прост пример. Ако од протеинскиот шејк дневно внесуваш по 30 гр. белковини, тогаш остатокот дополни го со внес на 55 белки.
Ова е пример, а не правило. Поубаво е да имаш разноврсна исхрана, а од тоа погоре што го напиша, лесно можеш да составиш мени.

Да да, скрос си во право, али 55 белки :) Знам дека ако внесувам многу повеќе од се што набројав ќе стасам до потребен дневен внес, али мислев да не пропуштам нешто во врска со протеинската храна, да не има нешто што незнам дека носи одлични протеини. Инаку чисто информативно неможам да најдам по англискиве калкулатори, да не знаеш колку протеин во себе содржи едно јајце од препелица ????

Фала на одговор
--- надополнето: 24 март 2012 во 10:17 ---
Да да, скрос си во право, али 55 белки :) Знам дека ако внесувам многу повеќе од се што набројав ќе стасам до потребен дневен внес, али мислев да не пропуштам нешто во врска со протеинската храна, да не има нешто што незнам дека носи одлични протеини. Инаку чисто информативно неможам да најдам по англискиве калкулатори, да не знаеш колку протеин во себе содржи едно јајце од препелица ????

Фала на одговор
Чекај јас изгледа погрешно те разбрав :) 55 белки, или 55грама белки :)?

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Белките ти ги дадов само како пример, не како правило и едиствена опција.
А ти индивидуално, според можностите од погоре споменатите намирници богати во белковини, ќе си составиш оброци со цел да го достигнеш потребното ниво на белковини во денот.
--- надополнето: 24 март 2012 во 10:24 ---
Taтко му (кој се занимава со овој спорт околу 20тина години) на другар ми, ни рече мене и на другарот да не играме фудбал после теретана бидејќи за време на теретана се трошеле шеќерите во мускулот и после ќе сме трошеле мускул. Точно е ова ?
Ако немаш оброци помеѓу двете активности, него од тежински тренинг преминуваш на кардио тренинг, за брзо време ќе почнеш да ги согоруваш и мускулите.
Ако целта тие да намалиш масно ткиво и ТТ, тогаш оваа комбинација е ОК, само времето на кардио активноста мора да биде соодветно.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Колку има вистина во муабетот дека не се мешаат протеини со јагленогидрати во еден ист оброк, или пак ова важи за одредени протеини и јагленохидрати. И чисто ако може некој предлог, како да стасам до внес од 220 грама протеин на дневно ниво, зашто никако неможам да дојдам до таму а јадам белки, млеко, пилешко, рибешко:) и сите тие продукти кои имаат многу протеини и плус зимам по 2 дози протеин 30гр(24 грама протеин, Nanox Whey Isolate). Tnx
А зошто 220 грама протеин ? Ако си професионален бодибилдер со доста голема мускулна маса има логика или ако имаш 130 кг тежина, инаку немаш потреба од толку многу протеини дневно

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
А зошто 220 грама протеин ? Ако си професионален бодибилдер со доста голема мускулна маса има логика или ако имаш 130 кг тежина, инаку немаш потреба од толку многу протеини дневно
Епа спроед калкулациите толку би требало да внесувам протеин. Ма да е скоро невозможно

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
Колку си тежок и колку % масно ткиво имаш ?
85-6 имам сега, имам мала повреда и малце се здебелив, иначе се држам до 80-82 макс. Масно ткиво, немам поима сеа, не сум мерел од дамна, чекам некоја бестплатна понуда од хербалајф :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Да кажеме дека имаш 20 % масно ткиво и 85 кг.
( 85кг х 0.8 чиста маса ) х 2гр = 136 грама протеин дневно

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
Да кажеме дека имаш 20 % масно ткиво и 85 кг.
( 85кг х 0.8 чиста маса ) х 2гр = 136 грама протеин дневно
Така така, знатно помалце. Јас во главно никогаш неможам да стигнам до 220 гр, секогаш сум околу 180гр али еве неморам ни толку чим викаш дека со овој внес нема да паѓа мускулот. Фала на математика :) поз

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Колку има вистина во муабетот дека не се мешаат протеини со јагленогидрати во еден ист оброк, или пак ова важи за одредени протеини и јагленохидрати. И чисто ако може некој предлог, како да стасам до внес од 220 грама протеин на дневно ниво, зашто никако неможам да дојдам до таму а јадам белки, млеко, пилешко, рибешко:) и сите тие продукти кои имаат многу протеини и плус зимам по 2 дози протеин 30гр(24 грама протеин, Nanox Whey Isolate). Tnx
Од каде е ова размислување? Нема ама апсолутно никаква врска дека не треба да се мешаат протеини со јагленихидрати туку напротив тоа е барана комбинација.
Лошо е да мешаш масти со јаглехидрати.

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
Од каде е ова размислување? Нема ама апсолутно никаква врска дека не треба да се мешаат протеини со јагленихидрати туку напротив тоа е барана комбинација.
Лошо е да мешаш масти со јаглехидрати.
Аналогно на тоа, риба на скара и варен компир е добра комбинација ???

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Го добив на поклон овој производ http://www.primaforce.com/products/betaalanine.htm
Ве молам за инфо на истиот, дали некој го има користено и колкав е ефектот.
Значи секоја информација во колкави дози се пие, дали е подобро да се меша со вода или млеко и се останато се добредојдени.
Единствено на него пишува дека се пие 30-45 минути пред тренинг и доза после тренингот, а во деновите кога не тренираш пред твојот прв оброк и 6-8 часови покасно.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.637
Поени од реакции
6.455
Ако немаш оброци помеѓу двете активности, нeго од тежински тренинг преминуваш на кардио тренинг, за брзо време ќе почнеш да ги согоруваш и мускулите.
Веднаш по тренингот туна риба и 30 мин по тренингот фудбал. :)

Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Може ли некоја да каже кои се најефективни вежби за рамо. Осикам дека рамото најмалку ми расте, и никогаш не ми е воспалено следниот ден, само зглобовите ме болат . Може правам грешни вежби или неправилно ги правам.

Член од
9 февруари 2012
Мислења
35
Поени од реакции
12
Го добив на поклон овој производ http://www.primaforce.com/products/betaalanine.htm
Ве молам за инфо на истиот, дали некој го има користено и колкав е ефектот.
Значи секоја информација во колкави дози се пие, дали е подобро да се меша со вода или млеко и се останато се добредојдени.
Единствено на него пишува дека се пие 30-45 минути пред тренинг и доза после тренингот, а во деновите кога не тренираш пред твојот прв оброк и 6-8 часови покасно.
Znaci proizvodot ti pisuva ubavo pred trening nekoj 35 min so voda se pie ili sok so mleko ne i odma posle trening drugata doza . Vo netrenazni denovi pred obrok i 8 casa posle toa ..
--- надополнето: 25 март 2012 во 08:16 ---
Може ли некоја да каже кои се најефективни вежби за рамо. Осикам дека рамото најмалку ми расте, и никогаш не ми е воспалено следниот ден, само зглобовите ме болат . Може правам грешни вежби или неправилно ги правам.
Konsultiraj se so nekoj strucen vo teretana kako se izveduvaat pravilno vezbite ,mozebi gi rabotis nepravilno i zglobovi i ligamenti trpat stres .Inace najekfikasni vezbi za celosen rast na ramoto se military press so ramna sipka sednat na klupa,shoulder press so bucici ,i side lateral so bucici.tie se tri po osnovnui vezbi za ramo sto bi ti dale razvoj i masa na deltoidite inace mozes i da dodades i za zadno po nekoja vezba a i ponekogas da gi menuvas ovie so dr....Osven toa moze si nadaren so genetski slabi ramenici pa ke ti treba malce poveke trud za niven razvoj...

Kajgana Shop

На врв Bottom