Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
sajSiGa,
само феномени можат да ја зголемат својата телесна тежна возејки секој ден по 30 км. Единствено нешто што ќе ти олесни во зголемувањето на телесната тежна е намалувањето на кардио (аеробниот) тренинг. ЗБорувам за зголемување на телесната тежна, затоа што создавање на мускулна маса е процес кој се постигнува со време и тежински тренинзи.
Пробај, врати се на истиот режим на исхрана од летото ( 5 пати дневно) каде ЈХ ќе ти бидат минумум за двапати повеќе од внесувањето на белковините. Без кардио. Види како ќе се одвиваат работите, па ќе предложиме нешто поконкретно, ако некаде застанеш во прогресот. Инаку лично мислам дека 5-6 кг ќе ги зголемиш и без било какви додатоци.

Kocka,
И јас поштувам мускули без ЛЕКОВИ. Сега ХЕМИЈА е малку поширок спектар.

Ма-Ста-Пе

недоквакан од 1966
Член од
28 јуни 2009
Мислења
703
Поени од реакции
132
СУШТИНАТА ВО СЛАБЕЕЊЕТО И ДЕБЕЛЕЕЊЕТО Е ВНЕСОТ НА КАЛОРИИ.АКО ТРОШИШ 1000 кал. ЗА ДА СЕ ЗДЕБЕЛИШ ТРЕБА ДА ВНЕСУВАШ ПОВЕЌЕ,А ЗА ДА ОСЛАБЕШ ПОМАЛКУ.ЧИМ НЕ ВЕЖБАШ ДОДАТОЦИТЕ КАКО ПРОТЕИНИ СЕ САМО ТРОШОК,А НА ТОЛКУ БИЦИКЛА ЕЕЕЕ

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Е, од вакви пријатели јас после се чудам зашто слабо оди продажбата на протеини :baeh:
Пензионерот е во право. Јас иако сум еден од оние кои продаваат додатоци во исхраната(увезувам, еден период имав и свое сопствено производство), сепак би ве посоветувал, првенствено да го прилагодите режимот на исхрана (главните оброци) према потребите. На основа на тоа и начинот на вежбање. Значи неможе да сакате да зголемите некое кило телесна тежина, а да трчате маратон секој ден. Нема масивни маратонци. Е, откако сето тоа ќе го поставите на вистински колосек, тука се и додатоците кои ќе ви помогнат на некој начин полесно да го достинете посакуваното.

п.с. Жал ми е што неможам да ви одговорам на ПП, но ќе мора да почекате да написам повеќе од 20 постови да можам да ви одговарам преку ПП.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Вежбам, меѓутоа не во теретана туку дома, склекови, згиб и слично бидејќи од факултетот немам време за теретана. Сега не знам дали ако земам протеини може да биде штетно баш поради ова што не вежбам доволно. Инаку преку летово јадев по 5 пати дневно но немаше резултат, можеби дека возев интензивно велосипед (по 30 км дневно).
Tie vezbi ne mozat da ti ja zgolemat muskulnata masa, samo kondicijata. Edinstveno ti ostanuva da se zdebelis (da nakacis salo) - zatoa jadi sto povekje blago i ne vezbaj. Toa so proteinite nema vrska, bidi si na raat ( u stvari ne znam ni zosto gi zemas).

пошто си стручњак(а не знаеш што сум напишал) објасни го ова ти што си го напишал ПРОТЕИНИТЕ ГИ СОЗДАВА ЦРНИОТ ДРОБ ОД СОСТАВНИТЕ ДЕЛОВИ НА ПРОТЕИНИ ШТО ГИ ЈАДЕШ,А ДА ЧИТАШЕ ДО СЕГА ШТО Е НАПИШАНО И ЌЕ ЗНАЕШЕ НЕШТО.МАЛКУ САМО ИДИ ПОГОРЕ .ОД ПРОТЕИНИТЕ ВО ЦРНИОТ ДРОБ СЕ СОЗДАВААТ АМИНО КИСЕЛИНИ...
zboruvaj pojasno ako sakas diskusija. I ne se sozdavaat amino kiselini od proteinite vo crniot drob, tuku amino kiselini od drugi amino kiselini (po potreba, i potoa od niv se pravat proteini, pak po potreba). Da, proteini se razlagaat na amino-kiselini vo c. drob, no toa se endogeni proteini, i vo hranliva i muskulo-gradbena smisla se neznacajni vo odnos na proteinite sto gi vnesuvas so ishranata i koi se razlozuvaat na a.kiselini vo crevata pri varenjeto, i SAMO kako takvi stignuvaat do c.drob.

Ма-Ста-Пе

недоквакан од 1966
Член од
28 јуни 2009
Мислења
703
Поени од реакции
132
БИДЕЈЌИ ТИ ЗБОРИШ ПОЈАСНО ИМ ГО ОПИША ЦЕЛИОТ ПАТ НА СВИЛАТА.Е СЕГА СИГУРНО НА СИТЕ ИМ Е ЈАСНО(АКО НЕ СИ ГИ ЗБУНИЛ ПОВЕЈЌЕ).ПОКРАЈ ОВА ШТО ГО ПИША ВО ЈЕТРАТА СЕ СОЗДАВААТ 80% ОД АМИНО ШТО МУ СЕ ПОТРЕБНИ НА ЧОВЕКОТ.А ЈАС САМО САКАВ ДА МУ КАЖАМ НА МАЛИОТ ДЕКА СО ИСТИОТ ПРОБЛЕМ СО ВЕЖБАЊЕТО И РЕДОВНАТА ИСХРАНА ЈЕТРАТА ЌЕ МУ БИДЕ ПОДОБРА(ТРАНСАМИНАЗИТЕ ЌЕ МУ БИДАТ КАКО ШТО ТРЕБА)
А СО ПРОТЕИНИТЕ ЌЕ И ПОМОГНЕ БИДЕЈЌИ НЕМА ДА ЈА ОПТОВАРУВА СО МЕСО...ОВИЕ КНИГИ ШТО НИ ГИ ПРЕЗЕНТИРАШ ТУЕКА ФАЌААТ ПРАШИНА БИДЕЈЌИ СЕ ПОВРЕДИВ И НЕ ВЕЖБАМ 2-3год.ЗНАЧИ НЕ МИ ТРЕБААТ ДО ТОЈ СТЕПЕН.НЕМОЈ САМО ПАК ДА СЕ РАЗБЕРЕМЕ ПОГРЕШНО,БУЈРУМ ПРИДРУЖИ НИ СЕ НА

WWW.HRKULES.COM.MK

ОСТАНИ МИ СО ЗДРАВЈЕ

ДИСКУСИИ МНОГУ ВАКА НЕ САКАМ СЛАБО КУЦАМ НА КОМПЈУТЕРОВ
:bilokojzbor:

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Какви се вежби ми се потребни за да изградам добра рака ?
По можност за домашни услови.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Какви се вежби ми се потребни за да изградам добра рака ?
По можност за домашни услови.
Склекови - трицепс.
Тегови - бицепс.

Јес да сум дебел, али 41 сантим рака иам :) И не е баш сало да ти кажам прао XD

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Склекови - трицепс.
Тегови - бицепс.

Јес да сум дебел, али 41 сантим рака иам :) И не е баш сало да ти кажам прао XD
Јес да сум 55 кила иам едвај 23 цм рака...
Морам да кренам и на маса ама квалитетно да кренам...

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Е, од вакви пријатели јас после се чудам зашто слабо оди продажбата на протеини :baeh:
Пензионерот е во право. Јас иако сум еден од оние кои продаваат додатоци во исхраната(увезувам, еден период имав и свое сопствено производство), сепак би ве посоветувал, првенствено да го прилагодите режимот на исхрана (главните оброци) према потребите. На основа на тоа и начинот на вежбање. Значи неможе да сакате да зголемите некое кило телесна тежина, а да трчате маратон секој ден. Нема масивни маратонци. Е, откако сето тоа ќе го поставите на вистински колосек, тука се и додатоците кои ќе ви помогнат на некој начин полесно да го достинете посакуваното.

п.с. Жал ми е што неможам да ви одговорам на ПП, но ќе мора да почекате да написам повеќе од 20 постови да можам да ви одговарам преку ПП.
ај ако сакаш да ми помогнеш за режим на исхрана за маса конкретно што и колку да јадам...

Ма-Ста-Пе

недоквакан од 1966
Член од
28 јуни 2009
Мислења
703
Поени од реакции
132
ај ако сакаш да ми помогнеш за режим на исхрана за маса конкретно што и колку да јадам...
пиши колку време вежбаш колку кила имаш,висина за поточно да не биде од памет

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
пиши колку време вежбаш колку кила имаш,висина за поточно да не биде од памет
моментално не вежбам и така е веќе 3 месеци,а пред тоа вежбав 8 месеци,од понеделник пак почнувам,тежина 74кг висина 175цм

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Што е глутамин?
Глутаминот го штити мускулното ткиво,ја забрзува изградбата на мускулите,после тренинг ја забрзува регенерацијата на телото го зголемува хормонот за раст и тестеронот.

се зема 5гр пред и после тренинг и 5-10гр пред спиење.
Slide 46 .O {color:white; font-size:149%;} a:link {color:#FFCC00 !important;} a:active {color:#A886E0 !important;} a:visited {color:#FFFFCC !important;} [FONT=&quot][/FONT]

Ма-Ста-Пе

недоквакан од 1966
Член од
28 јуни 2009
Мислења
703
Поени од реакции
132
ОБРОК 1: ОДМА ПОСЛЕ ТРЕНИНГ (најкасно до 15ч.30м.)

80кг.Х 0,4гр.=32гр.ПРОТЕИНИ HARD CORE
74кг.Х 1гр.=74гр.ЈАГ.ХИДР. HARD CORE

ОБРОК 2: ПОСЛЕ 60-90мин.(0д 16ч.30м. до17ч.)

350-400гр. ВАРЕН КОМПИР
СО 150- 180гр.БЕЛО МЕСО

ОБРОК 3: ВЕЧЕРА(0д2,5ч.-4ч. После оброк бр.2)

100гр.(ЖИВ,А ВАРЕН 300гр.)ОРИЗ
СО 200-250гр. ОСЛИЧ (од Прокупље,а може и од Мокра)

ОБРОК 4:УЖИНА(пред спање,се мисли на нормално време)

ПРОТЕИН 90%(ЕДНА ДОЗА околу 30гр.) ИЛИ АМИНО 2-4
СО ОВОШЈЕ, ДЕКСТРОЗА ИЛИ СОК.

ОБРОК 5: ДОРУЧЕК(кога ќе ти станеш)

1 ЖОЛЧКА СО 4 БЕЛКИ 200-250мл. МЛЕКО,
СО МЕД ИЛИ БАНАНА

ОБРОК 6:ПРЕД ТРЕНИНГ(1ч.-1,5ч. ако ти станеш на време)

ТЕСТЕНИНИ 100гр.(варени 300гр.)
150-180гр. ТЕЛЕШКО

3Х1 Б комплекс;3Х500мг. Ц витамин

[FONT=&quot]ТРЕНИНГОТ ТРЕА ОД 14ч.-15ч.(ВО КОЛКУ СААТ ТИ ОДГОВАРА ТРЕНИНГ)

[/FONT]

Kajgana Shop

На врв Bottom