Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Абе не ме интересира кој е појак.
Зборам, како 1-5 е реп за сила, а 6-12 хипертрофија?
Т.е. како може човек кој нема маса да вежба и да крене сила а не маса, и да биде посилен од некој со иста маса ко него а не вежбал.
Тогаш имаме 2јца луѓе со иста маса а различна сила.
Нели масата беше пресудна за сила?

S

Stef Bachatero

Гостин
Абе не ме интересира кој е појак.
Зборам, како 1-5 е реп за сила, а 6-12 хипертрофија?
Т.е. како може човек кој нема маса да вежба и да крене сила а не маса, и да биде посилен од некој со иста маса ко него а не вежбал.
Тогаш имаме 2јца луѓе со иста маса а различна сила.
Нели масата беше пресудна за сила?
Битно е да се скине мускулот кој тренинг го преферираш има свои недостатоци и предности ако те интересира за хипертрофија еве специјален тренинг за тоа.
http://www.bodybuilding.com/fun/hst1.htm

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Битно е да се скине мускулот кој тренинг го преферираш има свои недостатоци и предности ако те интересира за хипертрофија еве специјален тренинг за тоа.
http://www.bodybuilding.com/fun/hst1.htm
Eдно прашувам друго ми кажуваш.
Имај политичар у опции ако не ти успее тренер.

Значи имаш 2ца тестери (луѓе). Близнаци речи ги ако сакаш, 100% исти. (теорија).
Исто јаки, ист број маса, абе исти - крај.
Едниот вежба 1-5 репа со тежини до замор.
Другиот не вежба.
Првиот добива сила а не мускулен раст.
Сега имаме 2 идентични момци, со идентичен мускулен раст, но првиот има поголема сила.
Тука паѓа во вода “големина на мускул == јачина“
Ако да, зошто да.
Ако не, зошто не.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Епа објасни зашто де.
Како може 1-5 да прави сила а не мускул?
Бидејќи како прво подобро се стимулираат брзите мускулни влакна него со 8+ повторувања, второ заради поголемата тежина што ќе се користи при помалку повторувања тетивите трпат поголем стрес што резултира со нивно поголемо јачање и трето неуролошкиот систем станува подобар во активирањето повеќе мускулни влакна поефикасно што ќе ти овозможи да креваш повеќе и повеќе со тек на време.
--- надополнето: 10 октомври 2012 во 11:18 ---
И се добива мускулен раст со повторувања од 1-5, само не таква хипертрофија како со 6-12.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Подобар одговор амин
Ха, океј кул. Ај ѕирни ова сеа :D
In the bodybuilding and fitness community and even in some academic books skeletal muscle hypertrophy is described as being in one of two types: Sarcoplasmic or myofibrillar. According to this theory, during sarcoplasmic hypertrophy, the volume of sarcoplasmic fluid in the muscle cell increases with no accompanying increase in muscular strength, whereas during myofibrillar hypertrophy, actin and myosin contractile proteins increase in number and add to muscular strength as well as a small increase in the size of the muscle. Sarcoplasmic hypertrophy is characteristic of the muscles of certain bodybuilders while myofibrillar hypertrophy is characteristic of Olympic weightlifters.

sarcoplasmic = 6-12
myofibrillar = 1-5

Толку ми требаше :D
Дефинитивно, поголем мускул има поголем потенцијал за поголема сила, но поголем мускул не значи автоматски посилен мускул.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Vo pravo e Isak, pogolem muskul ne znachi posilen.

Imash rabotnici od albanija (tie argati shto se, gi ima i od sitochna makedonija :D), po 40 ili 50 godini, koi se posilni i od Gjorevski (primer samo :D), megjutoa ja nemat taa muskulna masa na Gjorevski.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ха, океј кул. Ај ѕирни ова сеа :D
In the bodybuilding and fitness community and even in some academic books skeletal muscle hypertrophy is described as being in one of two types: Sarcoplasmic or myofibrillar. According to this theory, during sarcoplasmic hypertrophy, the volume of sarcoplasmic fluid in the muscle cell increases with no accompanying increase in muscular strength, whereas during myofibrillar hypertrophy, actin and myosin contractile proteins increase in number and add to muscular strength as well as a small increase in the size of the muscle. Sarcoplasmic hypertrophy is characteristic of the muscles of certain bodybuilders while myofibrillar hypertrophy is characteristic of Olympic weightlifters.

sarcoplasmic = 6-12
myofibrillar = 1-5

Толку ми требаше :D
Дефинитивно, поголем мускул има поголем потенцијал за поголема сила, но поголем мускул не значи автоматски посилен мускул.
За саркоплазматска хипертрофија не само што сетовите треба да ти се по 6-12 повторувања туку треба и да ги редуцираш паузите помеѓу нив на 30-40секунди. Постојат повеќе методи за саркоплазматско вежбање, јас скоро секој тренинг применувам по една од мускулна група (побарај на интернет 4Х или GVT и двете се базираат на саркоплазматска хипертрофија) на крај краева кога ќе вежбаш во овој спорт подолго време или кога ќе наполниш 30-40 години секако ќе МОРА да вежбаш за саркоплазматска хупертрофија. Инаку стандардните бодибилдниг методи со по 6-12 повтровуања и паузи од 2-3минути помеѓу сетови се комбинација од двете, саркоплазматска и миофибриларна хипертрофија.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Незнам што сте запнале со силата, целта на бодибилдингот е естетика и волумен а не сила но и таа доаѓа како спореден ефект.
За сила е сосема друга филозофија и начин на вежбање и исхрана.

Незначи ако имаш ти поголеми нозе од Усеин Болт дека ќе си побрз од него, најпрост пример.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Незнам што сте запнале со силата, целта на бодибилдингот е естетика и волумен а не сила но и таа доаѓа како спореден ефект.
За сила е сосема друга филозофија и начин на вежбање и исхрана.

Незначи ако имаш ти поголеми нозе од Усеин Болт дека ќе си побрз од него, најпрост пример.
Toa де. Јас од прилика имав на ум дека е вака ама сакав да се осигурам пошо знам луѓе што ми тврдеа обратно. :)
Ај сеа коа сме на оваа тема. Знае некој кај да најдам добри совети за вежбање и исхрана за сила? Не за бодибилдинг?

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Toa де. Јас од прилика имав на ум дека е вака ама сакав да се осигурам пошо знам луѓе што ми тврдеа обратно. :)
Ај сеа коа сме на оваа тема. Знае некој кај да најдам добри совети за вежбање и исхрана за сила? Не за бодибилдинг?
www.google.com thank me later (y)

A

Alexander Nevsky

Гостин
Денес ги пробав овие вежби за трицепс, топло ги препорачувам на сите што мислат дека досега не го вежбале здраво трицепост. Моментално неможам рацеве да ги подигнам, буквално (y)
Gi probav vezbive deneska,defenitivno se pogodeni za triceps.
Fala za videovo:)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Каде има добра теретана во регионов Козле, Тафталиџе, Карпош?
Ако знаете цена и колку/како е опремена?

Сакав во Борис Трајковски ама гледам имаат само за 7 дена во неделата, цел месец, башка скапо некако 1.800. Сакам да одам 3 пати неделно после 17:00 од прилика.

Kajgana Shop

На врв Bottom