Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Кога имам гради/бицепс за вежбање, ОК е да вежбам прво бицепс, па после гради? Приоритет во вежбањево ми е да оформам поголеми раце.
Кога би вежбал прво бицепс, нормално би имал повеќе сила да кревам поголеми тежини, а со тоа нормално и бицепсот би растел повеќе. Што мислите?

Nutritivni vrednosti na 100 grama:
362kcal - kalorii
0.5gr - masti
13gr - proteini
71gr - jaglehidrati

Исто како некој ефтин гејнер по состав само што сигурно целиот ќе си во гасови ако земеш 100-200грами од ова наеднаш.
А која е причината што некои суплементи ствараат гасови? Имам повеќе пати слушнато за такви "side efects" кај суплементите!

S

Stef Bachatero

Гостин
Кога имам гради/бицепс за вежбање, ОК е да вежбам прво бицепс, па после гради? Приоритет во вежбањево ми е да оформам поголеми раце.
Кога би вежбал прво бицепс, нормално би имал повеќе сила да кревам поголеми тежини, а со тоа нормално и бицепсот би растел повеќе. Што мислите?

А која е причината што некои суплементи ствараат гасови? Имам повеќе пати слушнато за такви "side efects" кај суплементите!
Затоа што телото брзо ги апсорбира тие енергенси декстроза и малтодекстрин и од нив се создаваат гасови + од многуте видови протеини се создава метан особено ако е концентрат и имаш стомак сензитивен.Затоа секогаш се конзумира добра исхрана па после добар гејнер или било кој протеин.Кога ќе слушнам дека гејнери давале толку многу мускули кожа ми се дига.За креирање мускули ти е потребен анаболизам кој се постигнува со калориско зголемување и 2 грама протеин.Толку ли е тешко да јадеш ориз и пилешко и да земеш од страна протеин од сурутка плус креатин + декстроза и ќе имаш доволно енергија цел тренинг.
Цена на еден гејнер 4400 ден
Цена на еден протеин од сурутка 1500 ден + креатин 780 +декстроза=150 ден/кг=2430
+овесни снегулки 35 ден кг = 1 месец резерва
Барем ќе купиш 2 пати протеин од сурутка и ќе имаш два месеци.Гејнер не е ништо повеќе од добро калкулирани енергенси со сооднос 4:1:1 на секој 1 грам протеин додаваш 4 грама јаглехидрати и 1 грам маст ленено масло омега 3.Многу проста математика вие изберете.

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
кожа ти се дига дека гејнер праел мускули а викаш дека треба да се пие протеин за тоа да се оствари??? Во еден гејнер имаш и до 70гр протеин при една доза а во веј протеин имаш околу 20-30гр во една доза.Што те плаши тебе околу гејнерите толку? Гејнер пијат послаби за маса и мускул,масти и сл. веј пијат да речеме оформени за да хранат мускул без да добиваат додатни масти,јх и сл.

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Во еден гејнер имаш и до 70гр протеин при една доза а во веј протеин имаш околу 20-30гр во една доза.
Или со други зборови: во гејнерите обично во 100гр. прашок има 19-20гр. протеин, а во whey протеинот, во 100гр. прашок има околу 80-85гр. чист протеин.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
За оние кои не им е јасно, гејнерот служи за да го надополни калорискиот внес кој неможеме да го внесеме преку исхраната.

Еве на пример јас лично, дневно внесувам ~4200 калории според дневните потреби.
И затоа што неможам сите тие калории да ги внесам преку исхрана, користам гејнер од кој добивам 1500 калории поделено во две дози.

Прва причина е затоа што нормален човек - спортист под нормални услови тешко може да дигестира 4200 калории само преку исхрана, а втора причина е затоа што гејнерот ви заштедува време а богами и пари, барем лично мене (тие 1500 калории од гејнерот ме коштаат ~100 денари, а ретко кој може за тие пари да склопи два цели оброка богати со протеини и јаглехидрати)

Не велам дека доколку не користите гејнер нема да имате исти резултати, се додека го следите калорискиот внес, но многу подобра опција е за оној што може да си го дозволи.

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
За оние кои не им е јасно, гејнерот служи за да го надополни калорискиот внес кој неможеме да го внесеме преку исхраната.

Еве на пример јас лично, дневно внесувам ~4200 калории според дневните потреби.
И затоа што неможам сите тие калории да ги внесам преку исхрана, користам гејнер од кој добивам 1500 калории поделено во две дози.

Прва причина е затоа што нормален човек - спортист под нормални услови тешко може да дигестира 4200 калории само преку исхрана, а втора причина е затоа што гејнерот ви заштедува време а богами и пари, барем лично мене (тие 1500 калории од гејнерот ме коштаат ~100 денари, а ретко кој може за тие пари да склопи два цели оброка богати со протеини и јаглехидрати)

Не велам дека доколку не користите гејнер нема да имате исти резултати, се додека го следите калорискиот внес, но многу подобра опција е за оној што може да си го дозволи.
Одлично кажано
--- надополнето: 10 септември 2012 во 16:14 ---
Или со други зборови: во гејнерите обично во 100гр. прашок има 19-20гр. протеин, а во whey протеинот, во 100гр. прашок има околу 80-85гр. чист протеин.
точно ама кај се калориите и јаглените хидрати кои се од есенцијална важност за градењето на мускулна маса. т е за додавање на килограми? Не ги гледајте веќе набилданите момци што зимаат чист веј за да го хранат мускулот што го имаат,тука збориме за луѓе што немаат или малку имаат чист мускул

Г

Гучи

Гостин
Скока некој на јаже? Ја више недела дена скокам 2 пати на ден по 30-40 минути. Али незнам дали брзо или споро да го вртам јажето. Ја прво почињам полека па после забрзувам, али брзо неможам многу долго (минута максимум) а споро по 4-5 минути без престан.

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114
Nutritivni vrednosti na 100 grama:
362kcal - kalorii
0.5gr - masti
13gr - proteini
71gr - jaglehidrati

Исто како некој ефтин гејнер по состав само што сигурно целиот ќе си во гасови ако земеш 100-200грами од ова наеднаш.
Значи не е нешто посебно ама сепак можи. Ок, ќе турам со мерицата од протеините во млеко и да пособерам пари ќе си додадам плус протеин/гејнер.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Скока некој на јаже? Ја више недела дена скокам 2 пати на ден по 30-40 минути. Али незнам дали брзо или споро да го вртам јажето. Ја прво почињам полека па после забрзувам, али брзо неможам многу долго (минута максимум) а споро по 4-5 минути без престан.
Јас скокам, скокај колку што можеш зголемувај постепено бидејќи многу брзо ако се исфорсираш ќе неможиш да станиш од кревет. Јас издржувам по 2-3 мин брзо и макс. 7 мин побавно. Еднаш броев со средно темпо не многу брзо не многу бавно стигнав до 947 скокнувања и веќе едвај стоев на нозе.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Јас скокам, скокај колку што можеш зголемувај постепено бидејќи многу брзо ако се исфорсираш ќе неможиш да станиш од кревет. Јас издржувам по 2-3 мин брзо и макс. 7 мин побавно. Еднаш броев со средно темпо не многу брзо не многу бавно стигнав до 947 скокнувања и веќе едвај стоев на нозе.
2000 ми е рекорд :D али тоа пред едно 5-6 месеца...сеа поише од 500 нема да ги напраам

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
2000 ми е рекорд :D али тоа пред едно 5-6 месеца...сеа поише од 500 нема да ги напраам
Ајде и јас да кажам...и јас правев,кога бев у тој филм кошаркарски,по 100че 10 серии,со мали паузи...вечином максимум скокање...али тоа беше пред година дена :D

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Да би имал нормална телесна тежина да ги немам овие 8-9 кг вишок на мене и јас би правел по толку. Особено со тоа што најразвиен дел од телото ми се нозете ;)

S

Stef Bachatero

Гостин
Не бројам но ги правам ептен брзо во рок од 15 секунди и 45 секунди бавно.Така можам 3-4 минути после се уморувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom