Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Аце и другите кои имаат исто сваќање, не ми е јасно што сваќате вие под поимот „природно“?

Зарем на пример чоколадата расте таква од земја, и таа се праве по одреден процес во кој се додаваат рафинирани шеќери, какао... и не знам што ли уште друго, исто и со кока колата, чипсот, мајонезот, еурокремот, белиот леб, тортите, путер, сладолед, салами, бонбони...и што уште не да не набројувам, а се конзумира во огромни количини, тоа мислиш дека е природно?

Таблетите/апчињата, антидепресивите, што се зимаат во огромен број сметаш дека се природни, пилулите за контрацепција, кремите за акни... дај да не напројувам веќе, зарем живееме во 18 век, науката медицината, технологијата напредуваат не стоеме во место, како старите што викаат ееее тоа во наше време го немаше младината каде отиде,се уништи, а да немаше на пример компјутери колку работи ќе беа по комплицирани, но тоа не се гледа, само лошите ефекти се критикуваат. Да не се одалечувам од темава но во тој контекст оди муабетот.

Сакав да кажам може и без апчиња за болки на глава, но болките и маките се многу поголеми без аналгетици ...а може и без суплементи да се направи добро чисто тело, но оформувањето на мускулите во понатамошно ниво ќе биде само мачење и напредокот тешко да се забележи, кажав и во предходни постови треба храна (протеини, јаглени хидрати,масти, витамини, течности) за да напредува мускулот, тоа е факт, ако можете да го постигнете тоа од други извори кои вие ги нарекувате природни, слободно продолжете но тешко дека желудникот ќе издржи табла јајца, килограм пилешко на ден, или кило туна, а без да почуствуваш гадење.

Уште имате застарени комунистички сваќања, уште се давите во истите води и уште ги имате стереотипните сваќања. ( и јас припаѓав во овие до скоро време)

Имам користено протеини и намам никакви нус појави до сега (ќе видиме за понатаму како што велите дека после ќе дојделе проблемите :tapp:).
Не сваќајте ништо како директно да напаѓам некого но ова е форум и тука сме за да изнесеме различни ставови и искуства.
Сега некој греши, ако сака некој да живее во заблуда нека продолжи, можеби според вас и јас сум во заблуда но јас продолжувам по овој пат :toe:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Аleks67 @a be od se ti najde GREG VALENTINO da go zemes kako primer za sportist?paon nema nikakva vrska so body buildingot.

Епа не е бе пријателе документарецот за Крег Валентино :toe:,,,од каде па тоа го заклучи? Туку има добри компарации за човек ко зема Суплементи и кој не зема...интеренсно филмче за оние кој се занимаваат со овој спорт.
ovde se raboti za steroidi,a ne za suplementi.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
a eve i na natprevar svetsko prvesntvo za nad 50 godini(Petar Celik tuka ima 55 godini):Прегледај го приврзокот 12428
Петар Челик, легенда на ју ББ. Стварно човекот беше топ. Уште имам книга од него :)

Туку, дали оние кои сметаат дека додатоците се штетни (па и зависи кои) може да најдат негде содржина на маргарин, чајна, кобасици... и содржина на некој whey протеин (тоа whey е сурутка btw, за која некои се сетиле да ги екстрахираат протеините и да направат препарат-додаток)...и да ги споредат кој што содржи?
И кои се ствари се бутаат во храната за истата да делува визуелно добро и свежо?

Дури и лебот е полн со додатоци, емулгатори, средства за одржување на киселост...зошто е зголемен бројот на алрегиски реакции како резултат на исхраната?
Кај некои видови од црниот леб се додава,дури и прехранбена темна боја
Од Вест
Што би бил лебот без квасец, пршутата без саламура, виното без сулфур, супите без глутаминат, пивото без алгинат и сладоледот без арома? Во лебот има најмалку пет, во пршутата четири, а во виното и 12 адитиви. Сите тие адитиви ја носат ознаката Е, што значи дека се регистрирани под број во ЕУ и оти се строго контролирани.
Кај нас за жал не се контролираат така да појма немаме точно што јадеме (без оглед на пакувањата, тешко е да се одреди содржината).
А не знаеме што јадеме, еве зошто-ни државата не знае да детерминира точна содржина.
- Во ниту една лабораторија не можат прецизно да го одредат процентуалниот состав на брашното. Тие прават некои анализи, но тие се груби и со застарени методи. Лабораториски испитувања, пак, во странство се многу скапи. На пример, испитување на еден примерок во лабораторија во Германија чини околу 200 евра - вели д-р Божин Петрески, раководител во Дирекцијата.
Мелничарите и пекарите би можеле барем малку да се одречат од екстра заработката која ја остваруваат, продавајќи трици кои им се остаток по мелењето на житото, а тоа никаде не го прикажуваат,како ни огромните количини на адитиви во лебот и белите печива.
А за хемија...и водата е хемија H20...се е хемија, битно е што и во колкави количини ќе консумираш.

Член од
31 март 2007
Мислења
66
Поени од реакции
0
Zemav pred odreden period Kreatin,Amino i L-Carnitine(site gi kupiv od Kalifornija fitnes)eve veke 20dena gi koristam i nemam nekoj dobri rezultati!!Ako moze nekoj sovet,dali nesto treba so ishranava itn....:salut:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
А што сакаш да постигнеш ? која килажа си ? ако има мрсно мораш исхрана. со карнитин и амино... тешко да видиш резултати ако јадеш ко вол. Креатинот ке те напумпа, ама според мене подобро би било во комбинација со протеин. Ако си послаб протеин и немора ептен да се пази на храна. Ако има мрсно може протеин но ке треба многу повеке да внимаваш на исхрана

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
a be vo ogomna zabluda si(osobeno vo boldiraniot del)taka sto za badijala da ti objasnuvam i ponatamu,nema da me svatis,...i na mene jasno mi e toa.:smir:
proteinite ne se stetni(ako se zemaat vo mera koja e potrebna),a posebno protein ot vo prasok koj odi direktyno vo krvta,ako nesto e stetno za coveckoto telo toa se bas masnotiite(zasitenite),i sekerite(rafiniranite),a ne proteinite...muabetov tvoj mene me potseka na ona KISELO E GROZJETO ama ne e bitno, ti si znaes...:)
a za volcite IC ne si vo pravo...najspremnite sekogas(pokraj drugoto)obavezno se zanimavaat i so bodi bilding...:smir:
верувам дека нашите ставови никогаш нема да се доближат зошто крајно различно размислуваме, ама сепак, за болтираното, јас ќе ти речам дека ако се земаат во контролирана мера се минимално штетни, ама останувам на моето дека се штетни:smir:
тоа за кисело е грозјето ич не ти држи вода, зш денеска и најдеформираните можат да се наголтаат протеини и да станат билдери со „маса за респект“, да не излезе дека се фалам, јас никогаш не сум пробал такво нешто, нити боди билдинг, секогаш сум на склекови и згибови, па кога бев во војска бев еден од најдобрите во класата, пак ќе речам, не сакам да излезе дека се фалам, ама имав и еден војнички беше огромен, грамада, тело како од стрип, ама во криволак падна ко крпа, зошто таа снага е вежбана секој мускул поединечно и во синхронизирање тешко оди, значи борувам од искуство, а на селективен, билдерите паѓаат зошто имаат маса од 100кг и само литар вода дневно (што се реални услови за војна), таа снага од мускули бара по 5-6 литри вода дневно, само тоа е веќе одење офтопик
а волците што се занимаваат со боди билдинг, ти претходно (кога станале волци) не биле толкави, финтата е што имаат пилотски оброк, а тоа е огромна количина на калории, калории кои треба да се потрошат, а пошто неможат секој ден на терен да ги носат (пред се од финансиски причини) ги ставаат во теретана да се билдаат, тука протеините не идат во предвид
крај краева, користете протеини и одете на допинг тест, видете ги резултатите и размислете колку антидопинг кампањи има :smir:

Зарем на пример чоколадата расте таква од земја, и таа се праве по одреден процес во кој се додаваат рафинирани шеќери, какао... и не знам што ли уште друго, исто и со кока колата, чипсот, мајонезот, еурокремот, белиот леб, тортите, путер, сладолед, салами, бонбони...и што уште не да не набројувам, а се конзумира во огромни количини, тоа мислиш дека е природно?

Таблетите/апчињата, антидепресивите, што се зимаат во огромен број сметаш дека се природни, пилулите за контрацепција, кремите за акни... дај да не напројувам веќе, зарем живееме во 18 век, науката медицината, технологијата напредуваат не стоеме во место, како старите што викаат ееее тоа во наше време го немаше младината каде отиде,се уништи, а да немаше на пример компјутери колку работи ќе беа по комплицирани, но тоа не се гледа, само лошите ефекти се критикуваат. Да не се одалечувам од темава но во тој контекст оди муабетот.

Сакав да кажам може и без апчиња за болки на глава, но болките и маките се многу поголеми без аналгетици ...а може и без суплементи да се направи добро чисто тело, но оформувањето на мускулите во понатамошно ниво ќе биде само мачење и напредокот тешко да се забележи, кажав и во предходни постови треба храна (протеини, јаглени хидрати,масти, витамини, течности) за да напредува мускулот, тоа е факт, ако можете да го постигнете тоа од други извори кои вие ги нарекувате природни, слободно продолжете но тешко дека желудникот ќе издржи табла јајца, килограм пилешко на ден, или кило туна, а без да почуствуваш гадење.

Уште имате застарени комунистички сваќања, уште се давите во истите води и уште ги имате стереотипните сваќања. ( и јас припаѓав во овие до скоро време)

Имам користено протеини и намам никакви нус појави до сега (ќе видиме за понатаму како што велите дека после ќе дојделе проблемите :tapp:).
Не сваќајте ништо како директно да напаѓам некого но ова е форум и тука сме за да изнесеме различни ставови и искуства.
Сега некој греши, ако сака некој да живее во заблуда нека продолжи, можеби според вас и јас сум во заблуда но јас продолжувам по овој пат :toe:
за првиот параграф: чоколадите и другите производи се продаваат у секоја продавница и трафика, ги делат на деца, мали и големи во школо и градинка, протеините НЕ
само ко појаснување јас не реков се смртоносни па толку погрешно да ме сфаќате

вториот параграф: сите тие апчиња се направени за да му помогнат на човекот или да му го олеснат животот, но никој не рече дека се природни или дека немаат штетни последици, се си има последици, само некои се поголеми а некои се минимални, кога бираш меѓу две зла (болест или апче) мораш да го избереш помалото зло, протеиниоте не спаѓаат во ваква класа на средства, и да, апчињата СЕ ХЕМИЈА, како протеините што се и сите други суплементи (неможам да си го декодирам зборов, морам само да претпоставувам што значи)

третиот параграф: (болтираното)ако сметаш дека сите тие работи што ги наброја, создаваат една доза протеини ќе направам една споредба:
Јас ќе јадам табла јајца, килограм пилешко на ден, или кило туна, а сето тоа мојот желудник ќе го „препознае“ како претеранои, или штетно, или ненормално, кажи го како сакаш, и јас голем дел од тоа ќе повратам. На тој начин ќе имама повремени последици на желудникот ама нема трајно да ми влијае на целиот организам.
Ти ќе земеш една доза протеини, ќе го излажеш твојот желудник и ќе ја внесеш во организмот, но неможеш да ја излажеш природата, кога тогаш вистината т.е. последиците ќе излезат на виделина
размисли кого лажеш: мене или себе

четвртиот параграф: не гледам како мојот начин на исхрана е комунистички само затоа што нејќам да земам протеини (инаку сум вмровец:smir::vozbud:)

последниот: тоа што ти си користиш тоа си е твое право, тоа што јас мислам дека е погрешно е само мое право, а тоа што го кажа за форумот, човече јас и ти се слагаме во нешто:smir:

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31
Луѓе бес хемија како што викате нема напредок еве јас сум толку колку на сликава од мене е иначе нема потреба да се расправаме уствари нема цовек на планетава кој се исхранува и зивее перфектно али секој се труди колку може иначе и исус рекол јас сум патот и вистината па сме го отфрлиле тоа е мана на човекот али кулирајте секој по својот пат јас сакав да зимам протеин али се мислев и сепак ке видиме да не зборувам понатаму можда ке земам некогаш хемија па напразно да правам муабет иначе дај ве молам да не се растура темава и муабетов.
Ајде нека ми каже некој дали има добар ефект ако земам на тег за гради да го ставам на земја ранец со 12 кила на грб и правам склекови на тегот мислам на шипката фатен исто ко за гради кога дигаш јас пробав и стварно мн се пумпаат градите инаце сум 95 кила па ако некој поискусен да проба па да казе да не сум у заблуда или ок е позз:helou:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Луѓе бес хемија како што викате нема напредок еве јас сум толку колку на сликава од мене е иначе нема потреба да се расправаме уствари нема цовек на планетава кој се исхранува и зивее перфектно али секој се труди колку може иначе и исус рекол јас сум патот и вистината па сме го отфрлиле тоа е мана на човекот али кулирајте секој по својот пат јас сакав да зимам протеин али се мислев и сепак ке видиме да не зборувам понатаму можда ке земам некогаш хемија па напразно да правам муабет иначе дај ве молам да не се растура темава и муабетов.
Ајде нека ми каже некој дали има добар ефект ако земам на тег за гради да го ставам на земја ранец со 12 кила на грб и правам склекови на тегот мислам на шипката фатен исто ко за гради кога дигаш јас пробав и стварно мн се пумпаат градите инаце сум 95 кила па ако некој поискусен да проба па да казе да не сум у заблуда или ок е позз:helou:
без хемија има напредок има страшни ББ кои не употребуваат хемија,но нема да има добар напредок без СУМПЛЕМЕНТИ.Најголемата грешка што многу вежбачи ја прават е тоа што ги мешаат поимите сумплементи и хемија.Хемија ти се стероидите....

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
верувам дека нашите ставови никогаш нема да се доближат зошто крајно различно размислуваме, ама сепак, за болтираното, јас ќе ти речам дека ако се земаат во контролирана мера се минимално штетни, ама останувам на моето дека се штетни:smir:
тоа за кисело е грозјето ич не ти држи вода, зш денеска и најдеформираните можат да се наголтаат протеини и да станат билдери со „маса за респект“, да не излезе дека се фалам, јас никогаш не сум пробал такво нешто, нити боди билдинг, секогаш сум на склекови и згибови, па кога бев во војска бев еден од најдобрите во класата, пак ќе речам, не сакам да излезе дека се фалам, ама имав и еден војнички беше огромен, грамада, тело како од стрип, ама во криволак падна ко крпа, зошто таа снага е вежбана секој мускул поединечно и во синхронизирање тешко оди, значи борувам од искуство, а на селективен, билдерите паѓаат зошто имаат маса од 100кг и само литар вода дневно (што се реални услови за војна), таа снага од мускули бара по 5-6 литри вода дневно, само тоа е веќе одење офтопик
а волците што се занимаваат со боди билдинг, ти претходно (кога станале волци) не биле толкави, финтата е што имаат пилотски оброк, а тоа е огромна количина на калории, калории кои треба да се потрошат, а пошто неможат секој ден на терен да ги носат (пред се од финансиски причини) ги ставаат во теретана да се билдаат, тука протеините не идат во предвид
крај краева, користете протеини и одете на допинг тест, видете ги резултатите и размислете колку антидопинг кампањи има :smir:
brat izvini ama ti si vo mnogu golema zabluda,proteinot ne e dopingproteinot e hrana,a doping se steroidite.
a za vo vojskata sto zboruvas ,isto vo golema zabluda si,odi procitaj i vidi sto zemaat i kakvi suplementi koristat vrvnite amerikanski voeni elitni edinici,...a za nasive da ne ni zboruvam,znam mnogumina sto vezbaat mnogupati i so mene,i se megu vrvnite i najspermnite vo RM

a toa sto vikas deka i najdeformiranite mozat so proteini da postignat kojznae sto,...brat izvini ama epten mnogu si vo zabluda,spored ova sto go pisuvas stanuva jasno deka ti voopsto nemas ama bas nikakvi,pa makar i najmali znaenja za bodi bildingot ,fitnesot i sl.
jas bi ti preporacal da zemes da se educiras barem malku za bodi bildingot i fitnesot zatoa sto vaka epten si vo zabluda,a ne mozes ni da go svatis toa.
nemoj samo da me svatis pogresno,ne mi e takva namerata,...ama premnogu slabo si educiran vo vrska so ovaa tema,i zatoa mnogu gresis,...ama sepak ok e,toa sepak si e samo tvoe mislenje...:smir::)))))))

в
за првиот параграф: чоколадите и другите производи се продаваат у секоја продавница и трафика, ги делат на деца, мали и големи во школо и градинка, протеините НЕ
само ко појаснување јас не реков се смртоносни па толку погрешно да ме сфаќате

вториот параграф: сите тие апчиња се направени за да му помогнат на човекот или да му го олеснат животот, но никој не рече дека се природни или дека немаат штетни последици, се си има последици, само некои се поголеми а некои се минимални, кога бираш меѓу две зла (болест или апче) мораш да го избереш помалото зло, протеиниоте не спаѓаат во ваква класа на средства, и да, апчињата СЕ ХЕМИЈА, како протеините што се и сите други суплементи (неможам да си го декодирам зборов, морам само да претпоставувам што значи)

третиот параграф: (болтираното)ако сметаш дека сите тие работи што ги наброја, создаваат една доза протеини ќе направам една споредба:
Јас ќе јадам табла јајца, килограм пилешко на ден, или кило туна, а сето тоа мојот желудник ќе го „препознае“ како претеранои, или штетно, или ненормално, кажи го како сакаш, и јас голем дел од тоа ќе повратам. На тој начин ќе имама повремени последици на желудникот ама нема трајно да ми влијае на целиот организам.
Ти ќе земеш една доза протеини, ќе го излажеш твојот желудник и ќе ја внесеш во организмот, но неможеш да ја излажеш природата, кога тогаш вистината т.е. последиците ќе излезат на виделина
размисли кого лажеш: мене или себе

четвртиот параграф: не гледам како мојот начин на исхрана е комунистички само затоа што нејќам да земам протеини (инаку сум вмровец:smir::vozbud:)

последниот: тоа што ти си користиш тоа си е твое право, тоа што јас мислам дека е погрешно е само мое право, а тоа што го кажа за форумот, човече јас и ти се слагаме во нешто:smir:
ama ovde kako sto procitav,ispaga deka ti voopsto ne znaes ni sto se toa proteini,zdrava ishrana i slicno,
i za kakva priroda zboruvas?
a be covek proteinite se dvizecka i gradbena sila na muskulnite kletki,duri i vo cokoladite ima protein,...pa rafiniraniot seker e milion pati posteten od proteinot...
premnogu malku si potkovan so znaenje,a jas nemozam moeto 14+ godisno iskustvo i eden kup knigi,spisanija i se drugo procitano i prostudirano nauceno da ti go prenesam vo eden post(a zboruvam za iljadnici stranici materijal),...taka sto slobodno ostani si so svojata zabluda,...tvoja rabota si e toa:smir::)

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31
МОЖЕ ЛИ НЕКОЈ ДА МИ ОДГОВОРИ ДАЛИ Е ОК!!!!!!!!!!!!!!

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
1..brat izvini ama ti si vo mnogu golema zabluda,proteinot ne e dopingproteinot e hrana,a doping se steroidite.

2..nemoj samo da me svatis pogresno,ne mi e takva namerata,...ama premnogu slabo si educiran vo vrska so ovaa tema,i zatoa mnogu gresis,...ama sepak ok e,toa sepak si e samo tvoe mislenje...:smir::)))))))

3..ama ovde kako sto procitav,ispaga deka ti voopsto ne znaes ni sto se toa proteini,zdrava ishrana i slicno,
i za kakva priroda zboruvas?
4..a be covek proteinite se dvizecka i gradbena sila na muskulnite kletki,duri i vo cokoladite ima protein,...pa rafiniraniot seker e milion pati posteten od proteinot...
:smir::)
1.. земи протеин и провери си ја урината па ќе правиме муабет
2.. не те сфаќам погрешно, нормално си правиме муабет, сепак ова е форум:smir:
3.. тоа е твое мислење, а јас го почитувам
4.. движечка сила...ме насмеа, тоа се јаглехидратите, во превод шекерите, протеините се доминантни во композицијата на мускулното влакно, мускулот е составен од илјадници мускулни влакна, а за сила преку крвта добива гликоза, тоа ти е најпрост шеќер...малку си ги измешал работите...и дај остави го рафинираниот шеќер на раат, правиме муабет за тоа дали се протеините штетни или не (оние вештачките), а не мислам сега да се расправам што е поштетно, тоа е офтопик и е банално

според мене и моето знаење (сум учел медицина од учебник, не фитнес од списание), билдерите земаат протеини (јајца и млеко, колку е тоа наивно) за да зголемат на мускулна маса, а тоа има последици на срцето, притисокот и црниот дроб, тоа го имам пишано погоре, не мислам да се повторувам

заблудата кај оваквите луѓе е тоа што тие велат: тоа е само протеин, нашите мускули се направени од протеини, ама ако гледаме така и тестисите лачат тестостерон, тестостеронот е стероид, значи по таа логика и стероидите се природни и нормални

на прашањето што е природно, јас знам дека многу работи во нашата исхрана не се природни, верувам дека на тоа целиш, ама и протеините се меѓу нив, сакале ние или не, тоа си е факт, природно е да јадеш јајца, грав, грашок, млеко, мешулести зеленчуци, месо, тоа е природен протеин

една забелешка, во дискусијата цело време се промашуваме, јас целам на една работа а ти на друга, прочитај ги сите наши постови по ред ќе видиш дека неповрзано дискусираме
најдобро да почекаме некоја собиранка, да се запознаеме па да ја тупиме колку сакаме:smir:

Леле бе аманте пак со муабетите за штетноста на суплементите.Суплементите ако се земаат во нормални количини не се штетни.Па и водата да се зема во огромни количини е штетна.:toe:
и сонцето е штетно ако цел ден се пржиш:toe:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
1.. земи протеин и провери си ја урината па ќе правиме муабет
2.. не те сфаќам погрешно, нормално си правиме муабет, сепак ова е форум:smir:
3.. тоа е твое мислење, а јас го почитувам
4.. движечка сила...ме насмеа, тоа се јаглехидратите, во превод шекерите, протеините се доминантни во композицијата на мускулното влакно, мускулот е составен од илјадници мускулни влакна, а за сила преку крвта добива гликоза, тоа ти е најпрост шеќер...малку си ги измешал работите...и дај остави го рафинираниот шеќер на раат, правиме муабет за тоа дали се протеините штетни или не (оние вештачките), а не мислам сега да се расправам што е поштетно, тоа е офтопик и е банално

според мене и моето знаење (сум учел медицина од учебник, не фитнес од списание), билдерите земаат протеини (јајца и млеко, колку е тоа наивно) за да зголемат на мускулна маса, а тоа има последици на срцето, притисокот и црниот дроб, тоа го имам пишано погоре, не мислам да се повторувам

заблудата кај оваквите луѓе е тоа што тие велат: тоа е само протеин, нашите мускули се направени од протеини, ама ако гледаме така и тестисите лачат тестостерон, тестостеронот е стероид, значи по таа логика и стероидите се природни и нормални

на прашањето што е природно, јас знам дека многу работи во нашата исхрана не се природни, верувам дека на тоа целиш, ама и протеините се меѓу нив, сакале ние или не, тоа си е факт, природно е да јадеш јајца, грав, грашок, млеко, мешулести зеленчуци, месо, тоа е природен протеин

една забелешка, во дискусијата цело време се промашуваме, јас целам на една работа а ти на друга, прочитај ги сите наши постови по ред ќе видиш дека неповрзано дискусираме
најдобро да почекаме некоја собиранка, да се запознаеме па да ја тупиме колку сакаме:smir:
ke docekame nekoja sobiranka i ke se zapoznaeme(se nadevam),inaku gledam deka se raziduvame,zatoa i ti vikam deka ne biva da objasnuvam...
inaku znaes li sto se slucuva so muskulnite vlakna na trening?...koga ke znaes sto se slucuva so niv,mozebi ke ti stane i jasno zasto proteinite se dvizecka sila na muskulite.
inaku se sto moze da se nauci od medicinskite knigi,jas vo najgolem del nauciv,isto taka i od spisanija,i od forumi od knigi izdadeni od JOE Vejder,Petar Celik i sl.
brat iima ogromna razlika vo celata psihofizika kaj aktiven vezbac i kaj prosecen covek(nevezbac),ne e nisto isto...toa e toa sto ti sto ne me razbiras mene.
bodi bildingot e mnogu golema i komplicirana nauka,i samo vo nekoi delovi zema i od medicinata.zatoa veruvaj koga ti kazuvam deka uste mnooooogu raboti ne znae i zatoa si vo zabluda.

Член од
2 април 2009
Мислења
69
Поени од реакции
5
vaka sega,jas sum nov ovde i ke ve zamolam za sovet odnosno da mi kazete za malku zgolemuvanje za masa sto da koristam, visok sum 190 sm. tezok 90 kg pravam muabet za masa muskulna masa odam vo teretana edno 3 i pol meseci i ma rezultati primer stignav obem na biceps 39 e sega so da pijam a da ne e stetno, posto na forumov citam se i sesto edni vikaat ova e dobro drugi loso e, pa covek da ne znet koj da go slusat. Znaci dali protein ili kreatin za uste malku da dobijam vo zgolemuvanje na muskulna masa, a vezbam sekoj 4 pati nedelno efektivno sto da jadam poveke sekako, pozdrav do site i odnapred vi blagodaram

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
vaka sega,jas sum nov ovde i ke ve zamolam za sovet odnosno da mi kazete za malku zgolemuvanje za masa sto da koristam, visok sum 190 sm. tezok 90 kg pravam muabet za masa muskulna masa odam vo teretana edno 3 i pol meseci i ma rezultati primer stignav obem na biceps 39 e sega so da pijam a da ne e stetno, posto na forumov citam se i sesto edni vikaat ova e dobro drugi loso e, pa covek da ne znet koj da go slusat. Znaci dali protein ili kreatin za uste malku da dobijam vo zgolemuvanje na muskulna masa, a vezbam sekoj 4 pati nedelno efektivno sto da jadam poveke sekako, pozdrav do site i odnapred vi blagodaram
Креатин,Протеин,Декстроза тие сумплементи значи воопшто не се штетни т.е. Креатинот и Протеинот.Креатинот се зема 5гр. пред и 5гр после тренинг.А протеинот зависи колкава е дозерката но најчесто е 24гр.Тој се зема 2-3 пати дневно еднаш пред и еднаш после тренинг и третата доза нека ти биде со доручек.Треба да имаш 6 оброци дневно.Јади повеќе ориз,пилешко,овес,житарици со млеко најниска масленост што можеш да најдеш,јади бадеми кикиритки ...........
Тоа е така во кратки црти сега немам време,вечерва ќе напишам поопширно.

Член од
2 април 2009
Мислења
69
Поени од реакции
5
fala na sovetite, ako mozes da mi kazes i koj kreatin ili protein ako ima nekoi vrsti posebni koj se podobri i kaj da gi nabavam pozdrav

Kajgana Shop

На врв Bottom