Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
a be a kolku proteini sodrzi mlekoto znaes ili samo na pamet si zboruvas,pa normalno deka ne e obicno mleko,toa e proteinot sto go sodrzi mlekoto.

a da zemes malku da probas da zivees zdrav zivot pa posle da zboruvas,...vaka so alkohol,cigari,hamburgeri,przenici i sekakov dzank fud ne se sporeduvaj so vezbaciote,tie se edno milion pati pozdravi od tebe,i tolku pati pozdravo se hranat od tebe.i muskulite na niv i na 70 god. najverojatno ke im bidat postegnati otkolku tvoite sega.:)mislam na onie sto ne zemaat steroidi.:)
bez navreda ama toa e taka...:)
за неболтираното, за малце ќе ти поверував, за тоа ќе ти кажам дека не ме познаваш и не дискутирам за тоа.
за болтираното
1. ако тој прашок го содржи протеинот кој го содржи и млекото не значи дека не содржи и други протеини
2. дури и да не содржи, преголемо количество на протеини му штети на црниот дроб, срцето, и контролата на крвниот притисок (хипоталамусот е центарот), за срвето не коментирам колку е битен орган. Црниот дроб и панкреасот се единствени два органи кои не се регенерираат или во превод се трошат, што значи дека ако сега во младоста ги оптеретиш, на возраст или зрелост тие делумно или целосно ќе откажат, што значи дека ќе станеш хронично заболен и ќе треба редовно да одиш на дијализа (со твоите мускули заедно:smir:), за крвниот притисок не сакам исто така да расправам зошто има бројни пореметувања заедно со него.
3. претераното здобивање на мускулна маса на скелет во развој доведува до деформитети на скелетот или поединечно на коските, што може да доведе до остеопороза (на повозрасни години), кифоза, лордоза, сколиоза, и разни други деформитети

земањето на хемии не е смртоносно, но остава последици на долги релации што сега во моментот или брзо после консумирањето не се приметуваат, затоа ако некој сериозно размислува за ваков чекор, никако да не го прави на своја рака, строго со спортски доктор
немојте да верувате на некои набилдани типци што ќе ви изрецитираат стихови напишани на брошура а немаат две чисти од биологија, анатомија и физиологија
некои работи се премногу доибри за да бидат вистинити

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.571
Поени од реакции
6.701
За сите кој подолго се занимаваат со БодиБилдингот им препорачувам да го гледаат BIger Stronger Faster документарецот...јас стварно се изненадив од тоа кој се последиците за да бидеш Американец..

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
само ти спиј на тоа уво
па ако мислиш дека со млеко ќе стаанеш таков пиј млеко не пиј прав
лактозата е шекер, мастите од млекото се далеку похранливи одколку што велат вашите продавачи што ви продаваат протеини
сум учел медицина и знам доволно дека тоа не е обично млеко, ако било обично млеко никој немало да го зима
секој за себе нека си гледа, само ќе се видиме ние пак по 20 години, кој ќе биде поздрав, кој ќе има поздрави мускули, на кого ќе му бидат паднати, кој ќе има здрав црн дроб, и кој ќе има здраво срце кое ќе го служи не само после 50тата година туку и после 70сетата
не ти викам дека се којзнае колку штетни, само ти викам дека се далеку од здрави и природни, последиците идат отпосле
ако биле здрави ќе им ги давале на децата у градинка, како што им даваат млеко:smir:
aj ako sakas eve ti kazi mi kade ima zdrava hrana tuka vo RM?i eve kazi ako sakas sto e za tebe zdrav zivot,zdrava ishrana i slicno?

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
aj ako sakas eve ti kazi mi kade ima zdrava hrana tuka vo RM?i eve kazi ako sakas sto e za tebe zdrav zivot,zdrava ishrana i slicno?
не сум јас компетентен да кажувам кој е здрав живот и која е здрава исхрана, има милион списанија и портали посветени на тоа, вклучувајќи и еден подфорум на форумов,
ама знам дека земањето протеини и креатини и др хемии е далеку од здраво:smir:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
за неболтираното, за малце ќе ти поверував, за тоа ќе ти кажам дека не ме познаваш и не дискутирам за тоа.
за болтираното
1. ако тој прашок го содржи протеинот кој го содржи и млекото не значи дека не содржи и други протеини
2. дури и да не содржи, преголемо количество на протеини му штети на црниот дроб, срцето, и контролата на крвниот притисок (хипоталамусот е центарот), за срвето не коментирам колку е битен орган. Црниот дроб и панкреасот се единствени два органи кои не се регенерираат или во превод се трошат, што значи дека ако сега во младоста ги оптеретиш, на возраст или зрелост тие делумно или целосно ќе откажат, што значи дека ќе станеш хронично заболен и ќе треба редовно да одиш на дијализа (со твоите мускули заедно:smir:), за крвниот притисок не сакам исто така да расправам зошто има бројни пореметувања заедно со него.
3. претераното здобивање на мускулна маса на скелет во развој доведува до деформитети на скелетот или поединечно на коските, што може да доведе до остеопороза (на повозрасни години), кифоза, лордоза, сколиоза, и разни други деформитети

земањето на хемии не е смртоносно, но остава последици на долги релации што сега во моментот или брзо после консумирањето не се приметуваат, затоа ако некој сериозно размислува за ваков чекор, никако да не го прави на своја рака, строго со спортски доктор
немојте да верувате на некои набилдани типци што ќе ви изрецитираат стихови напишани на брошура а немаат две чисти од биологија, анатомија и физиологија
некои работи се премногу доибри за да бидат вистинити
brat izvini ama ne go razbiras ti metabolizmot i teloto i telesnite potrebi na aktiven vezbac,ova ti sto go zboruvas vazi za prosecnite luge(onie koi ne vezbaat),a inaku jas go znam seto toa sto ti go kazuvas i uste mnogu poveke(vezbam poveke od 14 godini,i imam procitano se sto moze da se procita od medicinski,sportski i dr. literaturi),aktivniot vezbac ima sosema drugi potrebi od onoj covek sto samo dreme pred televizija.
inaku kolku za informacija Body bildingot e edna od najslozenite nauki sto postojat,i toa opfaka eden kup nauki ,od medicina,hemija,biohemija,nutricionizam,psihologija,psihomotorika i uste eden kup drugi(da ne gi nabrojuvam sega site).
inaku proteinite i slicnite na niv NE SE HEMIJA ,toa se suplementi od prirodno poteklo(kako sto e i vitaminot c vo apcinja),toa se samo dodatoci vo ishranata za tie sto imaat potreba od pogolema doza od toj vid na hrana(za aktivnite vezbaci).
hemija se steroidite.:0
prethodniot post go izbrisav,zatoa sto ne sakav da me svatis pogresno,t.e. deka sakav so toa da te navredam ili sl.pozz:)

не сум јас компетентен да кажувам кој е здрав живот и која е здрава исхрана, има милион списанија и портали посветени на тоа, вклучувајќи и еден подфорум на форумов,
brat toa e mnogu pozdravo od pienje gazirani pijalaci,alkohol ,pusenje,hamburgeri,cipsovi i sl.

За сите кој подолго се занимаваат со БодиБилдингот им препорачувам да го гледаат BIger Stronger Faster документарецот...јас стварно се изненадив од тоа кој се последиците за да бидеш Американец..

a be od se ti najde GREG VALENTINO da go zemes kako primer za sportist?paon nema nikakva vrska so body buildingot.

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
eve kako izgleda dobar vezbac na 60 godini,eve slika od legendata PETAR CELIK,slikana pred nekoja godina: n1355823043_173625_8561.jpg

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
a eve i na natprevar svetsko prvesntvo za nad 50 godini(Petar Celik tuka ima 55 godini): n1355823043_173846_414.jpg

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
1...brat izvini ama ne go razbiras ti metabolizmot i teloto i telesnite potrebi na aktiven vezbac,ova ti sto go zboruvas vazi za prosecnite luge(onie koi ne vezbaat),2...a inaku jas go znam seto toa sto ti go kazuvas i uste mnogu poveke(vezbam poveke od 14 godini,i imam procitano se sto moze da se procita od medicinski,sportski i dr. literaturi),3...aktivniot vezbac ima sosema drugi potrebi od onoj covek sto samo dreme pred televizija.
inaku kolku za informacija Body bildingot e edna od najslozenite nauki sto postojat,i toa opfaka eden kup nauki ,od medicina,hemija,biohemija,nutricionizam,psihologija,psihomotorika i uste eden kup drugi(da ne gi nabrojuvam sega site).
4...inaku proteinite i slicnite na niv NE SE HEMIJA ,toa se suplementi od prirodno poteklo(kako sto e i vitaminot c vo apcinja),toa se samo dodatoci vo ishranata za tie sto imaat potreba od pogolema doza od toj vid na hrana(za aktivnite vezbaci).
hemija se steroidite.:0
prethodniot post go izbrisav,zatoa sto ne sakav da me svatis pogresno,t.e. deka sakav so toa da te navredam ili sl.pozz:)

5...brat toa e mnogu pozdravo od pienje gazirani pijalaci,alkohol ,pusenje,hamburgeri,cipsovi i sl.

a be od se ti najde GREG VALENTINO da go zemes kako primer za sportist?paon nema nikakva vrska so body buildingot.
1. метаболизмот на човечкиот организам е една единствена дефиниција, а ти ако си запознаен само со биологија би требало тоа да го знаеш, луѓето според биологијата не се делат на вежбачи и невежбачи, значи тука без навреда си во заблуда
2. тоа е многу добро за тебе, и ако е вистина стварно ме чуди твојот став, а замисли само како би реагирале пубертетлии на (обично, набилдани) типци кои пробуваат да продадат „природа“ по теретаните
3. активниот вежбаш или било кој спортист има потреби само од зголемена консумација на храна, витамини и течности, а и најбитно одмор
4. витаминот Ц е хемија, но тој е потребен на секој организам во исхраната, на мали деца , на возрасни, на стари и изнемоштени, и го препорачуваат сите доктори, додека протеините никој не ги препорачува, не се потребни ни за растење, ни за развивање, ни за одржување (детство младост старост- како сакаш кажи го)
како и да е лоша споредба
5. јас протеините не ги споредив со алкохол и цигари, тоа што е штетно е ШТЕТНО, неможеш меѓу две штеточини да одбираш кое е поздраво, ништо од тоа не е здраво

нејќам да одам офф топик само ќе спомнам, многу ретко на селективниот за волци успеале билдери, речиси никогаш, распрашај се ќе видиш колку сум во право

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
во право е тоа што кажа дека претерано конзумирање протеини му штети на организмот, но тоа е ако конзумираш над 300гр ( нормално како за тие што вежбаат теретана им треба ~150гр протеини,зависно од килажа)

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
1. метаболизмот на човечкиот организам е една единствена дефиниција, а ти ако си запознаен само со биологија би требало тоа да го знаеш, луѓето според биологијата не се делат на вежбачи и невежбачи, значи тука без навреда си во заблуда
2. тоа е многу добро за тебе, и ако е вистина стварно ме чуди твојот став, а замисли само како би реагирале пубертетлии на (обично, набилдани) типци кои пробуваат да продадат „природа“ по теретаните

3. активниот вежбаш или било кој спортист има потреби само од зголемена консумација на храна, витамини и течности, а и најбитно одмор
4. витаминот Ц е хемија, но тој е потребен на секој организам во исхраната, на мали деца , на возрасни, на стари и изнемоштени, и го препорачуваат сите доктори, додека протеините никој не ги препорачува, не се потребни ни за растење, ни за развивање, ни за одржување (детство младост старост- како сакаш кажи го)
како и да е лоша споредба
5. јас протеините не ги споредив со алкохол и цигари, тоа што е штетно е ШТЕТНО, неможеш меѓу две штеточини да одбираш кое е поздраво, ништо од тоа не е здраво

нејќам да одам офф топик само ќе спомнам, многу ретко на селективниот за волци успеале билдери, речиси никогаш, распрашај се ќе видиш колку сум во право
a be vo ogomna zabluda si(osobeno vo boldiraniot del)taka sto za badijala da ti objasnuvam i ponatamu,nema da me svatis,...i na mene jasno mi e toa.:smir:
proteinite ne se stetni(ako se zemaat vo mera koja e potrebna),a posebno protein ot vo prasok koj odi direktyno vo krvta,ako nesto e stetno za coveckoto telo toa se bas masnotiite(zasitenite),i sekerite(rafiniranite),a ne proteinite...muabetov tvoj mene me potseka na ona KISELO E GROZJETO ama ne e bitno, ti si znaes...:)
a za volcite IC ne si vo pravo...najspremnite sekogas(pokraj drugoto)obavezno se zanimavaat i so bodi bilding...:smir:

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078

Од кога стана протеинот хемија??:toe: Ова е нешто ново.:kesa:

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Добро мислам без навреди риба ,леќа, белки ,млеко и се што е свежо е ок али јас казувам за протеини во праф ,киселини ,витамински таблети,креатин и др.тоа е штено и за срце и метаболизам само природа само што никој не му се чека сака одма да стане билдер или некој развијен типац или поарно казано вреќа полна со ѓубре хахахаха:vozbud::tapp:
Друже ај може ли ти да пиеш протеини,не вежбај ич кркај што ти душа сака да видиме дали ќе направиш форма како некој билдер.
ББ неможе да се замисли без сумплементи.Може без стероиди,но сумплементите се нешто што мора да се зима ако сакаш добра форма. Со протеини ти сигурно нема да бидеш ко Џеј Катлер или Декстер Џексон :smir:. Така да тоа не е штетно.Протеиниве и другиве сумплементи се измислени бидејќи во еве пример креатинот 5гр се зима пред тренинг и после тренинг.Е сеа замисли да не е креатинот ќе треба да се јаде по 2 и пол килограми месо и повеќе за да внесеш 5-10 гр креатин.....:smir:

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.571
Поени од реакции
6.701
Аleks67 @a be od se ti najde GREG VALENTINO da go zemes kako primer za sportist?paon nema nikakva vrska so body buildingot.

Епа не е бе пријателе документарецот за Крег Валентино :toe:,,,од каде па тоа го заклучи? Туку има добри компарации за човек ко зема Суплементи и кој не зема...интеренсно филмче за оние кој се занимаваат со овој спорт.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Леле бе аманте пак со муабетите за штетноста на суплементите.Суплементите ако се земаат во нормални количини не се штетни.Па и водата да се зема во огромни количини е штетна.:toe:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
во право е тоа што кажа дека претерано конзумирање протеини му штети на организмот, но тоа е ако конзумираш над 300гр ( нормално како за тие што вежбаат теретана им треба ~150гр протеини,зависно од килажа)
pa normalno deka se sto e preterano steti,pa i premnogu konzumiranje na voda e stetno za organizmot...:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom