Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Вака...да се посоветувам се надевам има некој доволно искусен кој што се разбира за мојот проблем...

Имав проблеми со грбот од многу седење на столче од порано,сетоа тоа ми треаше неколку години,до пред некој идев кај местач,ме намести целосно но...повторно како да имам болка како да не сум 100% ми е страв да вежбам,секогаш кога почнувам да вежбам ме иритира грбот поточно кичмата.

Ми дадоа неколку дечки од форумов неколку совети и многу сум им благодарен ради тоа.

Истегнувањата на нозе,кичма,плешки и тн. не ми се баш корисни којзнае колку,пред некој ден се изместив пак правејќи ја Cat Pose и беше многу лошо,ја правев полека внимателно но повторно се вратив чекор назад.

Веќе подолго време секое утро се будам со кошмар дека неможам и овој ден да вежам ради кичмата...моментално сум ОК ама 90% и стварно не ми е јасно што да правам понатаму дајте некој совет по што преку глава ми е и незнам каде да се обратам,фала ви однапред

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Вака...да се посоветувам се надевам има некој доволно искусен кој што се разбира за мојот проблем...

Имав проблеми со грбот од многу седење на столче од порано,сетоа тоа ми треаше неколку години,до пред некој идев кај местач,ме намести целосно но...повторно како да имам болка како да не сум 100% ми е страв да вежбам,секогаш кога почнувам да вежбам ме иритира грбот поточно кичмата.

Ми дадоа неколку дечки од форумов неколку совети и многу сум им благодарен ради тоа.

Истегнувањата на нозе,кичма,плешки и тн. не ми се баш корисни којзнае колку,пред некој ден се изместив пак правејќи ја Cat Pose и беше многу лошо,ја правев полека внимателно но повторно се вратив чекор назад.

Веќе подолго време секое утро се будам со кошмар дека неможам и овој ден да вежам ради кичмата...моментално сум ОК ама 90% и стварно не ми е јасно што да правам понатаму дајте некој совет по што преку глава ми е и незнам каде да се обратам,фала ви однапред
Сигурно нема да сгрешам ако ке кажам дека 80% што вежбат у теретана ги прават вежби погрешно.
Колку пати имам видено дечки што доагат прв пат факат шипка и ајде дедлифт или бицепс со читинг и ги мавта ко дрвја у нива...се фураат шо појке да кренаат да изгледат јаки нешо ))
Од тука повреди, истегнување и слично...
Најди си некој добар тренер што ке ти направи индивидуален тренинг, само пази се от тие маалски "тренери" што немат врска и научеле сами од јутуб )
Ке ти каже какви вежби смееш да правиш какви не и што најважно техниката ке ти ја покаже и немаш гајле ке се будиш мирен ‚)

G

garthok

Гостин
Во мојот случај кафето, цигарите и стресот ми го забрзуваа метаболизмот. Ти прави нестабилности во стомакот, те тера често во вц и со ова се губат калориите +, логично нели? Треба да се внимава и на овој фактор јас мислам, пример доколку се држи некоја константност со ова би се добило плус тежина.

Член од
23 декември 2015
Мислења
51
Поени од реакции
2
Po kolku grama proteini treba da se vnesuvaat na 1kg tezina za da ima rezultati. Ima tocna merka ili 'od' 'do'

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Сигурно нема да сгрешам ако ке кажам дека 80% што вежбат у теретана ги прават вежби погрешно.
Колку пати имам видено дечки што доагат прв пат факат шипка и ајде дедлифт или бицепс со читинг и ги мавта ко дрвја у нива...се фураат шо појке да кренаат да изгледат јаки нешо ))
Од тука повреди, истегнување и слично...
Најди си некој добар тренер што ке ти направи индивидуален тренинг, само пази се от тие маалски "тренери" што немат врска и научеле сами од јутуб )
Ке ти каже какви вежби смееш да правиш какви не и што најважно техниката ке ти ја покаже и немаш гајле ке се будиш мирен ‚)

Не ми треба некој да ми кажува како да вежбам,предолго сум во ова и не станува збор за неправилно вежбање

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
@alekso.mk @kkk666

22 години имам, 166 висока и 46 кила имам. Мене ми се гледа дека е премалку... Вака и како бројка, а и според BMI. Сакам барем до 51/2 да стигнам.
Сакам да ја зголемам килажата затоа што не личам на возрасна девојка во градбата. Рамна сум како даска, облини ни за лек. најмногу ми сметаат нозете, рамниот задник и рацете како шпагети. Единствено добро нешто е рамниот стомак.ама мислам дека и него би го жртвувала ако треба само да не личам на 12 годишна. Секако не ми е целта да се набилдам не знам колку, ама сакам да имам добро оформени мускули + облини.
Кафето не знаев дека има толкаво влијание, мислам сум читала дека забрзува метаболизам ама па си викав 3 шолји не се многу :D, а и му додавам млеко за да го направам покалорично. ;) Но може имате право, ќе пробам да намалам

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Во мојот случај кафето, цигарите и стресот ми го забрзуваа метаболизмот. Ти прави нестабилности во стомакот, те тера често во вц и со ова се губат калориите +, логично нели? Треба да се внимава и на овој фактор јас мислам, пример доколку се држи некоја константност со ова би се добило плус тежина.
Toa e sve navika, taka go imas mozokot prilagodeno i taka funkcioniras sekojdnevno. Krivicata sho nemozes da zdebelis nekoe kg, nemozi da ja baras vo cigarite i kafeto. Stetni se po zdravje toe fakt, ama deka nemozi da se zdebelish od cigari i kafe a jadesh dovolno kolku so ti e presmetano malo morgen.
AKO RABOTISH I PRAVIS SE VO GRANICATA NA NORMALATA NEMA DA IMAS NIKAKOV PROBLEM VO NISTO. Sve sho e Nadnormalata ne e zdravo za se i seshto vo zivoto.. :)[DOUBLEPOST=1453643966][/DOUBLEPOST]
Не ми треба некој да ми кажува како да вежбам,предолго сум во ова и не станува збор за неправилно вежбање
Nemozi nikoj od forimov da ti pomozhi, najdobro tie da odes na doktor toj e strucen ke te snimi ke vidi za kakov problem se raboti. Baatali mestaci,bajachi ,babi. Trkni do Sv Erazmo Ohrid i naprajsi muabet so doktor. Veruvajmi sho poveke cekas soveti od nas ovde i sho poveke tresime zeleni ne ti se za pomosh , ja pokompliciras samo rabotata. Za takvi ozbilni raboti sho si imal problemi i vo minatoto najmalce sho treba e da cekas od forumov nekoj da ti kazi lek.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
@alekso.mk @kkk666

22 години имам, 166 висока и 46 кила имам. Мене ми се гледа дека е премалку... Вака и како бројка, а и според BMI. Сакам барем до 51/2 да стигнам.
Сакам да ја зголемам килажата затоа што не личам на возрасна девојка во градбата. Рамна сум како даска, облини ни за лек. најмногу ми сметаат нозете, рамниот задник и рацете како шпагети. Единствено добро нешто е рамниот стомак.ама мислам дека и него би го жртвувала ако треба само да не личам на 12 годишна. Секако не ми е целта да се набилдам не знам колку, ама сакам да имам добро оформени мускули + облини.
Кафето не знаев дека има толкаво влијание, мислам сум читала дека забрзува метаболизам ама па си викав 3 шолји не се многу :D, а и му додавам млеко за да го направам покалорично. ;) Но може имате право, ќе пробам да намалам
А да почнеш од почеток со се, изгледа многу ја мислиш работава....

Незнам што програма користиш моментално, смени ја со Stronglifts5x5. Трипати неделно имаш чучњеви што значи главно на нозете и позади ќе ставиш маса. Рацете ги фаќаш со бенч и веслање. Вложи барем три месеци, тоа ти се 36-40 одења во теретана....меѓу вежбачите познато како ич. Непотребно да се каже-МОРА да ги креваш тежините од сесија во сесија ако не го правиш тоа веќе.

Кај делот со јадење има една финта што работеше кај другар. Без броење калории, на крајот на секој ден пред спиење ќе изедеш било што со калориска вредност +-500 калории. Добар пример се 100 грама кикирики кои ќе те коштаат окулу 560 калории. Поентата позади ова е-секој ден си фураш со досегашен внес и после гладна или не внесуваш екстра калории. Не се замарај со тоа дали креваш маса или не со мерење по неколку пати дневно, мери се исклучиво на секои две недели.

Пробај го ова и измери се денес и после дури на 7ми февруари па пиши тука колкав прогрес си направила. Во меѓувреме остави се, не читај ништо за фитнес да те дефокусира па да се премислиш на сред работа. Тоа би било тоа, со среќа.

H

HoT IcE

Гостин
Совети за почетник, како да вежбам, што да вежбам, исхрана, распоред.. Врска немам што да правам у почеток, се осеќам дека кога ќе отидам ќе бидам како мува без глава и на секоја справа ќе се бесам.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.732
Поени од реакции
11.609
@alekso.mk
Кафето не знаев дека има толкаво влијание
Јас се тровам со кафиња, ама ако не се сопрам можам да стигнам и до 200 кила. Нема веза тоа кафе мафе...

Да те прашам нешто? На крајот на денот прејадена си? Со 3000 калории треба пред спиење да те тера да повраќаш дури од што си пренатрупана... се си мислам дека ти е грешка математиката тебе.[DOUBLEPOST=1453684228][/DOUBLEPOST]
Совети за почетник, како да вежбам, што да вежбам, исхрана, распоред.. Врска немам што да правам у почеток, се осеќам дека кога ќе отидам ќе бидам како мува без глава и на секоја справа ќе се бесам.
4-5 пати неделно во теретана, ќе вежбаш се, гради, грб, раце, рамо, НОЗЕ (најчесто почетниците го занемаруваат), стомачни. Од тоа јас што сум пробал мислам дека нема подобро од една мускулна група на ден, сум пробал и да комбинирам на пр. гради со бицепс и грб со трицепс ама не е тоа тоа.... ич не се секирај дали ќе се бесиш на секоја справа, сите сме се беселе и сме биле како муви без глави, ама ќе прашаш поискусни како се прави вежбата, ќе гледаш од други и со тек на време ќе ја сфатиш финтата :D

Еве јас како вежбам:
прв ден - гради и стомачни
втор ден - грб
трет ден - бицепс, трицепс и подлактица (цела рака)
четврт ден - пауза
петти ден - рамо, трапез и стомачни
шести ден - нозе
седмиот ден - пак одново (на секој 3 ден правам пауза)

http://www.exrx.net/Lists/Directory.html

На оваа страна имаш за секоја мускулна група и за секој мускул одредени вежби и клипче како правилно се изведуваат тие вежби.

Од исхраната имаш протеини (веј протеин, пилешко, риба, телешко, јајца, урда), јаглехидрати (ориз, компир варен или печен, грав, грашок, тестенини, црн леб, банана, овесни снегулки) и масти (путер од кикирики, кикирики, бадеми, лешници, индиски ореви, ореви) и нискомаслено млеко што не знам кај да го вметнам :D
Битно е насабајле и одма после тренинг да внесеш јаглехидрати и протеин, другото мање битно.. е сега количински не знам да ти кажам, јас не препорачувам на никој да се замара со броење калории, бидејќи стварно е мизерно, пробај си сам, ако слабееш, покачи на јадење, ако се здебелуваш, намали, зависно од целта која сакаш да ја постигнеш.

Последно уредено:
Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
@GavolRulz

Според моите пресметки и кујнската вага внесувам околу 2500. Не сум прејадена туку се осеќам баш онака таман најадена. И верувај не е тешко да се внесат многу калории. Јас затоа се трудам да внесувам храна со помал волумен а со поголема калориска вредност. На пример едно чоколадо 100грамско е околу 600 калории а не се ни приметуваш ако си го изел цело. :D

На пример денес за појадок имав овесна каша (100 грама овес) и плус ја правев со млеко, додадов една банана и лажица путер од кикирики. На крај изедов и една рака ореви. Според тоа што пресметав ова е повеќе од 500.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
@GavolRulz

Според моите пресметки и кујнската вага внесувам околу 2500. Не сум прејадена туку се осеќам баш онака таман најадена. И верувај не е тешко да се внесат многу калории. Јас затоа се трудам да внесувам храна со помал волумен а со поголема калориска вредност. На пример едно чоколадо 100грамско е околу 600 калории а не се ни приметуваш ако си го изел цело. :D

На пример денес за појадок имав овесна каша (100 грама овес) и плус ја правев со млеко, додадов една банана и лажица путер од кикирики. На крај изедов и една рака ореви. Според тоа што пресметав ова е повеќе од 500.
Чек чек овесот го мериш пред да го потопиш со млеко/вода или после тоа ги мериш 100грама?
Јас не можам да ги изедам 100грама овес, кога се потопени со топло млеко тоа оди скоро 300грама, плус рака ореви, путер од кикиритки и банана, а сум 83кг.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.732
Поени од реакции
11.609
Чек чек овесот го мериш пред да го потопиш со млеко/вода или после тоа ги мериш 100грама?
Јас не можам да ги изедам 100грама овес, кога се потопени со топло млеко тоа оди скоро 300грама, плус рака ореви, путер од кикиритки и банана, а сум 83кг.
Aбе оди бе, девојче од 46 кила малку и се 2500 калории и не се осеќа прејадено :vozbud:
Нешто не е во ред...

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
prvite 2 nedeli ke vezbas se , na sekoja sprava so ke ti dojdi pri raka. Za muskulite da gi naucis. Od tretata nedela ke pocnis po programa. Vo tie 2 nedeli ke gi naucis vezbite od drugite so vezbat i ke ti stani mn mn pojasno, a za ishrana e sirok poim i ke treba mn raboti da ti se objasnat sho neznam koj bi se nafatil sega da ti pishe.
Imas forum citaj, 6000,7000+ postovi imas i se ti e objasneto od А до Ш, i presmestki i se za ishranata. Site od nekade sme pocnale. [DOUBLEPOST=1453725760][/DOUBLEPOST]
@Кеплер

Не не грешно се изразив изгледа, на крај испаднаа 100 грама. :LOL:
a da zemesh whey protein? 15 postovi ti pisaja nemozi preku nokj da kacis kg, duri ne probas sho ti pisaja pogore i duri ne pomini mesec,dva tesko deka ke vidis rezultati pa makar i po 4000 kalori si vnesuvala dnevno. Poslusaj nekoj od sovetite a skoro site se na mesto i pocni da go primenuvas vo naredniov period pa pishi po mesec dva. :toe: neznam kako sakate preku nokj da postignite sve. Pocna na nervi da odish vekje..

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom