Блам држава

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.002
Поени од реакции
83.386
Те заслепи можноста да и се извикаш на бјонси, па пропушташ нешто важно или вистина не знаеш од кај му е презимето на сточаров?
Зборот е турски, може да доаѓа од името на етносот каракачани, чија етимологија е повторно - турска.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Да се вратиме на темата Блам држава.

Врв во демократијата, a имаат само еден кандидат за претседател и одржуваат избори да гласаат само еден кандидат и се фалат со тоа дека биле врв во демократијата :pos: :pos:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.002
Поени од реакции
83.386
Албанците ја претворија дипломатијата во приврзок на Косово и неговата кауза.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.336
Ако е ова некаков официјален предлог од шкембено со грчко презиме (каракачани) тогаш конечно е ред за нешто да се согласиме. Од срце им го даваме претставникот, нека му купат и стан во софија и тоа е.
...таман си знаеш, Каракачани е од чисто грчко потекло!
... наметнување на етимологијата на зборот онака скратено само турски збор без објаснување, се дава дојам дека Каракачани стеблото потекнува од Турција, па уште малку дека се муслимани, затоа го потврдив ставот дека Каракачани семејство се чисто етнички Грци и немаат врска со потекло од тогашна Отоманска држава, не проблем етимологијата, туку целта зошто истата се потенцира!

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381

Врв во демократијата, a имаат само еден кандидат за претседател и одржуваат избори да гласаат само еден кандидат и се фалат со тоа дека биле врв во демократијата :pos: :pos:
:pos:
162417910_4566610580022596_1849074251266929871_n.jpg

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.002
Поени од реакции
83.386
Имаш цел куп кара- имиња на луѓе, топоними и сл., низ Балканот. Све тоа е од турско потекло.

Член од
12 јуни 2018
Мислења
515
Поени од реакции
569
На многу антички издркотини овде им ги имам поставувано овие прашања, па ај и на тебе како бугарин, бидејќи животот на балканот не почнува од 19 век, наведими на кого биле црквите и манастирите пред турско, односно денешното културно наследство, како к тоа прочепкај малку по нет за кумановски устанак 1878 и нивните барања... чисто да ти го разјаснам бугаризмот во македонија.
Види јас тебе не те негирам како Србин ниту пак негирам дека во Вардарска Македонија имало Срби. Имало и има. Јас се расправам со шизофреничари кои што негираат се бугарско во Македонија. И важни бугарски личности од 19-ти век ги прават демек така 'ради реда' Бугари што велите вие Србите.

А за црквите, територијата на Вардарска Македонија за време на Османската Империја пред втората половина од 19-ти век била поделена под две цркви. Таа на Охридската Архиепископија и таа на Србската Печка Патријаршија. Охридската Архиепископија е Ромејска Грчка Црква воспоставена од Василиј Бугароубиецот да ги ромеизира Бугарите.

Знам дека вие Србите многу се фалите со црквите во Македонија но најстарите и најубавите цркви се всушност изградени за време на Првото Бугарско Царство како Св.Софија, Св.Климент и Пантелејмон, Св.Наум во Охрид, Св.Јован Бигорски итн.

Иначе сум Македонец. Ако ти кажам дека сум Бугарин ќе те излажам бидејќи немам таква свест. Но јас не сум од тие Македонци создадени од вториот ден после создавањето на светот. Македонската нација се роди под влијание на соседните држави кои не дозволија обединување на бугарското етничко население. Но јас како Македонец убаво знам од кој етнички елемент потекнувам а тоа не е србскиот!

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Св.Јован Бигорски итн.
Фрески од Цар Душан, а ниту една од бугарски владетели.
Иначе сум Македонец. Ако ти кажам дека сум Бугарин ќе те излажам бидејќи немам таква свест. Но јас не сум од тие Македонци создадени од вториот ден после создавањето на светот. Македонската нација се роди под влијание на соседните држави кои не дозволија обединување на бугарското етничко население. Но јас како Македонец убаво знам од кој етнички елемент потекнувам а тоа не е србскиот!
Поштено од тебе, исто така сум свесен дека има доста бугарски личности од оваа територија, а еден од најистакнати бугараши е баш Тодор Александров кој денеска песни му измислуваат као демек некој голем македонец од страна историчарите ако гледаат се крстат со две раце... но треба и да си свесен дека има доста српски војводи, а пред српските владари биле на овие простори, како најистакнат ке го наведам Краљевиќ Марко, од татко Вукашин кој со брат му Угљеша гинат на маричка битка 1371, што се рачуна како крах на средновековната српска држава, односно косовскиот бој е резултат на таа битка.
Автоматски споено мислење:

За време на турско, 20% от ц'рквите биле гр'чки(строени от г'рци от постаро и поново време), обаче, б'лгарите се ги "превзели" почти сите...5% биле построени от с'рби, 75% се б'лгарски...
Илија Иванов от Штип пишува
"До Балканската војна ц'рковно-училиштното дело на македонските б'лгари от онаја част на Македонија, којато сега е заграбена от с'рбите, се представлјаваше числено така: 641 училишта, 1013 учителски сили, 37 000 ученици, 761 ц'ркви, 739 свештеници, 7 владици и пр.
Когато тези цифри се изт'кват, за да се посочи народността на македонските славјани, с'рбите не се уморјават да тв'рдјат, че тези черкви и училишта били плод на умела пропаганда от страна на Б'лгарската екзархија и нејните агенти; че ако е имало в Македонија некакви б'лгари, те са били спечелени чрез мрежите на тази екзархија, којато не е правила избор в средствата и пр. На таја песен пригласјат нап'лно и г'рците. Ала всички ср'бски и гр'цки тв'рденија относно етническија характер на македонските славјани рухват б'рзо и неуд'ржимо пред фактите, взети от развоја на учебното дело на македонските б'лгари преди учредјаването на б'лгарската екзархија."
Прегледај го приврзокот 288705
неразумем те брате бугаре.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Албанците ја претворија дипломатијата во приврзок на Косово и неговата кауза.

Па од таму се дојдени, што очекуваш? Само нашите давајгазови до кај ќе тераат со главата во песок?

Имаш цел куп кара- имиња на луѓе, топоними и сл., низ Балканот. Све тоа е од турско потекло.
Ако сме искрени туркијско или туркско што би рекле русите! Многу поширок поим од турците, турците само го донеле поимот со себе! Каракорум синкир Ќемал Ататурк го крстел :)

Последно уредено:

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865

Тоа шо одржуваат внатрепартиски избори каде секој еден член има право да гласа за прецедник е одличен потег за продавање магла на јавноста, посебно за меџународен фактор, меѓутоа фактот шо има само еден кандидат говори дека не се воопшто сигурни во внатрепартиската поддршка, па нема барем еден спотер колку да издржи маглата пред ветерот на јавноста, веројатно се плашеа дека кој и да е противкандидат, би повлекол солиден број на гласови.

Во суштина дебакл.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Па и Мицко беше еден кандидат.
Не е точно, имаше сериозна конкуренција од г-дин Филип Петровски. Мртва битка се водеше до самиот крај, делегатите го сакале Филип за Прецедател, но биле уценети од Мијалков и Груевски.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.002
Поени од реакции
83.386
Па од таму се дојдени, што очекуваш? Само нашите давајгазови до кај ќе тераат со главата во песок?

Ако сме искрени туркијско или туркско што би рекле русите! Многу поширок поим од турците, турците само го донеле поимот со себе! Каракорум синкир Ќемал Ататурк го крстел :)
Во етнолошка смисла, турско е доста поширок поим од самата земја Турција и се поврзува со најголемата група јазици во Алтајското семејство на јазици. Простор, од Балкан па се до Тихи океан, скоро.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Следен пат кога некој твој близок/познаник ќе биде претепан во автобус во ск, потсети се на постот.

Кривични пријави, судство и обвинителство во Македонија. :pos::pos::pos: Во кој паралелен универзум живееш и како да дојдеме ние, каде е порталот?
Не можеш, не примаат малолетници :)

Абе во 2221 живееш, од тие почитувачи на цивилизациски вредности нема да можете сестрите да си ги одбраните... инаку да правник сум, баш затоа што знам како идат процедурите должност ми е да реагирам на неправда како што реагирам.
Чим на неправда реагираш со „дај да ги исчукаме“ ебате правникот... таман си печен за јавен обвинител или нешто слично :)

И утре коа ќе ти дојде некој клиент со скршена рака и ти рече „абе на еден сакав да му ја дигнам колата, ама да ти бил опасен момак, па се лупнав у пајакот и ја скршив раката“, шо ќе му кажеш?
Или ти дојде клиент у количка и ти каже „абе ограбив една продавница, ме фатија полицајците и ме скичмија од ќотек“, ти лицемерно ќе тргнеш да му објаснуваш „ама не требало така, ти имаш права, ако си згрешил има затвори“ и ќе шибнеш по една кривична за полицајците што го тепале, или ќе му речеш директно како тука „абе си заслужил“?
Мислам човекови права, владеење на право, општество, закони, правила, што кур се тие...

Очекував од правник да има пошироки гледишта, да сфати дека ако сам си ги зимаш работите у свои раце не се гради систем, ама тоа е, да сме здрави и живи...
Ама па коа ќе видам дека мнозинството политичари ни се „правници“, некако и јасен ми е твојов став...

П.С. тогаш како правник свесен си дека ситуацијата ти што ја опиша, и видеово, се тотално различни работи. Твоево би било пречекорување на нужна одбрана, другово е класично кривично дело...

Еве гледаш,и мајка му на Пемба из Ниш исто така очувот го спичкала,гомнарот со гомнарски цевки
Филм од годината во која уште си заглавен, 1986та...

Kajgana Shop

На врв Bottom