- Член од
- 24 ноември 2009
- Мислења
- 4.959
- Поени од реакции
- 4.882
Абе што ке ме носиш на душа кај Шпицо или кај Марето одма до тедикоНе заебавај бе, сакаш да те носам на душа.
Ајде еднаш дојди па ке се прибериме некаде
Абе што ке ме носиш на душа кај Шпицо или кај Марето одма до тедикоНе заебавај бе, сакаш да те носам на душа.
Ајде еднаш дојди па ке се прибериме некаде
Биртија моментот е битен и атмосферата осветлувањето луѓето на масата се тотални аутсајдери и неуки за таква атмосфера.За тага или радост во Скопје нема више ваква атмосфераПрилеп ова ко на погреб да се седнати.
Не беше во гаража кај фершпед, вака една монтажна гаража лимена споена со две камп приколки, дворот ограден со трска, истото тоа малку подоле само една камп приколка.Чаша не барај пиј од шише за јадење ако порачаш јадеш на сопствен ризик,затоа што немаа вода и со шишиња носеа вода а миење,ВЦ нема преку пруги или позади оградата од трскиСкопје имало некоја биртија кај Фершпед терминалот, спикана во гаража тоа било доживување. И најмногу сум се смеела за опис на една биртија во Шутка, преку ден перална за коли, навечер вика се местат маси, се заградува и се претвора во кафана. Една ромка пее ли пее, почнува да врне и само се потргнуваш каде од тендата не капе и нема вир со се маса
Ова е више дно, подоле неможе да се оди.
Ги испуштив овие болдираните и во нив би ги додал Буки и Монако.Сите овие беа повлечени биртии кои беа користени како збирно место за пензионерите во маалото во кое се наоѓаат и не вредеа воопшто да се набројуваат.Но во последните 2-3 години благодарение на инвазијата на основци и средношколци од обични биртии се претворија во едни од главните места за излегување на младината.Монако незнам кога си го посетил но доколку било во последниве 6 месеци незнам што си гледал.Од локално кафеанче се претвори во збирница за средношколци и пеачки како Снеки и други подвижни пудри.*phoenix*-
Тие што ги кажа се биртии, но не до толку, што ќе кажеш за она биртијата спроти Орка, позади Балкан, или за Гризли, до Џамијата. А имаше и на времето едно во едно подрумче, баш како што го опиша Леандра, со ќумбе, тапа грда пеачка и сл.
Иначе и Шанкот, и останати „фенси“ локали не се нешто помалку сељачки оти истите луѓе одат и таму и во биртиие, после 00.30 или после 01.00 часот. Шанкот конкретно е далеку полош од Бриони, Буренце и сл. според мене, гужва ненормална, пот труе на сите страни, цени како во Охрид и се шири реа на лажен елитизам и урбаност, а некња кога свиреле Дуле и Коки било баш „на нивоу“. Башка у Бриони или у кафана ќе имам маса да седнам како човек е на да се тушкам како во дивина.
Има и уште едно местенце кај нас, сум бил многу пати, не е до толку биртија, се вика Монако спроти автобуска станица.
Гледам никој не ја спомнал Осумка Која атмосфера на времето беше... сега ко ќе се сетам, се чудам како имам одено таму. На средина тоа билијардот, лом сторен, искината чојата, излижана. Ѕидовите црни од цигарите, чаршафите по масите црвени на коцки, целите со дупки од цигари, столиците од седење излижани, да можиш суратот да си го видиш. И воглавно одеа луѓе 50+, ретко се начекуваа некои 20-30 години. Комар во другата просторија редовно се лупаше. Аааа... ќе заборавев најважното... Турнирите во билијардПрилепски:
Мелбурн
Кантри Вајт
Кај Нунио
Тололо
Шикело
Кај Чичо (После се ребрендира Кај Стрина која Чичо замина да продава скара во Охрид)
Тризла кај Кариоките ама не ми текнува на името...Тука каури не се пожелни, ама појдов..
И Мело не е биртија, туку кафаниште.
Не не, пак си е по старо "Кај попето"...Да не и го сменија името на таа ?
Лелее,сега ми текна на таа.Велес од десна стррана карши пазарот , велес одма до автобуската нај убава скара имаше во цела македонија таму ( ама кој да ти го знае дека со кучки мачки и магариња пцојасани не ранел ) И се разбира онаа последната карши пазарот што е одма пред мостот не ги памтам по име ама во сите сум бил
Таа со натпис цигари и Албанци не примаме беше до мало мовче кај споменикот.. на Тумпето мислам (незнам дали уште постои мислам не) и натписот не само на табла туку беше и горе кај она демек рекламите што обично стојат со големи букви. А нешто грешка си ова за Којник не памтам дека имало некаква биртија барем не во последниве 8-9 години тука некаде.Лелее,сега ми текна на таа.
Осмица се викаше,спроти автобуската станица,само затворена е таа одамна.Таа работеше 24/7,денски имаше по некој залутан патник што чека автобус,а навечер пијаници,комарџии,лихвари и по некој залутан да се допие.
2-3 пати имам залутано таму во ниедно време, ќумбето чури као топилница,плус сите пушат као турци,прст пред око не се гледа.Комарџиите маваат барбут на тоа масата за билијард,келнерот дупка пијан едвај гледа,лихварите си чекаат муштерии,пијаниците веќе заспале по тоа масите..
Најдобро се вклопуваш во околината со бела тренерка и златен ланец.
Прекрасно место беше тоа..
Има една слична на Којник,таму еднаш залутав пред некое време,не ни знаев дека постои.Две курави и гостите сите лепотани,од првиот до последниот.. На sидот има една табла -Албанци и цигани не служиме
Имаше и една до про-кредит банка,Бети,ама таа за овие беше Ал.Палас.
Биртијава располагаше со 8 столчиња а кога и да поминев внатре имаше 20+ гости.Кој по двајца на столче седат,кој на скали,кој стои,важно ракијата им беше џабе,мислам дека само домашна служеа.
Бети беИма една слична на Којник,таму еднаш залутав пред некое време,не ни знаев дека постои.Две курави и гостите сите лепотани,од првиот до последниот.. На sидот има една табла -Албанци и цигани не служиме
Имаше и една до про-кредит банка,Бети,ама таа за овие беше Ал.Палас.
Биртијава располагаше со 8 столчиња а кога и да поминев внатре имаше 20+ гости.Кој по двајца на столче седат,кој на скали,кој стои,важно ракијата им беше џабе,мислам дека само домашна служеа.
Дајте локација на оваа, нема шанси да сум ја пропуштилаВо Велес многу ја фалат биртијата кај некој си Попе. leandra , си била таму?