Бебиња и се за нив, грижа, играчки, поплаки, совети итн...

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.923
Поени од реакции
41.896
Maл е за да го мотивирам нема 2 год, ама му купив пенкало со играчка и со тоа гледам пишува со десна мисли дека е за играње.
А кога ќе му дадам обично го познава и одма го става во лева рака и се смее. Го испробав значи може и со десна, а не сака е тоа ме нервира. :D

Член од
31 август 2013
Мислења
149
Поени од реакции
338
^ O, pa toj mnogu mal bil... Ne se sekiraj, nego levo-desno mu znaci kolku Spanija i Kina, se mu e isto :). Ima vreme i sam da si smeni (ako taka mu dojde). I kjerka mi edno vreme so leva raka fakjase boicki, ama lesno se presalta na desna. Inaku, probuvase so leva i da jade na primer, ama samo zatoa sto i bese seedno. Jas ne ja forsirav "da bira strana" ;), mislam deka se smeni zatoa sto se obiduvase da ne imitira.
Imate vreme vie, ostavi go neka si uziva, ako insistiras od inaet toa kje go pravi, zasto kje vidi deka taka predizvikuva reakcija kaj tebe.

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
И моево дете едно време повеќе ја користеше левата рака. Нема уште полни две години. Тие сега се во таа фаза на развој кога се уште немаат доминантна рака. Некаде имам читано дека дури во третата година детето почнува да доминира со едната рака, без разлика дали е лева или десна. До тогаш нема потреба за паника зошто има периоди кога повеќе ќе доминира левата а потоа десната. И нема потреба од форсирање.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Па проблемот е што не сакам да пишува со лева. Ме нервира што се друго работи со лева, а за пишување се прави многу паметен. :D
До одредена возраст децата ги користат двете раце подеднакво, пошто двете хемисфери од мозокот се развиваат подеднакво.

После некое време почнуваат да ги вршат активностите со одредена половина од телото, зависно која половина од мозокот предничи у развивањето, левата хемисфера ја контролира десната половина од телото, и обратно.

Има луѓе, многу мал број, што ги користат и двете страни подеднакво, и можат да ги вршат активностите подеднакво добро и со едната и со другата рака.
Има други кои пак си ги имаат поделено активностите, пример со лева рака пишуваш, а со десна црташ, или со лева јадеш, а со десна повеќе ти оди да готвиш, стаф лајк дет, фор игземпл.

Ама природно повеќе ти оди да извршуваш активности со една или со друга, физиолошки е одредено.

Член од
3 август 2012
Мислења
431
Поени од реакции
1.012
Maл е за да го мотивирам нема 2 год, ама му купив пенкало со играчка и со тоа гледам пишува со десна мисли дека е за играње.
А кога ќе му дадам обично го познава и одма го става во лева рака и се смее. Го испробав значи може и со десна, а не сака е тоа ме нервира. :D
Нема потреба да го форсираш детето и да му ствараш притисок без потреба и за толку неважна работа. Дури и да пишува со лева. Детето сега си работи со двете раце, која ќе му се чини како посигурна со таа ќе продолжи да си пишува, да јаде итн.
Јас во прво одделение кога почнав да пишувам, таа наставничката ме направи како ретардирана дека сум левучарка, дури кај психологот ме однесе и ми цркаа. Плачев ненормално многу, притисок ми ствараа и двете, со десна пишувале сите нормални деца. Се изнарикав таму, го кренав цело школо, утре дента со татко ми под рака нашколо и моливот во левата. Не можев поинаку и не знаев поинаку и не сакав да научам. Си знаев со лева, и ден денес пишувам, јадам, спијам на левата страна, фрлам предмети, фаќам предмети, подавам предмети со лева рака, како дете шутирав топка со лева, научив да пишувам и имам солиден ракопис за леворак. Не го притискај детето. Јас си знам колкав страв беше тоа за мене, и стрес. Непотребно е.

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Јас сум левак, ако некој на моето дете со сила му го префрли моливот од лева во десна рака затоа што така требало има да му го набијам таму кај што сонце не го грее. Инаку факт е дека леваците имаат полош ракопис и замачкуваат кога пишуваат ама тоа е тоа.

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Нема врска тоа со пишувањето. Ја сум левак исто ама пишуам со десна. Се друго правам со лева, дури и кога мочам со лева си го држам :) ... али тек да видиш како пишувам.... дури и кога се трудам да напишам нешто убаво испаѓаат чисти гнасотилаци. Ме уништија ете така шо ме тераа и ме научија со десна да пишувам... уше една жртва на општеството :)

Јас сум левак, ако некој на моето дете со сила му го префрли моливот од лева во десна рака затоа што така требало има да му го набијам таму кај што сонце не го грее. Инаку факт е дека леваците имаат полош ракопис и замачкуваат кога пишуваат ама тоа е тоа.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.424
Поени од реакции
39.017
Секоја чест за темата.

Одсекојпат сум во дилема дали сакам еден ден да имам деца , повеќе сум за не , и се си мислам дека не ми лежи улога на татко. Почнав да ја читам темата и дешавките што ви се дешаваат и како си играте со децата , а и тоа малото на Форза Милан :love: и некако ми се отвори желба. После неколку поста дојдоа серките пелените и гомцата размачкани на тепихот и пак некако шубе ми е.:pos:

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Брат, серките и гомната на тепих се најмалиот проблем. Камо ли само со тоа да се расправам по цел ден, ке бидам најсрекен.

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Ах тие малечки суштества не можеш бе да не ги сакаш. @Del Boy верувај дека ако се одлучиш да станеш татко, таковскиот инстинкт автоматски ќе проработи со исклучак ако не си ептен некој "тврд камен". Можеби ќе ти биде нарушен сопствениот комфор, ќе имаш помалку време за себе ама тоа ќе биде најмал проблем. И овој мојот беше така индефернетен по тоа прашање од порано ама сега малечково кога ќе викне "татоо" за него се друго престанува да постои, неговото внимание само кон него е сосредоточено.
И многу сакам @Forza Milan!!! да го читам кога пишува за детенцето.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.424
Поени од реакции
39.017
Ептен ми е недифиниран ставот за да имам сопствено дете , на моменти знам да се замислам и да си го замислувам како би изгледало , и да се насмеам од 7ца до 7ца , од друга страна пак страв ме фаќа зошто секојпат кога некоја работа без разлика од кој сегмент во животот ќе ми тргне лошо ја оставам , и се оградувам од секакви последици , за само и само на мене да ми биде добро.

Иначе сакам деца , самата појава им е позитивна и радосна , особено вакви мали бебчиња до година дена. Една комшика има едно мало трупче и нонстоп го закачам , му правам фаци и се смее како лудо , и жалното од што се смее се напнува и се посерува до гуша па после комшиката мака си има.:pos: Сепак сакам да си оставам простор уште 7-8 години барем до 30 , а од друга страна пак ме јаде нешто од внатре поради другарите кои веќе некои од нив чекаат и второ. :ROFLMAO:

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Ти бе луд си? На 23-24 дете? Не заебаај животот е пред тебе. Ја на 31 се оженив на 32 син ми се роди, и ден денеска знам да си речам, ах како уше малку ерген не поодев. :)

Седи таму не се заебаај, имаш време за жени и деца.

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
741
Поени од реакции
683
More klepaj tamu pobrzo pomlad dodeka si imas poveke nervi kondicija i ne si amortiziran mnogu:D normalno dokolku drugite faktori se na mesto(y)
Inaku toa leva desna da go maltretiras dete mislam deka e ziva glupost i deka naprotiv e benefit za samoto dete. Mene samo pisuvanjeto so leva mi e hieroglifsko inaku drugi raboti praam so dvete skoro podednakvo i toa namerno.
A uste podobro dokolku se raboti za masko dete vo onoj period koga mu treba desanka neli e podobro da smeni malku pa i levanka da ja exploatira:pos:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
И мене @Forza Milan!!! ми е закон кога го читам како зборува за детенцето. Моето е на пат, штркот ќе го донесе за две-три недели, најдоцна до месец, ама кога би ме прашал некој каков татко ќе бидам - би сакал да бидам баш таков, како @Forza Milan!!! од коментарите (претпоставувам и вистинскиот)! ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom