Piters
Collector
- Член од
- 19 април 2009
- Мислења
- 455
- Поени од реакции
- 43
капа (шапка) доле.. не за твојата накурченост и револт..Го вееме знамето на креатурата која што бара соодветна дефиниција за нас, нашето име, нашиот идентитет. Го вееме знамето на непријателот иако праксата, обичаите па дури и законот не познаваат истакнување на знамиња ни на пријатели – ние го вееме знамето на оние кои што не принудија да го смениме сопственото знаме – и никој не може да види проблем во тоа. Извинете на јазикот но накурчен сум… накурчен сум од патетичноста на нашата држава, од фиксацијата на “левата” интелигенција со премиерот, од текстовите кои се претставуваат како филозовски но се дескриптивни и прескриптивни без аналитичка рамка, фокус, компас, перспектива... Накурчен сум на самиот себе... накурчен сум бидејки збориме за споменик на плоштад а не за плоштад окулу споменикот, накурчен сум бидејки некој неписмен кретен наместо национална арена напишал арена на националностите – благодарение на неговиот перфектен англиски се разбира.
Накурчен сум бидејки некој бриселски бирократ – претендент на римската круна и грчката култура – се дрзнал да дефинира а ние го гледаме како бог, откажувајки се од сопствениот.
Нашата разлика во однос на нациите е во нашата општост не во поединостите – Европа има проблем со нас бидејки ние сме нарација, ние сме општите места кој на нив им недостасуваат. Ние не сме синтетички, ние не сме збир/множество на идентитети – ние сме индентитет, антипод на ЕУ, тотална спротивност, ние сме целоста која они сакаат да бидат – ние сме култура тие заедница за јаглен и челик.
но за ТЕКСТОТ...
браво дечко...:salut:
поприлично објективен пристап на сем.. обилно не го читам..И сега да ви ја “откријам“ задната игра?
Од 1. јануари во ЕУ без визи
Нема простор за сомневања дека македонските граѓани од 1. јануари ќе патуваат без визи во земјите членки од ЕУ.
Како што спомна и Струмикс, како што се сомневав и јас еве само потврдување.
Уцена (услов) за укинувањето на визите се поставува името.
Во краток временски интервал слушнавме неколку изјави од разни страни како Северна Македонија е најдобриот избор.
А во исто време (03 Jun 2009) и Сем Вакнин се јавува со следниов наслов:
Republic of North Macedonia
Текстот ќе му го обработам на темата “За што преговараме“
може да се види зашто на Буш му се брзаше да ја бутне македонија во НАТО, и да го потпише мировниот договор на блискиот исток..
ОК,, братот,, обработи ја темава.. интересна е за дискусија.. на твојата друга тема.. околу преговорите..