Многу почитувам, и искрено се адувам на голем дел од постовите што ги прочитав тука.. мисли необеменети и не искорумпирани ниту со д од дипломатија или п од политикантство кое што е навистина премногу присутно во најголемиот дел од темите отворени на овој или било кој друг форум на интернет...
Тоа што треба на сите да ни биде јасно, е дека има многу начини да се испрати порака.. уште повеќе опции и варијанти што да се ревземе.. останува дилемата дали е превземена правата.. се сложувам Владата е таа што го оси жешкиот костен и која во крајна линија ќе биде најповикана по однос на проблемот во моментот.. да не навлегуваме понатаму.. мене тоа што ме мачи е една континуиран порак што граѓаните на Рм ја испраќаат до ЕУ .. и тука не се амнестирам ни самиот јас, едноставно се осетив во еден страшен расчекор додека ги читав погорните постови.. јас сакам во ЕУ.. но јас не сакам да си го згазнам идентитетот, културниот жиг јазикот исвојот народ односно нација.. и тука е ПРОБЛЕМОТ!!!
И претходно пишував.. пад на процентот на подршка на граѓаните за влез во ЕУе најмоќното орудиешто би можело да го искористиме во моментов.. ова го говорам апсолутно индивидуално! .. значи можеме да ги следиме будно со 4 очи сите политички или експертски или НВО фактори во државава што прават дали не бранат или дали не предаваат но додека ние јасно на ЕУ им велиме 90% од нас (читај безусловно) сме со желба веднаш да влеземе во ЕУ тогаш ЕУ (логика) има основа да рече ок може, ќе влезете но под наши услови (читај Грција сакале или не е стара членка на ЕУ) .. мислам ми ја сваќат поентата.. драстиченпад (што се сомневам дека ќе се случи најискрено) на подршката за влез во ЕУ е единствената продуктивна, јасна концизна и конкретна порака што би можеле да ја свататаж дека притисок за промена на нечиј јазик и идентитет е формула за многу повеќе главоболки отколку евентуалнно проблеми шпто би биле решени за ЕУ ...
Да повторам, и јас сум за ЕУ јас сакам таму.. ама не о секоја цена.. сега е моментот да изнајдеме правилна формулација...