Барате некој закон?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Сакам да прашам дали ова значи дека лице кое не е државјанин на РМ, туку е државјанин на некоја друга земја,кога ќе дојде во Р.Македонија,тој исто така има право да вози после 23 само доколку има поминато 2 години од дибување на дозволата и дали смее да управува со автомобил чиј таблици се Македонски,доколку лицето има и двојно државјанство???
Ќе ти одговорам согласно мое мислење, за кое мислам дека е точно :)
Законите на државата важат спрема сите луѓе додека се наоѓаат во истата, што значи дека да, и за друго лице кое иако не е државјанин на РМ, доколку сака да вози треба да ги почитува законите кои постојат во моментот во државата. Ова можно е да не важи за претставници на дипломатскиот кор.
Исто така, може да управува автомобил со македонски таблици без проблем, со тоа што доколку не е негова сопственост возилото, треба да има полномошно од сопственикот, мислам дека за 300 денари прават во АМСМ, ама не сум за тоа сигурна.

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Ќе ти одговорам согласно мое мислење, за кое мислам дека е точно :)
Законите на државата важат спрема сите луѓе додека се наоѓаат во истата, што значи дека да, и за друго лице кое иако не е државјанин на РМ, доколку сака да вози треба да ги почитува законите кои постојат во моментот во државата. Ова можно е да не важи за претставници на дипломатскиот кор.
Исто така, може да управува автомобил со македонски таблици без проблем, со тоа што доколку не е негова сопственост возилото, треба да има полномошно од сопственикот, мислам дека за 300 денари прават во АМСМ, ама не сум за тоа сигурна.
Благодарам!
А доколку сопстевникот на возилото се наѓа во него дали и тогаш мора полномошно?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Благодарам!
А доколку сопстевникот на возилото се наѓа во него дали и тогаш мора полномошно?
Доколку е со него, нема потреба од полномошно, а во крајна линија ако е некој напорен полицаец, ќе даде усно полномошно на записник :icon_mrgr:

Член од
31 јануари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
1
Ne im e padnat serverot nego e pusten od deneska,preeska gledav na vesti.
Mi treba parnicna postapka noviot zakon,na sajtot go ima samo od 98.
Ако го бараш новиот закон за парнична на pravo.org.mk го имаш само треба убаво да видиш, под главниот наслов има измени и дополнувања и на крај имаш пречистен текст од 2011 поново од тоа нема.

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
колеги има ли некој на форумов што го спремал правосудниов испит да каже од каде ги набавил материјалите, некои рекоа дека ги има во либро во мавровка, па ако знае некои нека пише и колку пари се сите материјали и дали се целосни, дали ги има сите исзмени

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Нешто за возење со велосипед по автопат?

Член од
20 декември 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Барам веке неколку месеци и неможам да го најдам одговорот никако дали одкога ке имаш Ц-категорија не смееш да возиш после 23 ч. а немам 2 год од Б кат. ?????????

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Ми треба закон за јавен обвинител- омбудсман од некоја западно европска земја, но да е на англиски јазик... најдов француски, норвешки и незнам таму кој али неможам да ги најдам на англиски

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Tи треба за јавен обвинител или за народен првобранител?
Затоа што ги мешаш со тоа што омбудсман ти е народен првобранител.

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Здраво,
сакам да прашам во врска со законот за возач почетник, другар ми кажа дека законот е изменет и наводно сега тие што ќе положат ќе можат да возат после 23 , а овие претходно не, сега малку ми е нелогично па затоа прашувам, дали некој знае за овие измени во законот?

Член од
26 март 2011
Мислења
659
Поени од реакции
667
Некој ако може да ми прати лик каде можам да ги најдам измените во законот за здравствена заштита, оние што сега крај на март поминаа во собрание

S

Sheldon Cooper

Гостин
Како можам да предложам закон ? Ако сака некој да ми ја објасни целата процедура.

М

Мартин`

Гостин
Каков е законот за носење на ладно оружје, односно колкава е казната ..

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
Каков е законот за носење на ладно оружје, односно колкава е казната ..
За да носиш ладно оружје надвор прво треба да го пријавиш во МВР каде што ќе ти издадат потврда. Ако те фатат без потврда онда ќе добиеш прекршочна од 600-1000 евра.

Kajgana Shop

На врв Bottom